Sałatka z buraków ❤

Kiedy na moim Instagramie pokazałam Wam moja kolacje, w ciągu doby otrzymałam ponad sto wiadomości z prośbą o przepis. Takie reakcje świadczą o tym, że dany przepis jest niezwykle pożądany.  ? Uwielbiam to danie – jest proste, szybkie w przygotowaniu i pyszne. Obiecałam Wam, że pojawi się na blogu no i dotrzymuję słowa. Polecam Wam dressing, którym jest polana – on nadaje jej wyjątkowości.

 

 

Ilość porcji5 porcji
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas10 minut

 3 upieczone buraki
 200 g sera Feta
 3 garście rukoli
 3 łyżki słonecznika łuskanego
 2 łyżki pestek dyni
Składniki na dressing
 3 łyżki oliwy z oliwek
 1 łyżka octu balsamicznego
 1 łyżeczka soku z cytryny
 1 łyżeczka syropu klonowego
 1 szczypta soli

1

Upieczone, obrane i wystudzone buraki pokroić w kostkę. Wraz z rukolą i pokrojoną w kostkę Fetą umieścić składniki w misce.

2

Na patelni podpiec pestki dyni i łuskany słonecznik z odrobiną soli. Dodać do miski z burakami.

3

Wszystkie składniki dressingu wymieszać ze sobą w słoiczku. Przygotowanym sosem polać sałatkę z buraków.

4

Wszystko wymieszać. Najlepiej smakuje schłodzona po godzinie od przygotowania.

Możliwości:
5

zamiast buraków można użyć pieczonej kalarepy lub korzenia pietruszki

6

zamiast sera Feta można użyć wędzonego twarogu, lub koziego sera

7

zamiast słonecznika i pestek dyni można użyć jasnego sezamu, lub dowolnych orzechów

Wartości odżywcze

Porcji 5


Ilość na porcję
Kalorie 236
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 16.9g26%
Cholesterol 36mg12%
Sód 530mg23%
Potas 449mg13%
Węglowodany 14.2g5%
Białko 9.1g19%

Wapń 249%
Żelazo 2%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 3 upieczone buraki
 200 g sera Feta
 3 garście rukoli
 3 łyżki słonecznika łuskanego
 2 łyżki pestek dyni
Składniki na dressing
 3 łyżki oliwy z oliwek
 1 łyżka octu balsamicznego
 1 łyżeczka soku z cytryny
 1 łyżeczka syropu klonowego
 1 szczypta soli

Przygotowanie

1

Upieczone, obrane i wystudzone buraki pokroić w kostkę. Wraz z rukolą i pokrojoną w kostkę Fetą umieścić składniki w misce.

2

Na patelni podpiec pestki dyni i łuskany słonecznik z odrobiną soli. Dodać do miski z burakami.

3

Wszystkie składniki dressingu wymieszać ze sobą w słoiczku. Przygotowanym sosem polać sałatkę z buraków.

4

Wszystko wymieszać. Najlepiej smakuje schłodzona po godzinie od przygotowania.

Możliwości:
5

zamiast buraków można użyć pieczonej kalarepy lub korzenia pietruszki

6

zamiast sera Feta można użyć wędzonego twarogu, lub koziego sera

7

zamiast słonecznika i pestek dyni można użyć jasnego sezamu, lub dowolnych orzechów

Sałatka z buraków ❤

 

(Wyświetlono 27 931 razy, 2 wyświetleń dzisiaj)

36 komentarzy

  1. Avatar Iza 30 maja 2019 o 21:01

    Pierwszy raz w życiu przygotowałam sałatkę z buraczków w tej formie (do tej pory – jadłam jedynie starte/podsmażane) i jestem zachwycona. To jest mój smak!

    Nigdy nie wpadłabym na połączenie fety z buraczkami. Wydawałoby mi się to co najmniej dziwne, „”gryzące”” się połączenie, ale… jest naprawdę rewelacyjne. Wszystkim smakowało i na stale zagości w moim jadłospisie – tym bardziej, że buraki są naprawdę bardzo zdrowe :).

  2. Avatar Jakub 19 stycznia 2019 o 12:10

    Jestem pod ogromnym wrażeniem Pani przepisów!
    Nie mogę oderwać się od Pani bloga!

    Granola wyszła super, „najprostszy obiad świata” zwalił z nóg moją rodzinę. Teraz przyszedł czas na sałatkę z buraków!

    Wszystkiego dobrego Pani Kingo i powodzenia na przyszłość.
    Pozdrawiam
    Jakub

    1. admin admin 6 lutego 2019 o 15:43

      :* dziękuję 🙂

  3. Avatar Mary 28 grudnia 2018 o 18:29

    Folia aluminiowa … to co z tą folią? Przecież jest szkodliwa.

  4. Avatar Marta 3 grudnia 2018 o 22:16

    Uwielbiam!?

    1. admin admin 7 grudnia 2018 o 09:36

      :*

  5. Avatar Madzik 18 października 2018 o 16:52

    pyszna sałatka:) ciesze sie , ze trafiłam na Pani strone<3

  6. Avatar Andzia 8 września 2018 o 13:14

    Przepyszna ! Zastanawiam się tylko do jakiego dania głównego można ją podać ?? pozdrawiam :*

  7. Avatar Andy 9 sierpnia 2018 o 16:38

    ale uzywanie tych folii alu jest ponoc bardzo szkodliwe … :/

    1. Avatar Andy 9 sierpnia 2018 o 16:39

      Czy te na parze też gorzej smakują niż pieczone?

      1. Avatar MałaMe 30 grudnia 2018 o 15:12

        Myślę, że gotowane na parze są tak samo pyszne jak pieczone w piekarniku, bo mają dużo smaku. Tak jak marchewka gotowana na parze o wiele bardziej smaczna jest niż ugotowana w wodzie.

  8. Avatar codojedzenia 7 marca 2018 o 14:44

    Fajna sałatka! Buraki pieczone są o wiele lepsze niż te gotowane

    1. admin admin 11 marca 2018 o 23:40

      Też tak myślę. Buraki pieczone są najlepsze.

  9. Avatar Jack-A-Lynn 21 stycznia 2018 o 15:20

    Podobną robiła moja mama 50 lat temu. Pozdro

    1. admin admin 21 stycznia 2018 o 16:53

      Pozdrawiam 🙂

  10. Avatar Klott 23 listopada 2017 o 11:57

    A jak ugotuję buraki to już nie będzie to samo??

    1. Avatar Kasia 25 stycznia 2018 o 23:50

      Gotowane buraki to już nie to samo 🙁 . Jak już raz spróbujesz pieczonych to już nie będziesz chciała gotowanych. Pieczone są jędrne, soczyste, mają piękny kolor i smakują sto razy lepiej od gotowanych. Ostatnio ugotowałam zamiast upiec i stwierdziłam, że to był mój ostatni raz kiedy je gotowałam bo gotowane są bez smaku 🙂

      1. admin admin 1 lutego 2018 o 13:17

        dokładnie! myślę tak samo 🙂

  11. Avatar Ania 30 października 2017 o 16:56

    czy buraki są pieczone obrane czy w koszulce?

    1. admin admin 30 października 2017 o 20:41

      buraki piekę w skórce – zawinięte są w folię – potem je obieram i kroje w kostkę

  12. Avatar Agata 23 października 2017 o 14:52

    Sałatka jest przepyszna? na pewno zostanie w moim menu na stałe?

    1. admin admin 23 października 2017 o 19:06

      bardzo się cieszę 🙂

  13. Avatar Kacha 20 października 2017 o 20:04

    Na co można zamienić syrop klonowy? 🙂

    1. admin admin 21 października 2017 o 19:20

      na miód lub syrop z agawy

  14. Avatar Del 20 października 2017 o 19:16

    Czy można ewentualnie podmienić rukolę np. na sałatę lodową?

    1. admin admin 21 października 2017 o 19:20

      oczywiście

  15. Avatar Marta 19 października 2017 o 21:52

    Wygląda pysznie koniecznie muszę wypróbować ten przepis, mam prośbę czy mogłabyś Kingo polecić jakiś dobry ocet balsamiczny? Pozdrawiam

    1. admin admin 19 października 2017 o 23:40

      dokładnie 🙂

  16. Avatar Agata 19 października 2017 o 18:01

    Pani Kingo ,jakim sposobem piecze Pani buraki?

    1. admin admin 19 października 2017 o 21:38

      Całe buraki owijam w folię aluminiową i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 C – piekę ok 40 minut – wszystko zależy od wielkości buraka – zostawiam je zawsze w piekarniku do momentu całkowitego jego wystygnięcia

      1. Avatar inas 20 października 2017 o 07:56

        A piekłaś już też kalarepę w ten sposób?

        1. admin admin 21 października 2017 o 19:21

          tak 🙂 – uwielbiam 🙂

      2. Avatar anna 27 stycznia 2018 o 20:34

        A czy można je ugotować w parowarze? Jesli tak, to w skórce czy bez i jak długo?

        1. admin admin 1 lutego 2018 o 13:05

          można je gotować w parowarze – najlepiej bez skórki przez około 30 minut

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *