Szybko wpadam do Was z obiecanym przepisem na najlepsze chlebki Naan. Robimy je na rozgrzanej patelni. Wychodzą puszyste i pyszne. To idealna przekąska lub dodatek do humusu (przepis na najlepszy humus znajdziecie TUTAJ) lub do pasty z białej fasoli (przepis TUTAJ).
Jeżeli wypróbujecie ten przepis podzielcie się opinią 🙂
Najlepsze jakie jadłeś!
Przygotować zaczyn: W misce połączyć drożdże, cukier i wodę – odstawić na 10 minut. Następnie dodać oliwę, jogurt i jajko - ponownie całość wymieszać.
W dużej misce wymieszać 1 szklankę mąki z solą. Dodać rozczyn i wymieszać do połączenia składników. Stopniowo dosypywać etapami pozostałą mąkę. (Używamy tyle mąki do momentu, w którym ciężko będzie mieszać masę za pomocą łyżki).
Ciasto przełożyć na blat podsypany mąką i wyrabiać około 5 minut. Ma być gładkie i elastyczne (ewentualnie dosypać mąki jednak należy pamiętać, że im więcej mąki tym finalnie chlebki będą twardsze). Ciasto odłożyć do miski wysmarowanej oliwą i przykryć ściereczką. Odstawić na godzinę. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 8 części. Z każdej uformować kulkę.
Rozgrzać dużą patelnię. Z kulek ciasta rozwałkować placki o grubości 0,5 cm. Chlebki piec z obu stron na średnim ogniu do momentu, w którym się zarumienią, a na powierzchni uformują się duże bąble.
Przed podaniem najlepiej posmarować chlebki roztopionym masłem i posypać bardzo drobno posiekaną pietruszką i ewentualnie oprószyć płatkami chili lub solą
można użyć maki pełnoziarnistej
ciasto można wzbogacić o przyprawy np. kumin, curry itp.
na 7g drożdży instant (1 opakowanie) przypada 25 g świeżych drożdży
Porcji 8
- Ilość na porcję
- Kalorie 213
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 6.7g11%
- Węglowodany 31.7g11%
- Białko 5.7g12%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Przygotować zaczyn: W misce połączyć drożdże, cukier i wodę – odstawić na 10 minut. Następnie dodać oliwę, jogurt i jajko - ponownie całość wymieszać.
W dużej misce wymieszać 1 szklankę mąki z solą. Dodać rozczyn i wymieszać do połączenia składników. Stopniowo dosypywać etapami pozostałą mąkę. (Używamy tyle mąki do momentu, w którym ciężko będzie mieszać masę za pomocą łyżki).
Ciasto przełożyć na blat podsypany mąką i wyrabiać około 5 minut. Ma być gładkie i elastyczne (ewentualnie dosypać mąki jednak należy pamiętać, że im więcej mąki tym finalnie chlebki będą twardsze). Ciasto odłożyć do miski wysmarowanej oliwą i przykryć ściereczką. Odstawić na godzinę. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 8 części. Z każdej uformować kulkę.
Rozgrzać dużą patelnię. Z kulek ciasta rozwałkować placki o grubości 0,5 cm. Chlebki piec z obu stron na średnim ogniu do momentu, w którym się zarumienią, a na powierzchni uformują się duże bąble.
Przed podaniem najlepiej posmarować chlebki roztopionym masłem i posypać bardzo drobno posiekaną pietruszką i ewentualnie oprószyć płatkami chili lub solą
można użyć maki pełnoziarnistej
ciasto można wzbogacić o przyprawy np. kumin, curry itp.
na 7g drożdży instant (1 opakowanie) przypada 25 g świeżych drożdży
Zrobiłem Twoje placuszki i powiem, że przepyszne były. Na pewno będę wracał do Twoich przepisów
Wyszły super, ja też próbowałam wcześniej innych przepisów i nie były tak dobre. Dziękuję!
bardzo dziękuję za komentarz :*
Czy można czymś zastąpić jajko?
można spróbować zastąpić jajkiem z siemienia czyli na 1 łyżkę mielonego siemienia dajemy 3 łyzki wody i odstawiamy na 5 minut
O rany! Są przepyszne! Robiłam pierwszy raz w życiu i nie sądziłam, że z pozoru zwykle chlebki mogą byc takie dobre 😊Dodałam suszone oregano do ciasta i sadzę, że ono tez zrobiło robotę. Chlebki wyszły mięciutkie, ziołowe, pachnące. Dziękuje za przepis!
