Szybko wpadam do Was z obiecanym przepisem na najlepsze chlebki Naan. Robimy je na rozgrzanej patelni. Wychodzą puszyste i pyszne. To idealna przekąska lub dodatek do humusu (przepis na najlepszy humus znajdziecie TUTAJ) lub do pasty z białej fasoli (przepis TUTAJ).
Jeżeli wypróbujecie ten przepis podzielcie się opinią 🙂
Najlepsze jakie jadłeś!
Przygotować zaczyn: W misce połączyć drożdże, cukier i wodę – odstawić na 10 minut. Następnie dodać oliwę, jogurt i jajko - ponownie całość wymieszać.
W dużej misce wymieszać 1 szklankę mąki z solą. Dodać rozczyn i wymieszać do połączenia składników. Stopniowo dosypywać etapami pozostałą mąkę. (Używamy tyle mąki do momentu, w którym ciężko będzie mieszać masę za pomocą łyżki).
Ciasto przełożyć na blat podsypany mąką i wyrabiać około 5 minut. Ma być gładkie i elastyczne (ewentualnie dosypać mąki jednak należy pamiętać, że im więcej mąki tym finalnie chlebki będą twardsze). Ciasto odłożyć do miski wysmarowanej oliwą i przykryć ściereczką. Odstawić na godzinę. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 8 części. Z każdej uformować kulkę.
Rozgrzać dużą patelnię. Z kulek ciasta rozwałkować placki o grubości 0,5 cm. Chlebki piec z obu stron na średnim ogniu do momentu, w którym się zarumienią, a na powierzchni uformują się duże bąble.
Przed podaniem najlepiej posmarować chlebki roztopionym masłem i posypać bardzo drobno posiekaną pietruszką i ewentualnie oprószyć płatkami chili lub solą
można użyć maki pełnoziarnistej
ciasto można wzbogacić o przyprawy np. kumin, curry itp.
na 7g drożdży instant (1 opakowanie) przypada 25 g świeżych drożdży
8 porcji
- Amount per serving
- Kalorie213
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 6.7g9%
- Węglowodany 31.7g12%
- Białko 5.7g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
Przygotować zaczyn: W misce połączyć drożdże, cukier i wodę – odstawić na 10 minut. Następnie dodać oliwę, jogurt i jajko - ponownie całość wymieszać.
W dużej misce wymieszać 1 szklankę mąki z solą. Dodać rozczyn i wymieszać do połączenia składników. Stopniowo dosypywać etapami pozostałą mąkę. (Używamy tyle mąki do momentu, w którym ciężko będzie mieszać masę za pomocą łyżki).
Ciasto przełożyć na blat podsypany mąką i wyrabiać około 5 minut. Ma być gładkie i elastyczne (ewentualnie dosypać mąki jednak należy pamiętać, że im więcej mąki tym finalnie chlebki będą twardsze). Ciasto odłożyć do miski wysmarowanej oliwą i przykryć ściereczką. Odstawić na godzinę. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 8 części. Z każdej uformować kulkę.
Rozgrzać dużą patelnię. Z kulek ciasta rozwałkować placki o grubości 0,5 cm. Chlebki piec z obu stron na średnim ogniu do momentu, w którym się zarumienią, a na powierzchni uformują się duże bąble.
Przed podaniem najlepiej posmarować chlebki roztopionym masłem i posypać bardzo drobno posiekaną pietruszką i ewentualnie oprószyć płatkami chili lub solą
można użyć maki pełnoziarnistej
ciasto można wzbogacić o przyprawy np. kumin, curry itp.
na 7g drożdży instant (1 opakowanie) przypada 25 g świeżych drożdży