Najlepsze Chlebki naan

Szybko wpadam do Was z obiecanym przepisem na najlepsze chlebki Naan. Robimy je na rozgrzanej patelni. Wychodzą puszyste i pyszne. To idealna przekąska lub dodatek do humusu (przepis na najlepszy humus znajdziecie TUTAJ) lub do pasty z białej fasoli (przepis TUTAJ).

Jeżeli wypróbujecie ten przepis podzielcie się opinią 🙂

Najlepsze jakie jadłeś!

Ilość porcji8 porcji
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas1 godz. 20 minut

 2 łyżeczki suchych drożdży (1 opakowanie 7g)
 1 łyżeczka cukru trzcinowego
 ½ szklanki wody
 2 ½ szklanek mąki pszennej
 ½ łyżeczki soli
 3 łyżki oliwy z oliwek
  szklanki jogurtu naturalnego
 1 jajko
 3 łyżki masła
 1 pietruszka natka

1

Przygotować zaczyn: W misce połączyć drożdże, cukier i wodę – odstawić na 10 minut. Następnie dodać oliwę, jogurt i jajko - ponownie całość wymieszać.

2

W dużej misce wymieszać 1 szklankę mąki z solą. Dodać rozczyn i wymieszać do połączenia składników. Stopniowo dosypywać etapami pozostałą mąkę. (Używamy tyle mąki do momentu, w którym ciężko będzie mieszać masę za pomocą łyżki).

3

Ciasto przełożyć na blat podsypany mąką i wyrabiać około 5 minut. Ma być gładkie i elastyczne (ewentualnie dosypać mąki jednak należy pamiętać, że im więcej mąki tym finalnie chlebki będą twardsze). Ciasto odłożyć do miski wysmarowanej oliwą i przykryć ściereczką. Odstawić na godzinę. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 8 części. Z każdej uformować kulkę.

4

Rozgrzać dużą patelnię. Z kulek ciasta rozwałkować placki o grubości 0,5 cm. Chlebki piec z obu stron na średnim ogniu do momentu, w którym się zarumienią, a na powierzchni uformują się duże bąble.

5

Przed podaniem najlepiej posmarować chlebki roztopionym masłem i posypać bardzo drobno posiekaną pietruszką i ewentualnie oprószyć płatkami chili lub solą

Możliwości:
6

można użyć maki pełnoziarnistej
ciasto można wzbogacić o przyprawy np. kumin, curry itp.
na 7g drożdży instant  (1 opakowanie) przypada 25 g świeżych drożdży

Wartości odżywcze

Porcji 8


Ilość na porcję
Kalorie 213
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 6.7g11%
Węglowodany 31.7g11%
Białko 5.7g12%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 2 łyżeczki suchych drożdży (1 opakowanie 7g)
 1 łyżeczka cukru trzcinowego
 ½ szklanki wody
 2 ½ szklanek mąki pszennej
 ½ łyżeczki soli
 3 łyżki oliwy z oliwek
  szklanki jogurtu naturalnego
 1 jajko
 3 łyżki masła
 1 pietruszka natka

Przygotowanie

1

Przygotować zaczyn: W misce połączyć drożdże, cukier i wodę – odstawić na 10 minut. Następnie dodać oliwę, jogurt i jajko - ponownie całość wymieszać.

2

W dużej misce wymieszać 1 szklankę mąki z solą. Dodać rozczyn i wymieszać do połączenia składników. Stopniowo dosypywać etapami pozostałą mąkę. (Używamy tyle mąki do momentu, w którym ciężko będzie mieszać masę za pomocą łyżki).

3

Ciasto przełożyć na blat podsypany mąką i wyrabiać około 5 minut. Ma być gładkie i elastyczne (ewentualnie dosypać mąki jednak należy pamiętać, że im więcej mąki tym finalnie chlebki będą twardsze). Ciasto odłożyć do miski wysmarowanej oliwą i przykryć ściereczką. Odstawić na godzinę. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 8 części. Z każdej uformować kulkę.

4

Rozgrzać dużą patelnię. Z kulek ciasta rozwałkować placki o grubości 0,5 cm. Chlebki piec z obu stron na średnim ogniu do momentu, w którym się zarumienią, a na powierzchni uformują się duże bąble.

5

Przed podaniem najlepiej posmarować chlebki roztopionym masłem i posypać bardzo drobno posiekaną pietruszką i ewentualnie oprószyć płatkami chili lub solą

Możliwości:
6

można użyć maki pełnoziarnistej
ciasto można wzbogacić o przyprawy np. kumin, curry itp.
na 7g drożdży instant  (1 opakowanie) przypada 25 g świeżych drożdży

Najlepsze Chlebki naan
(Wyświetlono 198 431 razy, 11 wyświetleń dzisiaj)

49 komentarzy

  1. Perfekt-4 5 marca 2020 o 16:57

    Zrobiłem Twoje placuszki i powiem, że przepyszne były. Na pewno będę wracał do Twoich przepisów

    Odpowiedz
  2. Ola 11 stycznia 2020 o 15:43

    Wyszły super, ja też próbowałam wcześniej innych przepisów i nie były tak dobre. Dziękuję!

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 20 stycznia 2020 o 21:01

      bardzo dziękuję za komentarz :*

      Odpowiedz
  3. Asia 30 grudnia 2019 o 21:19

    Czy można czymś zastąpić jajko?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 20 stycznia 2020 o 21:08

      można spróbować zastąpić jajkiem z siemienia czyli na 1 łyżkę mielonego siemienia dajemy 3 łyzki wody i odstawiamy na 5 minut

      Odpowiedz
    2. Joanna 30 kwietnia 2020 o 13:39

      O rany! Są przepyszne! Robiłam pierwszy raz w życiu i nie sądziłam, że z pozoru zwykle chlebki mogą byc takie dobre ?Dodałam suszone oregano do ciasta i sadzę, że ono tez zrobiło robotę. Chlebki wyszły mięciutkie, ziołowe, pachnące. Dziękuje za przepis!

      Odpowiedz
  4. Nina 30 listopada 2019 o 11:52

    Czy można zastąpić mąkę pszenną jakąś inną maką, ALE bezglutenową? 🙂

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 22 stycznia 2020 o 21:32

      można spróbować mieszanką bezglutenową

      Odpowiedz
  5. Kasia 23 listopada 2019 o 15:23

    pycha. wychodzą bez problemu z mąki orkiszowej.

    Odpowiedz
  6. Lui 13 listopada 2019 o 17:05

    Pyyyyszności 🙂

    Odpowiedz
  7. Gosia 20 października 2019 o 07:20

    Są rzeczywiście najlepsze!!!! Próbowałam milion przepisów, a dopiero te wyszły idealne!

    Odpowiedz
    1. Michał 31 grudnia 2019 o 13:24

      Dzisiaj zrobilem z mąki razowej. Pyszne. Daje tylko więcej soli (2 łyżeczki).

      Odpowiedz
  8. Marta 10 października 2019 o 21:47

    Jakiej wielkości wychodzą chlebki? Chciałam je przygotować na imprezę i zastanawiam się, czy zrobić z podwójnej porcji..

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 25 października 2019 o 15:00

      wielkośc około 10-15 cm

      Odpowiedz
  9. Asia 13 września 2019 o 10:24

    Wyszły pysznieeeee 🙂 Z sosem tikka masala posiadałam pół dnia…

    Odpowiedz
    1. Paulina 19 stycznia 2020 o 15:45

      Czy chlebki da się przygotować w piekarniku? Robiłam na suchej patelni i wyszły przepyszne, ale mam wrażenie, że od długotrwałego używania bez tłuszczu patelnia szybko się zniszczy – nie chcę stracić ulubionej patelni… Może na ustawieniach jak do pizzy? ?

      Odpowiedz
      1. Kinga Paruzel 20 stycznia 2020 o 20:59

        można przygotwać w piekarniku najlepiej na kamieniu do pizzy

        Odpowiedz
        1. Paulina 27 stycznia 2020 o 21:21

          Przygotowałam wczoraj z podwójnej porcji na świeżych drożdżach i upiekłam w piekarniku. Wyszły… inne ? niż z patelni, ale też dobre – smakują bardziej jak klasyczna bułka pszenna. Myślę, że następnym razem przy podwójnej porcji dodam mniej mąki i/lub więcej jogurtu, żeby miały lżejszą konsystencję ? Będę eksperymentować ?

          Kingo, dziękuję Ci za inspirację i świetny przepis ❤️❤️ Dodam, że nigdy wcześniej nie odważyłam się robić niczego na drożdżach – wydawało mi się to bardzo trudne i nieosiągalne – i jestem dumna, że wyszło tak dobrze za pierwszym razem! Jesteś matką mojego drożdżowego sukcesu ??

          Odpowiedz
  10. Magdalena 25 czerwca 2019 o 07:58

    Placki smażymy na suchej patelni?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 27 czerwca 2019 o 16:23

      tak

      Odpowiedz
      1. Bea 22 sierpnia 2019 o 18:08

        Bea
        Chlebki wyszły idealne?Dziękuję za super przepis?

        Odpowiedz
    2. Natalia 30 grudnia 2019 o 19:52

      Dzien dobry, czy mozna zastapic czymś jajko?

      Odpowiedz
      1. Kinga Paruzel 20 stycznia 2020 o 21:08

        można spróbować zastąpić jajkiem z siemienia czyli na 1 łyżkę mielonego siemienia dajemy 3 łyzki wody i odstawiamy na 5 minut

        Odpowiedz
  11. Agata 28 kwietnia 2019 o 19:40

    Dzień dobry 🙂 ile drożdży suchych jest w przepisie? Są podane dwa razy w ilości składników – myślę że chodzi tylko o 2 łyżeczki – czyli jedno opakowanie 7g?
    Ps. Gratulacje 🙂 piękna zmiana na blogu… cudowny, do korzystania i gotowania.

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 29 kwietnia 2019 o 16:03

      dokładnie 7 g suchych – już poprawiam całość

      Odpowiedz
      1. Agata 1 maja 2019 o 10:47

        ? super… dziś na kolację będą…

        Odpowiedz
    2. Kinga Paruzel 29 kwietnia 2019 o 16:05

      już poprawione -dzięki :*

      Odpowiedz
      1. Agata 2 maja 2019 o 14:46

        Mega! Mega! Mega! Świetny przepis 🙂 wszystkim bardzo smakowały 🙂

        Odpowiedz
        1. Kinga Paruzel 5 maja 2019 o 22:13

          bardzo się cieszę 🙂

          Odpowiedz
  12. Asia 21 marca 2019 o 09:28

    Polecam, naprawdę przepyszne 🙂

    Odpowiedz
  13. Essaywriter 16 marca 2019 o 10:54

    Paulina pisze:, thanks so much for the post.Much thanks again. Really Cool.

    Odpowiedz
  14. Renata 15 marca 2019 o 14:45

    Czy ksiazka Fit Slodkosci jest jeszcze dostepna? Nie moge jej znalezc w zadnej ksiegarni online 🙁

    Odpowiedz
    1. admin 17 marca 2019 o 20:36

      wkrótce ponownie pojawi się na półkach – właśnie trwa dodruk

      Odpowiedz
  15. Basia 14 marca 2019 o 20:38

    2 łyżeczki suchych to ile swieżych drożdży

    Odpowiedz
    1. admin 15 marca 2019 o 09:49

      na 7g drożdży instant  (1 opakowanie) przypada 25 g świeżych drożdży

      Odpowiedz
      1. Paulina 12 marca 2020 o 12:51

        Witam, czy szklanka u Pani to 200 czy 250 ml? Pozdrawiam

        Odpowiedz
        1. Kinga Paruzel 23 marca 2020 o 22:27

          250 ml

          Odpowiedz
  16. Jagoda 14 marca 2019 o 10:35

    Czym można zastąpić jogurt?

    Odpowiedz
    1. admin 14 marca 2019 o 15:10

      maslanką lub kefirem

      Odpowiedz
    2. Aga 16 grudnia 2019 o 15:18

      Boskie! Pulchne w środku i chrupkie na wierzchu, takie jak trzeba. Dziękuję:)

      Odpowiedz
  17. Joanna 14 marca 2019 o 08:11

    A ja mam pytanie czy chlebki trzeba zjeść odrazu czy można odgrzać i nie stracą smaku?

    Odpowiedz
    1. admin 14 marca 2019 o 15:09

      spokojnie można je odgrzać – najlepeij zawinąć je w ręcznik aby nie straciły świeżości

      Odpowiedz
  18. Maja 13 marca 2019 o 17:16

    Jak obejść cukier?:-( miód tez nie wchodzi w grę

    Odpowiedz
    1. Anonim 14 marca 2019 o 11:34

      Cukier bądź miód pozwala drożdżom urosnąć, więc nie ma opcji żeby to czymś zastapić; przestańmy panicznie obawiac się cukru, łyżeczka do zaczynu nie zrobi różnicy.

      Odpowiedz
      1. admin 14 marca 2019 o 15:10

        dokładnie 🙂

        Odpowiedz
      2. Joanna 5 sierpnia 2019 o 01:56

        Chlebki fantastyczne! Przepis łatwy. Wykonalam tez z mąki orkiszowej.

        Odpowiedz
  19. Pablito 13 marca 2019 o 15:55

    Czym mogę zastąpić jogurt???? Czy może być jogurt weganski????

    Odpowiedz
  20. Paulina 13 marca 2019 o 15:47

    Czy można dodać make orkiszowa jasna lub razowa ?

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.