Uwielbiam tą kanapkę i sposób przygotowania jajka. Musicie koniecznie i wy spróbować „usmażyć” jajko na wodzie – jest idealne – przypomina klasyka czyli jajko w koszulce, ale jest znacznie prostsze do przygotowania.
Wielu z Was się może dziwić, ale ja nie używam w ogóle masła do kanapek – zastępuje mi je awokado. Stosuję „metodę” połówki awokado dziennie dla jakości skóry. Dzięki niemu jest nawilżona i elastyczna – w ciąży pomogło mi uniknąć rozstępów.
Przemycam je w koktajlach, pastach lub deserach.
Uciekam zalewać kaszę na jutrzejszą gryczankę, a Was zostawiam z tym przepisem 🙂
Nowoczesne śniadanie!
Chleb skropić oliwą i podpiec na suchej patelni lub w opiekaczu.
Awokado przekroić w pół i usunąć pestkę. Wydrążyć miąższ, który należy wyłożyć na kromki chleba rozgniatając go widelcem.
Następnie awokado skropić odrobiną soku z cytryny, wyłożyć drobno pokrojoną w talarki szalotkę.
Na suchą patelnię wlać wodę na wysokość 1,5 cm. Gdy woda się zagotuje, wbić jajko i natychmiast zmniejszyć ogień na średni. Gotować około 2 minut, aż białko się zetnie, po tym czasie jajko polewać wodą od góry za pomocą łyżki. Wyjąć łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru wody. Powtórzyć czynność z drugim jajkiem.
Na kanapki wyłożyć jajka, oprószyć solą i pieprzem, zetrzeć parmezan i udekorować szczypiorkiem.
zamiast awokado można użyć humusu (przepis tutaj) lub pasty z fasoli (przepis tutaj)
2 porcji
- Amount per serving
- Kalorie474
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 24g31%
- Węglowodany 51g19%
- Białko 15g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
Chleb skropić oliwą i podpiec na suchej patelni lub w opiekaczu.
Awokado przekroić w pół i usunąć pestkę. Wydrążyć miąższ, który należy wyłożyć na kromki chleba rozgniatając go widelcem.
Następnie awokado skropić odrobiną soku z cytryny, wyłożyć drobno pokrojoną w talarki szalotkę.
Na suchą patelnię wlać wodę na wysokość 1,5 cm. Gdy woda się zagotuje, wbić jajko i natychmiast zmniejszyć ogień na średni. Gotować około 2 minut, aż białko się zetnie, po tym czasie jajko polewać wodą od góry za pomocą łyżki. Wyjąć łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru wody. Powtórzyć czynność z drugim jajkiem.
Na kanapki wyłożyć jajka, oprószyć solą i pieprzem, zetrzeć parmezan i udekorować szczypiorkiem.
zamiast awokado można użyć humusu (przepis tutaj) lub pasty z fasoli (przepis tutaj)
Notes