Murzynek miodowy z orzechami

Wszystko teraz pędzi! Cały czas gdzieś biegnę aby pociąg jadący za mną mnie nie staranował! Przecież teraz nie mogę się zatrzymać! nawet nie chcę! mam tyle sił, tyle pomysłów i możliwości. Teraz dopiero zaczynam działać.
AleBabka i robi to co lubi czyli dzisiaj szybko, prosto, zdrowo i orzechowo.
No to pędzę dalej moi kochani:) Zobaczymy się w niedzielę na finałowej gali 🙂

Smacznego 🙂

Ilość porcji1 porcja

 180 g gorzkiej czekolady
 6 łyżek masła
 2 jajka
  szklanki miodu
 1 łyżeczka
 ½ szklanka mąki pszennej razowej (lub zwykłej)
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 szczypta soli
 1 szklanka orzechów (ja dałam migdały, pestki dyni i pistacje)
Polewa Czekoladowa
 100 g czekolady deserowej
 1 łyżka masła

1

Podgrzewamy piekarnik do temp 180 C. Blaszkę kwadratową o wymiarach 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.

2

W rondlu, na małym ogniu topimy masło i czekoladę. Ściągamy z palnika, nieznacznie chłodzimy i mieszamy z jajkami, miodem i wanilią.

3

W małym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy z masą czekoladową i orzechami.

4

Nakładamy ciasto równomiernie do foremki. Pieczemy 20 -25 min lub do momentu, gdy stwierdzimy, że środek ciasta jest sprężysty.  Chłodzimy.

5

Polewamy polewą czekoladową przygotowaną ze 100 g czekolady deserowej rozpuszczonej z łyżką masła w kąpieli wodnej i posypujemy prażonymi orzechami.

Składniki

 180 g gorzkiej czekolady
 6 łyżek masła
 2 jajka
  szklanki miodu
 1 łyżeczka
 ½ szklanka mąki pszennej razowej (lub zwykłej)
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 szczypta soli
 1 szklanka orzechów (ja dałam migdały, pestki dyni i pistacje)
Polewa Czekoladowa
 100 g czekolady deserowej
 1 łyżka masła

Przygotowanie

1

Podgrzewamy piekarnik do temp 180 C. Blaszkę kwadratową o wymiarach 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.

2

W rondlu, na małym ogniu topimy masło i czekoladę. Ściągamy z palnika, nieznacznie chłodzimy i mieszamy z jajkami, miodem i wanilią.

3

W małym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy z masą czekoladową i orzechami.

4

Nakładamy ciasto równomiernie do foremki. Pieczemy 20 -25 min lub do momentu, gdy stwierdzimy, że środek ciasta jest sprężysty.  Chłodzimy.

5

Polewamy polewą czekoladową przygotowaną ze 100 g czekolady deserowej rozpuszczonej z łyżką masła w kąpieli wodnej i posypujemy prażonymi orzechami.

Murzynek miodowy z orzechami
(Wyświetlono 1 249 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

2 komentarzy

  1. Majcia 11 marca 2017 o 21:09

    Zrobiłam to ciasto i było pyszne… jednak niesamowicie… czarne! A u Ciebie nie. Dlaczego?

    Odpowiedz
    1. admin 13 marca 2017 o 12:04

      Majcia może użyłaś więcej czekolady? nie mam pojęcia 🙂

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.