Lekkie gofry śniadaniowe

Gofry przewijają się w mojej kuchni bez przerwy. Często z tego samego ciasta robie po prostu placuszki. Kombinuje z ciastem idealnym. Na blogu znajdziecie już przepisy na:

Dziś dołączam kolejną recepturę na lekkie gofry śniadaniowe – jak zwykle proste, pyszne i szybkie w przygotowaniu. Zresztą 🙂 oceńcie sami 🙂

 

Idealne na każdy poranek!

Ilość porcji6 porcji
Czas Przygotowania5 minutCałkowity czas15 minut

 2 jajka
 1 łyżka syropu klonowego
 ½ szklanki jogurtu greckiego
 1 ¾ szklanki mleka
 1 łyżka oleju rzepakowego
 1 ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
 1 szczypta soli
 2 szklanki mąki pełnoziarnistej

1

Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować, aż powstanie gładkie ciasto.

2

Rozgrzać gofrownicę – gofry smażyć wylewając odpowiednią ilość ciasta po 4 minuty.

3

Podawać z sezonowymi owocami lub konfiturą oprószone cukrem pudrem.

Możliwości:
4

zamiast syropu klonowego można użyć miodu lub syropu z agawy

5

można zastąpić mąkę pszenną - mąka owsianą - wtedy dodajemy jej mniej

6

jajka można zastąpić rozgniecionym 1 bananem lub jakami z siemienia (2 łyżki siemienia lnianego wymieszanego z 6 łyżkami wody )

Składniki

 2 jajka
 1 łyżka syropu klonowego
 ½ szklanki jogurtu greckiego
 1 ¾ szklanki mleka
 1 łyżka oleju rzepakowego
 1 ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
 1 szczypta soli
 2 szklanki mąki pełnoziarnistej

Przygotowanie

1

Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować, aż powstanie gładkie ciasto.

2

Rozgrzać gofrownicę – gofry smażyć wylewając odpowiednią ilość ciasta po 4 minuty.

3

Podawać z sezonowymi owocami lub konfiturą oprószone cukrem pudrem.

Możliwości:
4

zamiast syropu klonowego można użyć miodu lub syropu z agawy

5

można zastąpić mąkę pszenną - mąka owsianą - wtedy dodajemy jej mniej

6

jajka można zastąpić rozgniecionym 1 bananem lub jakami z siemienia (2 łyżki siemienia lnianego wymieszanego z 6 łyżkami wody )

Lekkie gofry śniadaniowe
(Wyświetlono 527 razy, 8 wyświetleń dzisiaj)

15 komentarzy

  1. Avatar Karina 20 lutego 2019 o 11:18

    Gofry jak zawsze fantastyczne. Niestety moja gofrownica już sobie nie radzi ?wiem, że Pani lubi markę Eldom. Który konkretnie model? Będę wdzięczna za podpowiedź. Dobrego dnia❤️

      1. Avatar Karina 20 lutego 2019 o 20:42

        Dziękuję ❤️

  2. Avatar Patrycja 20 lutego 2019 o 11:16

    A czy zamiast jogurtu greckiego może być zwykły jogurt naturalny? Bo akurat taki w domu jest. 🙂 Pozdrawiam

    1. admin admin 20 lutego 2019 o 18:34

      oczywiście 🙂

  3. Avatar Babrzym 19 lutego 2019 o 21:18

    A co do zamiany mąki na owsiana, ile jej użyć? 1.5 szkl będzie ok czy dac mniej ? Czy może sugerować się konsystencja? ?

    1. admin admin 20 lutego 2019 o 18:36

      ciasto powinno być gęste jak krem – zaczęłabym od szklanki i ewentualnie dodawała po łyżce gdyż mąka owsiana jest bardzo chłonna

  4. Avatar Babrzym 19 lutego 2019 o 21:16

    Oj Kochana, kolejna propozycja na pyszne śniadanie, robiłam już gofry na kefirze, ale na jogurcie greckim jeszcze nie. Jestem ciekawa smaku. Jutro wpadają na śniadanie ??? dziękuję za przepis

  5. Avatar Katarzyna 19 lutego 2019 o 18:21

    Jaka mąkę można dodać zamiast maki pełnoziarnistej ? Przy nie tolerancji glutenu

  6. Avatar Izka 19 lutego 2019 o 17:36

    Czy 6 porcji oznacza 6 sztuk?

    1. admin admin 19 lutego 2019 o 18:06

      to wszystko zależy od gofrownicy – ja mam dużą i u mnie wypada 6 sztuk

  7. Avatar Mysza 19 lutego 2019 o 16:51

    Hejka. A czy na spokojnie można wcisnąć mąkę ryżową zamiast tej pełnoziarnistej??
    Pozdrawiam

    1. admin admin 19 lutego 2019 o 18:06

      niestety nie bo na niej gofry będą suche

      1. Avatar Alina 19 lutego 2019 o 18:38

        Ja robie gofry z mąki ryżowej z dodatkiem ziemniaczanej (proporcja 3:1) i wychodzą wilgotne 🙂

        1. admin admin 20 lutego 2019 o 18:36

          ooo super – muszę spróbować 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *