Fit ciasto z mąki kokosowej

Pyszne rzeczy są bardzo proste do przygotowania o czym niektórzy mogli przekonać się na żywo, obserwując mnie na moim snapie  (? kingaparuzel).  Jeszcze żaden przepis nie zrobił takiej furory. W dniu kiedy go przygotowałam wysłałam ponad 50 wiadomości z przepisem – zawsze tak robię kiedy prosicie mnie o to. Potwierdzeniem tego jest też  zestawienie które zrobiłam na moim FB i tam większość followersów również wybrała ten smak 🙂 – (poniżej załaduję zdjęcie które pojawiło się w jednym z postów na FB i IG).

Kochani moi obserwatorzy cieszę się, że mogę się z Wami dzielić smacznymi pomysłami. Niech Wasza dieta jest zdrowa, kolorowa i co najważniejsze smaczna. Zapraszam Was  na super ciasto – bez glutenu i bez laktozy – za to niesamowicie wilgotne i aromatyczne! Teraz pora na Was – czekam na Wasze relacje w komentarzach :*

Ilość porcji13 porcji
Czas Przygotowania15 minutCzas pieczenia25 minutCałkowity czas40 minut

 6 jajek rozm M
 ½ szklanki mąki kokosowej
 ¼ szklanki oleju kokosowego roztopionego lub oliwy z oliwek
 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
 2 łyżeczki proszku do pieczenia*
 świeże maliny
 * proszek do pieczenia bezglutenowy - do kupienia w sklepie ze zdrową żywnością.

1

Piekarnik  nastawić na temperaturę 160 ºC funkcja grzania termoobieg. Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Jajka ubijać wraz z miodem około 10 minut za pomocą miksera. Cały czas ubijając dodać olej.

3

Mąkę przesiać wraz z proszkiem i dodać do masy jajecznej - dokładnie wymieszać aż wszystkie składniki się połączą - ciasto ma przypominać konsystencją budyń.

4

Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyłożyć na wierzch maliny i piec 25-30 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek jest suchy.

Wartości odżywcze

Porcji 13

Składniki

 6 jajek rozm M
 ½ szklanki mąki kokosowej
 ¼ szklanki oleju kokosowego roztopionego lub oliwy z oliwek
 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
 2 łyżeczki proszku do pieczenia*
 świeże maliny
 * proszek do pieczenia bezglutenowy - do kupienia w sklepie ze zdrową żywnością.

Przygotowanie

1

Piekarnik  nastawić na temperaturę 160 ºC funkcja grzania termoobieg. Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Jajka ubijać wraz z miodem około 10 minut za pomocą miksera. Cały czas ubijając dodać olej.

3

Mąkę przesiać wraz z proszkiem i dodać do masy jajecznej - dokładnie wymieszać aż wszystkie składniki się połączą - ciasto ma przypominać konsystencją budyń.

4

Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyłożyć na wierzch maliny i piec 25-30 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek jest suchy.

Fit ciasto z mąki kokosowej

 

 

 

(Wyświetlono 100 192 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

372 komentarzy

  1. Monika 22 lutego 2020 o 22:53

    Miałam obawy czy to ciasto wyjdzie, ale niepotrzebnie – wyszło super. Fajne niskowęglowodanowe, ale następnym razem dodam tylko aromatu waniliowego, bo za bardzo czuć jajka.

    1. Sylwia 5 marca 2020 o 13:46

      Witam, trzy razy robilam ciasto i opada mi przy dodaniu mąki. Wychodzi zakalec. Pozdrawiam

      1. Teresa 14 marca 2020 o 10:04

        Przed chwilą zrobiłam to ciasto już 25 minut siedzi w piekarniku. Pięknie wyrosło i już się rumieni cale. Zobaczę jakie będzie po upieczeniu.

  2. Gosia K 31 października 2019 o 22:01

    Muszę napisać. Trzy razy robiłam to ciasto i ani razu nie wyszło. Właśnie przed chwilą opadlło kolejny raz i to jeszcze w piekarniku. Zawsze opada albo w trakcie pieczenia albo po. Dramat:( przykro bardzo

    1. Sylwia 5 marca 2020 o 14:03

      Witam. Ja tak samo robilam 3 razy ciasto i nie wyszlo. Przy dodaniu mąki opada. Wychodzi zakalec

  3. Olga 13 lipca 2019 o 19:19

    Kinga! Dziękuję Ci za tego bloga! Dziękuję za ten przepis! Uwielbiam Cię odkąd jako nastolatka zaczęłam oglądać program Z.U.P.A a teraz już jako matka i żona mogę tu śmiało zaglądać po morze cudownych inspiracji ❤️

    1. Kinga Paruzel 19 lipca 2019 o 21:12

      aaa cudownie! przyznam że ZUPA to trochę nie wypał który wiele mnie nauczył – cieszę się że tu ze mną jesteś :*

  4. Magda 6 czerwca 2019 o 17:46

    Czy na takie proporce można upiec ciasto w tortownicy? Czy czas pieczenia będzie taki sam??

    1. Kinga Paruzel 13 czerwca 2019 o 23:36

      Można a czas zależy od wielości tortownicy

    2. Kasia 11 września 2019 o 20:34

      Zrobilam dzis ciasto i prawie zjedzone. Szukalam takiego z maka kokosowa. Zamiast malin dalam sliwki. Tez fajnie smakuje. Moje dziecko zjadlo z dodatkiem dzemu:)

      1. Ola 4 kwietnia 2020 o 14:10

        Niestety niewypał. A mialam taka nadzieję na udany wypiek. Szukam dalej dobrych przepisów na ciasto z mąki kokosowej.

    3. ANIA 2 lutego 2020 o 10:55

      Właśnie zrobiłam ciacho i wyszło mega dobre!

  5. Bartosz 31 maja 2019 o 18:01

    Pani Kingo, czy podane pół szklanki mąki w przepisie to prawidłowa proporcja? przepis na 13 osób z tylko pół szklanki mąki kokosowej i 6 jaj??

    1. moniamonia 5 lipca 2019 o 20:17

      Mąka kokosowa to nie inne maki 🙂 Pół szklanki wystarcza na całe ciasto. Więcej lepiej nie sypać bo nie dość że ciasto będzie zbyt ciężkie to brzuszek rozboli od nadmiaru błonnika którego maka ta ma full.

  6. Kama 30 maja 2019 o 12:15

    Coś czuję, że zrobię na weekend skoro jest fit 😀

  7. Basia 28 maja 2019 o 13:27

    Zrobilam z podwójnej porcji z malinami i śliwkami. Jest pyszne!

  8. Baska 12 maja 2019 o 19:38

    Ciasto wyszlo pyszne, mimo ze przezylam chwile grozy gdy masa sie zwazyla-postanowilam ubic bialka na piane i dodac na koncu, chyba to nie byl zbyt dobry pomysl (szczegolnie ze bialka ubilam wczesnie i wlozylam do lodowki-chyba byla za duza roznica temperatur, a bialka dodatkowo podeszly woda). Ciasto jednak niespodziewanie urloslo, jest delikatne i puszyste, dziekuje za ten przepis 🙂

  9. Gosia 20 lutego 2019 o 07:23

    Pierwszy raz robiłam coś z Twojego przepisu i muszę przyznać że masz nową fankę! Ciasto szybkie i pyszne!
    Następnym razem robię większą blaszkę!

    1. admin 20 lutego 2019 o 18:35

      aaa nawet nie wiesz jak się cieszę – ten przepis jest jak ruletka 🙂 tzn czytając komentarze nigdy nie wiem czego się spodziewać. Wielu osobą się udaje ale są też takie które na niego narzekają.

  10. Krystyna 18 stycznia 2019 o 19:25

    Witam. Z racji tego że jestem kompletną amatorką i dopiero zaczynam swoją przygodę z wypiekami, mam pytanie… Czy w momencie gdy już ubije jajka i przychodzi czas na wsypanie mąki, moge cały czas mieszać mikserem na niskich obrotach? Wystarczy zwolnić obroty? Czy w ogóle wyłączyć mikser i połączyć mąkę z ubitym jajkiem mieszając łyżką? Pozdrawiam 😉

    1. admin 6 lutego 2019 o 15:44

      w tym przypadku lepeij cały czas ubijać na małych obrotach

      1. Agata 3 maja 2019 o 20:45

        A czy zamiast miodu mogę dodać ksylitol lub inny słodzik???

        1. Kinga Paruzel 6 maja 2019 o 22:12

          można dodać ksylitol

  11. Julita 31 grudnia 2018 o 22:31

    A mi to ciasto nie wyszło, robiłam z mrożonymi wiśniami. Niestety było za tluste i za ciężkie. Konsystencja ciasta przed upierzeniem ok, po upieczeniu tez jak biszkopt wyglądało, po ukrojeniu prezentuje się ok. Smakowo trochę jak omlet z kokosem, tłusty omlet z kokosem.

  12. Agnieszka 17 grudnia 2018 o 21:13

    Wyszlo cudowneee! Dziekuje kochana!

  13. Karolina 16 grudnia 2018 o 16:50

    Czy można użyć malin mrożonych? 🙂

    1. Agnieszka 17 grudnia 2018 o 21:13

      Ja uzylam mrozonych I super.

    2. admin 6 lutego 2019 o 15:53

      tak

  14. nathi1993 20 listopada 2018 o 08:38

    Ciasto wyszło rewelacyjne! Bardzo fajny przepis i jaki prosty!

    1. admin 30 listopada 2018 o 17:19

      dziękuję za komentarz i wypróbowanie przepisu 🙂

  15. Karolina 31 października 2018 o 09:40

    Ile kalorii jest w porcji

  16. Zu 22 września 2018 o 21:00

    Można 🙂 moje wyszło idealne ❤

  17. Kasia 22 września 2018 o 16:12

    Pani Kingo, czy po dodaniu oleju kokosowego do ubitej masy jajecznej, zmienia ona konsystencję do bardziej rzadkiej, czy jednak ja coś zrobiłam źle?

  18. izabela 20 września 2018 o 04:00

    Czy mozna zastapic make kokosowa maka migdalowa?

  19. Gosia 16 września 2018 o 21:23

    Zwykle mam pecha do ciast i nie wierzyłam, że się uda ale wyszło przepyszne! Następnym razem spróbuje z brzoskwinią!

  20. agnieszka 1 września 2018 o 16:24

    Ciasto mi się zważyło ? postępowałam zgodnie z przepisem. Po 10 min przesiałam mąke z proszkiem do masy jajecznej i na najniższych obrotach mieszałam chwilę. Co prawda siedzi w piekarniku. Zobaczę co z tego wyjdzie ??

    1. Yondra Mahore 5 listopada 2018 o 16:48

      Ja tam ważę wszystkie składniki na początek – i potem nie mam problemu.

  21. Magda 18 sierpnia 2018 o 07:56

    Droga Kingo, czy śliwki nadają się do tej pysznej kreacji?