Czy można zastąpić mąkę pszenną jakąś inną maką, ALE bezglutenową? 🙂
można spróbować mieszanką bezglutenową
pycha. wychodzą bez problemu z mąki orkiszowej.
Pyyyyszności 🙂
Są rzeczywiście najlepsze!!!! Próbowałam milion przepisów, a dopiero te wyszły idealne!
Dzisiaj zrobilem z mąki razowej. Pyszne. Daje tylko więcej soli (2 łyżeczki).
Jakiej wielkości wychodzą chlebki? Chciałam je przygotować na imprezę i zastanawiam się, czy zrobić z podwójnej porcji..
wielkośc około 10-15 cm
Wyszły pysznieeeee 🙂 Z sosem tikka masala posiadałam pół dnia…
Czy chlebki da się przygotować w piekarniku? Robiłam na suchej patelni i wyszły przepyszne, ale mam wrażenie, że od długotrwałego używania bez tłuszczu patelnia szybko się zniszczy – nie chcę stracić ulubionej patelni… Może na ustawieniach jak do pizzy? 🤔
można przygotwać w piekarniku najlepiej na kamieniu do pizzy
Przygotowałam wczoraj z podwójnej porcji na świeżych drożdżach i upiekłam w piekarniku. Wyszły… inne 😜 niż z patelni, ale też dobre – smakują bardziej jak klasyczna bułka pszenna. Myślę, że następnym razem przy podwójnej porcji dodam mniej mąki i/lub więcej jogurtu, żeby miały lżejszą konsystencję 🤔 Będę eksperymentować 😉
Kingo, dziękuję Ci za inspirację i świetny przepis ❤️❤️ Dodam, że nigdy wcześniej nie odważyłam się robić niczego na drożdżach – wydawało mi się to bardzo trudne i nieosiągalne – i jestem dumna, że wyszło tak dobrze za pierwszym razem! Jesteś matką mojego drożdżowego sukcesu 🤗🤗
Placki smażymy na suchej patelni?
tak
Bea
Chlebki wyszły idealne😀Dziękuję za super przepis😘
Dzien dobry, czy mozna zastapic czymś jajko?
można spróbować zastąpić jajkiem z siemienia czyli na 1 łyżkę mielonego siemienia dajemy 3 łyzki wody i odstawiamy na 5 minut
Dzień dobry 🙂 ile drożdży suchych jest w przepisie? Są podane dwa razy w ilości składników – myślę że chodzi tylko o 2 łyżeczki – czyli jedno opakowanie 7g?
Ps. Gratulacje 🙂 piękna zmiana na blogu… cudowny, do korzystania i gotowania.
dokładnie 7 g suchych – już poprawiam całość
😊 super… dziś na kolację będą…
już poprawione -dzięki :*
Mega! Mega! Mega! Świetny przepis 🙂 wszystkim bardzo smakowały 🙂
bardzo się cieszę 🙂
Polecam, naprawdę przepyszne 🙂
Paulina pisze:, thanks so much for the post.Much thanks again. Really Cool.
Czy ksiazka Fit Slodkosci jest jeszcze dostepna? Nie moge jej znalezc w zadnej ksiegarni online 🙁
wkrótce ponownie pojawi się na półkach – właśnie trwa dodruk
2 łyżeczki suchych to ile swieżych drożdży
na 7g drożdży instant (1 opakowanie) przypada 25 g świeżych drożdży
Witam, czy szklanka u Pani to 200 czy 250 ml? Pozdrawiam
250 ml
Czym można zastąpić jogurt?
maslanką lub kefirem
Boskie! Pulchne w środku i chrupkie na wierzchu, takie jak trzeba. Dziękuję:)
A ja mam pytanie czy chlebki trzeba zjeść odrazu czy można odgrzać i nie stracą smaku?
spokojnie można je odgrzać – najlepeij zawinąć je w ręcznik aby nie straciły świeżości
Jak obejść cukier?:-( miód tez nie wchodzi w grę
Cukier bądź miód pozwala drożdżom urosnąć, więc nie ma opcji żeby to czymś zastapić; przestańmy panicznie obawiac się cukru, łyżeczka do zaczynu nie zrobi różnicy.
dokładnie 🙂
Chlebki fantastyczne! Przepis łatwy. Wykonalam tez z mąki orkiszowej.
Czym mogę zastąpić jogurt???? Czy może być jogurt weganski????
mleczkiem kokosowym 🙂
Czy można dodać make orkiszowa jasna lub razowa ?