Najlepsze Chlebki naan

Szybko wpadam do Was z obiecanym przepisem na najlepsze chlebki Naan. Robimy je na rozgrzanej patelni. Wychodzą puszyste i pyszne. To idealna przekąska lub dodatek do humusu (przepis na najlepszy humus znajdziecie TUTAJ) lub do pasty z białej fasoli (przepis TUTAJ).

Jeżeli wypróbujecie ten przepis podzielcie się opinią 🙂

Najlepsze jakie jadłeś!

Ilość porcji8 porcji
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas1 godz. 20 minut

 2 łyżeczki suchych drożdży (1 opakowanie 7g)
 1 łyżeczka cukru trzcinowego
 ½ szklanki wody
 2 ½ szklanek mąki pszennej
 ½ łyżeczki soli
 3 łyżki oliwy z oliwek
  szklanki jogurtu naturalnego
 1 jajko
 3 łyżki masła
 1 pietruszka natka

1

Przygotować zaczyn: W misce połączyć drożdże, cukier i wodę – odstawić na 10 minut. Następnie dodać oliwę, jogurt i jajko - ponownie całość wymieszać.

2

W dużej misce wymieszać 1 szklankę mąki z solą. Dodać rozczyn i wymieszać do połączenia składników. Stopniowo dosypywać etapami pozostałą mąkę. (Używamy tyle mąki do momentu, w którym ciężko będzie mieszać masę za pomocą łyżki).

3

Ciasto przełożyć na blat podsypany mąką i wyrabiać około 5 minut. Ma być gładkie i elastyczne (ewentualnie dosypać mąki jednak należy pamiętać, że im więcej mąki tym finalnie chlebki będą twardsze). Ciasto odłożyć do miski wysmarowanej oliwą i przykryć ściereczką. Odstawić na godzinę. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 8 części. Z każdej uformować kulkę.

4

Rozgrzać dużą patelnię. Z kulek ciasta rozwałkować placki o grubości 0,5 cm. Chlebki piec z obu stron na średnim ogniu do momentu, w którym się zarumienią, a na powierzchni uformują się duże bąble.

5

Przed podaniem najlepiej posmarować chlebki roztopionym masłem i posypać bardzo drobno posiekaną pietruszką i ewentualnie oprószyć płatkami chili lub solą

Możliwości:
6

można użyć maki pełnoziarnistej
ciasto można wzbogacić o przyprawy np. kumin, curry itp.
na 7g drożdży instant  (1 opakowanie) przypada 25 g świeżych drożdży

Wartości odżywcze

Porcji 8


Ilość na porcję
Kalorie 213
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 6.7g11%
Węglowodany 31.7g11%
Białko 5.7g12%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 2 łyżeczki suchych drożdży (1 opakowanie 7g)
 1 łyżeczka cukru trzcinowego
 ½ szklanki wody
 2 ½ szklanek mąki pszennej
 ½ łyżeczki soli
 3 łyżki oliwy z oliwek
  szklanki jogurtu naturalnego
 1 jajko
 3 łyżki masła
 1 pietruszka natka

Przygotowanie

1

Przygotować zaczyn: W misce połączyć drożdże, cukier i wodę – odstawić na 10 minut. Następnie dodać oliwę, jogurt i jajko - ponownie całość wymieszać.

2

W dużej misce wymieszać 1 szklankę mąki z solą. Dodać rozczyn i wymieszać do połączenia składników. Stopniowo dosypywać etapami pozostałą mąkę. (Używamy tyle mąki do momentu, w którym ciężko będzie mieszać masę za pomocą łyżki).

3

Ciasto przełożyć na blat podsypany mąką i wyrabiać około 5 minut. Ma być gładkie i elastyczne (ewentualnie dosypać mąki jednak należy pamiętać, że im więcej mąki tym finalnie chlebki będą twardsze). Ciasto odłożyć do miski wysmarowanej oliwą i przykryć ściereczką. Odstawić na godzinę. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 8 części. Z każdej uformować kulkę.

4

Rozgrzać dużą patelnię. Z kulek ciasta rozwałkować placki o grubości 0,5 cm. Chlebki piec z obu stron na średnim ogniu do momentu, w którym się zarumienią, a na powierzchni uformują się duże bąble.

5

Przed podaniem najlepiej posmarować chlebki roztopionym masłem i posypać bardzo drobno posiekaną pietruszką i ewentualnie oprószyć płatkami chili lub solą

Możliwości:
6

można użyć maki pełnoziarnistej
ciasto można wzbogacić o przyprawy np. kumin, curry itp.
na 7g drożdży instant  (1 opakowanie) przypada 25 g świeżych drożdży

Najlepsze Chlebki naan
(Wyświetlono 29 850 razy, 6 wyświetleń dzisiaj)

27 komentarzy

  1. Avatar Gosia 20 października 2019 o 07:20

    Są rzeczywiście najlepsze!!!! Próbowałam milion przepisów, a dopiero te wyszły idealne!

  2. Avatar Asia 13 września 2019 o 10:24

    Wyszły pysznieeeee 🙂 Z sosem tikka masala posiadałam pół dnia…

  3. Avatar Magdalena 25 czerwca 2019 o 07:58

    Placki smażymy na suchej patelni?

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 27 czerwca 2019 o 16:23

      tak

      1. Avatar Bea 22 sierpnia 2019 o 18:08

        Bea
        Chlebki wyszły idealne😀Dziękuję za super przepis😘

  4. Avatar Agata 28 kwietnia 2019 o 19:40

    Dzień dobry 🙂 ile drożdży suchych jest w przepisie? Są podane dwa razy w ilości składników – myślę że chodzi tylko o 2 łyżeczki – czyli jedno opakowanie 7g?
    Ps. Gratulacje 🙂 piękna zmiana na blogu… cudowny, do korzystania i gotowania.

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 29 kwietnia 2019 o 16:03

      dokładnie 7 g suchych – już poprawiam całość

      1. Avatar Agata 1 maja 2019 o 10:47

        😊 super… dziś na kolację będą…

    2. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 29 kwietnia 2019 o 16:05

      już poprawione -dzięki :*

      1. Avatar Agata 2 maja 2019 o 14:46

        Mega! Mega! Mega! Świetny przepis 🙂 wszystkim bardzo smakowały 🙂

        1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 5 maja 2019 o 22:13

          bardzo się cieszę 🙂

  5. Avatar Asia 21 marca 2019 o 09:28

    Polecam, naprawdę przepyszne 🙂

  6. Avatar Essaywriter 16 marca 2019 o 10:54

    Paulina pisze:, thanks so much for the post.Much thanks again. Really Cool.

  7. Avatar Renata 15 marca 2019 o 14:45

    Czy ksiazka Fit Slodkosci jest jeszcze dostepna? Nie moge jej znalezc w zadnej ksiegarni online 🙁

    1. admin admin 17 marca 2019 o 20:36

      wkrótce ponownie pojawi się na półkach – właśnie trwa dodruk

  8. Avatar Basia 14 marca 2019 o 20:38

    2 łyżeczki suchych to ile swieżych drożdży

    1. admin admin 15 marca 2019 o 09:49

      na 7g drożdży instant  (1 opakowanie) przypada 25 g świeżych drożdży

  9. Avatar Jagoda 14 marca 2019 o 10:35

    Czym można zastąpić jogurt?

    1. admin admin 14 marca 2019 o 15:10

      maslanką lub kefirem

  10. Avatar Joanna 14 marca 2019 o 08:11

    A ja mam pytanie czy chlebki trzeba zjeść odrazu czy można odgrzać i nie stracą smaku?

    1. admin admin 14 marca 2019 o 15:09

      spokojnie można je odgrzać – najlepeij zawinąć je w ręcznik aby nie straciły świeżości

  11. Avatar Maja 13 marca 2019 o 17:16

    Jak obejść cukier?:-( miód tez nie wchodzi w grę

    1. Avatar Anonim 14 marca 2019 o 11:34

      Cukier bądź miód pozwala drożdżom urosnąć, więc nie ma opcji żeby to czymś zastapić; przestańmy panicznie obawiac się cukru, łyżeczka do zaczynu nie zrobi różnicy.

      1. admin admin 14 marca 2019 o 15:10

        dokładnie 🙂

      2. Avatar Joanna 5 sierpnia 2019 o 01:56

        Chlebki fantastyczne! Przepis łatwy. Wykonalam tez z mąki orkiszowej.

  12. Avatar Pablito 13 marca 2019 o 15:55

    Czym mogę zastąpić jogurt???? Czy może być jogurt weganski????

  13. Avatar Paulina 13 marca 2019 o 15:47

    Czy można dodać make orkiszowa jasna lub razowa ?

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *