Przepis Iwony na dwa sposoby:)

Ostatnio zaproponowałam na moim, profilu FB  abyście dawali swoje przepisy.
Zagościła już na blogu beza Dorty teraz pora na ciasto Iwony – jabłecznik z budyniem. Mój przepis jest nieco zmodyfikowany, zamiast jabłek użyłam brzoskwiń zaprawionych z cynamonem, a budyń powstał z mleka i z syropu. Jest to smaczne lekkie ciasto, ładnie wyrasta, nie sprawia problemów. W oryginalnym przepisie budyń przykryty jest ponownie ciastem, ja ostatnio mam ochotę na migdały także one udekorowały ciasto.
Zapraszam
* 1 = 250 g kostka  margaryny  lub można zastąpić  250 g masła

poniżej zdjęcia Pani Iwony

 

Smacznego.

Ilość porcji1 porcja

Jabłecznik z budyniem
 4 jajka
 1 szklanka cukru
 1 szklanka mąki pszennej
 1 szklanka mąki ziemniaczanej
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 2 budynie waniliowe
 1 l mleka
 ½ szklanka cukru
 1 kg jabłek
Moja wersja z brzoskwiniami (na tortownicę o średnicy 24cm)
 ½ kostki margaryny = 125 g lub można zastąpić  125 g masła
 2 jajka
 ½ szklanka cukru
 ½ szklanka mąki pszennej
 ½ szklanka mąki ziemniaczanej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 budyń waniliowy
 300 ml mleka
 200 ml syropu z brzoskwini z puszki
 2 łyżki cukru
 płatki migdałów do posypania
 cukier trzcinowy

Przygotowanie ciasta
1

Margarynę utrzeć z cukrem na puszysta masę.

2

Dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i pianę ubita z białek.

3

Ugotować w międzyczasie budyń

Wersja na jabłecznik z budyniem
4

ugotować wg instrukcji na opakowaniu oraz zetrzeć jabłka na tarce o grubych oczkach.

5

1/2 Ciasta wylać na blaszkę rozłożyć starte jabłka można je posypać cynamonem i cukrem jeśli są kwaśne,na to wykładamy gorący budyń i rozsmarowujemy resztę ciasta.

6

Pieczemy 50 min w temperaturze 180 stopni.Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem .

Moja wersja na ciasto z brzoskwiniami
7

mleko połączyć z syropem z puszki brzoskwiń i postępować wg instrukcji na opakowaniu czyli przeważnie zagotować 300ml płynu (mleko+syrop) w pozostałych 200ml wymieszać proszek budyniowy.

8

Kiedy płyn się zagotuje dodać pozostałe 200ml i cały czas mieszać do zgęstnienia. Radzę skosztować czy budyń jest odpowiednio słodki

9

Ciasto wylać na blaszkę, wylać na nie budyń, następnie poukładać brzoskwinie pokrojone w ćwiartki. Posypać płatkami migdałów i cukrem trzcinowym jeśli są kwaśne. Pieczemy 50 min w temperaturze 180 stopni.Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem .

Składniki

Jabłecznik z budyniem
 4 jajka
 1 szklanka cukru
 1 szklanka mąki pszennej
 1 szklanka mąki ziemniaczanej
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 2 budynie waniliowe
 1 l mleka
 ½ szklanka cukru
 1 kg jabłek
Moja wersja z brzoskwiniami (na tortownicę o średnicy 24cm)
 ½ kostki margaryny = 125 g lub można zastąpić  125 g masła
 2 jajka
 ½ szklanka cukru
 ½ szklanka mąki pszennej
 ½ szklanka mąki ziemniaczanej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 budyń waniliowy
 300 ml mleka
 200 ml syropu z brzoskwini z puszki
 2 łyżki cukru
 płatki migdałów do posypania
 cukier trzcinowy

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta
1

Margarynę utrzeć z cukrem na puszysta masę.

2

Dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i pianę ubita z białek.

3

Ugotować w międzyczasie budyń

Wersja na jabłecznik z budyniem
4

ugotować wg instrukcji na opakowaniu oraz zetrzeć jabłka na tarce o grubych oczkach.

5

1/2 Ciasta wylać na blaszkę rozłożyć starte jabłka można je posypać cynamonem i cukrem jeśli są kwaśne,na to wykładamy gorący budyń i rozsmarowujemy resztę ciasta.

6

Pieczemy 50 min w temperaturze 180 stopni.Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem .

Moja wersja na ciasto z brzoskwiniami
7

mleko połączyć z syropem z puszki brzoskwiń i postępować wg instrukcji na opakowaniu czyli przeważnie zagotować 300ml płynu (mleko+syrop) w pozostałych 200ml wymieszać proszek budyniowy.

8

Kiedy płyn się zagotuje dodać pozostałe 200ml i cały czas mieszać do zgęstnienia. Radzę skosztować czy budyń jest odpowiednio słodki

9

Ciasto wylać na blaszkę, wylać na nie budyń, następnie poukładać brzoskwinie pokrojone w ćwiartki. Posypać płatkami migdałów i cukrem trzcinowym jeśli są kwaśne. Pieczemy 50 min w temperaturze 180 stopni.Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem .

Przepis Iwony na dwa sposoby
(Wyświetlono 77 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *