Najlepsze Chlebki naan

Szybko wpadam do Was z obiecanym przepisem na najlepsze chlebki Naan. Robimy je na rozgrzanej patelni. Wychodzą puszyste i pyszne. To idealna przekąska lub dodatek do humusu (przepis na najlepszy humus znajdziecie TUTAJ) lub do pasty z białej fasoli (przepis TUTAJ).

Jeżeli wypróbujecie ten przepis podzielcie się opinią 🙂

Najlepsze jakie jadłeś!

Ilość porcji8 porcji
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas1 godz. 20 minut

 2 łyżeczki suchych drożdży (1 opakowanie 7g)
 1 łyżeczka cukru trzcinowego
 ½ szklanki wody
 2 ½ szklanek mąki pszennej
 ½ łyżeczki soli
 3 łyżki oliwy z oliwek
  szklanki jogurtu naturalnego
 1 jajko
 3 łyżki masła
 1 pietruszka natka

1

Przygotować zaczyn: W misce połączyć drożdże, cukier i wodę – odstawić na 10 minut. Następnie dodać oliwę, jogurt i jajko - ponownie całość wymieszać.

2

W dużej misce wymieszać 1 szklankę mąki z solą. Dodać rozczyn i wymieszać do połączenia składników. Stopniowo dosypywać etapami pozostałą mąkę. (Używamy tyle mąki do momentu, w którym ciężko będzie mieszać masę za pomocą łyżki).

3

Ciasto przełożyć na blat podsypany mąką i wyrabiać około 5 minut. Ma być gładkie i elastyczne (ewentualnie dosypać mąki jednak należy pamiętać, że im więcej mąki tym finalnie chlebki będą twardsze). Ciasto odłożyć do miski wysmarowanej oliwą i przykryć ściereczką. Odstawić na godzinę. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 8 części. Z każdej uformować kulkę.

4

Rozgrzać dużą patelnię. Z kulek ciasta rozwałkować placki o grubości 0,5 cm. Chlebki piec z obu stron na średnim ogniu do momentu, w którym się zarumienią, a na powierzchni uformują się duże bąble.

5

Przed podaniem najlepiej posmarować chlebki roztopionym masłem i posypać bardzo drobno posiekaną pietruszką i ewentualnie oprószyć płatkami chili lub solą

Możliwości:
6

można użyć maki pełnoziarnistej
ciasto można wzbogacić o przyprawy np. kumin, curry itp.
na 7g drożdży instant  (1 opakowanie) przypada 25 g świeżych drożdży

Wartości odżywcze

8 porcji

Serving size


Amount per serving
Kalorie213
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 6.7g9%
Węglowodany 31.7g12%
Białko 5.7g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 2 łyżeczki suchych drożdży (1 opakowanie 7g)
 1 łyżeczka cukru trzcinowego
 ½ szklanki wody
 2 ½ szklanek mąki pszennej
 ½ łyżeczki soli
 3 łyżki oliwy z oliwek
  szklanki jogurtu naturalnego
 1 jajko
 3 łyżki masła
 1 pietruszka natka

Przygotowanie

1

Przygotować zaczyn: W misce połączyć drożdże, cukier i wodę – odstawić na 10 minut. Następnie dodać oliwę, jogurt i jajko - ponownie całość wymieszać.

2

W dużej misce wymieszać 1 szklankę mąki z solą. Dodać rozczyn i wymieszać do połączenia składników. Stopniowo dosypywać etapami pozostałą mąkę. (Używamy tyle mąki do momentu, w którym ciężko będzie mieszać masę za pomocą łyżki).

3

Ciasto przełożyć na blat podsypany mąką i wyrabiać około 5 minut. Ma być gładkie i elastyczne (ewentualnie dosypać mąki jednak należy pamiętać, że im więcej mąki tym finalnie chlebki będą twardsze). Ciasto odłożyć do miski wysmarowanej oliwą i przykryć ściereczką. Odstawić na godzinę. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 8 części. Z każdej uformować kulkę.

4

Rozgrzać dużą patelnię. Z kulek ciasta rozwałkować placki o grubości 0,5 cm. Chlebki piec z obu stron na średnim ogniu do momentu, w którym się zarumienią, a na powierzchni uformują się duże bąble.

5

Przed podaniem najlepiej posmarować chlebki roztopionym masłem i posypać bardzo drobno posiekaną pietruszką i ewentualnie oprószyć płatkami chili lub solą

Możliwości:
6

można użyć maki pełnoziarnistej
ciasto można wzbogacić o przyprawy np. kumin, curry itp.
na 7g drożdży instant  (1 opakowanie) przypada 25 g świeżych drożdży

Notes

Najlepsze Chlebki naan
(Wyświetlono 205 619 razy, 11 wyświetleń dzisiaj)