Pokochałam je od pierwszego kęsa, wilgotne w środku i chrupkie na zewnątrz. Idealne na śniadanie – aromatyczne, korzenne, doskonałe. Jak zwykle ekspresowe przygotowanie. Moja wegańska propozycja tych cudownych „wafli” dostarcza w jednej sztuce 135 kcal.
Wielu z Was pyta w przepisach o ich kaloryczność – postaram się dodawać takie informacje przy każdym kolejnym przepisie. Obowiązkowo dajcie znać jeżeli wykonacie te gofry!
Mleko wymieszać z sokiem z cytryny, syropem klonowym, rozpuszczonym olejem kokosowym i odstawić na 5 minut.
W dużej misce przesiać mąki, proszek do pieczenia, sól i wszystkie przyprawy.
Połączyć zawartość obu misek - dobrze całość wymieszać.
Na rozgrzaną mocno gofrownicę wylewać około pół szklanki ciasta na 1 gofra. Gofry piec około 3-4 minuty aż zrobią się złote.
mąkę gryczaną można zamienić na: mąkę pszenną razową, mąkę żytnią lub połowę porcji mąki owsianej lub kokosowej
mąkę z tapioki można zamienić na: mąkę ziemniaczaną lub skrobię kukurydzianą lub użyć waniliowego budyniu w proszku
zamiast mleka z migdałów - można użyć dowolnego mleka lub maślanki, kefiru lub jogurtu
przyprawy mogą stanowić dowolną kombinację lub można je pominąć
syrop klonowy można zamienić na miód, syrop z agawy lub cukier trzcinowy
olej kokosowy może zastąpić masło klarowane, olej rzepakowy czy oliwa z oliwek
6 porcji
Składniki
Przygotowanie
Mleko wymieszać z sokiem z cytryny, syropem klonowym, rozpuszczonym olejem kokosowym i odstawić na 5 minut.
W dużej misce przesiać mąki, proszek do pieczenia, sól i wszystkie przyprawy.
Połączyć zawartość obu misek - dobrze całość wymieszać.
Na rozgrzaną mocno gofrownicę wylewać około pół szklanki ciasta na 1 gofra. Gofry piec około 3-4 minuty aż zrobią się złote.
mąkę gryczaną można zamienić na: mąkę pszenną razową, mąkę żytnią lub połowę porcji mąki owsianej lub kokosowej
mąkę z tapioki można zamienić na: mąkę ziemniaczaną lub skrobię kukurydzianą lub użyć waniliowego budyniu w proszku
zamiast mleka z migdałów - można użyć dowolnego mleka lub maślanki, kefiru lub jogurtu
przyprawy mogą stanowić dowolną kombinację lub można je pominąć
syrop klonowy można zamienić na miód, syrop z agawy lub cukier trzcinowy
olej kokosowy może zastąpić masło klarowane, olej rzepakowy czy oliwa z oliwek
Notes