Kanapki z awokado i jajkiem

Uwielbiam tą kanapkę i sposób przygotowania jajka. Musicie koniecznie i wy spróbować „usmażyć” jajko na wodzie – jest idealne – przypomina klasyka czyli jajko w koszulce, ale jest znacznie prostsze do przygotowania.

Wielu z Was się może dziwić, ale ja nie używam w ogóle masła do kanapek –  zastępuje mi je awokado.  Stosuję „metodę” połówki awokado dziennie dla jakości skóry. Dzięki niemu jest nawilżona i elastyczna – w ciąży pomogło mi uniknąć rozstępów.

Przemycam je w koktajlach, pastach lub deserach.

Uciekam zalewać kaszę na jutrzejszą gryczankę, a Was zostawiam z tym przepisem 🙂

Nowoczesne śniadanie!

Ilość porcji2 porcje
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas10 minut

 2 kromki chleba razowego
 1 awokado
 1 mała szalotka
 2 jajka
 1 sok z cytryny
 sól i pieprz
 1 parmezan
 1 szczypiorek
 1 łyżka oliwy z oliwek

1

Chleb skropić oliwą i podpiec na suchej patelni lub w opiekaczu.

2

Awokado przekroić w pół i usunąć pestkę. Wydrążyć miąższ, który należy wyłożyć na kromki chleba rozgniatając go widelcem.

3

Następnie awokado skropić odrobiną soku z cytryny, wyłożyć drobno pokrojoną w talarki szalotkę.

4

Na suchą patelnię wlać wodę na wysokość 1,5 cm. Gdy woda się zagotuje, wbić jajko i natychmiast zmniejszyć ogień na średni. Gotować około 2 minut, aż białko się zetnie, po tym czasie jajko polewać wodą od góry za pomocą łyżki. Wyjąć łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru wody. Powtórzyć czynność z drugim jajkiem.

5

Na kanapki wyłożyć jajka, oprószyć solą i pieprzem, zetrzeć parmezan i udekorować szczypiorkiem.

Możliwości:
6

zamiast awokado można użyć humusu (przepis tutaj) lub pasty z fasoli (przepis tutaj)

Wartości odżywcze

Porcji 2


Ilość na porcję
Kalorie 474
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 24g37%
Węglowodany 51g17%
Białko 15g30%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 2 kromki chleba razowego
 1 awokado
 1 mała szalotka
 2 jajka
 1 sok z cytryny
 sól i pieprz
 1 parmezan
 1 szczypiorek
 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie

1

Chleb skropić oliwą i podpiec na suchej patelni lub w opiekaczu.

2

Awokado przekroić w pół i usunąć pestkę. Wydrążyć miąższ, który należy wyłożyć na kromki chleba rozgniatając go widelcem.

3

Następnie awokado skropić odrobiną soku z cytryny, wyłożyć drobno pokrojoną w talarki szalotkę.

4

Na suchą patelnię wlać wodę na wysokość 1,5 cm. Gdy woda się zagotuje, wbić jajko i natychmiast zmniejszyć ogień na średni. Gotować około 2 minut, aż białko się zetnie, po tym czasie jajko polewać wodą od góry za pomocą łyżki. Wyjąć łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru wody. Powtórzyć czynność z drugim jajkiem.

5

Na kanapki wyłożyć jajka, oprószyć solą i pieprzem, zetrzeć parmezan i udekorować szczypiorkiem.

Możliwości:
6

zamiast awokado można użyć humusu (przepis tutaj) lub pasty z fasoli (przepis tutaj)

Kanapki z awokado i jajkiem

 

(Wyświetlono 2 028 razy, 16 wyświetleń dzisiaj)

16 komentarzy

  1. Avatar Agnieszka 25 lutego 2019 o 13:16

    Zrobiłam dziś mężowi na śniadanie do pracy. Napisał mi smsa że przepyszne 😀

    1. admin admin 3 marca 2019 o 20:07

      cudownie czytać takie komentarze 🙂

  2. Avatar Marta 23 lutego 2019 o 21:53

    Kanapka z avocado pyszna ☺?

    1. admin admin 24 lutego 2019 o 18:21

      cudownie czytać takie komentarze 🙂

  3. Avatar Marta 23 lutego 2019 o 15:47

    Pięknie się prezentuję i jeszcze lepiej smakuje. Bardzo szybko przygotowałam to efektowne śniadanie dla gości.
    Dziękuję Kinga 🙂

    1. admin admin 23 lutego 2019 o 18:22

      cudownie czytać takie komenatarze 🙂 dziękuję Ci bardzo :*

  4. Avatar Babrzym 22 lutego 2019 o 20:40

    ??? ja już chce poranek! Koniecznie wyprobuje!

  5. Avatar Dorota 22 lutego 2019 o 20:02

    Dziś robiłam te kanapki na śniadanie! Są idealnie pode mnie- szybkie w wykonaniu i bardzo pyszne! Tylko moja porcja jest podwójna… od kiedy karmie piersią czuje się wiecznie nienajedzona ???

    1. admin admin 23 lutego 2019 o 13:15

      hahah dokładnie mam tak samo – wieczny głód 🙂

    1. admin admin 23 lutego 2019 o 13:15

      :* 🙂

  6. Avatar Patrycja 21 lutego 2019 o 09:30

    Ja nie miałam avocado, ale zrobiłam z gotową pastą z suszonych pomidorów i żurawiny i też wyszło pyszne i pożywne śniadanie ☺.

    1. admin admin 21 lutego 2019 o 12:14

      masz rację – świetny pomysł – muszę wypróbować 🙂

  7. Avatar Kasia 20 lutego 2019 o 22:16

    Też uwielbiam awokado na kanapki ☺
    Z takim jajkiem jeszcze nie jadłam,
    Wygląda pysznie?

  8. Avatar Madzik 20 lutego 2019 o 22:16

    Moja ulubiona kanapka ?idealna

  9. Avatar Katarina 20 lutego 2019 o 21:12

    To już wiem, co jutro jem ☺️ Kiedyś nie znosiłam avocado… i za nic nie mogę sobie przypomnieć dlaczego ? teraz – uwielbiam i nie wyobrażam sobie bez niego mojej kuchni. Ciekawy sposób na jajko! Na pewno będzie pysznie ☺️

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *