Pieczona ciecierzyca- zdrowa FIT przekąska

Świat oszalał na punkcie humusu, jednak na nim cudowność ciecierzycy się nie kończy. Wybierając dla siebie zdrową, wartościową przekąskę sięgam po chrupiącą pieczoną ciecierzycę. Jest fantastyczna nie tylko solo, ale stanowi też wspaniały  dodatek do innych dań np.  do jogurtu lub sałatki, czasami wystarczy zrobić tylko do niej pyszny sos lub dodać ją do zupy.

Cieciorka ma smak maślany, lekko orzechowy, jest bogata w witaminy i składniki mineralne, błonnik oraz kwas foliowy. To dobry pomysł dla osób aktywnych, wegetarian lub osób będących na diecie  ponieważ dostarcza dużo białka. Ma niski indeks glikemiczny dlatego tak często polecana jest osobom odchudzającym się.

Ten przepis można wykonać na słono i na słodko, można go modyfikować o dowolne przyprawy. Przekąska ta świetnie sprawdzi się w pracy, na imprezie, w torebce i moja ulubiona forma – zamiast popcornu w kinie 🙂

W wersji ekspresowej wykorzystuję cieciorkę z puszki, jeżeli mam więcej czasu suchą *

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 1 puszka ciecierzycy (można użyć suchej uprzednio namoczonej i ugotowanej*)
 1 łyżka oliwy z oliwek
 ¼ łyżeczki soli morskiej
 ½ łyżeczki słodkiej papryki
 ¼ łyżeczki kurkumy
 1 szczypta mielonego chili
 *suchą ciecierzycę  namoczyć w zimnej wodzie od 4 godzin (im dłużej tym lepiej). Po tym czasie odcedzić ją na sicie i przelać zimną wodą. Ciecierzycę ponownie włożyć do garnka zalać zimną wodą i gotować 50 - 60 minut pod przykryciem. Można dodać liść laurowy lub ząbek czosnku aby wzbogacić jej smak.

1

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 º C z funkcją grzania góra- dół. Przygotować blachę wykładając ją papierem do pieczenia.

2

Ciecierzycę wypłukać i odsączyć na sicie, następnie wysypać na papierowy ręcznik i osuszyć.

3

Przenieść ją na blachę i piec 15 minut w nagrzanym piekarniku. Po tym czasie wyjąć ją i wymieszać w misce z pozostałymi przyprawami, solą i oliwą

4

Ponownie wyłożyć na blachę i piec przez 15 minut, aż cieciorka będzie chrupiąca. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim cieciorkę, aż ostygnie – poprzez pozostawienie jej w piekarniku będzie jeszcze bardziej chrupiąca lecz gdy się śpieszysz możesz wyjąć ja od razu, przestudzić i chrupać 🙂

5

Można ją również przed podaniem wymieszać z drobno posiekaną pietruszką.

UWAGA:
6

Pieczona cieciorka najlepiej smakuje pierwszego dnia, ale może być przechowywana w szczelnym pojemniku przez 4 dni.
Można użyć zwykłej oliwy z oliwek lub oliwy smakowej.
Można stworzyć dowolne kombinacje np.:
-na słodko: wystarczy dodać trochę syropu klonowego, miodu lub syropu z agawy i cynamon
-na słono: kombinacja przypraw – masz do wyboru: czarny pieprz, czosnek rozmaryn, wędzoną paprykę, oregano, curry, chili, przyprawę 5 smaków, zioła prowansalskie, cynamon, gałkę muszkatołową, kardamon, mielony imbir.

Składniki

 1 puszka ciecierzycy (można użyć suchej uprzednio namoczonej i ugotowanej*)
 1 łyżka oliwy z oliwek
 ¼ łyżeczki soli morskiej
 ½ łyżeczki słodkiej papryki
 ¼ łyżeczki kurkumy
 1 szczypta mielonego chili
 *suchą ciecierzycę  namoczyć w zimnej wodzie od 4 godzin (im dłużej tym lepiej). Po tym czasie odcedzić ją na sicie i przelać zimną wodą. Ciecierzycę ponownie włożyć do garnka zalać zimną wodą i gotować 50 - 60 minut pod przykryciem. Można dodać liść laurowy lub ząbek czosnku aby wzbogacić jej smak.

Przygotowanie

1

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 º C z funkcją grzania góra- dół. Przygotować blachę wykładając ją papierem do pieczenia.

2

Ciecierzycę wypłukać i odsączyć na sicie, następnie wysypać na papierowy ręcznik i osuszyć.

3

Przenieść ją na blachę i piec 15 minut w nagrzanym piekarniku. Po tym czasie wyjąć ją i wymieszać w misce z pozostałymi przyprawami, solą i oliwą

4

Ponownie wyłożyć na blachę i piec przez 15 minut, aż cieciorka będzie chrupiąca. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim cieciorkę, aż ostygnie – poprzez pozostawienie jej w piekarniku będzie jeszcze bardziej chrupiąca lecz gdy się śpieszysz możesz wyjąć ja od razu, przestudzić i chrupać 🙂

5

Można ją również przed podaniem wymieszać z drobno posiekaną pietruszką.

UWAGA:
6

Pieczona cieciorka najlepiej smakuje pierwszego dnia, ale może być przechowywana w szczelnym pojemniku przez 4 dni.
Można użyć zwykłej oliwy z oliwek lub oliwy smakowej.
Można stworzyć dowolne kombinacje np.:
-na słodko: wystarczy dodać trochę syropu klonowego, miodu lub syropu z agawy i cynamon
-na słono: kombinacja przypraw – masz do wyboru: czarny pieprz, czosnek rozmaryn, wędzoną paprykę, oregano, curry, chili, przyprawę 5 smaków, zioła prowansalskie, cynamon, gałkę muszkatołową, kardamon, mielony imbir.

Pieczona ciecierzyca- zdrowa FIT przekąska

 

(Wyświetlono 5 728 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

41 komentarzy

  1. Avatar Dagmara 26 stycznia 2019 o 11:17

    Wygląda świetnie. I już wiem co będę jadła do serialu 🙂

  2. Avatar Edzia 21 sierpnia 2018 o 18:58

    Na przepis trafiłam przypadkiem – teraz zamiast czipsów razem z mężem wycinamy ciecierzycę ? super

  3. Avatar Magda 4 lipca 2018 o 21:42

    W piekarniku ?

  4. Avatar marta 9 lutego 2018 o 14:12

    Jestem taka niecierpliwa, że wymieszałam wszystko: granulowany czosnek, kurkumę, wędzoną paprykę (słodką i ostrą), cynamon i syrop klonowy. Wyszła wspaniała! Dziękuję za przepis. <3

    1. admin admin 11 lutego 2018 o 11:44

      dziękuję za wypróbowanie i komentarz 🙂

  5. Avatar Sabina 10 grudnia 2017 o 20:29

    Pani Kingo gdybym chciała zrobić cieciorke na słodko, to w którym momencie dodać słodzidło? Pozdrawiam

  6. Avatar AniaS 25 czerwca 2017 o 10:30

    Moją chyba przepiekłam bo wyszła kartoflana w środku. Chyba, że termoobieg jej nie służy. Ale i tak zniknęła w mgnieniu oka. Muszę pokombinować.

    1. admin admin 1 lipca 2017 o 17:22

      jeżeli odczuwałaś taki smak to właśnie za długie pieczenie lub obniż następnym razem temperaturę o 10 C

  7. Avatar Ewa 14 marca 2017 o 00:52

    Rewelacyjny smak ??? moje gusta ?

    1. admin admin 14 marca 2017 o 19:42

      super! dzięki :*

  8. Avatar Ewa 13 marca 2017 o 18:25

    Właśnie ugotowałam cieciorkę, bo dawno jakoś nie jadłam i cieszę się bardzo, że trafiłam na ten przepis ???

    1. admin admin 14 marca 2017 o 19:41

      Ewa daj znać czy Ci smakuje w takiej wersji?

  9. Avatar Karola 6 lutego 2017 o 16:28

    Kingo, a ile ten smakołyk ma kalorii, w małej misce ?

  10. Avatar Magda 22 listopada 2016 o 10:58

    Rewelacyjna alternatywa dla popcornu, chipsów itp. Zajadamy się z narzeczonym. Pycha!

    Pozdrawiam 🙂

    1. admin admin 22 listopada 2016 o 16:49

      Magda bardzo się cieszę i polecam na przyszłość 🙂

  11. Avatar marta 23 lipca 2016 o 22:44

    Pychaaa
    robilam juz chyba z 10 razy i nie tylko to 🙂
    Gratuluje zdolnosci i pasji

    1. admin admin 25 lipca 2016 o 10:46

      Marto bardzo dziękuję za te miłe słowa :*

  12. Avatar muuooaa 19 lipca 2016 o 23:13

    Super przepis, moja juz się moczy 😀

    1. admin admin 20 lipca 2016 o 20:24

      :*

  13. Avatar Martyna 12 lipca 2016 o 10:08

    Pyszne, zdrowe, świetny zastępnik słonych chipsów czy orzeszków z puszki. Jedyny minus, że wymaga czasu moczenie soczewicy i gotowanie, ale za to przyrządzenie takiej pyszności nie wymaga dużo naszej pracy. Zachęcające do przyrządzenia takiej pyszności mogą być pozytywne właściwości cieciorki ( a jest ich sporo), więcej o nich tutaj: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/cieciorka-%C5%9Bwietny-zamiennik-mi%C4%99sa

  14. Avatar magducha 21 maja 2016 o 12:54

    Dobrze, że kupiłam 2 puszki ciecierzycy bo jedna już na to poszła a zapowiada się, ze na jednej się nie skończy 😉

    1. admin admin 22 maja 2016 o 21:00

      daj znać jak wam smakuje 🙂 ?

