Świat oszalał na punkcie humusu, jednak na nim cudowność ciecierzycy się nie kończy. Wybierając dla siebie zdrową, wartościową przekąskę sięgam po chrupiącą pieczoną ciecierzycę. Jest fantastyczna nie tylko solo, ale stanowi też wspaniały dodatek do innych dań np. do jogurtu lub sałatki, czasami wystarczy zrobić tylko do niej pyszny sos lub dodać ją do zupy.
Cieciorka ma smak maślany, lekko orzechowy, jest bogata w witaminy i składniki mineralne, błonnik oraz kwas foliowy. To dobry pomysł dla osób aktywnych, wegetarian lub osób będących na diecie ponieważ dostarcza dużo białka. Ma niski indeks glikemiczny dlatego tak często polecana jest osobom odchudzającym się.
Ten przepis można wykonać na słono i na słodko, można go modyfikować o dowolne przyprawy. Przekąska ta świetnie sprawdzi się w pracy, na imprezie, w torebce i moja ulubiona forma – zamiast popcornu w kinie 🙂
W wersji ekspresowej wykorzystuję cieciorkę z puszki, jeżeli mam więcej czasu suchą *
Smacznego:)
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 º C z funkcją grzania góra- dół. Przygotować blachę wykładając ją papierem do pieczenia.
Ciecierzycę wypłukać i odsączyć na sicie, następnie wysypać na papierowy ręcznik i osuszyć.
Przenieść ją na blachę i piec 15 minut w nagrzanym piekarniku. Po tym czasie wyjąć ją i wymieszać w misce z pozostałymi przyprawami, solą i oliwą
Ponownie wyłożyć na blachę i piec przez 15 minut, aż cieciorka będzie chrupiąca. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim cieciorkę, aż ostygnie – poprzez pozostawienie jej w piekarniku będzie jeszcze bardziej chrupiąca lecz gdy się śpieszysz możesz wyjąć ja od razu, przestudzić i chrupać 🙂
Można ją również przed podaniem wymieszać z drobno posiekaną pietruszką.
Pieczona cieciorka najlepiej smakuje pierwszego dnia, ale może być przechowywana w szczelnym pojemniku przez 4 dni.
Można użyć zwykłej oliwy z oliwek lub oliwy smakowej.
Można stworzyć dowolne kombinacje np.:
-na słodko: wystarczy dodać trochę syropu klonowego, miodu lub syropu z agawy i cynamon
-na słono: kombinacja przypraw – masz do wyboru: czarny pieprz, czosnek rozmaryn, wędzoną paprykę, oregano, curry, chili, przyprawę 5 smaków, zioła prowansalskie, cynamon, gałkę muszkatołową, kardamon, mielony imbir.
0 porcji
Składniki
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 º C z funkcją grzania góra- dół. Przygotować blachę wykładając ją papierem do pieczenia.
Ciecierzycę wypłukać i odsączyć na sicie, następnie wysypać na papierowy ręcznik i osuszyć.
Przenieść ją na blachę i piec 15 minut w nagrzanym piekarniku. Po tym czasie wyjąć ją i wymieszać w misce z pozostałymi przyprawami, solą i oliwą
Ponownie wyłożyć na blachę i piec przez 15 minut, aż cieciorka będzie chrupiąca. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim cieciorkę, aż ostygnie – poprzez pozostawienie jej w piekarniku będzie jeszcze bardziej chrupiąca lecz gdy się śpieszysz możesz wyjąć ja od razu, przestudzić i chrupać 🙂
Można ją również przed podaniem wymieszać z drobno posiekaną pietruszką.
Pieczona cieciorka najlepiej smakuje pierwszego dnia, ale może być przechowywana w szczelnym pojemniku przez 4 dni.
Można użyć zwykłej oliwy z oliwek lub oliwy smakowej.
Można stworzyć dowolne kombinacje np.:
-na słodko: wystarczy dodać trochę syropu klonowego, miodu lub syropu z agawy i cynamon
-na słono: kombinacja przypraw – masz do wyboru: czarny pieprz, czosnek rozmaryn, wędzoną paprykę, oregano, curry, chili, przyprawę 5 smaków, zioła prowansalskie, cynamon, gałkę muszkatołową, kardamon, mielony imbir.
Notes