Sałatka z buraków ❤

Kiedy na moim Instagramie pokazałam Wam moja kolacje, w ciągu doby otrzymałam ponad sto wiadomości z prośbą o przepis. Takie reakcje świadczą o tym, że dany przepis jest niezwykle pożądany.  ? Uwielbiam to danie – jest proste, szybkie w przygotowaniu i pyszne. Obiecałam Wam, że pojawi się na blogu no i dotrzymuję słowa. Polecam Wam dressing, którym jest polana – on nadaje jej wyjątkowości.

 

 

Ilość porcji5 porcji
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas10 minut

 3 upieczone buraki
 200 g sera Feta
 3 garście rukoli
 3 łyżki słonecznika łuskanego
 2 łyżki pestek dyni
Składniki na dressing
 3 łyżki oliwy z oliwek
 1 łyżka octu balsamicznego
 1 łyżeczka soku z cytryny
 1 łyżeczka syropu klonowego
 1 szczypta soli

1

Upieczone, obrane i wystudzone buraki pokroić w kostkę. Wraz z rukolą i pokrojoną w kostkę Fetą umieścić składniki w misce.

2

Na patelni podpiec pestki dyni i łuskany słonecznik z odrobiną soli. Dodać do miski z burakami.

3

Wszystkie składniki dressingu wymieszać ze sobą w słoiczku. Przygotowanym sosem polać sałatkę z buraków.

4

Wszystko wymieszać. Najlepiej smakuje schłodzona po godzinie od przygotowania.

Możliwości:
5

zamiast buraków można użyć pieczonej kalarepy lub korzenia pietruszki

6

zamiast sera Feta można użyć wędzonego twarogu, lub koziego sera

7

zamiast słonecznika i pestek dyni można użyć jasnego sezamu, lub dowolnych orzechów

Wartości odżywcze

5 porcji

Serving size


Amount per serving
Kalorie236
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 16.9g22%
Cholesterol 36mg12%
Sód 530mg24%
Węglowodany 14.2g6%
Białko 9.1g

Wapń 249mg20%
Żelazo 2mg12%
Potas 449mg10%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 3 upieczone buraki
 200 g sera Feta
 3 garście rukoli
 3 łyżki słonecznika łuskanego
 2 łyżki pestek dyni
Składniki na dressing
 3 łyżki oliwy z oliwek
 1 łyżka octu balsamicznego
 1 łyżeczka soku z cytryny
 1 łyżeczka syropu klonowego
 1 szczypta soli

Przygotowanie

1

Upieczone, obrane i wystudzone buraki pokroić w kostkę. Wraz z rukolą i pokrojoną w kostkę Fetą umieścić składniki w misce.

2

Na patelni podpiec pestki dyni i łuskany słonecznik z odrobiną soli. Dodać do miski z burakami.

3

Wszystkie składniki dressingu wymieszać ze sobą w słoiczku. Przygotowanym sosem polać sałatkę z buraków.

4

Wszystko wymieszać. Najlepiej smakuje schłodzona po godzinie od przygotowania.

Możliwości:
5

zamiast buraków można użyć pieczonej kalarepy lub korzenia pietruszki

6

zamiast sera Feta można użyć wędzonego twarogu, lub koziego sera

7

zamiast słonecznika i pestek dyni można użyć jasnego sezamu, lub dowolnych orzechów

Notes

Sałatka z buraków ❤

 

(Wyświetlono 163 123 razy, 14 wyświetleń dzisiaj)