  15. Avatar Ola 14 kwietnia 2016 o 11:09

    A mi nie do końca wyszła 🙁
    Cześć jest fajna i chrupiąca, a reszta jest twarda i ciężka. Robiłam z gotowanej ciecierzycy. Co zrobić następnym razem inaczej?
    Pozdrawiam 🙂

    1. admin admin 14 kwietnia 2016 o 12:53

      Olu musisz bardziej osuszyć ją przed pieczeniem 🙂

  16. Avatar Magda 4 kwietnia 2016 o 11:19

    Od dzisiaj to moja ulubiona przekąska 🙂 jest idealna, chrupiąca z zewnątrz i mięciutka w środku. Na razie próbowałam tylko ze słodką i ostrą papryką, ale coś czuję, że będę duuużo eksperymentować z innymi przyprawami. Rzeczywiście najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z pieca, im dłużej postoi tym robi się ciut gorsza. Na szczęście jest tak pyszna, że znika w mig 🙂 aaa i piekłam trochę krócej, bo inaczej by mi się spaliła. Chyba wszystko zależy od pieca. Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam 🙂

    1. admin admin 4 kwietnia 2016 o 17:52

      bardzo się cieszę że smakuje i dziękuję za komentarz :*

  17. Avatar Ewelina 21 lutego 2016 o 15:26

    pycha 🙂 dziękuję za kolejny pyszny i zdrowy przepis

  18. Avatar Bronisław 21 lutego 2016 o 09:39

    Moja rada (sprawdzona) Po pierwszym wypieku 15 min , wlać do miski oliwę (można wymieszać z łyżeczka miodu lub syropu klonowego lub z agawy ( dla cukrzyków). Następnie po wymieszaniu z oliwa posypać przyprawami sypkimi (kurkuma, papryka, chilli, Bo jeżeli wymieszamy przyprawy z oliwa to zrobi się gęsta bryja i nie pokryje ładnie ciecierzyce. Powodzenia. Smacznego.

  19. Avatar pieczona cieciorka 21 lutego 2016 o 09:38

    Moja rada (sprawdzona) Po pierwszym wypieku 15 min , wlać do miski oliwę (można wymieszać z łyżeczka miodu lub syropu klonowego lub z agawy ( dla cukrzyków). Następnie po wymieszaniu z oliwa posypać przyprawami sypkimi (kurkuma, papryka, chilli, Bo jeżeli wymieszamy przyprawy z oliwa to zrobi się gęsta bryja i nie pokryje ładnie ciecierzyce. Powodzenia. Smacznego.

    1. admin admin 21 lutego 2016 o 23:32

      bardzo dziękuję za cenną wskazówkę 🙂

  20. Avatar anna 18 lutego 2016 o 13:25

    Kingo znowu trafilas w moje gusta. Cieciorka przepyszna. Zrobilam na pikantnie. Rewelacja.

    1. admin admin 19 lutego 2016 o 10:24

      dzięki za komentarz :*

  21. Avatar Effa 21 stycznia 2016 o 09:39

    Pani Kingo, czy można w ten sam sposób przygotować soje?

    1. admin admin 21 stycznia 2016 o 12:12

      tak

  22. Avatar sylvia 30 grudnia 2015 o 22:11

    zrobiłam z gotowanej ciecierzycy, byłam zaskoczona wspaniałym smakiem i przyjemną chrupkością. Polecam jako przekąskę do piwa np. zamiast orzeszków -mąż ma na nie alergię a cieciorka podana w ten sposób świetnie je zastępuje- jest od nich o niebo lepsza 🙂

    1. admin admin 30 grudnia 2015 o 22:49

      Sylwia dzięki za komentarz i wypróbowanie przepisu 🙂

      1. Avatar sylvia 30 grudnia 2015 o 23:39

        zainspirowana Twoimi przepisami zakupiłam ciasto filo, mam zamiar przygotować tartę ze szpinakiem, jutro natomiast po raz pierwszy zmierzę się z ośmiornicą 😀 rozmrażam potwora

  23. Avatar Jula 4 grudnia 2015 o 16:19

    Fajna ta cieciorka, tylko moja nie robi się chrupiąca, a twardawa. Co może być przyczyną? używam cieciorki z puszki.

    1. admin admin 6 grudnia 2015 o 01:01

      Tak i za mocne osuszenie.

  24. Avatar Daria 7 listopada 2015 o 23:41

    Rewelacja! Najlepszy przepis na pieczoną cieciorkę jaki wypróbowałam. Pozdrawiam 🙂

    1. admin admin 10 listopada 2015 o 15:40

      aaaaaaaaaa wspaniale 🙂 dziękuję :*

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *