Wegańskie gofry

Pokochałam je od pierwszego kęsa, wilgotne w środku i chrupkie na zewnątrz. Idealne na  śniadanie – aromatyczne, korzenne, doskonałe. Jak zwykle ekspresowe przygotowanie. Moja wegańska propozycja tych cudownych „wafli” dostarcza w jednej sztuce 135 kcal.

Wielu z Was pyta w przepisach o ich kaloryczność – postaram się dodawać takie informacje przy każdym kolejnym przepisie. Obowiązkowo dajcie znać jeżeli wykonacie te gofry!

Ilość porcji6 porcji
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas20 minut

 1 szklanka mąki gryczanej
 ¼ szklanki mąki z tapioki
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 1 szczypta soli morskiej
 ½ łyżeczki cynamonu
 ¼ łyżeczki mielonego imbiru
 ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
 1 szczypta kardamonu
 1 szczypta  mielonych goździków
 1 szklanka mleka migdałowego
 3 łyżki syropu klonowego
 1 łyżeczka soku z cytryny
 1 łyżka oleju kokoswego

1

Mleko wymieszać z sokiem z cytryny, syropem klonowym, rozpuszczonym olejem kokosowym i odstawić na 5 minut.

2

W dużej misce przesiać mąki, proszek do pieczenia, sól i wszystkie przyprawy.

3

Połączyć zawartość obu misek - dobrze całość wymieszać.

4

Na rozgrzaną mocno gofrownicę wylewać około pół szklanki ciasta na 1 gofra. Gofry piec około 3-4 minuty aż zrobią się złote.

Możliwości:
5

mąkę gryczaną można zamienić na: mąkę pszenną razową, mąkę żytnią lub połowę porcji mąki owsianej lub kokosowej

6

mąkę z tapioki można zamienić na: mąkę ziemniaczaną lub skrobię kukurydzianą lub użyć waniliowego budyniu w proszku

7

zamiast mleka z migdałów - można użyć dowolnego mleka lub maślanki, kefiru lub jogurtu

8

przyprawy mogą stanowić dowolną kombinację lub można je pominąć

9

syrop klonowy można zamienić na miód, syrop z agawy lub cukier trzcinowy

10

olej kokosowy może zastąpić masło klarowane, olej rzepakowy czy oliwa z oliwek

Składniki

 1 szklanka mąki gryczanej
 ¼ szklanki mąki z tapioki
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 1 szczypta soli morskiej
 ½ łyżeczki cynamonu
 ¼ łyżeczki mielonego imbiru
 ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
 1 szczypta kardamonu
 1 szczypta  mielonych goździków
 1 szklanka mleka migdałowego
 3 łyżki syropu klonowego
 1 łyżeczka soku z cytryny
 1 łyżka oleju kokoswego

Przygotowanie

1

Mleko wymieszać z sokiem z cytryny, syropem klonowym, rozpuszczonym olejem kokosowym i odstawić na 5 minut.

2

W dużej misce przesiać mąki, proszek do pieczenia, sól i wszystkie przyprawy.

3

Połączyć zawartość obu misek - dobrze całość wymieszać.

4

Na rozgrzaną mocno gofrownicę wylewać około pół szklanki ciasta na 1 gofra. Gofry piec około 3-4 minuty aż zrobią się złote.

Możliwości:
5

mąkę gryczaną można zamienić na: mąkę pszenną razową, mąkę żytnią lub połowę porcji mąki owsianej lub kokosowej

6

mąkę z tapioki można zamienić na: mąkę ziemniaczaną lub skrobię kukurydzianą lub użyć waniliowego budyniu w proszku

7

zamiast mleka z migdałów - można użyć dowolnego mleka lub maślanki, kefiru lub jogurtu

8

przyprawy mogą stanowić dowolną kombinację lub można je pominąć

9

syrop klonowy można zamienić na miód, syrop z agawy lub cukier trzcinowy

10

olej kokosowy może zastąpić masło klarowane, olej rzepakowy czy oliwa z oliwek

Wegańskie gofry

 

(Wyświetlono 1 242 razy, 35 wyświetleń dzisiaj)

55 komentarzy

  1. Avatar serwap 30 stycznia 2019 o 19:17

    Mi za pierwszym i drugim razem wyszły fantastycznie, natomiast potem (kilka dni później) za każdym razem przyklejały się do gofrownicy. Robiłem za każdym razem według przepisu (tylko z mąką kasztanową zamiast gryczanej, oraz z mlekiem kokosowym zamiast migdałowego). Grill nasmarowany, olej w cieście, dodany proszek… Czy może jest to wina gofrownicy (np. nie trzyma temperatury), albo np włożone do zbyt zimnej gofrownicy?

    1. admin admin 6 lutego 2019 o 15:31

      myślę że może być coś z gofrownicą

  2. Avatar Takajaka 2 listopada 2018 o 20:51

    Idealne. Pierwszy raz w życiu jadłam idealne bezglutenowe i wegańskie gofry. Na szczęście coś mnie tknęło i od razu zrobiłam z podwójnej ilości składników ciasto.

    1. admin admin 30 listopada 2018 o 17:34

      dziękuję za wypróbowanie przepisu i komentarz 🙂

  3. Avatar Julia 13 września 2018 o 12:37

    Jeżeli użyję mąkę owsianą to muszę dalej dodać mąkę z tapioki?

  4. Avatar Oriana 28 lipca 2018 o 07:04

    Nie wyrosły mi ;(
    Gofrownica była nagrzana na maksa.
    W przepisie zamieniłam mąkę gryczana na polowe porcji owsianej oraz mąkę z tapioki na jedno opakowanie budyniu.
    Gdzie popełniłam błąd ?

    1. admin admin 30 lipca 2018 o 15:30

      a czy został dodany proszek do pieczenia?

  5. Avatar Karolina 16 lipca 2018 o 22:55

    Czy ta zmiana oznacza, ze mozna zamiast 1 szkl gryczanej dac 1/2 owsianej lub kokosowej? Czy ze zamiast 1szkl gryczanej 1/2owsianej I 1/2 kokosowej? PrzeprSzam za to pytanie ale nie jestem pewna czy zrozumialam 🙂

  6. Avatar Alina 29 kwietnia 2018 o 11:24

    Bardzo dobre gofry, świetne na lekkie śniadanie.
    Jednak aby były chrupiące, musiałam piec dłużej, ok. 10 minut – zapewne z powodu słabszej mocy gofrownicy!

    1. admin admin 8 maja 2018 o 10:32

      dzięki za wypróbowanie przepisu 🙂

    2. Avatar Takajaka 2 listopada 2018 o 20:53

      To kwestia gofrownicy. Ja piekę 3,5 minuty.

  7. Avatar Karolina 17 lutego 2018 o 18:47

    Idealne! Przepyszne! Dziękuję za przepis :)))

  8. Avatar Ania 8 stycznia 2018 o 19:31

    OMG, Rewelacja !!! Zrobiłam z mąką pełnoziarnistą, ziemniaczaną i maślanką. Następnym razem zdecydowanie muszę zrobić z podwójnej porcji. Super. Dzięki 🙂

    1. admin admin 10 stycznia 2018 o 11:12

      super informacja – dzięki za komentarz 🙂

  9. Avatar oksynka 12 sierpnia 2017 o 20:14

    Zrobiłam dzisiaj na śniadanie. Dzieci były zachwycone! Z dodatkiem masła orzechowego i bananów smakują super!

    1. admin admin 21 sierpnia 2017 o 18:25

      :* dziękuję za wypróbowanie i komentarz :*

  10. Avatar Fitmom 5 maja 2017 o 09:00

    Czy nie ma jakiegoś zamiennika dla tłuszczu? Bez oleju nie wyjdą jeśli dodałabym np banana?

    1. admin admin 7 maja 2017 o 14:47

      spokojnie wyjdą jeżeli pominiesz tłuszcz lub dodasz banan

  11. Avatar myszahihi 1 maja 2017 o 18:59

    Ile tego budyniu w proszku? 🙂 Bardzo jestem ciekawa tej wersji

    1. admin admin 4 maja 2017 o 11:43

      taka sama proporcja co mąki z tapioki

      1. Avatar myszahihi 4 maja 2017 o 18:56

        Bardzo dziękuję 🙂

  12. Avatar myszahihi 1 maja 2017 o 18:58

    Ile tego budyniu w proszku?? 🙂 Bardzo mnie zaciekawiła ta wersja.

  13. Avatar Anna 11 kwietnia 2017 o 07:30

    Wyszły pyszne mimo że wegańskie i bezglutenowe to są super chrupiące! Na prwno teraz tylko takie będą u mnie gościć 🙂 nawet mój synek wczoraj tak się patrzył jak jem, że musiałam dać mu pociamkać, a że bez mleka, bez glutenu i niezdrowego cukru, to nie miałam obawy przed podaniem (ma 6 miesięcy i zaczęliśmy rozszerzać diete). Pozdrawiam 🙂

    1. admin admin 11 kwietnia 2017 o 16:26

      Aniu cudownie czytać takie komentarze 🙂 dziękuję Ci :*

  14. Avatar Amelia 20 marca 2017 o 18:29

    Nie wyszły mi. Po otworzeniu gofrownicy rozdwajaly się mimo, że posmarowalam ją tluszczem. Co mogło być tego przyczyną?

    1. admin admin 21 marca 2017 o 16:01

      a czy dodałaś tłuszcz do ciasta?

    2. Avatar kasia 25 marca 2017 o 09:00

      Ja jak za szybko próbuję otworzyć gofrownice to też mi się rozwarstwia ciasto- może to to 😉

    3. Avatar Mila 4 kwietnia 2017 o 16:07

      u mnie było to samo mimo że dałam tłuszcz do ciasta i smarowałam dodatkowo gofrownice 🙁

      1. admin admin 5 kwietnia 2017 o 20:39

        a czy gofrownica była mocno nagrzana?

        1. Avatar Amelia 17 kwietnia 2017 o 20:29

          Dodałam do ciasta i posmarowalam gofrownicę.

  15. Avatar kasia 19 marca 2017 o 20:38

    Gofry wyszły wspaniałe (robiłam kokosowo- owsiane ). Moja córka zjadła 2 choć z reguły 1 to już dla niej wyzwanie 😉 Idę dalej buszować po blogu 🙂 POzdrawiam

    1. Avatar kasia 25 marca 2017 o 08:58

      Dziś robiłam po raz drugi i wyszły jeszcze lepsze tzn to najlepsze gofry jakie jadłam. Wcześniej po połączeniu mąki owsianej i kokosowej stwierdziłam że ciasto jest zbyt rzadkie więc dodałam jeszcze trochę i choć gofry wyszły bardzo dobre to dziś dałam chwilkę mące na wchłonięcie mleka i wyszły takie delikatne jakby z pęcherzykami powietrza – ale chrupiące 😉 ZNAKOMITE !!!Pozdrawiam serdecznie Kasia

  16. Avatar Vanja 19 marca 2017 o 10:06

    Właśnie stoję w kuchni i objadam się przepysznymi goframi! Rewelacja 🙂 pozdrawiam

    1. admin admin 20 marca 2017 o 18:13

      bardzo się cieszę – dziękuję za komentarz :*

  17. Avatar Sabina 18 marca 2017 o 09:51

    Pyszne? zrobiłam pół na pół z mąki gryczanej i pszennej razowej! Są naprawde smaczne i chrupiące. Zastanawiam się tylko czy mogła bym użyć mąki ryżowej?

  18. Avatar Ewelina 14 marca 2017 o 11:44

    Robiłam gofry w weekend na deser. Wyszły prze pyszne. Ale nurtuje mnie jedno pytanie, gdyż na zdjęciach u Pani wyglądają na chrupiące, a moje wyszły puszyste nie chrupiące kompletnie. Czy coś zrobiłam nie tak?

    Gofry podałam z ubitym mlekiem kokosowym z dodatkiem syropu klonowego i owocami 🙂
    DZIĘKUJE ZA PRZEPIS

    1. admin admin 14 marca 2017 o 19:44

      może gofrownica była nastawiona na niższą moc? niższa temperatura powoduje że gofry są miękkie

  19. Avatar Izabela 13 marca 2017 o 20:02

    Uwielbiam gofry! Niedawno przeszłam na weganizm i przepis przyda się na pewno. Muszą być pyszne i już nie mogę doczekać się jak ich spróbuję 🙂

    1. admin admin 14 marca 2017 o 19:42

      Izabelo gofry są cudowne – polecam. Koniecznie daj znać co o nich myślisz jak je wypróbujesz 🙂

  20. Avatar Renata 11 marca 2017 o 16:08

    Superowy przepis! Dlaczego? Bo moje dzieci niejadki wchłonęły wszystko;) a przy tym zdrowo! Bardzo dziękuję!!!

    1. admin admin 13 marca 2017 o 12:04

      Renata i takie komentarze lubię najbardziej 🙂 dziękuję :* pozdrowienia dla dzieciaków

  21. Avatar Kasia 10 marca 2017 o 16:00

    Kingo, jesteś wspaniała! Uwielbiam Twoje przepisy i w wolnych chwilach zaglądam i czekam na nowe 🙂
    Poradz proszę jaką kupić gofrownicę, ostatnio kupiłam Tefala..nie chcę robić antyreklamy ale niestety gofry były jak dętka i przyklejały się do niej. Mam 3 dzieci, które uwielbiają moje kuchenny rewolucje 😉
    Pozdrawiam Cię i czekamy na więcej!!!!

    1. admin admin 13 marca 2017 o 12:09

      Kasiu ja mam gofrownice marki Eldom i jestem z niej bardzo zadowolona. Polecam Ci wypróbować dodać do ciast łyzki oleju wtedy gofry nie przywierają 🙂

  22. Avatar Anita 7 marca 2017 o 10:13

    Jestem weganką od niedawna i nie znam jeszcze zbyt dużo przepisów. Mama kupiła nową gofrownice profi i cała rodzina zajada się goframi. Narobili mi zapachów. A ja też chciałam zjeść gofry, tylko żeby były wegańskie. Dzięki za przepis w sobotę go wypróbuje.

    1. admin admin 7 marca 2017 o 21:30

      Anita koniecznie daj znać czy Ci smakują 🙂

  23. Avatar Cateromarket 6 marca 2017 o 00:01

    Mniam! Zjadłabym chętnie takiego gofra. Super, że podałaś zamienniki. W ten sposób każdy dobierze produkty do swojej diety. Ja na pewno wypróbuję przepis! 🙂

    1. admin admin 6 marca 2017 o 20:05

      koniecznie daj znać czy Ci smakowały 🙂

  24. Avatar Monika 5 marca 2017 o 18:29

    Wyszły pyszne ?

    1. admin admin 6 marca 2017 o 20:08

      wspaniale! uwielbiam takie informacje! dziękuję za wypróbowanie! :*

  25. Avatar FitStyle 5 marca 2017 o 13:09

    Super! Rewelacja ze podajesz ewentualne zamienniki. Chęci są, produkty tez. Teraz tylko… muszę kupić gofrownicę ?

  26. Avatar Jula 5 marca 2017 o 11:44

    Oo mniam napewno pokuszę się o zrobienie??Ps.Jestem twoją wielką fanką???

    1. admin admin 6 marca 2017 o 20:39

      Julia nawet nie wiesz jaki miło mi czytać takie komentarze ?

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *