Kanapki z awokado i jajkiem

Uwielbiam tą kanapkę i sposób przygotowania jajka. Musicie koniecznie i wy spróbować „usmażyć” jajko na wodzie – jest idealne – przypomina klasyka czyli jajko w koszulce, ale jest znacznie prostsze do przygotowania.

Wielu z Was się może dziwić, ale ja nie używam w ogóle masła do kanapek –  zastępuje mi je awokado.  Stosuję „metodę” połówki awokado dziennie dla jakości skóry. Dzięki niemu jest nawilżona i elastyczna – w ciąży pomogło mi uniknąć rozstępów.

Przemycam je w koktajlach, pastach lub deserach.

Uciekam zalewać kaszę na jutrzejszą gryczankę, a Was zostawiam z tym przepisem 🙂

Nowoczesne śniadanie!

Ilość porcji2 porcje
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas10 minut

 2 kromki chleba razowego
 1 awokado
 1 mała szalotka
 2 jajka
 1 sok z cytryny
 sól i pieprz
 1 parmezan
 1 szczypiorek
 1 łyżka oliwy z oliwek

1

Chleb skropić oliwą i podpiec na suchej patelni lub w opiekaczu.

2

Awokado przekroić w pół i usunąć pestkę. Wydrążyć miąższ, który należy wyłożyć na kromki chleba rozgniatając go widelcem.

3

Następnie awokado skropić odrobiną soku z cytryny, wyłożyć drobno pokrojoną w talarki szalotkę.

4

Na suchą patelnię wlać wodę na wysokość 1,5 cm. Gdy woda się zagotuje, wbić jajko i natychmiast zmniejszyć ogień na średni. Gotować około 2 minut, aż białko się zetnie, po tym czasie jajko polewać wodą od góry za pomocą łyżki. Wyjąć łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru wody. Powtórzyć czynność z drugim jajkiem.

5

Na kanapki wyłożyć jajka, oprószyć solą i pieprzem, zetrzeć parmezan i udekorować szczypiorkiem.

Możliwości:
6

zamiast awokado można użyć humusu (przepis tutaj) lub pasty z fasoli (przepis tutaj)

Wartości odżywcze

2 porcji

Serving size


Amount per serving
Kalorie474
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 24g31%
Węglowodany 51g19%
Białko 15g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 2 kromki chleba razowego
 1 awokado
 1 mała szalotka
 2 jajka
 1 sok z cytryny
 sól i pieprz
 1 parmezan
 1 szczypiorek
 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie

1

Chleb skropić oliwą i podpiec na suchej patelni lub w opiekaczu.

2

Awokado przekroić w pół i usunąć pestkę. Wydrążyć miąższ, który należy wyłożyć na kromki chleba rozgniatając go widelcem.

3

Następnie awokado skropić odrobiną soku z cytryny, wyłożyć drobno pokrojoną w talarki szalotkę.

4

Na suchą patelnię wlać wodę na wysokość 1,5 cm. Gdy woda się zagotuje, wbić jajko i natychmiast zmniejszyć ogień na średni. Gotować około 2 minut, aż białko się zetnie, po tym czasie jajko polewać wodą od góry za pomocą łyżki. Wyjąć łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru wody. Powtórzyć czynność z drugim jajkiem.

5

Na kanapki wyłożyć jajka, oprószyć solą i pieprzem, zetrzeć parmezan i udekorować szczypiorkiem.

Możliwości:
6

zamiast awokado można użyć humusu (przepis tutaj) lub pasty z fasoli (przepis tutaj)

Notes

Kanapki z awokado i jajkiem

 

(Wyświetlono 44 051 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)