Moja praca należy do najsmaczniejszych i najpiękniejszych na świecie! Uwielbiam jedzenie, bo ono łączy wszystko, co dla mnie najważniejsze – rodzinę, zdrowie, pasje, radość, miłość – mogłabym wymieniać bez końca.
Dobre jedzenie to dla mnie minimum składników zestawionych ze sobą w najprostszy sposób. Odpowiednie kombinacje czy sposób przygotowania sprawia, że odkrywamy coś na nowo.
Tak jest w przypadku gofrów na słono z warzywami, które dziś dla Was przygotowałam. Składnikiem głównym są warzywa: marchewka i cukinia. Takie gofry jem na śniadanie z awokado i jajkiem w koszulce. Dodaję jako dodatek do zupy lub ukochanego jesienią chili con carne.
Polecam spróbować ?
Startą na drobnych oczkach marchewkę oraz cukinię startą na grubych oczkach odkładamy na sito, aby puściły wodę. (Można użyć pulpy powstałej z wyciskania soku. Kiedy warzywa są bardzo wodnite, należy je odcisnąć w dłoniach).
W misce mieszamy ze sobą jajka, sól pieprz, mąkę migdałową, siemię lniane i posiekaną cebulkę.
Do masy jajecznej dodajemy mocno odciśnięte warzywa. Całość mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Kiedy masa jest za luźna, dodajemy więcej mielonych migdałów (czyli mąki migdałowej) lub płatków owsianych.
Ciasto wykładamy na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy ok 5 minut - do momentu kiedy gofry będą złote.
marchewkę i cukinię można zastąpić: startą dynią, batatem, pietruszką, selerem
mąkę migdałową można zastąpić: mąką pszenną razową, mąką gryczaną lub mąką orkiszową
olej rzepakowy można zastąpić: roztopionym masłem klarowanym, lub olejem kokosowym, oliwą lub olejem słonecznikowym
całość można wzbogacić o inne przyprawy np. słodką paprykę, mielony czosnek, gałkę muszkatołową lub dowolne zioła np. pietruszkę, koperek, bazylię.
17 porcji
- Amount per serving
- Kalorie46
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 3.9g5%
- Cholesterol 29mg10%
- Sód 83mg4%
- Węglowodany 1.4g1%
- Białko 1.9g
- Potas 81mg2%
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
Startą na drobnych oczkach marchewkę oraz cukinię startą na grubych oczkach odkładamy na sito, aby puściły wodę. (Można użyć pulpy powstałej z wyciskania soku. Kiedy warzywa są bardzo wodnite, należy je odcisnąć w dłoniach).
W misce mieszamy ze sobą jajka, sól pieprz, mąkę migdałową, siemię lniane i posiekaną cebulkę.
Do masy jajecznej dodajemy mocno odciśnięte warzywa. Całość mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Kiedy masa jest za luźna, dodajemy więcej mielonych migdałów (czyli mąki migdałowej) lub płatków owsianych.
Ciasto wykładamy na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy ok 5 minut - do momentu kiedy gofry będą złote.
marchewkę i cukinię można zastąpić: startą dynią, batatem, pietruszką, selerem
mąkę migdałową można zastąpić: mąką pszenną razową, mąką gryczaną lub mąką orkiszową
olej rzepakowy można zastąpić: roztopionym masłem klarowanym, lub olejem kokosowym, oliwą lub olejem słonecznikowym
całość można wzbogacić o inne przyprawy np. słodką paprykę, mielony czosnek, gałkę muszkatołową lub dowolne zioła np. pietruszkę, koperek, bazylię.