Gofry przewijają się w mojej kuchni bez przerwy. Często z tego samego ciasta robie po prostu placuszki. Kombinuje z ciastem idealnym. Na blogu znajdziecie już przepisy na:
- Wegańskie gofry dyniowe
- Warzywne gofry na słono
- Wegańskie gofry cynamonowe i czekoladowe
- Wegańskie gofry
- Zdrowsze gofry bez mąki
Dziś dołączam kolejną recepturę na lekkie gofry śniadaniowe – jak zwykle proste, pyszne i szybkie w przygotowaniu. Zresztą 🙂 oceńcie sami 🙂
Idealne na każdy poranek!
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować, aż powstanie gładkie ciasto.
Rozgrzać gofrownicę – gofry smażyć wylewając odpowiednią ilość ciasta po 4 minuty.
Podawać z sezonowymi owocami lub konfiturą oprószone cukrem pudrem.
zamiast syropu klonowego można użyć miodu lub syropu z agawy
można zastąpić mąkę pszenną - mąka owsianą - wtedy dodajemy jej mniej
jajka można zastąpić rozgniecionym 1 bananem lub jakami z siemienia (2 łyżki siemienia lnianego wymieszanego z 6 łyżkami wody )
6 porcji
- Amount per serving
- Kalorie351
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 5g7%
- Węglowodany 21g8%
- Białko 16g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować, aż powstanie gładkie ciasto.
Rozgrzać gofrownicę – gofry smażyć wylewając odpowiednią ilość ciasta po 4 minuty.
Podawać z sezonowymi owocami lub konfiturą oprószone cukrem pudrem.
zamiast syropu klonowego można użyć miodu lub syropu z agawy
można zastąpić mąkę pszenną - mąka owsianą - wtedy dodajemy jej mniej
jajka można zastąpić rozgniecionym 1 bananem lub jakami z siemienia (2 łyżki siemienia lnianego wymieszanego z 6 łyżkami wody )