Kiedy na moim Instagramie pokazałam Wam moja kolacje, w ciągu doby otrzymałam ponad sto wiadomości z prośbą o przepis. Takie reakcje świadczą o tym, że dany przepis jest niezwykle pożądany. ? Uwielbiam to danie – jest proste, szybkie w przygotowaniu i pyszne. Obiecałam Wam, że pojawi się na blogu no i dotrzymuję słowa. Polecam Wam dressing, którym jest polana – on nadaje jej wyjątkowości.
Upieczone, obrane i wystudzone buraki pokroić w kostkę. Wraz z rukolą i pokrojoną w kostkę Fetą umieścić składniki w misce.
Na patelni podpiec pestki dyni i łuskany słonecznik z odrobiną soli. Dodać do miski z burakami.
Wszystkie składniki dressingu wymieszać ze sobą w słoiczku. Przygotowanym sosem polać sałatkę z buraków.
Wszystko wymieszać. Najlepiej smakuje schłodzona po godzinie od przygotowania.
zamiast buraków można użyć pieczonej kalarepy lub korzenia pietruszki
zamiast sera Feta można użyć wędzonego twarogu, lub koziego sera
zamiast słonecznika i pestek dyni można użyć jasnego sezamu, lub dowolnych orzechów
5 porcji
- Amount per serving
- Kalorie236
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 16.9g22%
- Cholesterol 36mg12%
- Sód 530mg24%
- Węglowodany 14.2g6%
- Białko 9.1g
- Wapń 249mg20%
- Żelazo 2mg12%
- Potas 449mg10%
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
Upieczone, obrane i wystudzone buraki pokroić w kostkę. Wraz z rukolą i pokrojoną w kostkę Fetą umieścić składniki w misce.
Na patelni podpiec pestki dyni i łuskany słonecznik z odrobiną soli. Dodać do miski z burakami.
Wszystkie składniki dressingu wymieszać ze sobą w słoiczku. Przygotowanym sosem polać sałatkę z buraków.
Wszystko wymieszać. Najlepiej smakuje schłodzona po godzinie od przygotowania.
zamiast buraków można użyć pieczonej kalarepy lub korzenia pietruszki
zamiast sera Feta można użyć wędzonego twarogu, lub koziego sera
zamiast słonecznika i pestek dyni można użyć jasnego sezamu, lub dowolnych orzechów
Notes