  22. Karolina 16 sierpnia 2018 o 20:08

    Zrobiłam i wyszło genialne 😀
    Ważne żeby po dodaniu składników suchych wymieszać delikatnie a nie szybko robotem.
    Wyczuwalne wiórki kokosowe z mąki – coś pysznego 😀

  23. Izabela 29 lipca 2018 o 17:35

    Dzisiaj robiłam to ciasto, chociaż po przeczytaniu komentarzy był lekki stres 🙂 Większość komentujących twierdziła, że po dodaniu mąki ciasto siada i traci na puszystości, więc asekuracyjnie oddzieliłam białka od żółtek. Białka ubiłam na pianę (niekoniecznie sztywną), żółtka ubiłam z syropem klonowym, dodałam do nich olej i mąkę z proszkiem do pieczenia – wyszło coś na kształt bardzo gęstego budyniu. Na końcu do tej masy dodawałam pianę z białek. Ciasto wyszło genialne! Bardzo wilgotne, lekkie i z wyczuwalnym kokosem. W mojej wersji ze śliwkami 🙂

    1. admin 30 lipca 2018 o 15:23

      uffff – nawet nie wiesz jak się cieszę 🙂 dzięki za szczegółowy opis 🙂

      1. Milena 20 sierpnia 2019 o 08:22

        No niestety po dodaniu mąki do jajek wszystko sir zespsuło, bie wiem jak komus po wymieszaniu wyszedl budyń – mąka wchłonęła wszystko :/ i sìę nie upiekło.

    2. Marlena 15 czerwca 2019 o 12:51

      Ciasto zrobione,petarda,doskonale,wilgotne a dla
      maniaków kokosa(takich jak ja) BARDZO niebezpieczne bo znika za szybko. Więcej takich przepisów poproszę. Pozdrawiam Marlena.

  24. Weronika 21 lipca 2018 o 14:08

    Ciasto cały czas piec w termoobiegu?
    Pozdrawiam 😉

    1. admin 26 lipca 2018 o 12:12

      tak 🙂

  25. Mila 5 lipca 2018 o 23:03

    Ciasto pychotka, robiłam pierwszy raz i wyszło super! 🙂 Na dodatek bardzo szybko się je robi 🙂 same plusy

    1. admin 16 lipca 2018 o 20:07

      dziękuję bardzo za wypróbowanie i komentarz 🙂

  26. Dominika 3 lipca 2018 o 20:59

    Hej Dziewczyny. A ja mam takie pytanie . Czy ktoras z Was probowala zrobic to ciasto w wypiekaczu do chleba ? Wyszlo czy nie ? Korci mnie zeby sprawdzic czy wyjdzie :))

    1. admin 16 lipca 2018 o 20:12

      ooo ja nie mam takiego urządzenia 🙂

  27. Daga 18 czerwca 2018 o 08:58

    Robiłam to ciasto w wielu wersjach, łącznie z dodaniem zblendowanego szpinaku (ciasto leśny mech), zawsze slodze ksylitolem lub erytrolem. Za każdym razem wychodzi super. Kalorycznosc i ig niskie, więc idealne na redukcję czy dla diabetyków. Świetny przepis Kingi ?

    1. admin 18 czerwca 2018 o 13:06

      nawet nie masz pojęcia jak się cieszę! ten przepis ma wiele różnych komentarzy także każdy kolejny,pozytywny utwierdza mnie w tym, że jest dobrze przygotowany 🙂 dzięki 🙂

  28. Ola 11 czerwca 2018 o 21:19

    Wyszło cudownie! Robiłam z truskawkami w formie sporych babeczek – rewelacja! Robi się szybko i szybko zjada 🙂

    1. admin 13 czerwca 2018 o 11:18

      tak się cieszę kiedy przy tym przepisie pojawia się pozytywny komentarz 🙂 to znaczy że inne osoby muszą robić coś nie tak skoro tylu jednak przepis się udaje 🙂
      dziękuję 🙂

  29. Agnieszka 791 4 czerwca 2018 o 19:53

    Moje ciasto wyszło super polecam przepis 🙂 podniosłam jednak temp na 160 wyrosło i jest mega pyszne dziękuje Kinga za przepis !! Szkoda ze nie można przesłać zdjęcia :)Pozdrawiam

    1. admin 13 czerwca 2018 o 11:24

      cudownie 🙂 dziękuję kochana za info 🙂 świetny pomysł z dodawaniem zdjęć 🙂

  30. Aneta 30 maja 2018 o 19:04

    Jako slodzidła użyłam erytrytol i dałam tylko 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, nie ubijałam tak długo jajek. Mimo to ciasto wyrosło i wyszło pyszne. Jeszcze tylko muszę policzyć kalorie
    ?

    1. admin 1 czerwca 2018 o 20:27

      ufffff -bardzo się cieszę 🙂 widze że u wielu ten przepis to ruletka – jednym się udaje, a innym nie 🙂 każda pozytwyana wiadomość w tym przypadku mnie podwójnie cieszy 🙂

  31. katchleen81 30 maja 2018 o 18:28

    A ja zrobiłam sama bez owoców, polalam sosem czekoladowym zero… I jestem w niebie ???pyszna, tego mi brakowało ?dzięki bardzo za przepis

    1. admin 1 czerwca 2018 o 20:28

      tak się ciesze kiedy przepis się udaje – dzięki za komentarz 🙂

  32. Mia 26 maja 2018 o 13:54

    Kingo to ciasto kusi mnie już od dawna. Więc teraz kiedy nie mogę jeść cukru i glutenu będzie idealne. Powiedz mi proszę czy zamiast miodu mogłabym dać ksylitolu? Czy poprostu pominąć miód w tym przepisie?

    1. admin 1 czerwca 2018 o 20:35

      tak oczywiście 🙂

  33. olala 10 maja 2018 o 22:46

    Pani Kingo, jeśli chce zrobić większe ciasto (mam dużą rodzinkę) to czy mam dać aż 12 jaj M czy mogę np 6-8 rozmiaru L ?

    1. admin 11 maja 2018 o 17:41

      12 jaj w rozmiarze M lub ok 9 w rozmiarze L

      1. Izabela 29 lipca 2018 o 17:33

        Dzisiaj robiłam to ciasto, chociaż po przeczytaniu komentarzy był lekki stres 🙂 Większość komentujących twierdziła, że po dodaniu mąki ciasto siada i traci na puszystości, więc asekuracyjnie oddzieliłam białka od żółtek. Białka ubiłam na pianę (niekoniecznie sztywną), żółtka ubiłam z syropem klonowym, dodałam do nich olej i mąkę z proszkiem do pieczenia – wyszło coś na kształt bardzo gęstego budyniu. Na końcu do tej masy dodawałam pianę z białek. Ciasto wyszło genialne! Bardzo wilgotne, lekkie i z wyczuwalnym kokosem. W mojej wersji ze śliwkami 🙂

  34. Aga 8 maja 2018 o 10:46

    Czytając komentarze, ciasto wydaje się wyzwaniem ?
    Pani Kingo – podejmuje wyzwanie !

    1. admin 11 maja 2018 o 17:39

      koniecznie proszę o informacje czy się udało 🙂

  35. Kinga 6 maja 2018 o 13:43

    U mnie z truskawkami i bałam się mocno tego jak wyjdzie, ale wyszło super! Wilgotne, wyrośnięte i co najważniejsze – pyszne! 🙂

  36. Justyna 5 maja 2018 o 22:32

    Kingo, a jaja mozna czyms zastapic czy niekoniecznie? ❤

    1. admin 8 maja 2018 o 10:32

      w tym przepisie można spróbować ubitą aquafabą

  37. Klaudyna 18 kwietnia 2018 o 21:05

    Witaj:) przepis rewelacja, ciasto pycha wyszlo:). Wielkie dzięki oby więcej takich przepisów, lecę właśnie znowu zrobić posmakowalo:). Pozdrawiam

  38. krystynka 17 kwietnia 2018 o 21:33

    przepyszne ciasto,wilgotne i szybkie w przygotowaniu…Wpisuje w zeszyt i napewno jeszcze nie raz zagosci na naszym stole jako zdrowa alternatywaa slodyczy 🙂

    1. admin 18 kwietnia 2018 o 20:24

      bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził 🙂

  39. Emilka 14 kwietnia 2018 o 12:49

    Zrobiłam w formie babeczek i na wierzch dałam jabłko bo akurat miałam i wyszły pyszne!! Pięknie wyrosły i były meeega puszyste 🙂 bardzo dziękuję za przepis 🙂

    1. admin 16 kwietnia 2018 o 10:25

      uffff kiedy widzę komentarze dotyczące tego przepisu zawsze mam obawy 🙂 ni wszystkim wychodzi także cieszę się jak czytam pozytywne słowa 🙂

  40. Alina 13 kwietnia 2018 o 09:51

    A ja zapomniałam dodać oleju… ale ładnie wyrosło i mężowi smakowało 🙂

    1. admin 16 kwietnia 2018 o 10:24

      tak się cieszę kiedy akurat to ciasto się udaje 🙂

  41. Anka Skakanka 10 kwietnia 2018 o 20:51

    Wypróbowałam z mąką ryżową. Wyszedł biszkopt idealny. Ciasto jest rzadsze i owoce opadają od razu na dno.

    1. admin 11 kwietnia 2018 o 22:24

      ooo ciekawe – muszę wypróbować 🙂

  42. Anka Skakanka 6 kwietnia 2018 o 22:19

    Zrobiłam , dałam olej rzepakowy. Wyszło!!! Bardzo smaczne. Taki pieczony omlet kokosowy. Bardzo sycący.

    1. admin 11 kwietnia 2018 o 22:24

      🙂

  43. Vanessa 6 kwietnia 2018 o 19:46

    Witam.
    Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem, tylko, że zamiast owoców dodałam startą skórkę z cytryny, sok z cytryny, starty imbir. Z puszystej pianki zrobiła się ciężka pulpa, dodałam więc mleka kokosowego. Piekłam około 40 minut i wyszło 🙂
    Dziękuję za przepis

    1. admin 11 kwietnia 2018 o 22:25

      uffff – super 🙂 dzięki za komentarz 🙂

  44. Ania 17 marca 2018 o 18:40

    Właśnie wypróbowałam przepis 🙂 nie wiem czemu Wam nie wychodzi… ale zgaduję.. a) zbyt krótko ubijacie jajka zanim dodacie słodzidło 😛 powinno być dobrze ubite b) zbyt krótko ubijacie jajka po dodaniu słodzidła (musi być puchata pianka prawie biała, podobnie jak na biszkopt.. u mnie to było dłużej niż 10 min) 🙂 c) może warto jednak mieszać łyżką podczas dodawania pozostałych składników do masy jajecznej (albo obniżyć obroty miksera do minimum) żeby pianka nie siadła… 🙂 W związku z tym że nie mam takiej formy a nie chciałam robić w tortownicy 🙂 zrobiłam babeczki 🙂 są super puchate i lekkie jak piórko! Przepis rewelacja! 🙂

    1. admin 20 marca 2018 o 15:10

      Bardzo się cieszę i dziękuję za tak wyczerpujący komentarz. Zawsze boję się kiedyś czytałam właśnie komentarze pod tym postem. To wspaniale ze przepis się udał

  45. Kate 10 marca 2018 o 18:15

    Jak nigdy mi się nic z mąki kokosowej nie udało, tak to ciasto wyszło obłędne! Nawet z małą modyfikacją w postaci dodatku kakao 🙂 Pani Kingo, fantastyczny przepis, dziękuję!

    1. admin 14 marca 2018 o 16:23

      nawet nie wiesz jak się cieszę że przepis się udał 🙂 dzięki za komentarz :*

  46. Jula 4 marca 2018 o 11:37

    Dzień dobry,
    U mnie ciasto się udało 🙂 Wyszło trochę niższe, piekłam w okrągłej formie. Dodałam banany i jest trochę suche, ale syrop z agawy jako polewa robi robotę 😉
    Pozdrawiam i dziękuję za przepis

    1. admin 4 marca 2018 o 18:54

      ufff – zawsze tak się boję kiedy czytam komentarze pod tym przepisem. Jednym się udaje a innym nie. Dzięki za wiadomość :*

  47. Angela 26 lutego 2018 o 18:08

    Hmm ciasto się fajnie ubijalo.. Ale chyba dodałam za dużo mąki bo wyglądalo jak Kus Kus a nie masa na ciasto… Zobaczymy-piecze się…moze wyrośnie… Dałam to do mniejszej blachy.. Czekam na efekty ?

    1. admin 28 lutego 2018 o 12:20

      proszę dać znać czy się udalo?

  48. Można 25 lutego 2018 o 16:22

    Wszystkie zasady złamałam: zimne jajka prosto z lodówki, ciepły olej nie przestudzone, po dodaniu mąki nie mieszalam lekko tylko bezczelnie ubilam robotem, do tego zrobiły się grudki (nie przesialam mąki) . Dodałam mrożone borowki. Slodzilam entrytolem. Mimo wszystkich grzechów ciasto wyszło puszyste i wyrosło 🙂 ciekawie ma posmak kokos, który uwielbiam. Troszke czuć proszek ale i tak dałam tylko 1 łyżeczkę. świetny pomysł na przepis, jestem na diecie a nie potrafię żyć bez słodyczy. Dzięki takim pomysłom mogę bez paranoi dbać o ilość kalorii. Mąka kokosowa jest też zdrowa.

    1. admin 25 lutego 2018 o 17:55

      uffff! ale się cieszę że się udało 🙂

  49. Filip 19 lutego 2018 o 16:03

    Ubiłem jajka z miodem na puszek, lecz po dodaniu oleju kokosowego, wielka klapa powstał płyn. Co zrobiłem nie tak ?

  50. Angela 11 lutego 2018 o 13:15

    Ciasto w piekarniku ? pięknie rośnie!

  51. Monika 4 lutego 2018 o 18:35

    Dziękuję za przepis, ciasto pyszne, ładnie wyrosło i było puszyste, zrobiłam z bananami ale już maliny czekają w kolejce.

    1. admin 5 lutego 2018 o 11:37

      uffff bardzo się cieszę – dziękuję za komentarz :*

  52. Anna 27 stycznia 2018 o 20:09

    Podjęłam próbę. Wszystko szło świetnie do momentu dodania mąki kokosowej ? jajka ubijane z zegarkiem w ręku 10 minut idealnie puszyste, mieszane mikserem tylko w jedna stronę. Wchodzi mąka i klops brak jakiejkolwiek puszystości ??? No nic włożyłam ciasto do piekarnika i zobaczymy czy coś z tego wyjdzie

    1. admin 1 lutego 2018 o 13:06

      proszę dać znać czy się udało 🙂

    2. Anna 15 lutego 2018 o 19:25

      Ciasto wyszło bez zakalca ale niestety nie miało puszystosci, która chyba miała być w tym cieście. Bardzo taki specyficzny posmak miało to ciasto, ciężko mi powiedzieć czy to kwestia ze coś poszło nie tak czy tak miało być…

  53. Monia 27 stycznia 2018 o 17:56

    Kupiłam dzisiaj mąkę kokosową i szukałam przepisów… trafiłam na ten ? Trochę się bałam czytając komentarze, ale …jak nie spróbujesz to się nie przekonasz. Nie zawiodłam się bo wyszło super!!! Polecam z bananem ?

    1. admin 1 lutego 2018 o 13:07

      uffff 🙂 jak ja widzę tylko komentarz dotyczący tego ciasta to truchleję. Jednym się udaje innym nie :)cieszę się że jesteś w gronie tych zadowolonych. Myślę że mąka kokosowa – jej rodzaj odgrywa tu istotna rolę

  54. Oleńka09 19 stycznia 2018 o 17:21

    Wyszło, wyszło, wyszlo! Przepyszne.. lekkie, zdrowe i najważniejsze ze składników które znam:)

    1. admin 21 stycznia 2018 o 12:02

      aaaaa super! tak się cieszę jak wam wychodzą przepisy – dziękuję :*

  55. Justyna 8 stycznia 2018 o 07:23

    Ciasto wyszło super, będę robić częściej, dziękuję:)

    1. admin 10 stycznia 2018 o 11:11

      🙂 dziękuję 🙂

  56. Kasia 26 grudnia 2017 o 20:41

    Udało się! ☺Mąż zachwycony, mógł zjeść ciasto na święta a nie może spożywać mąk z pszenicy, także dobra alternatywa. I zadał pytanie czy można dodać kakao? Mniej więcej ile?

  57. Kasia 22 grudnia 2017 o 22:37

    aaa czy musi być proszek do pieczenia bezglutenowy?

    1. admin 23 grudnia 2017 o 12:15

      Nie- może być zwykły

  58. Kasia 22 grudnia 2017 o 22:34

    Zamiast miodu czy syropu klonowego można dać ksylitol?

    1. admin 23 grudnia 2017 o 12:15

      Tak

  59. Richie 21 grudnia 2017 o 14:12

    Byłam początkowo sceptycznie nastawiona do tego przepisu właśnie przez komentarze, że nie wychodzi. A mi wyszło i to bardzo ładnie 😉 Przepis bardzo prosty z tym, że ja zamiast malin dałam na wierzch pokrojoną gorzką czekoladę. Całość wyszła wprawdzie nie za wysoka (tak mniej więcej jak na zdjęciach w oryginalnym przepisie) ale za to bardzo puszysta i lekka 🙂

    1. admin 21 grudnia 2017 o 18:05

      ufff! bardzo się cieszę 🙂 dzięki za wypróbowanie i komentarz :*

  60. tasha 17 grudnia 2017 o 15:25

    …omlet kokosowo-sliwkowy. Wielki rozczar

  61. Dominika 14 grudnia 2017 o 13:56

    Z ta puszystoscia to chyba zalezy od rodzaju maki kokosowej. Ja do pierwszego ciasta uzylam grubo-mielonej Firmy Dr-Adam, a drugim razem maki Cocomi Bio Organic, ktora byla duzo drobniej mielona. Polecam ta drobniej-mielona.

    1. admin 15 grudnia 2017 o 16:28

      dokładnie ta drobniej mielona jest idealna do tego przepisu

  62. Drops 3 grudnia 2017 o 17:31

    Pierwszy raz robię to ciasto i też siadło ale wiem dlaczego. To żadna filozofia. Za dużo mąki. Jak się podaje przepis to można określić ilość mąki np 2 łyżki lub pół szklanki. Brak profesjonalizmu szokuje.

    1. admin 3 grudnia 2017 o 17:40

      Zupełnie nie rozumiem Pani komentarza. Przecież w składnikach podane jest 1/2 szklanki mąki kokosowej. Wielu osobom udaje się to ciasto o czym świadczą liczne komentarze – polecam jeszcze raz wypróbować przepis i postępować zgodnie ze sposobem przygotowania. Pozdrawiam

  63. Basia 21 listopada 2017 o 14:05

    Siedzi w piekarniku. U mnie ze śliwkami 🙂

  64. szarlotka 30 października 2017 o 16:25

    czy zamiast malin moge dodac jablka,czy wyjdzie mi z tego taka jakby szarlotka

    1. admin 30 października 2017 o 20:42

      spokojnie można dodać jabłka 🙂 dowolne owoce się sprawdzą

  65. Del 30 października 2017 o 13:46

    A można jakoś pokąbinować bez mąki kokosowej? zmielić wiórki i ewentualnie wymieszać z mąką pszenną pełnoziarnistą / jasną lub żytnią pełnoziarnistą?

    1. Del 1 listopada 2017 o 07:59

      przypominam się 🙂

  66. Urszula 28 października 2017 o 21:32

    Na pewno wypróbuje, bo właśnie nabyłam mąkę kokosową. ale trochę już się boję…

  67. Dominika 27 października 2017 o 12:51

    Witam czy można daj mrożone maliny? Lub świeże lub mrożone borówki amerykańskie?

    1. admin 28 października 2017 o 15:27

      można dodać mrożone owoce jednak prosze ich nie rozmrażać tylko od razu wyłożyć na ciasto mrożone

  68. Dominika 27 października 2017 o 12:50

    Czy można dac mrożone maliny? Przychodzi czas że ciężko o świeże 😉 lub we zamienić maliny mną np Borowke amerykanska?

    1. admin 28 października 2017 o 15:27

      borówka też może być 🙂

  69. Kasia 26 października 2017 o 20:05

    Ja zrobiłam wg przepisu i wyszło pyszne, co prawda moje jest o połowę niższe, ale to dlatego żejedyną blaszką jaką mam jest 20×30, nie mam 20×20 😀

    1. admin 28 października 2017 o 15:29

      uffff tak się cieszę że się udało 🙂 dzięki za komentarz :*

  70. Marta 9 października 2017 o 09:50

    Kingo, wypróbowałam po raz pierwszy to ciasto. Niestety nawet mi nie urosło, wyszło mniej więcej jak połowa Twojego ze zdjęć 🙁 A do tego bardzo czuć na języku proszek do pieczenia (dałam zwykły bo innego nie miałam). Chyba jest go za dużo. Szkoda, bo na Twoich zdjęciach wygląda obłędnie . Pozdrawiam

  71. ewelina 8 października 2017 o 17:00

    a mąkę mieszasz łyżką czy robotem?? bo to może jak z biszkoptem – mąkę trzeba delikatnie trzepaczką lub łyżką. Do tego mąka kokosowa moment chłonie wilgoć, wiec ciasto od razu robi się ciężkie.

    1. admin 8 października 2017 o 21:36

      mieszam robotem – ale w jednym kierunku

  72. Ola 7 października 2017 o 09:55

    Mam problem z tym ciastem. Czasem mi cudownie wychodzi a czasem na etapie dodawania oleju albo mąki (nawet po pół łyżeczki) przestaje być puszyste. Dziś cztery próby już za mną i odpuscilam sfrustrowana. O co tu chodzi ? Pomożesz???

    1. admin 8 października 2017 o 21:31

      mam może trochę dziwne pytanie 🙂 czy mieszasz składniki w jedną stronę? czasami mieszanie raz w jedną raz w drugą może powodować takie sytuacje. Ja zawsze staram się mieszać ciasta w jedną stronę.
      Nic innego nie przychodzi mi do głowy.

  73. Joanna 27 września 2017 o 17:27

    Witam ☺. Czy można dodać orzechy włoskie?

    1. admin 3 października 2017 o 16:04

      oczywiście 🙂

  74. Marta 16 września 2017 o 18:51

    Wyszło pyszne!!!

  75. Dorota 15 września 2017 o 19:36

    Upieklam, wyszło przepyszne! Ja, mąż i nasz dwulatek się zajadalismy 🙂
    Dalam jajka Lki, ksylitol (3 łyżki bo przy dwóch było mało slodkie), troszkę więcej oleju niż 1/4 szklanki i wyszło wspaniałe 🙂
    Na dodatek z racji mąki koko jest bardzo syte 🙂
    W niedziele upieke jeszcze raz, ale z borówkami. Będzie jak znalazł dla mojej mamy, bo jest na diecie bezglutenowej 🙂

  76. Emilia 9 września 2017 o 13:14

    Witam. A gdybym zamiast jaj chciała dodać chia z bananem to w jakich proporcjach i czy trzeba wtedy rozcieńczać to z mlekiem dla bardziej płynnej konsystencji? I jeszcze pytanko czy można dodać syropu z agawy zamiast miodu i czy owoce kłaść zaraz jak przeleję masę do foremki?

    1. admin 13 września 2017 o 11:21

      oczywiście można dać 1 banana wymieszanego z 2 łyżkami nasion chia i 0,5 szklanki mleka – mąka kokosowa jest bardzo chłonna dlatego w przepisie jest tyle jajek – należy odpowiednio zwiększyć ilość substancji płynnych 🙂
      oczywiście można dodać syrop z agawy 🙂
      owoce wykładamy jak ciasto będzie już w foremce

  77. Gosia 4 września 2017 o 00:01

    Zrobiłam dzisiaj to obłędne ciasto tylko ze śliwkami (mam zamrożone). Wyszło tak pyszne, ze razem z Córeczkami zjadłyśmy ponad pół blachy (20×30). Resztę zostawiłam do porannej kawusi 🙂

  78. Magda 1 września 2017 o 13:36

    Ciasto rewelacja 🙂 pieke je cotydzien.
    Dodatkowo robie krem mascarpone z kremówka i wrzucam na mase malinki. Potem zalewam galaretka i po prostu brak slow jak sie kosztuje. Polecam robic to ciasto na różne sposoby z różnymi dodatkami. Oplaca sie

    1. admin 1 września 2017 o 17:13

      :* dziękuję za wypróbowanie i komentarz :* ale super że przepis się sprawdza 🙂

  79. Basiq 28 sierpnia 2017 o 23:26

    To ciasto jest tak genialne, ze nawet chyba lepsze od czekoladowego z fasoli…! Bylam zaskoczona, ze tak niewielka ilość słodziwa wystarczyla żeby ciasto bylo pysznie, przyjemnie słodkie… I ze tak pięknie wyrosło! Nic dodać nic ująć. Następne na tapetę pójdzie owsiane…i po kolei wszystkie z Twojej książki ? to moja nowa motywacja do intensywnych ćwiczeń na siłowni -żeby po móc zjeść jedno z Twoich Słodkich Cudów ?

    1. admin 1 września 2017 o 17:16

      ale się cieszę czytając takie komentarze 🙂 – dziękuję :*

  80. Kasia 25 sierpnia 2017 o 17:45

    Pani Kingo co zrobić, aby owoce nie zapadły się w cieście ?

    1. admin 1 września 2017 o 17:11

      obtoczyć je w mące 🙂

  81. kalina 21 sierpnia 2017 o 13:10

    zastanawiam się czy z tego przepisu wyjdą muffinki

    1. admin 21 sierpnia 2017 o 18:16

      oczywiście -należy je krócej piec

  82. Natalia 18 sierpnia 2017 o 09:18

    Czy zamiast oliwy z oliwek olej rzepakowy może byc?

    1. admin 21 sierpnia 2017 o 18:21

      oczywiście

  83. Ala 12 sierpnia 2017 o 21:09

    A moznaby zastapic make kokosowa na ryzowa? Pozdrawiam.

    1. admin 21 sierpnia 2017 o 18:27

      ryżową należy wymieszać z inną mąka np gryczaną gdyż sama w sobie jest bardzo kleista

  84. Paulina 10 sierpnia 2017 o 11:57

    Jest napisane, że forma ma wymiary 20×20 a na zdjęciu widać, że ciasto jest z większej formy. To w jakiej należy upiec? Ta 20×20 jest strasznie mała..

    1. admin 21 sierpnia 2017 o 22:58

      ciasto było pieczone dokładnie w takiej formie jak jest podane w przepisie

  85. Madzia 3 sierpnia 2017 o 18:17

    Zamierzam dziś upiec to ciasto ale ze śliwkami. Czy nie będą za ciężkie? Może je pokroję na ćwiartki żeby nie opadły na dno?

    1. admin 6 sierpnia 2017 o 23:03

      spokojnie powinno się udać – zrób tak jak piszesz 🙂

  86. AniaS 25 lipca 2017 o 01:02

    Dziękuję Ci Kingo za kolejny wspaniały przepis! Pychota, urzyłam brzoskwiń, bo jak zwykle Twój przepis jest bazą do szaleństw kulinarnych ? Pochwaliłam Ci się na FB.

    1. admin 1 sierpnia 2017 o 18:32

      :* cudownie – uwielbiam takie komentarze :*

  87. Malwina 16 lipca 2017 o 11:40

    Pani Kingo,dalam wszystkie skladniki zgodnie z przepisem,ale ciasto nie wyroslo i wyszlo bardzo suche. Czy za krotko ubijalam jajka dac wiecej proszku do pieczenia? A moze za malo oleju? Moje ciasto nie wyglada tak pieknie jak to u Pani?

    1. admin 19 lipca 2017 o 12:42

      Jajka muszą podwoić swoją objętość podczas ubijania następnie powoli wlewamy olej – proszę spróbować jeszcze raz – ciasto jest fanastyczne

  88. Dorinka 15 lipca 2017 o 12:59

    Witam. Ciasto super 🙂 jaka moze byc wartość kaloryczna tego ciasta? Ktos jest w stanie to obliczyć?

    1. Dorinka 15 lipca 2017 o 13:05

      Z moich wyliczeń blaszka ma Ok 1230 kalorii

      1. admin 19 lipca 2017 o 12:45

        bardzo dziękuję 🙂

  89. Hanna 6 lipca 2017 o 09:46

    Gdybym chciała zastąpić jajka bananami z chia, ciasto będzie słodsze, czy pominąć miód? Rozumiem, że trzeba pominąć ubijanie, ale czy urośnie? ?

  90. Sabina 3 lipca 2017 o 20:20

    Wiem, że to wersja fit, ale jak dla mnie mało słodkie i trochę za suche..

  91. Monika 30 czerwca 2017 o 18:15

    Ciasto wyglada przepysznie ale niestety mi nie wyszlo, zakalec:( w ogole nie urosło. dałam 8 jajek bo mialam wieksza blache.
    co zrobilam nie tak? zaraz upieke chyba drugie…

    1. Marianna 1 lipca 2017 o 17:26

      Mnie tez dziś wyszedł okropny zakalec. A za pierwszym razem wyszło świetne.

    2. admin 1 lipca 2017 o 17:27

      a czy mąki była taka sama ilość czy więcej? i jakiej wielkości były jajka?
      Pytam ponieważ mąka kokosowa jest bardzo chłonna i należy uważać z proporcją płynów do mąki.

  92. zaneta 22 czerwca 2017 o 10:30

    Pani Kingo można posłodzić syropem z agawy?

    1. admin 24 czerwca 2017 o 11:47

      tak można

  93. Kasia 7 czerwca 2017 o 18:34

    Witam! Czy oliwę z oliwek można zastąpić olejem z nasion sezamu? Pozdrawiam!

  94. Selina 24 maja 2017 o 18:10

    No i nie pomyślałam, że ciasto z takiej formy będzie podawane „do góry nogami”. Owoce trzeba by dać na dno (czy się zbytnio nie przypieką?) lub w środku ciasta. A może zrezygnować ze świeżych i domieszać suszone? Np. pokrojone morele? Co o tym myślicie?

    1. admin 27 maja 2017 o 10:08

      ja myślę że spokojnie ciasto wyjmiesz z takiej formy więc owoce dałabym na wierzch – świeże 🙂

  95. Selina 24 maja 2017 o 07:52

    Prawdę mówiąc nie mam pojęcia? Jeśli jest duża (ok. 20 cm. śr.) można by spróbować. Ciasto z mąki kokosowej jest dość ciężkie, nie rośnie tak bardzo jak np. tradycyjny biszkopt.( Moje po upieczeniu miało 4 cm. wys.)
    Jeśli użyjemy małej foremki, powierzchnia ciasta może być zbyt gruba i powstanie zakalec. Mogę się oczywiście mylić. Warto by spróbować.
    Nie mam doświadczenia w pieczeniu w silikonie, chętnie się zapoznam z opiniami innych osób. Myślę, że trzeba też pamiętać, że ciasto po upieczeniu jest bardzo miękkie i delikatne. Czy da się je latwo i bez uszkodzenia wyjąć z takiej formy? Martyno, jeśli chcesz, próbuj i podziel sięz nami opinią. Pozdrawiam?

  96. Martyna 23 maja 2017 o 19:03

    A można piec w okrągłej formie silikonowej na babki?

    1. admin 24 maja 2017 o 17:25

      tak 🙂

  97. Selina 22 maja 2017 o 23:26

    Nie miałam takiej małej blaszki jak w opisie (20×20). Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 22cm. (też wyłożyłam papierem)
    Aby ładnie wyglądało po upieczeniu, oprószyłam (przez sitko ) ksylitolem, który rozdrobniłam na puder za pomocą blendera.

    1. admin 24 maja 2017 o 17:28

      wspaniale 🙂 mam nadzieję że ciasto smakowało 🙂

  98. Magda 21 maja 2017 o 18:59

    Mogę prosić o wymiary blaszki?

    1. Magda 21 maja 2017 o 19:01

      sory, przecież jest w opisie 😉

  99. Selina 14 maja 2017 o 12:47

    Witam
    Dziękuję za przepis.
    Ciasto pyszne!
    Dla tych, ktorym nie wyszło podaję zmiany.
    Dałam jaja L.
    Miód i olej muszą być płynne (roztopiłam w mikrofali)
    Po ubiciu jajek (5 min.) dodałam miód i ubijałam jeszcze 5 min.
    Ważne! Przesiewałam mąkę partiami i delikatnie mieszałam. Nie miksować! Konsystencja była jak na biszkopt, lekka i puszysta.
    Im dłuższe mieszanie, tym ciasto gęściejsze i kleiste.
    Można też ubić same żółtka, dodać składniki, a pianę z białek delikatnie wmieszać na końcu.
    Życzę wszystkim powodzenia?

    1. admin 15 maja 2017 o 10:29

      bardzo dziękuję za taki komentarz 🙂 to cenne wskazówki

    2. AniaS 25 lipca 2017 o 00:58

      Dziękuję serdecznie za te porady. Byłam trochę przerażona komentarzami ale dzięki Pani ciasto wyszło mi fenomenalne!

  100. Paulina 25 kwietnia 2017 o 09:15

    Ciezko mi okreslic 🙂 sporbuje jedno woecej dodac nastepnym razem

  101. Paulina 20 kwietnia 2017 o 19:49

    Witam , moje ciasto nie urosło 🙁 i wygladalo bardziej na kruche a nie budyń. Zrobilam zgodnie z przepisem nie wiem co poszlo nie tak.

    1. admin 21 kwietnia 2017 o 10:40

      a jakiej wielkości były jajka?

  102. Justyna 18 kwietnia 2017 o 12:48

    Zrobiłam z truskawkami mrożonymi i ksylitolem – dodałam również 1/3 szklanki mleka kokosowego, jednak ciasto wydaje mi się praktycznie niesłodkie. Dla mnie – słodyczowego łasucha – to za mało ale ogólnie przepis super 🙂 a i z tym mlekiem to piekłam zdecydowanie dłużej jakieś 45-50 minut.

    1. admin 21 kwietnia 2017 o 10:33

      Justyna spokojnie następnym razem możesz dodać więcej miodu lub syropu klonowego

  103. olcia9012 30 marca 2017 o 10:29

    A czy mąkę kokosową można zastąpić mąką ryżową??

    1. admin 2 kwietnia 2017 o 18:43

      Olcia najlepiej wymieszać ją wtedy z inną maka aby ciasto nie było klejące i zbite

  104. Asia 23 marca 2017 o 14:23

    Witam, Pani Kingo czy można zastąpić prpszek do pieczenia, sodą? I jak to zgrać?

  105. AleksB 20 marca 2017 o 19:46

    A jakiej pojemności szklanki używasz? Ja operuje raczej w gramach i mililitrach i boję się, że ze szklankowych pomiarów mi nie wyjdzie.

    1. admin 21 marca 2017 o 16:00

      używam szklanek o pojemności 250 ml

  106. Dorota 18 marca 2017 o 18:20

    Kurczę smakuje jak omlet 🙁 co poszło nie tak?

  107. Basia 7 marca 2017 o 23:32

    Witam czy konieczne jest pieczenie z funkcją termoobiegu?

    1. admin 8 marca 2017 o 07:13

      nie 🙂 można z funkcją góra dół ale wtedy należy podwyższyć temperaturę do 10C

  108. magda 7 marca 2017 o 22:39

    Super dziękuję ?jutro Dzień Kobiet i tym właśnie ciastem będę świętowała ?

  109. magda 26 lutego 2017 o 17:34

    Czy zamiast miodu można dać ksylitol?

    1. admin 3 marca 2017 o 11:03

      można wtedy należy dodać go 2 łyżki i zwiększyć ilość mleka do 1/3 szklanki

      1. magda 7 marca 2017 o 16:36

        Tylko,ze tutaj w przepisie nie ma mleka ?

        1. admin 7 marca 2017 o 21:25

          racja 🙂 ale chodziło mi o to aby dodać więcej cieczy tzn dodać mleka lub soku

          1. magda 8 marca 2017 o 11:37

            Nie myślałam,że to ciasto będzie takie pyszne:) właśnie zajadam na drugie śniadanie. Jest obłędne:) mam jeszcze jedno pytanko.Jak myślisz można to ciasto zamrozić?

  110. Edyta Tworzydło 21 lutego 2017 o 13:24

    witam. jest jakaś szansa zastąpić czyms jajka? siemie lniane? babka jajowata? banan? w jakich proporcjach?

    1. admin 22 lutego 2017 o 17:24

      polecam zastąpić jajkiem z siemienia na w proporcji 1 jajko = 1 łyżka mielonego siemienia dajemy 3 łyżki ciepłej wody

  111. Aneta 20 lutego 2017 o 17:58

    Witam, ciasto wyglada obłędnie 🙂 Ze słodzików moge uzywac jedynie stewii (mam akurat płynna) i ksylitolu który obecnie mi sie skonczył. Czy jest szansa, że na stewii płynnej wyjdzie (miod i syrop też w sumie mają płynną konsystencję)?

    1. admin 22 lutego 2017 o 17:26

      jak najbardziej uda się na stewii płynnej

  112. PaulinaSm 19 lutego 2017 o 16:47

    Wczoraj skończyła mi sie mąka kokosowa ;(;( ale mam make z amarantusa (nigdy wcześniej jej nie używałam) czy z nia tez wyjdzie ciasto? Czy proporcje powinnam zmienić? 🙂

    1. admin 19 lutego 2017 o 23:17

      mąkę amarantusową można użyć z w tym przepisie ale należy ją wymieszać z inną mąką aby ciasto urosło
      jeżeli chcemy aby taka mieszanka trafiła do ciasta to musi być jej o 1 raz więcej niż maki kokosowej

  113. Jagoda 19 lutego 2017 o 15:31

    ja zamiast malin daje czasem wiorki kokosowe i 2 lyzeczki kakao jak dla mnie jest pycha

    1. admin 19 lutego 2017 o 23:12

      oooo muszę spróbować wersję czekoladową 🙂

    2. Ola 28 lutego 2017 o 08:17

      A w tym wypadku dodajesz więcej jajek? Też pomyślałam o tym aby dodać wiórki kokosowe

  114. Natalia 15 lutego 2017 o 08:53

    Hej,
    w tym tygodniu rozpoczęłam eksperymenty z mąką kokosową. Zaczęłam skromnie od naleśnika z dwóch jajek, około 300 ml mleka i 20g mąki (proporcje dziwne, ale zwykle sypię wszystko na oko). Robiąc ciasto uważałam by maki nie dodać za dużo, gdyż jest bardzo chłonna. Jednak po wlaniu na patelnie, naleśnik stał się zbyt kruchy by go przewrócić i rozsypał się. Dodałam nawet dodatkowe jajko, licząc że to bardziej zbije masę. Aż się boje próbować upiec ciasto, żeby mi jakaś masakra nie wyszła. Masz jakąś rade dla początkujących??
    serdecznie pozdrawiam

  115. Mon 11 lutego 2017 o 14:49

    A mozna na mące ryżowej np? Maz uczulony na kokos i orzechy ☹️

    1. admin 13 lutego 2017 o 15:57

      można spokojnie ale do ryżowej warto dodać łyżeczkę skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 🙂

  116. Mon 11 lutego 2017 o 14:48

    A mozna na ryżowej mące np? Moj maz kocha ciacha a orzechy kokosy uczulony 🙁

  117. ASIA 8 lutego 2017 o 19:35

    A jeśli bym chciała żeby ciasto było ciemne? W jakich proporcjach dodać kakao lub karob i troszkę cynamonu?

    1. admin 9 lutego 2017 o 16:55

      odejmij 1 łyżkę mąki kokosowej i zastąp ją 1 łyżką kakao z cynamonem

  118. Alice 6 lutego 2017 o 13:09

    Witam, jakimi owocami można zastąpić malinki?

    1. admin 7 lutego 2017 o 10:25

      dowolnymi 🙂 np. borówki, jabłka gruszki

  119. Patrycja 6 lutego 2017 o 12:09

    Droga Kingo. Czy masz jakis przepis na ciasto na pierogi z maki kokosowej

    1. admin 7 lutego 2017 o 10:34

      jeszcze nie 🙂 ale postaram się coś wykombinować 🙂

  120. Anna 3 lutego 2017 o 18:34

    Witam! Pierwszy raz jestem tutaj, ciasto mi wyszło smaczne. Dziękuje 🙂 pyta UE – przestałam make kokosowa ale na końcu zostali mi duzo wiórów które nie chciały przejść przez sito. Wsypałam to do miski i sie zastanawiam czy dobrze zrobiłam 😉 pierwszy raz mam do czynienia z mąka kokosowa. Bede wdzięczna za odpowiedz.

    1. admin 4 lutego 2017 o 10:42

      Aniu zrobiłaś bardzo dobrze 🙂

  121. Kasia 2 lutego 2017 o 15:42

    masa wyszła jak na kruche ciasto, a nie na budyń , a mąki dałam pol szklanki tak jak w przepisie 🙁

    1. admin 4 lutego 2017 o 10:46

      Kasiu jajka musiały być za małe – mąka kokosowa jest mąką bardzo chłonną więc jeżeli jest za mało płynu powstaje coś w stylu kruchego ciasta. Na przyszłość polecam dodać o jedno jajko więcej

  122. bella 27 stycznia 2017 o 16:07

    witam.Dodaje zamrożone owoce Wtedy się nie zapadają.Zamiast jaj daje banany z chia i mlekiem kokosowym lub sojowym.

    1. admin 28 stycznia 2017 o 00:08

      ooooooo świetny pomysł – muszę spróbować 🙂

    2. mamanadiecie 6 lutego 2017 o 11:28

      a w jakich proporcjach?? ja też nie mogę jajek, więc byłabym wdzięczna za odpowiedź bo ciasto wygląda bosko!

  123. Ula 26 stycznia 2017 o 19:22

    Droga Kingo czy moglabys podac ilosc mąki na 6 jajek ale rozmiar L? Ciasto wyglada cudownie i to jest wlasnie to czego szukam na diecie 🙂 pozdrawiam ciepło 🙂

    1. admin 27 stycznia 2017 o 11:58

      Ula dodaj do podanej porcji 1 czubatą łyżkę mąki 🙂

      1. Ula 28 stycznia 2017 o 10:59

        Dziękuję i muszę powiedziec ze to przemile z Twojej strony ze wszystkim odpisujesz! 🙂

        1. admin 28 stycznia 2017 o 11:17

          Ula mając tak wyjątkowych czytelników uwielbiam o nich dbać 🙂

  124. Ewelina 22 stycznia 2017 o 15:04

    Mi niestety wyszedl placek. Powinnam przeczytac komentarze przed pieczeniem, jest tam duzo wiecej szczegolow niz w samym przepisie. Nie potrafie piec, te wszystkie triki sa dla mnie nowoscia. Wlewalam olej ubijajac jajka i to byl blad. Tak zrozumialam przepis, szkoda. Moze nastepnym razem? Pozdrawiam p. Kingo, jest Pani wspaniala :* Chcialabym tak gotowac jak Pani 🙂

    1. admin 22 stycznia 2017 o 19:32

      Prosze zwracać się do mnie po imieniu 🙂 mam nadzieję że następnym razem wyjdzie 🙂 dziękuję za miłe słowa :*

  125. Ewczyk 8 stycznia 2017 o 16:29

    Nie posiadam piekarnika z termoobiegiem i ogólnie mało się znam na pieczeniu, zatem chciałabym zapytać w jakiej temperaturze mogę piec to ciasto bez tej funkcji? Będę wdzięczna za podpowiedź, pozdrawiam.

    1. admin 8 stycznia 2017 o 17:14

      wystarczy obniżyć temperaturę o 10 C

      1. Natalia 31 sierpnia 2019 o 09:41

        Hej Kinga 🙂
        Planuje wypróbować Twój przepis. Czy temperaturę mamy obniżyć gdy nie ma termoobiegu czy podnieść? W dwóch różnych Twoich odpowiedziach są różne warianty. 🙂

        Pozdrawiam
        Natalia

        1. Kinga Paruzel 2 września 2019 o 09:25

          najlepeij obniżyć o 10 C

  126. Maja 28 grudnia 2016 o 18:57

    Hej Kinga, czy moge prosić o miary w wersji ml lub gr zamiaszka szklanek? Czy 1/2 szklanki mąki to 125gr mąki?

    1. admin 2 stycznia 2017 o 11:15

      jedna szklanka mąki o pojemności 250 ml = 1 szklanka = 170 g czyli 1/2 szklanki to 125g

      1. Emilka 10 stycznia 2017 o 15:47

        Skoro 1 szklanka mąki to 170g, to 1/2 szklanki = 85g.
        Przepis super, dziękuję!
        Buźka ;*

  127. AniaJCh 21 grudnia 2016 o 18:02

    A ja mam takie pytanie z innej beczki – czy forma ma być czymś wyłożona, jakimś papierem do pieczenia itp? Mam nadzieję że ciasto mi wyjdzie bo robię je na wigilię do przedszkola do córki 🙂

    1. admin 21 grudnia 2016 o 23:15

      Aniu pisze w punkcie 1 – wyłożyć papierem do pieczenia. ps. trzymam kciuki – ciasto musi się udać 🙂 Życzę Wam pięknych i smacznych Świąt :*

  128. uleczka79 2 grudnia 2016 o 10:42

    Witam serdecznie, mi niestety po dodaniu mąki kokosowej wyszła konsystencja kruszonki ? nie wiem co moze być powodem. Moze jakiś pomys? Będę próbować jeszcze raz i mam pytanko ( być moźe głupie) czy zamieniając jajka na siemię teź ubijamy mikserem jak w przypadku jajek?

    1. admin 2 grudnia 2016 o 15:01

      zamieniając jajka na jaka z siemienia wystarczy wymieszać jednak polecam wtedy mąkę kokosową wymieszać z odrobiną mąki z ciecierzycy.
      Mąka kokosowa jest bardzo chłonna więc może za dużo Pani jej wsypała – na razie nic innego nie przychodzi mi do głowy.

  129. Monika 30 listopada 2016 o 14:09

    Ciasto wyszło genialne!:) a oprócz ciasta z marchewki nigdy nic mi się nie udało jeśli chodzi o wypieki:) dziękuję;p

    1. admin 30 listopada 2016 o 15:32

      Moniko bardzo się cieszę 🙂 dziękuję za komentarz i polecam się na przyszłość :*

  130. dominika_dikart 27 listopada 2016 o 22:44

    Witaj 🙂 zrobiłam dziś Twój przepis, to był mój pierwszy raz z mąką kokosową. Ciasto WYSZŁO! (a mam dwie lewe ręce do pieczenia ciast) Wszystkim smakowało, lecz jedna osoba zarzuciła mi, że jest „za suche”. Co zrobić by tego uniknąć? Może dałam za mało oleju kokosowego? 1/4 szklanki niby odmierzyłam, ale mogło być trochę mniej. A może jest jeszcze inny sposób na to. Pozdrawiam!

    1. admin 27 listopada 2016 o 23:05

      Mąka kokosowa ma to do siebie że bardzo absorbuje płyny i jeżeli jest ich za mało w wypieku powoduje jego suchość. Można na przyszłość dodać odrobinę więcej mleka aby rozrzedzić ciasto lub po prostu więcej owoców 🙂

      1. dominika_dikart 28 listopada 2016 o 20:46

        Dziękuję za szybką odpowiedź, dziś robię drugi raz to ciasto, tym razem z owocami z kompotu 🙂

        1. admin 28 listopada 2016 o 23:43

          Dominiko koniecznie daj znać jak się udało 🙂

          1. dominika_dikart 2 grudnia 2016 o 15:40

            Znowu się udało, także myślę że przepis mam opanowany 🙂 wyszło mi tylko 1/5 szklanki oleju kokosowego, więc uzupełniłam rzepakowym. owoce dałam z syropu więc ciasto wydawało się wilgotniejsze. Jedyne co mogę dodać, że w moim przypadku 20 minut wystarczyło (piekłam 25 i lekko się zjarał wierzch ;)) pozdrawiam!

          2. admin 2 grudnia 2016 o 16:30

            ufff – zawsze się stresuję czy ciasto się udało czytając komentarze 🙂 Twój bardzo dobrze zaczęłaś 🙂 „Znowu się udało, także myślę że przepis mam opanowany ” – dziękuję za wypróbowanie i za komentarz :*

  131. Joanna 24 listopada 2016 o 18:47

    pyszne ciasto kokosowe, musze tylko zaznaczyc ze moja corka nie moze spozywac jajek wiec zastapilam je BANANAMI, zblendowalam je najpierw. obawialam sie ze nic z tego nie wyjdzie ale musze powiedziec ze ciasto moze pieknie nie wyroslo ale za to smak niesamowity. dzis robie poraz drugi i zastapie maliny borowkami.
    dziekuje za inspiracje.
    pozdrawiam

    1. admin 24 listopada 2016 o 23:12

      Asiu jeżeli córka nie może jajek proponuje dodać do mąki koksowej odrobinę mąki z ciecierzycy a resztę jajek zastąpić np. jajkami z siemienia lnianego

  132. Zuzia 10 listopada 2016 o 21:53

    Kingo, przepis jest niesamowicie kuszący! Jutro zamierzam robić ciasto 🙂 Mam jednak jedno pytanie: czy olej kokosowy ma być nierafinowany (ze smakiem kokosa) czy bez smaku?

    1. admin 11 listopada 2016 o 14:33

      ja wybieram zawsze nierafinowany

  133. Espressa 31 października 2016 o 17:21

    Cześć Kinga!
    Z radością przystąpiłam do majstrowania ciasta bo teskniła w szafce mąka kokosowa- ładnie sobie jaja z miodem i olejem koko ubilam w thermoniksie, przesiałam do tego mąkę i proszek; było pusztste, domieszałam tylko pare sekund na obrotach 2.Jednak po włożeniu łyżki żeby przelać ciasto na blachę, wszystko opadło w naczyniu. Mimo że miało konsystencję gęstego budyniu, nie wstało w piecu i nie jest takie puszyste. Why? ? bo chcę spróbować jeszcze raz ?

    1. admin 2 listopada 2016 o 10:41

      Aniu myślę że thermomix jest winien – tzn on tak dobrze miesza że aż za dobrze 🙂 w tym cieście wystarczy dosłownie kilka ruchów ręki aby nie stracić tej lekkości ubitych jajek

  134. hanka 29 października 2016 o 13:21

    A czy można użyć mrożonych malin? Przeczytałam komentarze z góry na dół i z dołu do góry i boje się, że przy modyfikacji ciasto może nie wyjść a maliny mam tylko mrożone. da radę? pozdrawiam ciepło

    1. admin 2 listopada 2016 o 10:31

      da radę 🙂

  135. alexis 21 października 2016 o 18:04

    A mi niestety nie wyszło 🙁
    Wszystko zrobione wedle przepisu
    Ciasto wygląda jak placek

  136. Mirek 20 października 2016 o 21:05

    A ja ten przepis wykorzystałem do zrobienia chleba. Ponieważ jestem na ketonach od wielu lat , więc potrzebuje produkty o niskiej zawartości węglowodanów. Użyłem trzech jaj, resztę uzupełniłem jogurtem, do mąki kokosowej dodałem mąki lnianej, a proszek zastąpiłem sodą oczyszczoną, jeszcze trochę cytryny i chlebek jest genialny. Tu jest sporo dość fajnych przepisów, ale niestety nie dla mnie. Po prostu unikam węglowodanów. POZDRAWIAM

    1. admin 21 października 2016 o 18:05

      Mirek – genialny pomysł – z pewnością wypróbuję.
      Postaram się dodawać więcej przepisów low-carb 🙂

  137. Ewa 18 października 2016 o 18:46

    Czy powinnam dac szklanke maki czy pol? Pół to jakos dziwnie mało.. pozdrawiam!

    1. admin 19 października 2016 o 15:55

      Ewa pół szklanki mąki koksowej – jest ona bardzo chłonna dlatego tak mało

      1. Ewa 20 października 2016 o 15:16

        Dziękuję za odpowiedź! Pierwszy raz robie ciasto z mąki kokosowej, mam nadzieje, że wyjdzie przepyszne:)

        1. admin 21 października 2016 o 18:08

          Ewka koniecznie daj znać 🙂

  138. sruba555 3 października 2016 o 17:42

    Droga Pani Kingo.
    Ciasto mi urosło, ale zamiast oliwy z oliwek, czy oleju kokosowego dodałam oleju rzepakowego i chyba przy dużo, bo ciasto trochę mokre i czuć ten olej. Poza tym jeszcze dodałam drobno pokrojone śliwki, bo maliny wcześniej ktoś zjadł 🙂 No i ciasto trzymałam dłużej, bo cały czas było mokre i trochę się zbrązowiło. Niestety po 40 minutach i tak było mokre w środku, ale skoro Pani pisze, że powinno być wilgotne, to chyba OK?

    Mimo to jeszcze raz spróbuję upiec 🙂

    Pozdrawiam

    1. admin 4 października 2016 o 18:14

      Polecam bo ciasto jest naprawdę wyjątkowe 🙂

  139. Mariola 28 września 2016 o 13:59

    Robiłam juz dwa razy w wersji z malinami. Było przepyszne! Dziś zrobiłam w wersji „zebra”. Wyszło rewelacyjnie!!!!

    1. admin 28 września 2016 o 16:05

      bardzo się cieszę. Przyznam, że martwiłam się trochę o to ciasto bo kilku osobom tutaj się ni udało. Już zastanawiałam się jak zmodyfikować ten przepis. Obecnie zdecydowana większość chwali sobie ten wypiek więc wnioskuję że po prostu ktoś musiał zrobić coś nie tak 🙂 skoro się nie udało.
      Mariola jeszcze raz dziękuję za wiadomość 🙂

  140. Gosia 24 września 2016 o 22:02

    brzmi pysznie, ale nie mam mąki kokosowej 🙁 można zamienić na jaglaną? Czy wyjedzie zbyt mokre?

    1. admin 26 września 2016 o 13:49

      można użyć jaglanej ale należy dodawać jej więcej. Mąką kokosową moża zrobić samemu poprzez zmiksowanie wiórków kokosowych w młynku do kawy

      1. Gosia 27 września 2016 o 23:44

        rzeczywiście, przy mieszaniu zobaczyłam, że trzeba było dodać więcej 🙂 ale wyszło. oo dobrze wiedzieć 🙂 myślałam, że wymaga większych czarów

  141. Sławek 20 września 2016 o 22:46

    Dziękuję za wyjaśnienie, Pani Kingo.
    Muszę się przyznać do jeszcze jednego błędu w moim pierwszym podejściu do Pani kokosowego ciasta.
    Po wysłaniu poprzedniej wiadomości oświeciło mnie, że ilości proszku do pieczenia także nie podwoiłem…
    Dam Pani znać o wyniku drugiej próby.
    Pozdrawiam.

    1. admin 20 września 2016 o 23:07

      czekam z niecierpliwością 🙂 jeszcze raz dziękuję za korzystanie z przepisów – to wiele dla mnie znaczy jak obecne są w kuchniach 🙂

  142. Slawomir 19 września 2016 o 19:06

    Szanowna Pani Kingo,
    dziękuję za ten przepis – pierwsze ciasto już znika…
    W mojej wersji, z uwagi na dużą blachę, podwiłem ilość produktów z wyjątkiem ilości miodu (zapmnienie!). Mimo to ciasto jest OK.
    Nie jestem biegły w mące kokosowej i mam tu pytanie do jej przesiewania – mąka, której użyłem (Oil Nut) jest za gruba do sita, na którym normalnie przesiewam mąki i musiałbym jej zbyt dużo wyrzucić. To, co zostało na sicie, wmieszałem w ciasto. Poza tym, także przez tę mąkę, moje ciasto jest znacznie ciemniejsze, co nie ujmuje mu uroku…;-)
    Są zatem różne mąki kokosowe?
    Pozdrawiam!

    1. admin 20 września 2016 o 14:46

      Panie Sławomirze dziękuję za wypróbowanie przepisu. Mąka kokosowa jest jedna ale ze względu na producentów może być różnie mielona. Na przyszłość polecam to co zostanie na sicie również dodać do ciasta lub dodatkowo zmiksować w młynku do kawy.

  143. Pati 3 września 2016 o 13:21

    Wlasnie biore sie za pieczenie tego ciasta i zastanawiam sie w jakich proporcjach mam zamienić 6 jajek na mleko sojowe z octem. Pomocy ??

    1. admin 5 września 2016 o 11:05

      1 jajko = 1/4 szklanki mleka z octem inne zmieniki to
      Zamienniki dla 1 jajka:
      ¼ szklanki mus jabłkowego ok 60 g
      ¼ szklanki jogurtu roślinnego lub naturalnego ok 60 g
      1 łyżka octu + ½ łyżeczki sody
      ¼ szklanki zmiksowanych na puree bananów ok 56 g
      ¼ szklanki dowolnego puree np. z dyni, słodkich ziemniaków,marchewki ok 60 g
      1 łyżka mielonego siemienia lnianego wymieszana z 3 łyżkami wody
      ¼ szklanki zmiksowanego tofu ok 60 g
      1 łyżka babki płesznik wymieszana z 3 łyżkami wody
      1 łyżka zmielonych nasion chia wymieszana z 3 łyżkami wody
      ⅓ szklanki powideł śliwkowych lub konfitury wtedy należy zmniejszyć ilość cukru ok 60 g
      ¼ szklanki oleju roślinnego
      1 łyżka skrobi kukurydzianej + 2 łyżki wody
      w przypadku pieczenia bezy: woda z ciecierzycy (zobacz przepis na wegańską pavlową )

  144. Pycha!!!! 16 sierpnia 2016 o 21:15

    Upiekłam raz z malinami, bomba.
    Wczoraj awaryjnie, na szybko z bardzo dojrzałymi brzoskwiniami ufo, które wysypałam jak popadnie. Moje dzieci już kochają to ciasto a ja boję się, że się uzależnię:)

    1. admin 16 sierpnia 2016 o 23:54

      Kochana spokojnie możesz uzależniać się od tego ciasta 🙂

  145. Ania 15 sierpnia 2016 o 19:27

    Kingo piekłam ostatnio to ciasto i mi nie wyszło 🙁 chce zrobic kolejne podejscie… Czy jajka ubijamy całe ? Czy moze żółtka i białka osobno bo juz nie wiem co zrobiłam zle ale miksowalam całe jajka i w zasadzie masa nie była puszysta… Była wodnista, po dodaniu suchych składników miała konsystencje budyniu ale lekko jakby zwarzonego, choc wydawało mi sie ze moze to od maki kokosowej… Sama nie wiem. Ostatnio nic mi nie wychodzi i nawet murzynek po wyciagnięciu z piekarnika okazuje sie zakalcem…

    1. admin 15 sierpnia 2016 o 22:51

      Aniu jajka ubijamy całe- mają być kremowe i puszyste. Następnie cienką stróżką wlewamy olej. Ważne aby nie mieszać wszystkich składników razem za długo.
      Polecam Ci kolejne podejście bo ciasto na prawdę fantastyczne

  146. Agata 15 sierpnia 2016 o 11:15

    Zrobiłam ze śliwkami. Polecam! Na drugi dzień jeszcze lepsze 🙂

    1. admin 15 sierpnia 2016 o 22:40

      wspaniale! super pomysł na śliwki!

  147. Wiki 8 sierpnia 2016 o 19:43

    A czy 2 łyżeczki proszku to nie za dużo? Ciasto wyszło jak placek i jest zbite a proszek jest bardzo mocno wyczuwalny 🙁

    1. Paulina 11 lutego 2017 o 17:16

      U mnie tak samo, a wszystko według przepisu 🙁

  148. Wiki 8 sierpnia 2016 o 18:31

    Mi niestety też nie wyrosło 🙁 a próbowałam dwa razy.. Niestety ciężko było mi uzyskać konsystencję jak budyń. Może jakieś rady?

    1. admin 9 sierpnia 2016 o 10:09

      czy mąka wraz z proszkiem była dobrze przesiana?

      1. Wika 26 sierpnia 2016 o 11:12

        Tak tak, dobrze przesiana
        mieszane przez 10 minut jak w przepisie i niestety klapa 🙁
        a jesli chodzi o wlewanie oleju – dopiero po ubiciu jajek go dodać czy cały czas miksując go dolewać? 🙂

        1. admin 29 sierpnia 2016 o 10:14

          Jajka ubijać wraz z miodem około 10 minut za pomocą miksera a po tym czasie wlewać cały czas miksując olej

  149. jatta 7 sierpnia 2016 o 20:37

    Jaki mozna zastosować zamennik miodu? stevia, ksylitol?

    1. admin 9 sierpnia 2016 o 10:08

      tak jak piszesz lub jeszcze erytrol

      1. jatta 16 sierpnia 2016 o 20:19

        Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Zrobiłam ze stevią, ale wyszło odrobinę gorzkie w smaku. nie wiem czy to wina stevii ( pierwszy raz piekę z jej użyciem ) czy też proszku do pieczenia. Natomiast ciasta wyszło tak maleńko, że absolutnie nie byłabym w stanie nawet rozsmarować po dnie w takiej foremce, o jakiej Pani pisze. Udało mi się cinką warstwą rozłożyc je w 18 cm keksówce

        1. admin 16 sierpnia 2016 o 23:53

          dziwie się ponieważ u mnie piekłam właśnie w foremce 20 x 20 cm i wyrosło tak jak na zdjęciu. Wysokie było na 5 cm. Co do stevii to ona spowodowała gorzki smak.

          1. jatta 17 sierpnia 2016 o 21:22

            w takim razie zrobię jeszcze jedno podejście 🙂 a który z zamienników cukru nie daje gorzkiego posmaku? może ksyliotol albo ten erytrol?

          2. admin 18 sierpnia 2016 o 09:34

            dokładnie tak jak piszesz 🙂

  150. Iwona 6 sierpnia 2016 o 21:55

    Super prosty przepis. Właśnie robię to ciasto z borowkami, już nie mogę się doczekać pierwszego kęsa 🙂

    1. admin 7 sierpnia 2016 o 15:37

      Iwono koniecznie daj znać jak Ci smakuje 🙂 ?

  151. Basia 2 sierpnia 2016 o 15:52

    ciasto wyszło 🙂 zdjęcie wrzuciłam w komentarzu na Facebooku pozdrawiam 🙂

  152. Basia 2 sierpnia 2016 o 13:14

    dzisiaj będę próbować . ciekawe czy wyjdzie. dziękuję za pamięć o przepisach bez glutenu cukru i laktozy !:-)

    1. admin 2 sierpnia 2016 o 16:40

      Basiu koniecznie daj znać jak Ci się udało! pamiętaj aby pod koniec nie mieszać za długo wszystkich składników 🙂

  153. Magdalena 2 sierpnia 2016 o 11:08

    Mnie się chyba nie udało… Nie wiem ale miało zupełnie inną strukturę niż to pokazane na zdjęciu i smakowało trochę jak jajecznica na słodko… Jajka ubijałam 10 minut aż były puszyste i kremowe, potem olej i chyba ta nieszczęsna mąka… nie znalazłam w sklepie mąki kokosowej i zgodnie z poradą na fb zmieliłam wiórki kokosowe. Dałam ich odrobinę więcej gdyż nie były bardzo gładko zmielone bo bałam się że zrobi się masło kokosowe… Szkoda 🙁

    1. admin 2 sierpnia 2016 o 16:39

      a czy mąka była przesiana? ciasto powinno być wilgotne o aromacie koksowym.

  154. Sylwia 1 sierpnia 2016 o 17:54

    Czy mozna olej kokosowy zastapic olejem rzepakowym ?

    1. admin 2 sierpnia 2016 o 16:36

      tak 🙂

  155. Madzia 1 sierpnia 2016 o 09:43

    Niestety mi też nie wyszło takie puszyste 🙁 wszystkich składników dodałam według przepisu… a wyszło niskie i zbite 🙁 mimo wszystko zniknęło w godzinę! dlatego koniecznie muszę powtórzyć, tylko co mogę zmienić?
    Pozdrawiam z Tarnowskich Gór 🙂

    1. admin 1 sierpnia 2016 o 11:11

      Magdo już daję wskazówki 🙂
      1. przesiej mąkę z proszkiem
      2. jajka rozmiar M
      3. Ciasto ma konsystencją przypominać budyń
      4. Nie mieszaj za długo wszystkich składników

  156. Julita 31 lipca 2016 o 12:09

    Dobre 🙂 Ale następnym razem spróbuję z musem jabłkowym, bo w podstawowym przepięcie straszni czuć jaja. Ale mimo to ciacho zniknęło w jeden dzień ?

    1. admin 31 lipca 2016 o 13:50

      bardzo się cieszę! daj znać jak się udało z musem 🙂

  157. Dorota 30 lipca 2016 o 18:50

    W moim cieście: 1335kcal, 50,3g białka, 104g węgli, 86,5g tłuszczu. Dzieląc na 12 kawałków w jednym jest: 111kcal, ,4,2g białka, 8,6g węgli i 7,2g tłuszczu

    1. admin 31 lipca 2016 o 13:49

      kochana bardzo Ci dziękuję :*

  158. Dorota 30 lipca 2016 o 14:11

    Ile u ciebie to szklanka? 200ml? Zaraz zabieram się do roboty. Tylko zarówno oleju kokosowego jak oliwy zostały mi resztki i zamierzam użyć masła ghee. Zobaczymy jak to wyjdzie.

    1. Dorota 30 lipca 2016 o 15:23

      *250ml miało być

      1. admin 31 lipca 2016 o 13:49

        własnie tyle 🙂 to u mnie szklanka 🙂

    2. admin 31 lipca 2016 o 13:49

      szklanka to u mnie 250 ml – masło ghee – świetny wybór !

  159. Kornelia 30 lipca 2016 o 12:54

    Witam Kinga zrobiłam wczoraj to ciasto dobre tylko ze maliny wpadły mi do środka i takie ciasto satało sie mokre ?? jak zrobić zeby bylo tak jak ty masz na zdjeciu ???

    1. admin 31 lipca 2016 o 13:48

      można spróbować dodać łyżkę mąki więcej – wszystko zależy od wielkości jajek może twoje były duże i ciasto było z mokre. Finalnie przed wyłożeniem na blaszkę ma przypominać konsystencją budyń 🙂

  160. GosiaK 29 lipca 2016 o 12:19

    Koniecznie muszę spróbować! Karmię piersią, więc muszę uważać na to co jem, a ten przepis wygląda na idealny w mojej sytuacji 🙂

    1. admin 29 lipca 2016 o 18:20

      polecam :*

  161. JULA 28 lipca 2016 o 10:29

    A ja mam pytanie z innej beczki 🙂 parę dni temu na instagramie dodała Pani zdjęcie ciasta z jabłkami, miał być przepis na blogu, ale nie mogę znaleźć, a sprawdzam już od paru dni. Nie ma? 🙂

      1. San 28 lipca 2016 o 14:10

        Szarlotkę barrrrdzo polecam 🙂 Robiłam już wiele razy – pychota! Mąż także uwielbia 😀

  162. monia 27 lipca 2016 o 23:17

    Mi niestety nie wyszło 🙁 Wyszedł placek 🙁 Może za szybko wymieszałam jajak z mąką ? Wyszła zbita masa która dało sie tylko przełożyć a nie przelewać do formy 🙁

    1. admin 28 lipca 2016 o 12:40

      ciasta nie należy za długo mieszać tylko do wymieszania składników.

  163. kasiak 27 lipca 2016 o 19:13

    Witam,
    dodałam tak jak w przepisie pół szklanki mąki kokosowej i ciasto wyszło suche i nie urosło ( mąka wciągnęła resztę składników) dlaczego? i czy można je jakoś odratować? pozdrawiam 🙂

    1. admin 27 lipca 2016 o 23:05

      już teraz nic się nie da zrobić – jedyne co to nasączyć ciasto wodą z sokiem z cytryny i odrobina miodu – czy dobrze wymieszałaś mąkę z proszkiem? to może być przyczyna nie wyrośnięcia ciasta 🙁

  164. Iwona C. 27 lipca 2016 o 16:57

    Wstawiłam ciasto do pieca – malinki się zapadły 🙁 no cóż ja już tak mam, po wymieszaniu jajek z miodem i olejem kokosowym masa zrobiła się wodnista, dodałam maki kokosowej 2x tyle co w przepisie no i wiadomo proszek do pieczenia też – co z tego będzie to się okaże

    1. Iwona C. 27 lipca 2016 o 17:24

      Dziewczyny mam pytanie: czy dodając olej do ciasta meleńką strużką to mikser trzymamy na dużych obrotach czy zmniejszamy?

      1. admin 27 lipca 2016 o 23:06

        zmniejszamy – aby nie ubrudzić całej kuchni 🙂

    2. admin 27 lipca 2016 o 23:07

      Iwona koniecznie daj znać co wyszło 🙂 żółtka należy długo ubijać aby były puszyste i kremowe – dopiero wtedy dodać olej. Przed wlaniem na blachę ciasto powinno mieć konsystencję budyniu 🙂

      1. Iwona C. 28 lipca 2016 o 06:07

        Hej Kingo – a zatem, jajka z miodem ubijałam długo były puszyste jak na biszkopt, jajek dałam 5szt bo miałam sporej wielkości, olej kokosowy wlewałam do jajek z miodek cienkim strumyczkiem jednak mikser chodził dość szybko, nie zmniejszałam obrotów i tu puszystość „zgineła” :(, mąki kokosowej dałam drugie tyle ale okazuje się że to było za mało bo malinki wpadły do ciasta i od razu na dno. No cóż ciasto się jednak upiekło. W smaku takie sobie. Może jajka były duże i ta ilość maki była za mała? może powinnam zmniejszyć obroty miksera przy wlewaniu oleju? A i jeszcze jedno – czy maka kokosowa z płatków taka zmielona w mikserze na wysokich obrotach bardzo się różni od takiej kupnej? może to też był kłopot?. No tak czy inaczej następnym razem będzie lepiej. A teraz dopijam poranna kawkę z ciastkiem kokosowym + serek + dodatkowe maliny i pędzę do pracy. POZDRAWIAM i czekam na odpowiedz 🙂

        1. admin 28 lipca 2016 o 12:40

          Iwono mąka kokosowa kupiona w sklepie jest bardzo drobno zmielona – i tutaj może być też powód różnicy. Myślę że tak jak piszesz – duże jajka zrobiły robotę 🙁 mam nadzieję że się nie zniechęcisz i dalej będziesz korzystała z Fit ciast 🙂 gorąco pozdrawiam :*

          1. Iwona C. 28 lipca 2016 o 16:18

            Zniechęcić się nigdy w życiu – zbyt kocham słodycze a z uwagi na zdrowie i konieczność ograniczeń „niezdrowej” żywności trzymam się FIT PRZEPISÓW – i Twoje wersje są fantastyczne, super że jesteś, dziękuję Ci za Twoją pasję i chęć dzielenia się nia z innymi 🙂

          2. admin 28 lipca 2016 o 18:47

            moja kochana dziękuję :* te słowa dla mnie bardzo wiele znaczą :*

          3. Iwona C. 28 lipca 2016 o 18:21

            Taki Drobiazg – Iwona C. i Iwona Chruścielewska z FB to jedna osoba 🙂 czyli JA – mam nadzieje że to przeczytasz 🙂 buziaki

          4. admin 28 lipca 2016 o 18:46

            kochana domyślam się 🙂 :*

  165. Aida 27 lipca 2016 o 16:44

    Witam, ekstra przepis!!! Czy mozna miod zamienic na ksylitol? Dziekuje 🙂

    1. magda 7 marca 2017 o 22:43

      Tak możesz dodać ksylitolu 2 łyżki ale wtedy do masy jajecznej z ksylitolem musisz dodać 1/3 szklanki np mleka

  166. Sandra 27 lipca 2016 o 13:05

    Kinguś a jaką jeszcze mąkę można użyć? Pszenną, kukurydzianą? Może owsianą? Z pszenną to na pewno da radę 🙂

    1. admin 27 lipca 2016 o 16:37

      polecam owsianą wtedy dodaj jej o 2 łyżki więcej

  167. Agata 27 lipca 2016 o 12:03

    Witam,
    prowadzę dietę w której liczę kalorie. Ile kalorii jest w takim całym cieście?

    Pozdrawiam

    1. admin 27 lipca 2016 o 12:25

      dziewczyny na moim FB wyliczyły że w jednym kawałku ok 60 kcal

  168. Kinga 27 lipca 2016 o 12:01

    Super, poproszę o więcej takich przepisów 🙂 ciasto jest pycha 🙂

    1. admin 27 lipca 2016 o 12:26

      <3 dziękuję :*

  169. Karolina 27 lipca 2016 o 11:34

    Kochana Kingo! Ponownie korzystam z Twojego przepisu 🙂 Dziś zrobię ciasto dla męża, który jutro wraca z delegacji służbowej.
    Pozdrawiam Cię serdecznie!

    1. admin 27 lipca 2016 o 12:26

      Karolino koniecznie daj znać jak Wam smakowało 🙂

      1. Karolina 28 lipca 2016 o 15:14

        Wyszło przepyszne ciacho! Dziękuję za przepis 🙂

        1. admin 28 lipca 2016 o 15:34

          bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz 🙂

  170. Ania 27 lipca 2016 o 11:25

    A czy wyjdzie z innymi owocami, np. śliwkami? Ostatnio cieżko u mnie z malinami, nigdzie nie mogę ich dostać.

    1. mmm 27 lipca 2016 o 14:18

      zdecydowanie nie wyjdzie… a wychodzi Ci bułka z serem i keczupem, kiedy korzystasz z przepisu na bułkę z serem i majonezem?
      błagam, używajcie mózgu zamiast wiecznie zadawać pytania jakbyście mieli IQ dżdżownicy. Owoce to tylko dodatek, możecie je zmieniać. Uważasz, że jak na końcu posypiesz to ciasto wiórkami kokosowymi to nagle przestanie smakować?

      1. Ania 27 lipca 2016 o 14:53

        Bardzo dziękuje za „przemiłą” odpowiedź na pytanie. To właśnie takie odpowiedzi świadczą o braku mózgu, a nie moje pytanie o zamianę owoców. Ale to już nie moja sprawa…

      2. admin 27 lipca 2016 o 16:42

        jeżeli tylko mogę to staram się podpowiedzieć aby osoby które nie maja danego produktu lub są na niego uczulone tez mogły wykonać takie ciasto.
        Staram się aby każdy w tym miejscu uzyskał potrzebna informację/odpowiedź/ pomoc dlatego mam zrozumienie dla każdego. Często na blog wchodzą zupełnie początkujący więc musimy mieć wyrozumiałość i cieszyć się, że chcą gotować 🙂
        Jeżeli podaję inne produkty to mam pewność że ciasto zawsze się uda – może smakować będzie nieco inaczej 🙂

    2. admin 27 lipca 2016 o 16:43

      oczywiście że się da:) kochana na FB widziałam już dzisiaj tą wersję z rabarbarem. Polecam też wiśnie, czereśnie, brzoskwinie, śliwki. Kochana szalej do woli 🙂 i koniecznie daj znać jak ci się udało :*

      1. Ania 27 lipca 2016 o 18:44

        Bardzo dziękuje, na pewno spróbuje 🙂

  171. Magda 27 lipca 2016 o 11:16

    Dokładnie mam to samo pytanie. Gdybym np. użyła bananów zamiast jajek? Żeby masa się skleiła…??

    1. admin 27 lipca 2016 o 16:44

      Oczywiście może być 1 mały banan – na 1 jajko lub:
      1. siemieniem lnianym – 1 i 1/2 łyżki siemienia lnianego namoczonego w 3 łyżkach gorącej wody = 1 jajko
      2. mus jabłkowy – 1/2 szklanki musu = 1 jajko

  172. Justyna 27 lipca 2016 o 11:05

    Witam, czy da się jeszcze czymkolwiek zastąpił w tym cieście jajka? Wygląda obłędnie pysznie i mam ochotę spróbować, ale na jajka jestem uczulona. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

    1. admin 27 lipca 2016 o 11:19

      Justyno oczywiście możesz zastąpić:
      1. siemieniem lnianym – 1 i 1/2 łyżki siemienia lnianego namoczonego w 3 łyżkach gorącej wody = 1 jajko
      2. mus jabłkowy – 1/2 szklanki musu = 1 jajko

      1. Aga 27 lipca 2016 o 13:50

        Można też spróbować z mlekiem sojowym z octem. Siemie lnie będzie zbyt suche. Opcja z musem moim zdaniem będzie lepsza i smaczniejsza ?
        Dziś zrobię z malinami, rabarbarem i morelą ?

        1. admin 27 lipca 2016 o 16:38

          siemię lniane należy namoczyć w 3 łyżkach wody wtedy przybiera konsystencje jajka. Oczywiście twój sposób z mlekiem tez jest super 🙂

          1. Justyna 28 lipca 2016 o 09:24

            Dziękuję za odpowiedź, jeszcze dziś zabieram się do pieczenia, pozdrawiam

        2. Kinga 5 października 2016 o 03:59

          A w jakich proporcja dodawać mleko i ocet?

          1. admin 5 października 2016 o 18:56

            1 niepłełna szklanka mleka +1 łyżka octu

      2. Iwona 3 sierpnia 2016 o 04:08

        Witam,
        czy siemię lniane powinno być mielone czy mogą być ziarenka?

        1. admin 3 sierpnia 2016 o 14:03

          lepiej mielone

    2. Zenia 7 sierpnia 2016 o 11:08

      Zamiast jajek użyłabym wody z ugotowanej cieciorki lub z dwóch puszek po cieciorce lub fasoli, oba mają bardzo dużo białka i łatwo się ubijają,
      Pozdrawiam:)
      Zenia

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *