Lekkie gofry śniadaniowe

Gofry przewijają się w mojej kuchni bez przerwy. Często z tego samego ciasta robie po prostu placuszki. Kombinuje z ciastem idealnym. Na blogu znajdziecie już przepisy na:

Dziś dołączam kolejną recepturę na lekkie gofry śniadaniowe – jak zwykle proste, pyszne i szybkie w przygotowaniu. Zresztą 🙂 oceńcie sami 🙂

 

Idealne na każdy poranek!

Ilość porcji6 porcji
Czas Przygotowania5 minutCałkowity czas15 minut

 2 jajka
 1 łyżka syropu klonowego
 ½ szklanki jogurtu greckiego
 1 ¾ szklanki mleka
 1 łyżka oleju rzepakowego
 1 ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
 1 szczypta soli
 2 szklanki mąki pełnoziarnistej

1

Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować, aż powstanie gładkie ciasto.

2

Rozgrzać gofrownicę – gofry smażyć wylewając odpowiednią ilość ciasta po 4 minuty.

3

Podawać z sezonowymi owocami lub konfiturą oprószone cukrem pudrem.

Możliwości:
4

zamiast syropu klonowego można użyć miodu lub syropu z agawy

5

można zastąpić mąkę pszenną - mąka owsianą - wtedy dodajemy jej mniej

6

jajka można zastąpić rozgniecionym 1 bananem lub jakami z siemienia (2 łyżki siemienia lnianego wymieszanego z 6 łyżkami wody )

Wartości odżywcze

Porcji 6


Ilość na porcję
Kalorie 351
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 5g8%
Węglowodany 21g8%
Białko 16g32%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 2 jajka
 1 łyżka syropu klonowego
 ½ szklanki jogurtu greckiego
 1 ¾ szklanki mleka
 1 łyżka oleju rzepakowego
 1 ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
 1 szczypta soli
 2 szklanki mąki pełnoziarnistej

Przygotowanie

1

Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować, aż powstanie gładkie ciasto.

2

Rozgrzać gofrownicę – gofry smażyć wylewając odpowiednią ilość ciasta po 4 minuty.

3

Podawać z sezonowymi owocami lub konfiturą oprószone cukrem pudrem.

Możliwości:
4

zamiast syropu klonowego można użyć miodu lub syropu z agawy

5

można zastąpić mąkę pszenną - mąka owsianą - wtedy dodajemy jej mniej

6

jajka można zastąpić rozgniecionym 1 bananem lub jakami z siemienia (2 łyżki siemienia lnianego wymieszanego z 6 łyżkami wody )

Lekkie gofry śniadaniowe
(Wyświetlono 9 018 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

17 komentarzy

  1. Ann 12 grudnia 2019 o 13:01

    Córka nie je nabiału, czym mogę zastąpić jogurt? z góry dziękuję! pozdrawiam:) kocham Pani przepisy!

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 22 stycznia 2020 o 21:26

      jogurtem roslinnym

      Odpowiedz
  2. Karina 20 lutego 2019 o 11:18

    Gofry jak zawsze fantastyczne. Niestety moja gofrownica już sobie nie radzi ?wiem, że Pani lubi markę Eldom. Który konkretnie model? Będę wdzięczna za podpowiedź. Dobrego dnia❤️

    Odpowiedz
      1. Karina 20 lutego 2019 o 20:42

        Dziękuję ❤️

        Odpowiedz
  3. Patrycja 20 lutego 2019 o 11:16

    A czy zamiast jogurtu greckiego może być zwykły jogurt naturalny? Bo akurat taki w domu jest. 🙂 Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 20 lutego 2019 o 18:34

      oczywiście 🙂

      Odpowiedz
  4. Babrzym 19 lutego 2019 o 21:18

    A co do zamiany mąki na owsiana, ile jej użyć? 1.5 szkl będzie ok czy dac mniej ? Czy może sugerować się konsystencja? ?

    Odpowiedz
    1. admin 20 lutego 2019 o 18:36

      ciasto powinno być gęste jak krem – zaczęłabym od szklanki i ewentualnie dodawała po łyżce gdyż mąka owsiana jest bardzo chłonna

      Odpowiedz
  5. Babrzym 19 lutego 2019 o 21:16

    Oj Kochana, kolejna propozycja na pyszne śniadanie, robiłam już gofry na kefirze, ale na jogurcie greckim jeszcze nie. Jestem ciekawa smaku. Jutro wpadają na śniadanie ??? dziękuję za przepis

    Odpowiedz
  6. Katarzyna 19 lutego 2019 o 18:21

    Jaka mąkę można dodać zamiast maki pełnoziarnistej ? Przy nie tolerancji glutenu

    Odpowiedz
  7. Izka 19 lutego 2019 o 17:36

    Czy 6 porcji oznacza 6 sztuk?

    Odpowiedz
    1. admin 19 lutego 2019 o 18:06

      to wszystko zależy od gofrownicy – ja mam dużą i u mnie wypada 6 sztuk

      Odpowiedz
  8. Mysza 19 lutego 2019 o 16:51

    Hejka. A czy na spokojnie można wcisnąć mąkę ryżową zamiast tej pełnoziarnistej??
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 19 lutego 2019 o 18:06

      niestety nie bo na niej gofry będą suche

      Odpowiedz
      1. Alina 19 lutego 2019 o 18:38

        Ja robie gofry z mąki ryżowej z dodatkiem ziemniaczanej (proporcja 3:1) i wychodzą wilgotne 🙂

        Odpowiedz
        1. admin 20 lutego 2019 o 18:36

          ooo super – muszę spróbować 🙂

          Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *