Sałatka z buraków ❤

Kiedy na moim Instagramie pokazałam Wam moja kolacje, w ciągu doby otrzymałam ponad sto wiadomości z prośbą o przepis. Takie reakcje świadczą o tym, że dany przepis jest niezwykle pożądany.  ? Uwielbiam to danie – jest proste, szybkie w przygotowaniu i pyszne. Obiecałam Wam, że pojawi się na blogu no i dotrzymuję słowa. Polecam Wam dressing, którym jest polana – on nadaje jej wyjątkowości.

 

 

Ilość porcji5 porcji
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas10 minut

 3 upieczone buraki
 200 g sera Feta
 3 garście rukoli
 3 łyżki słonecznika łuskanego
 2 łyżki pestek dyni
Składniki na dressing
 3 łyżki oliwy z oliwek
 1 łyżka octu balsamicznego
 1 łyżeczka soku z cytryny
 1 łyżeczka syropu klonowego
 1 szczypta soli

1

Upieczone, obrane i wystudzone buraki pokroić w kostkę. Wraz z rukolą i pokrojoną w kostkę Fetą umieścić składniki w misce.

2

Na patelni podpiec pestki dyni i łuskany słonecznik z odrobiną soli. Dodać do miski z burakami.

3

Wszystkie składniki dressingu wymieszać ze sobą w słoiczku. Przygotowanym sosem polać sałatkę z buraków.

4

Wszystko wymieszać. Najlepiej smakuje schłodzona po godzinie od przygotowania.

Możliwości:
5

zamiast buraków można użyć pieczonej kalarepy lub korzenia pietruszki

6

zamiast sera Feta można użyć wędzonego twarogu, lub koziego sera

7

zamiast słonecznika i pestek dyni można użyć jasnego sezamu, lub dowolnych orzechów

Wartości odżywcze

Porcji 5


Ilość na porcję
Kalorie 236
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 16.9g26%
Cholesterol 36mg12%
Sód 530mg23%
Potas 449mg13%
Węglowodany 14.2g5%
Białko 9.1g19%

Wapń 249%
Żelazo 2%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 3 upieczone buraki
 200 g sera Feta
 3 garście rukoli
 3 łyżki słonecznika łuskanego
 2 łyżki pestek dyni
Składniki na dressing
 3 łyżki oliwy z oliwek
 1 łyżka octu balsamicznego
 1 łyżeczka soku z cytryny
 1 łyżeczka syropu klonowego
 1 szczypta soli

Przygotowanie

1

Upieczone, obrane i wystudzone buraki pokroić w kostkę. Wraz z rukolą i pokrojoną w kostkę Fetą umieścić składniki w misce.

2

Na patelni podpiec pestki dyni i łuskany słonecznik z odrobiną soli. Dodać do miski z burakami.

3

Wszystkie składniki dressingu wymieszać ze sobą w słoiczku. Przygotowanym sosem polać sałatkę z buraków.

4

Wszystko wymieszać. Najlepiej smakuje schłodzona po godzinie od przygotowania.

Możliwości:
5

zamiast buraków można użyć pieczonej kalarepy lub korzenia pietruszki

6

zamiast sera Feta można użyć wędzonego twarogu, lub koziego sera

7

zamiast słonecznika i pestek dyni można użyć jasnego sezamu, lub dowolnych orzechów

Sałatka z buraków ❤

 

(Wyświetlono 111 394 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

47 komentarzy

  1. Avatar Lola 2 czerwca 2020 o 11:49

    Ślicznie dziękuję za przepis. Nigdy nie przepadałam za burakiem, ale musiałam wdrożyć go do swojej diety ze względu na anemię na którą cierpię już od jakiegoś czasu. Moja dietetyczka poleciła mi buraki, gdyż zawierają dużo żelaza – czyli tego składnika, który najbardziej mi brakuje.
    Tak oto natrafiłam na Twoją sałatkę. Która nie tylko spowodowała że burak przypadł mi do gustu w takim wydaniu, ale także świetnie wpłynie na moje zdrowie 🙂
    Polecam i pozdrawiam!

  2. Avatar Karina 26 kwietnia 2020 o 21:27

    Sałatka jest rewelacyjna! Smakowała jako dodatek do obiadu 🙂

  3. Avatar Iv 30 stycznia 2020 o 20:50

    Pychotka … sałatka pełna wielosmakowosci …😋 na imprezki i wspólne we dwoje wieczory …naprawdę pyszna i lekka 👌

  4. Avatar guteska 31 sierpnia 2019 o 21:29

    Przynajmniej z jednym ząbkiem czosnku . Uwielbiam

  5. Avatar Iza 30 maja 2019 o 21:01

    Pierwszy raz w życiu przygotowałam sałatkę z buraczków w tej formie (do tej pory – jadłam jedynie starte/podsmażane) i jestem zachwycona. To jest mój smak!

    Nigdy nie wpadłabym na połączenie fety z buraczkami. Wydawałoby mi się to co najmniej dziwne, „”gryzące”” się połączenie, ale… jest naprawdę rewelacyjne. Wszystkim smakowało i na stale zagości w moim jadłospisie – tym bardziej, że buraki są naprawdę bardzo zdrowe :).

  6. Avatar Jakub 19 stycznia 2019 o 12:10

    Jestem pod ogromnym wrażeniem Pani przepisów!
    Nie mogę oderwać się od Pani bloga!

    Granola wyszła super, „najprostszy obiad świata” zwalił z nóg moją rodzinę. Teraz przyszedł czas na sałatkę z buraków!

    Wszystkiego dobrego Pani Kingo i powodzenia na przyszłość.
    Pozdrawiam
    Jakub

    1. admin admin 6 lutego 2019 o 15:43

      :* dziękuję 🙂

    2. Avatar Marzena 27 września 2019 o 19:44

      Może to głupie pytanie ale jak upiec buraki?

      1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 19 listopada 2019 o 19:34

        w piekarniku temp 200 C czas około 40 minut w zależności od wielkości

      2. Avatar Sylwia 27 listopada 2019 o 12:01

        Przepychota:)

      3. Avatar Kinga 5 lutego 2020 o 20:59

        Dziś pierwszy raz zrobiłam z Twojego przepisu ta sałatke z burakami ♥️ pyszności 🥰 uwielbiam twój blog i twoje przepisy ♥️

        1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 5 lutego 2020 o 21:39

          Bardzo dziekuje za tk miłe słowa ❤️

    3. Avatar Kati 5 listopada 2019 o 10:17

      Ja uwielbiam sałatkę z gotowanych /pieczonych buraków z natka pietruszki, orzechami, pestkami słonecznika, gotowany brązowym ryżem i sosem z oliwy, cytryny, miodu i czosnku.

  7. Avatar Mary 28 grudnia 2018 o 18:29

    Folia aluminiowa … to co z tą folią? Przecież jest szkodliwa.

  8. Avatar Marta 3 grudnia 2018 o 22:16

    Uwielbiam!?

    1. admin admin 7 grudnia 2018 o 09:36

      :*

  9. Avatar Madzik 18 października 2018 o 16:52

    pyszna sałatka:) ciesze sie , ze trafiłam na Pani strone<3

  10. Avatar Andzia 8 września 2018 o 13:14

    Przepyszna ! Zastanawiam się tylko do jakiego dania głównego można ją podać ?? pozdrawiam :*

  11. Avatar Andy 9 sierpnia 2018 o 16:38

    ale uzywanie tych folii alu jest ponoc bardzo szkodliwe … :/

    1. Avatar Andy 9 sierpnia 2018 o 16:39

      Czy te na parze też gorzej smakują niż pieczone?

      1. Avatar MałaMe 30 grudnia 2018 o 15:12

        Myślę, że gotowane na parze są tak samo pyszne jak pieczone w piekarniku, bo mają dużo smaku. Tak jak marchewka gotowana na parze o wiele bardziej smaczna jest niż ugotowana w wodzie.

  12. Avatar codojedzenia 7 marca 2018 o 14:44

    Fajna sałatka! Buraki pieczone są o wiele lepsze niż te gotowane

    1. admin admin 11 marca 2018 o 23:40

      Też tak myślę. Buraki pieczone są najlepsze.

  13. Avatar Jack-A-Lynn 21 stycznia 2018 o 15:20

    Podobną robiła moja mama 50 lat temu. Pozdro

    1. admin admin 21 stycznia 2018 o 16:53

      Pozdrawiam 🙂

  14. Avatar Klott 23 listopada 2017 o 11:57

    A jak ugotuję buraki to już nie będzie to samo??

    1. Avatar Kasia 25 stycznia 2018 o 23:50

      Gotowane buraki to już nie to samo 🙁 . Jak już raz spróbujesz pieczonych to już nie będziesz chciała gotowanych. Pieczone są jędrne, soczyste, mają piękny kolor i smakują sto razy lepiej od gotowanych. Ostatnio ugotowałam zamiast upiec i stwierdziłam, że to był mój ostatni raz kiedy je gotowałam bo gotowane są bez smaku 🙂

      1. admin admin 1 lutego 2018 o 13:17

        dokładnie! myślę tak samo 🙂

  15. Avatar Ania 30 października 2017 o 16:56

    czy buraki są pieczone obrane czy w koszulce?

    1. admin admin 30 października 2017 o 20:41

      buraki piekę w skórce – zawinięte są w folię – potem je obieram i kroje w kostkę

  16. Avatar Agata 23 października 2017 o 14:52

    Sałatka jest przepyszna? na pewno zostanie w moim menu na stałe?

    1. admin admin 23 października 2017 o 19:06

      bardzo się cieszę 🙂

  17. Avatar Kacha 20 października 2017 o 20:04

    Na co można zamienić syrop klonowy? 🙂

    1. admin admin 21 października 2017 o 19:20

      na miód lub syrop z agawy

  18. Avatar Del 20 października 2017 o 19:16

    Czy można ewentualnie podmienić rukolę np. na sałatę lodową?

    1. admin admin 21 października 2017 o 19:20

      oczywiście

  19. Avatar Marta 19 października 2017 o 21:52

    Wygląda pysznie koniecznie muszę wypróbować ten przepis, mam prośbę czy mogłabyś Kingo polecić jakiś dobry ocet balsamiczny? Pozdrawiam

    1. admin admin 19 października 2017 o 23:40

      dokładnie 🙂

  20. Avatar Agata 19 października 2017 o 18:01

    Pani Kingo ,jakim sposobem piecze Pani buraki?

    1. admin admin 19 października 2017 o 21:38

      Całe buraki owijam w folię aluminiową i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 C – piekę ok 40 minut – wszystko zależy od wielkości buraka – zostawiam je zawsze w piekarniku do momentu całkowitego jego wystygnięcia

      1. Avatar inas 20 października 2017 o 07:56

        A piekłaś już też kalarepę w ten sposób?

        1. admin admin 21 października 2017 o 19:21

          tak 🙂 – uwielbiam 🙂

      2. Avatar anna 27 stycznia 2018 o 20:34

        A czy można je ugotować w parowarze? Jesli tak, to w skórce czy bez i jak długo?

        1. admin admin 1 lutego 2018 o 13:05

          można je gotować w parowarze – najlepiej bez skórki przez około 30 minut

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *