Fit ciasto z mąki kokosowej

Pyszne rzeczy są bardzo proste do przygotowania o czym niektórzy mogli przekonać się na żywo, obserwując mnie na moim snapie  (? kingaparuzel).  Jeszcze żaden przepis nie zrobił takiej furory. W dniu kiedy go przygotowałam wysłałam ponad 50 wiadomości z przepisem – zawsze tak robię kiedy prosicie mnie o to. Potwierdzeniem tego jest też  zestawienie które zrobiłam na moim FB i tam większość followersów również wybrała ten smak 🙂 – (poniżej załaduję zdjęcie które pojawiło się w jednym z postów na FB i IG).

Kochani moi obserwatorzy cieszę się, że mogę się z Wami dzielić smacznymi pomysłami. Niech Wasza dieta jest zdrowa, kolorowa i co najważniejsze smaczna. Zapraszam Was  na super ciasto – bez glutenu i bez laktozy – za to niesamowicie wilgotne i aromatyczne! Teraz pora na Was – czekam na Wasze relacje w komentarzach :*

Ilość porcji13 porcji
Czas Przygotowania15 minutCzas pieczenia25 minutCałkowity czas40 minut

 6 jajek rozm M
 ½ szklanki mąki kokosowej
 ¼ szklanki oleju kokosowego roztopionego lub oliwy z oliwek
 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
 2 łyżeczki proszku do pieczenia*
 świeże maliny
 * proszek do pieczenia bezglutenowy - do kupienia w sklepie ze zdrową żywnością.

1

Piekarnik  nastawić na temperaturę 160 ºC funkcja grzania termoobieg. Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Jajka ubijać wraz z miodem około 10 minut za pomocą miksera. Cały czas ubijając dodać olej.

3

Mąkę przesiać wraz z proszkiem i dodać do masy jajecznej - dokładnie wymieszać aż wszystkie składniki się połączą - ciasto ma przypominać konsystencją budyń.

4

Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyłożyć na wierzch maliny i piec 25-30 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek jest suchy.

Wartości odżywcze

Porcji 13

Składniki

 6 jajek rozm M
 ½ szklanki mąki kokosowej
 ¼ szklanki oleju kokosowego roztopionego lub oliwy z oliwek
 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
 2 łyżeczki proszku do pieczenia*
 świeże maliny
 * proszek do pieczenia bezglutenowy - do kupienia w sklepie ze zdrową żywnością.

Przygotowanie

1

Piekarnik  nastawić na temperaturę 160 ºC funkcja grzania termoobieg. Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Jajka ubijać wraz z miodem około 10 minut za pomocą miksera. Cały czas ubijając dodać olej.

3

Mąkę przesiać wraz z proszkiem i dodać do masy jajecznej - dokładnie wymieszać aż wszystkie składniki się połączą - ciasto ma przypominać konsystencją budyń.

4

Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyłożyć na wierzch maliny i piec 25-30 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek jest suchy.

Fit ciasto z mąki kokosowej

 

 

 

(Wyświetlono 13 113 razy, 4 wyświetleń dzisiaj)

359 komentarzy

  1. Avatar Olga 13 lipca 2019 o 19:19

    Kinga! Dziękuję Ci za tego bloga! Dziękuję za ten przepis! Uwielbiam Cię odkąd jako nastolatka zaczęłam oglądać program Z.U.P.A a teraz już jako matka i żona mogę tu śmiało zaglądać po morze cudownych inspiracji ❤️

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 19 lipca 2019 o 21:12

      aaa cudownie! przyznam że ZUPA to trochę nie wypał który wiele mnie nauczył – cieszę się że tu ze mną jesteś :*

  2. Avatar Magda 6 czerwca 2019 o 17:46

    Czy na takie proporce można upiec ciasto w tortownicy? Czy czas pieczenia będzie taki sam??

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 13 czerwca 2019 o 23:36

      Można a czas zależy od wielości tortownicy

  3. Avatar Bartosz 31 maja 2019 o 18:01

    Pani Kingo, czy podane pół szklanki mąki w przepisie to prawidłowa proporcja? przepis na 13 osób z tylko pół szklanki mąki kokosowej i 6 jaj??

    1. Avatar moniamonia 5 lipca 2019 o 20:17

      Mąka kokosowa to nie inne maki 🙂 Pół szklanki wystarcza na całe ciasto. Więcej lepiej nie sypać bo nie dość że ciasto będzie zbyt ciężkie to brzuszek rozboli od nadmiaru błonnika którego maka ta ma full.

  4. Avatar Kama 30 maja 2019 o 12:15

    Coś czuję, że zrobię na weekend skoro jest fit 😀

  5. Avatar Basia 28 maja 2019 o 13:27

    Zrobilam z podwójnej porcji z malinami i śliwkami. Jest pyszne!

  6. Avatar Baska 12 maja 2019 o 19:38

    Ciasto wyszlo pyszne, mimo ze przezylam chwile grozy gdy masa sie zwazyla-postanowilam ubic bialka na piane i dodac na koncu, chyba to nie byl zbyt dobry pomysl (szczegolnie ze bialka ubilam wczesnie i wlozylam do lodowki-chyba byla za duza roznica temperatur, a bialka dodatkowo podeszly woda). Ciasto jednak niespodziewanie urloslo, jest delikatne i puszyste, dziekuje za ten przepis 🙂

  7. Avatar Gosia 20 lutego 2019 o 07:23

    Pierwszy raz robiłam coś z Twojego przepisu i muszę przyznać że masz nową fankę! Ciasto szybkie i pyszne!
    Następnym razem robię większą blaszkę!

    1. admin admin 20 lutego 2019 o 18:35

      aaa nawet nie wiesz jak się cieszę – ten przepis jest jak ruletka 🙂 tzn czytając komentarze nigdy nie wiem czego się spodziewać. Wielu osobą się udaje ale są też takie które na niego narzekają.

  8. Avatar Krystyna 18 stycznia 2019 o 19:25

    Witam. Z racji tego że jestem kompletną amatorką i dopiero zaczynam swoją przygodę z wypiekami, mam pytanie… Czy w momencie gdy już ubije jajka i przychodzi czas na wsypanie mąki, moge cały czas mieszać mikserem na niskich obrotach? Wystarczy zwolnić obroty? Czy w ogóle wyłączyć mikser i połączyć mąkę z ubitym jajkiem mieszając łyżką? Pozdrawiam 😉

    1. admin admin 6 lutego 2019 o 15:44

      w tym przypadku lepeij cały czas ubijać na małych obrotach

      1. Avatar Agata 3 maja 2019 o 20:45

        A czy zamiast miodu mogę dodać ksylitol lub inny słodzik???

        1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 6 maja 2019 o 22:12

          można dodać ksylitol

  9. Avatar Julita 31 grudnia 2018 o 22:31

    A mi to ciasto nie wyszło, robiłam z mrożonymi wiśniami. Niestety było za tluste i za ciężkie. Konsystencja ciasta przed upierzeniem ok, po upieczeniu tez jak biszkopt wyglądało, po ukrojeniu prezentuje się ok. Smakowo trochę jak omlet z kokosem, tłusty omlet z kokosem.

  10. Avatar Agnieszka 17 grudnia 2018 o 21:13

    Wyszlo cudowneee! Dziekuje kochana!

  11. Avatar Karolina 16 grudnia 2018 o 16:50

    Czy można użyć malin mrożonych? 🙂

    1. Avatar Agnieszka 17 grudnia 2018 o 21:13

      Ja uzylam mrozonych I super.

    2. admin admin 6 lutego 2019 o 15:53

      tak

  12. Avatar nathi1993 20 listopada 2018 o 08:38

    Ciasto wyszło rewelacyjne! Bardzo fajny przepis i jaki prosty!

    1. admin admin 30 listopada 2018 o 17:19

      dziękuję za komentarz i wypróbowanie przepisu 🙂

  13. Avatar Karolina 31 października 2018 o 09:40

    Ile kalorii jest w porcji

  14. Avatar Zu 22 września 2018 o 21:00

    Można 🙂 moje wyszło idealne ❤

  15. Avatar Kasia 22 września 2018 o 16:12

    Pani Kingo, czy po dodaniu oleju kokosowego do ubitej masy jajecznej, zmienia ona konsystencję do bardziej rzadkiej, czy jednak ja coś zrobiłam źle?

  16. Avatar izabela 20 września 2018 o 04:00

    Czy mozna zastapic make kokosowa maka migdalowa?

  17. Avatar Gosia 16 września 2018 o 21:23

    Zwykle mam pecha do ciast i nie wierzyłam, że się uda ale wyszło przepyszne! Następnym razem spróbuje z brzoskwinią!

  18. Avatar agnieszka 1 września 2018 o 16:24

    Ciasto mi się zważyło ? postępowałam zgodnie z przepisem. Po 10 min przesiałam mąke z proszkiem do masy jajecznej i na najniższych obrotach mieszałam chwilę. Co prawda siedzi w piekarniku. Zobaczę co z tego wyjdzie ??

    1. Avatar Yondra Mahore 5 listopada 2018 o 16:48

      Ja tam ważę wszystkie składniki na początek – i potem nie mam problemu.

  19. Avatar Magda 18 sierpnia 2018 o 07:56

    Droga Kingo, czy śliwki nadają się do tej pysznej kreacji?

  20. Avatar Karolina 16 sierpnia 2018 o 20:08

    Zrobiłam i wyszło genialne 😀
    Ważne żeby po dodaniu składników suchych wymieszać delikatnie a nie szybko robotem.
    Wyczuwalne wiórki kokosowe z mąki – coś pysznego 😀

  21. Avatar Izabela 29 lipca 2018 o 17:35

    Dzisiaj robiłam to ciasto, chociaż po przeczytaniu komentarzy był lekki stres 🙂 Większość komentujących twierdziła, że po dodaniu mąki ciasto siada i traci na puszystości, więc asekuracyjnie oddzieliłam białka od żółtek. Białka ubiłam na pianę (niekoniecznie sztywną), żółtka ubiłam z syropem klonowym, dodałam do nich olej i mąkę z proszkiem do pieczenia – wyszło coś na kształt bardzo gęstego budyniu. Na końcu do tej masy dodawałam pianę z białek. Ciasto wyszło genialne! Bardzo wilgotne, lekkie i z wyczuwalnym kokosem. W mojej wersji ze śliwkami 🙂

    1. admin admin 30 lipca 2018 o 15:23

      uffff – nawet nie wiesz jak się cieszę 🙂 dzięki za szczegółowy opis 🙂

    2. Avatar Marlena 15 czerwca 2019 o 12:51

      Ciasto zrobione,petarda,doskonale,wilgotne a dla
      maniaków kokosa(takich jak ja) BARDZO niebezpieczne bo znika za szybko. Więcej takich przepisów poproszę. Pozdrawiam Marlena.

  22. Avatar Weronika 21 lipca 2018 o 14:08

    Ciasto cały czas piec w termoobiegu?
    Pozdrawiam 😉

    1. admin admin 26 lipca 2018 o 12:12

      tak 🙂

  23. Avatar Mila 5 lipca 2018 o 23:03

    Ciasto pychotka, robiłam pierwszy raz i wyszło super! 🙂 Na dodatek bardzo szybko się je robi 🙂 same plusy

    1. admin admin 16 lipca 2018 o 20:07

      dziękuję bardzo za wypróbowanie i komentarz 🙂

  24. Avatar Dominika 3 lipca 2018 o 20:59

    Hej Dziewczyny. A ja mam takie pytanie . Czy ktoras z Was probowala zrobic to ciasto w wypiekaczu do chleba ? Wyszlo czy nie ? Korci mnie zeby sprawdzic czy wyjdzie :))

    1. admin admin 16 lipca 2018 o 20:12

      ooo ja nie mam takiego urządzenia 🙂

  25. Avatar Daga 18 czerwca 2018 o 08:58

    Robiłam to ciasto w wielu wersjach, łącznie z dodaniem zblendowanego szpinaku (ciasto leśny mech), zawsze slodze ksylitolem lub erytrolem. Za każdym razem wychodzi super. Kalorycznosc i ig niskie, więc idealne na redukcję czy dla diabetyków. Świetny przepis Kingi ?

    1. admin admin 18 czerwca 2018 o 13:06

      nawet nie masz pojęcia jak się cieszę! ten przepis ma wiele różnych komentarzy także każdy kolejny,pozytywny utwierdza mnie w tym, że jest dobrze przygotowany 🙂 dzięki 🙂

  26. Avatar Ola 11 czerwca 2018 o 21:19

    Wyszło cudownie! Robiłam z truskawkami w formie sporych babeczek – rewelacja! Robi się szybko i szybko zjada 🙂

    1. admin admin 13 czerwca 2018 o 11:18

      tak się cieszę kiedy przy tym przepisie pojawia się pozytywny komentarz 🙂 to znaczy że inne osoby muszą robić coś nie tak skoro tylu jednak przepis się udaje 🙂
      dziękuję 🙂

  27. Avatar Agnieszka 791 4 czerwca 2018 o 19:53

    Moje ciasto wyszło super polecam przepis 🙂 podniosłam jednak temp na 160 wyrosło i jest mega pyszne dziękuje Kinga za przepis !! Szkoda ze nie można przesłać zdjęcia :)Pozdrawiam

    1. admin admin 13 czerwca 2018 o 11:24

      cudownie 🙂 dziękuję kochana za info 🙂 świetny pomysł z dodawaniem zdjęć 🙂

  28. Avatar Aneta 30 maja 2018 o 19:04

    Jako slodzidła użyłam erytrytol i dałam tylko 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, nie ubijałam tak długo jajek. Mimo to ciasto wyrosło i wyszło pyszne. Jeszcze tylko muszę policzyć kalorie
    ?

    1. admin admin 1 czerwca 2018 o 20:27

      ufffff -bardzo się cieszę 🙂 widze że u wielu ten przepis to ruletka – jednym się udaje, a innym nie 🙂 każda pozytwyana wiadomość w tym przypadku mnie podwójnie cieszy 🙂

  29. Avatar katchleen81 30 maja 2018 o 18:28

    A ja zrobiłam sama bez owoców, polalam sosem czekoladowym zero… I jestem w niebie ???pyszna, tego mi brakowało ?dzięki bardzo za przepis

    1. admin admin 1 czerwca 2018 o 20:28

      tak się ciesze kiedy przepis się udaje – dzięki za komentarz 🙂

  30. Avatar Mia 26 maja 2018 o 13:54

    Kingo to ciasto kusi mnie już od dawna. Więc teraz kiedy nie mogę jeść cukru i glutenu będzie idealne. Powiedz mi proszę czy zamiast miodu mogłabym dać ksylitolu? Czy poprostu pominąć miód w tym przepisie?

    1. admin admin 1 czerwca 2018 o 20:35

      tak oczywiście 🙂

  31. Avatar olala 10 maja 2018 o 22:46

    Pani Kingo, jeśli chce zrobić większe ciasto (mam dużą rodzinkę) to czy mam dać aż 12 jaj M czy mogę np 6-8 rozmiaru L ?

    1. admin admin 11 maja 2018 o 17:41

      12 jaj w rozmiarze M lub ok 9 w rozmiarze L

      1. Avatar Izabela 29 lipca 2018 o 17:33

        Dzisiaj robiłam to ciasto, chociaż po przeczytaniu komentarzy był lekki stres 🙂 Większość komentujących twierdziła, że po dodaniu mąki ciasto siada i traci na puszystości, więc asekuracyjnie oddzieliłam białka od żółtek. Białka ubiłam na pianę (niekoniecznie sztywną), żółtka ubiłam z syropem klonowym, dodałam do nich olej i mąkę z proszkiem do pieczenia – wyszło coś na kształt bardzo gęstego budyniu. Na końcu do tej masy dodawałam pianę z białek. Ciasto wyszło genialne! Bardzo wilgotne, lekkie i z wyczuwalnym kokosem. W mojej wersji ze śliwkami 🙂

  32. Avatar Aga 8 maja 2018 o 10:46

    Czytając komentarze, ciasto wydaje się wyzwaniem ?
    Pani Kingo – podejmuje wyzwanie !

    1. admin admin 11 maja 2018 o 17:39

      koniecznie proszę o informacje czy się udało 🙂

  33. Avatar Kinga 6 maja 2018 o 13:43

    U mnie z truskawkami i bałam się mocno tego jak wyjdzie, ale wyszło super! Wilgotne, wyrośnięte i co najważniejsze – pyszne! 🙂

  34. Avatar Justyna 5 maja 2018 o 22:32

    Kingo, a jaja mozna czyms zastapic czy niekoniecznie? ❤

    1. admin admin 8 maja 2018 o 10:32

      w tym przepisie można spróbować ubitą aquafabą

  35. Avatar Klaudyna 18 kwietnia 2018 o 21:05

    Witaj:) przepis rewelacja, ciasto pycha wyszlo:). Wielkie dzięki oby więcej takich przepisów, lecę właśnie znowu zrobić posmakowalo:). Pozdrawiam

  36. Avatar krystynka 17 kwietnia 2018 o 21:33

    przepyszne ciasto,wilgotne i szybkie w przygotowaniu…Wpisuje w zeszyt i napewno jeszcze nie raz zagosci na naszym stole jako zdrowa alternatywaa slodyczy 🙂

    1. admin admin 18 kwietnia 2018 o 20:24

      bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził 🙂

  37. Avatar Emilka 14 kwietnia 2018 o 12:49

    Zrobiłam w formie babeczek i na wierzch dałam jabłko bo akurat miałam i wyszły pyszne!! Pięknie wyrosły i były meeega puszyste 🙂 bardzo dziękuję za przepis 🙂

    1. admin admin 16 kwietnia 2018 o 10:25

      uffff kiedy widzę komentarze dotyczące tego przepisu zawsze mam obawy 🙂 ni wszystkim wychodzi także cieszę się jak czytam pozytywne słowa 🙂

  38. Avatar Alina 13 kwietnia 2018 o 09:51

    A ja zapomniałam dodać oleju… ale ładnie wyrosło i mężowi smakowało 🙂

    1. admin admin 16 kwietnia 2018 o 10:24

      tak się cieszę kiedy akurat to ciasto się udaje 🙂

  39. Avatar Anka Skakanka 10 kwietnia 2018 o 20:51

    Wypróbowałam z mąką ryżową. Wyszedł biszkopt idealny. Ciasto jest rzadsze i owoce opadają od razu na dno.

    1. admin admin 11 kwietnia 2018 o 22:24

      ooo ciekawe – muszę wypróbować 🙂

  40. Avatar Anka Skakanka 6 kwietnia 2018 o 22:19

    Zrobiłam , dałam olej rzepakowy. Wyszło!!! Bardzo smaczne. Taki pieczony omlet kokosowy. Bardzo sycący.

    1. admin admin 11 kwietnia 2018 o 22:24

      🙂

  41. Avatar Vanessa 6 kwietnia 2018 o 19:46

    Witam.
    Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem, tylko, że zamiast owoców dodałam startą skórkę z cytryny, sok z cytryny, starty imbir. Z puszystej pianki zrobiła się ciężka pulpa, dodałam więc mleka kokosowego. Piekłam około 40 minut i wyszło 🙂
    Dziękuję za przepis

    1. admin admin 11 kwietnia 2018 o 22:25

      uffff – super 🙂 dzięki za komentarz 🙂

  42. Avatar Ania 17 marca 2018 o 18:40

    Właśnie wypróbowałam przepis 🙂 nie wiem czemu Wam nie wychodzi… ale zgaduję.. a) zbyt krótko ubijacie jajka zanim dodacie słodzidło 😛 powinno być dobrze ubite b) zbyt krótko ubijacie jajka po dodaniu słodzidła (musi być puchata pianka prawie biała, podobnie jak na biszkopt.. u mnie to było dłużej niż 10 min) 🙂 c) może warto jednak mieszać łyżką podczas dodawania pozostałych składników do masy jajecznej (albo obniżyć obroty miksera do minimum) żeby pianka nie siadła… 🙂 W związku z tym że nie mam takiej formy a nie chciałam robić w tortownicy 🙂 zrobiłam babeczki 🙂 są super puchate i lekkie jak piórko! Przepis rewelacja! 🙂

    1. admin admin 20 marca 2018 o 15:10

      Bardzo się cieszę i dziękuję za tak wyczerpujący komentarz. Zawsze boję się kiedyś czytałam właśnie komentarze pod tym postem. To wspaniale ze przepis się udał

  43. Avatar Kate 10 marca 2018 o 18:15

    Jak nigdy mi się nic z mąki kokosowej nie udało, tak to ciasto wyszło obłędne! Nawet z małą modyfikacją w postaci dodatku kakao 🙂 Pani Kingo, fantastyczny przepis, dziękuję!

    1. admin admin 14 marca 2018 o 16:23

      nawet nie wiesz jak się cieszę że przepis się udał 🙂 dzięki za komentarz :*

  44. Avatar Jula 4 marca 2018 o 11:37

    Dzień dobry,
    U mnie ciasto się udało 🙂 Wyszło trochę niższe, piekłam w okrągłej formie. Dodałam banany i jest trochę suche, ale syrop z agawy jako polewa robi robotę 😉
    Pozdrawiam i dziękuję za przepis

    1. admin admin 4 marca 2018 o 18:54

      ufff – zawsze tak się boję kiedy czytam komentarze pod tym przepisem. Jednym się udaje a innym nie. Dzięki za wiadomość :*

  45. Avatar Angela 26 lutego 2018 o 18:08

    Hmm ciasto się fajnie ubijalo.. Ale chyba dodałam za dużo mąki bo wyglądalo jak Kus Kus a nie masa na ciasto… Zobaczymy-piecze się…moze wyrośnie… Dałam to do mniejszej blachy.. Czekam na efekty ?

    1. admin admin 28 lutego 2018 o 12:20

      proszę dać znać czy się udalo?

  46. Avatar Można 25 lutego 2018 o 16:22

    Wszystkie zasady złamałam: zimne jajka prosto z lodówki, ciepły olej nie przestudzone, po dodaniu mąki nie mieszalam lekko tylko bezczelnie ubilam robotem, do tego zrobiły się grudki (nie przesialam mąki) . Dodałam mrożone borowki. Slodzilam entrytolem. Mimo wszystkich grzechów ciasto wyszło puszyste i wyrosło 🙂 ciekawie ma posmak kokos, który uwielbiam. Troszke czuć proszek ale i tak dałam tylko 1 łyżeczkę. świetny pomysł na przepis, jestem na diecie a nie potrafię żyć bez słodyczy. Dzięki takim pomysłom mogę bez paranoi dbać o ilość kalorii. Mąka kokosowa jest też zdrowa.

    1. admin admin 25 lutego 2018 o 17:55

      uffff! ale się cieszę że się udało 🙂

  47. Avatar Filip 19 lutego 2018 o 16:03

    Ubiłem jajka z miodem na puszek, lecz po dodaniu oleju kokosowego, wielka klapa powstał płyn. Co zrobiłem nie tak ?

  48. Avatar Angela 11 lutego 2018 o 13:15

    Ciasto w piekarniku ? pięknie rośnie!

  49. Avatar Monika 4 lutego 2018 o 18:35

    Dziękuję za przepis, ciasto pyszne, ładnie wyrosło i było puszyste, zrobiłam z bananami ale już maliny czekają w kolejce.

    1. admin admin 5 lutego 2018 o 11:37

      uffff bardzo się cieszę – dziękuję za komentarz :*

  50. Avatar Anna 27 stycznia 2018 o 20:09

    Podjęłam próbę. Wszystko szło świetnie do momentu dodania mąki kokosowej ? jajka ubijane z zegarkiem w ręku 10 minut idealnie puszyste, mieszane mikserem tylko w jedna stronę. Wchodzi mąka i klops brak jakiejkolwiek puszystości ??? No nic włożyłam ciasto do piekarnika i zobaczymy czy coś z tego wyjdzie

    1. admin admin 1 lutego 2018 o 13:06

      proszę dać znać czy się udało 🙂

    2. Avatar Anna 15 lutego 2018 o 19:25

      Ciasto wyszło bez zakalca ale niestety nie miało puszystosci, która chyba miała być w tym cieście. Bardzo taki specyficzny posmak miało to ciasto, ciężko mi powiedzieć czy to kwestia ze coś poszło nie tak czy tak miało być…

  51. Avatar Monia 27 stycznia 2018 o 17:56

    Kupiłam dzisiaj mąkę kokosową i szukałam przepisów… trafiłam na ten ? Trochę się bałam czytając komentarze, ale …jak nie spróbujesz to się nie przekonasz. Nie zawiodłam się bo wyszło super!!! Polecam z bananem ?

    1. admin admin 1 lutego 2018 o 13:07

      uffff 🙂 jak ja widzę tylko komentarz dotyczący tego ciasta to truchleję. Jednym się udaje innym nie :)cieszę się że jesteś w gronie tych zadowolonych. Myślę że mąka kokosowa – jej rodzaj odgrywa tu istotna rolę

  52. Avatar Oleńka09 19 stycznia 2018 o 17:21

    Wyszło, wyszło, wyszlo! Przepyszne.. lekkie, zdrowe i najważniejsze ze składników które znam:)

    1. admin admin 21 stycznia 2018 o 12:02

      aaaaa super! tak się cieszę jak wam wychodzą przepisy – dziękuję :*

  53. Avatar Justyna 8 stycznia 2018 o 07:23

    Ciasto wyszło super, będę robić częściej, dziękuję:)

    1. admin admin 10 stycznia 2018 o 11:11

      🙂 dziękuję 🙂

  54. Avatar Kasia 26 grudnia 2017 o 20:41

    Udało się! ☺Mąż zachwycony, mógł zjeść ciasto na święta a nie może spożywać mąk z pszenicy, także dobra alternatywa. I zadał pytanie czy można dodać kakao? Mniej więcej ile?

  55. Avatar Kasia 22 grudnia 2017 o 22:37

    aaa czy musi być proszek do pieczenia bezglutenowy?

    1. admin admin 23 grudnia 2017 o 12:15

      Nie- może być zwykły

  56. Avatar Kasia 22 grudnia 2017 o 22:34

    Zamiast miodu czy syropu klonowego można dać ksylitol?

    1. admin admin 23 grudnia 2017 o 12:15

      Tak

  57. Avatar Richie 21 grudnia 2017 o 14:12

    Byłam początkowo sceptycznie nastawiona do tego przepisu właśnie przez komentarze, że nie wychodzi. A mi wyszło i to bardzo ładnie 😉 Przepis bardzo prosty z tym, że ja zamiast malin dałam na wierzch pokrojoną gorzką czekoladę. Całość wyszła wprawdzie nie za wysoka (tak mniej więcej jak na zdjęciach w oryginalnym przepisie) ale za to bardzo puszysta i lekka 🙂

    1. admin admin 21 grudnia 2017 o 18:05

      ufff! bardzo się cieszę 🙂 dzięki za wypróbowanie i komentarz :*

  58. Avatar tasha 17 grudnia 2017 o 15:25

    …omlet kokosowo-sliwkowy. Wielki rozczar

  59. Avatar Dominika 14 grudnia 2017 o 13:56

    Z ta puszystoscia to chyba zalezy od rodzaju maki kokosowej. Ja do pierwszego ciasta uzylam grubo-mielonej Firmy Dr-Adam, a drugim razem maki Cocomi Bio Organic, ktora byla duzo drobniej mielona. Polecam ta drobniej-mielona.

    1. admin admin 15 grudnia 2017 o 16:28

      dokładnie ta drobniej mielona jest idealna do tego przepisu

  60. Avatar Drops 3 grudnia 2017 o 17:31

    Pierwszy raz robię to ciasto i też siadło ale wiem dlaczego. To żadna filozofia. Za dużo mąki. Jak się podaje przepis to można określić ilość mąki np 2 łyżki lub pół szklanki. Brak profesjonalizmu szokuje.

    1. admin admin 3 grudnia 2017 o 17:40

      Zupełnie nie rozumiem Pani komentarza. Przecież w składnikach podane jest 1/2 szklanki mąki kokosowej. Wielu osobom udaje się to ciasto o czym świadczą liczne komentarze – polecam jeszcze raz wypróbować przepis i postępować zgodnie ze sposobem przygotowania. Pozdrawiam

  61. Avatar Basia 21 listopada 2017 o 14:05

    Siedzi w piekarniku. U mnie ze śliwkami 🙂

  62. Avatar szarlotka 30 października 2017 o 16:25

    czy zamiast malin moge dodac jablka,czy wyjdzie mi z tego taka jakby szarlotka

    1. admin admin 30 października 2017 o 20:42

      spokojnie można dodać jabłka 🙂 dowolne owoce się sprawdzą

  63. Avatar Del 30 października 2017 o 13:46

    A można jakoś pokąbinować bez mąki kokosowej? zmielić wiórki i ewentualnie wymieszać z mąką pszenną pełnoziarnistą / jasną lub żytnią pełnoziarnistą?

    1. Avatar Del 1 listopada 2017 o 07:59

      przypominam się 🙂

  64. Avatar Urszula 28 października 2017 o 21:32

    Na pewno wypróbuje, bo właśnie nabyłam mąkę kokosową. ale trochę już się boję…

  65. Avatar Dominika 27 października 2017 o 12:51

    Witam czy można daj mrożone maliny? Lub świeże lub mrożone borówki amerykańskie?

    1. admin admin 28 października 2017 o 15:27

      można dodać mrożone owoce jednak prosze ich nie rozmrażać tylko od razu wyłożyć na ciasto mrożone

  66. Avatar Dominika 27 października 2017 o 12:50

    Czy można dac mrożone maliny? Przychodzi czas że ciężko o świeże 😉 lub we zamienić maliny mną np Borowke amerykanska?

    1. admin admin 28 października 2017 o 15:27

      borówka też może być 🙂

  67. Avatar Kasia 26 października 2017 o 20:05

    Ja zrobiłam wg przepisu i wyszło pyszne, co prawda moje jest o połowę niższe, ale to dlatego żejedyną blaszką jaką mam jest 20×30, nie mam 20×20 😀

    1. admin admin 28 października 2017 o 15:29

      uffff tak się cieszę że się udało 🙂 dzięki za komentarz :*

  68. Avatar Marta 9 października 2017 o 09:50

    Kingo, wypróbowałam po raz pierwszy to ciasto. Niestety nawet mi nie urosło, wyszło mniej więcej jak połowa Twojego ze zdjęć 🙁 A do tego bardzo czuć na języku proszek do pieczenia (dałam zwykły bo innego nie miałam). Chyba jest go za dużo. Szkoda, bo na Twoich zdjęciach wygląda obłędnie . Pozdrawiam

  69. Avatar ewelina 8 października 2017 o 17:00

    a mąkę mieszasz łyżką czy robotem?? bo to może jak z biszkoptem – mąkę trzeba delikatnie trzepaczką lub łyżką. Do tego mąka kokosowa moment chłonie wilgoć, wiec ciasto od razu robi się ciężkie.

    1. admin admin 8 października 2017 o 21:36

      mieszam robotem – ale w jednym kierunku

  70. Avatar Ola 7 października 2017 o 09:55

    Mam problem z tym ciastem. Czasem mi cudownie wychodzi a czasem na etapie dodawania oleju albo mąki (nawet po pół łyżeczki) przestaje być puszyste. Dziś cztery próby już za mną i odpuscilam sfrustrowana. O co tu chodzi ? Pomożesz???

    1. admin admin 8 października 2017 o 21:31

      mam może trochę dziwne pytanie 🙂 czy mieszasz składniki w jedną stronę? czasami mieszanie raz w jedną raz w drugą może powodować takie sytuacje. Ja zawsze staram się mieszać ciasta w jedną stronę.
      Nic innego nie przychodzi mi do głowy.

  71. Avatar Joanna 27 września 2017 o 17:27

    Witam ☺. Czy można dodać orzechy włoskie?

    1. admin admin 3 października 2017 o 16:04

      oczywiście 🙂

  72. Avatar Marta 16 września 2017 o 18:51

    Wyszło pyszne!!!

  73. Avatar Dorota 15 września 2017 o 19:36

    Upieklam, wyszło przepyszne! Ja, mąż i nasz dwulatek się zajadalismy 🙂
    Dalam jajka Lki, ksylitol (3 łyżki bo przy dwóch było mało slodkie), troszkę więcej oleju niż 1/4 szklanki i wyszło wspaniałe 🙂
    Na dodatek z racji mąki koko jest bardzo syte 🙂
    W niedziele upieke jeszcze raz, ale z borówkami. Będzie jak znalazł dla mojej mamy, bo jest na diecie bezglutenowej 🙂

  74. Avatar Emilia 9 września 2017 o 13:14

    Witam. A gdybym zamiast jaj chciała dodać chia z bananem to w jakich proporcjach i czy trzeba wtedy rozcieńczać to z mlekiem dla bardziej płynnej konsystencji? I jeszcze pytanko czy można dodać syropu z agawy zamiast miodu i czy owoce kłaść zaraz jak przeleję masę do foremki?

    1. admin admin 13 września 2017 o 11:21

      oczywiście można dać 1 banana wymieszanego z 2 łyżkami nasion chia i 0,5 szklanki mleka – mąka kokosowa jest bardzo chłonna dlatego w przepisie jest tyle jajek – należy odpowiednio zwiększyć ilość substancji płynnych 🙂
      oczywiście można dodać syrop z agawy 🙂
      owoce wykładamy jak ciasto będzie już w foremce

  75. Avatar Gosia 4 września 2017 o 00:01

    Zrobiłam dzisiaj to obłędne ciasto tylko ze śliwkami (mam zamrożone). Wyszło tak pyszne, ze razem z Córeczkami zjadłyśmy ponad pół blachy (20×30). Resztę zostawiłam do porannej kawusi 🙂

  76. Avatar Magda 1 września 2017 o 13:36

    Ciasto rewelacja 🙂 pieke je cotydzien.
    Dodatkowo robie krem mascarpone z kremówka i wrzucam na mase malinki. Potem zalewam galaretka i po prostu brak slow jak sie kosztuje. Polecam robic to ciasto na różne sposoby z różnymi dodatkami. Oplaca sie

    1. admin admin 1 września 2017 o 17:13

      :* dziękuję za wypróbowanie i komentarz :* ale super że przepis się sprawdza 🙂

  77. Avatar Basiq 28 sierpnia 2017 o 23:26

    To ciasto jest tak genialne, ze nawet chyba lepsze od czekoladowego z fasoli…! Bylam zaskoczona, ze tak niewielka ilość słodziwa wystarczyla żeby ciasto bylo pysznie, przyjemnie słodkie… I ze tak pięknie wyrosło! Nic dodać nic ująć. Następne na tapetę pójdzie owsiane…i po kolei wszystkie z Twojej książki ? to moja nowa motywacja do intensywnych ćwiczeń na siłowni -żeby po móc zjeść jedno z Twoich Słodkich Cudów ?

    1. admin admin 1 września 2017 o 17:16

      ale się cieszę czytając takie komentarze 🙂 – dziękuję :*

  78. Avatar Kasia 25 sierpnia 2017 o 17:45

    Pani Kingo co zrobić, aby owoce nie zapadły się w cieście ?

    1. admin admin 1 września 2017 o 17:11

      obtoczyć je w mące 🙂

  79. Avatar kalina 21 sierpnia 2017 o 13:10

    zastanawiam się czy z tego przepisu wyjdą muffinki

    1. admin admin 21 sierpnia 2017 o 18:16

      oczywiście -należy je krócej piec

  80. Avatar Natalia 18 sierpnia 2017 o 09:18

    Czy zamiast oliwy z oliwek olej rzepakowy może byc?

    1. admin admin 21 sierpnia 2017 o 18:21

      oczywiście

  81. Avatar Ala 12 sierpnia 2017 o 21:09

    A moznaby zastapic make kokosowa na ryzowa? Pozdrawiam.

    1. admin admin 21 sierpnia 2017 o 18:27

      ryżową należy wymieszać z inną mąka np gryczaną gdyż sama w sobie jest bardzo kleista

  82. Avatar Paulina 10 sierpnia 2017 o 11:57

    Jest napisane, że forma ma wymiary 20×20 a na zdjęciu widać, że ciasto jest z większej formy. To w jakiej należy upiec? Ta 20×20 jest strasznie mała..

    1. admin admin 21 sierpnia 2017 o 22:58

      ciasto było pieczone dokładnie w takiej formie jak jest podane w przepisie

  83. Avatar Madzia 3 sierpnia 2017 o 18:17

    Zamierzam dziś upiec to ciasto ale ze śliwkami. Czy nie będą za ciężkie? Może je pokroję na ćwiartki żeby nie opadły na dno?

    1. admin admin 6 sierpnia 2017 o 23:03

      spokojnie powinno się udać – zrób tak jak piszesz 🙂

  84. Avatar AniaS 25 lipca 2017 o 01:02

    Dziękuję Ci Kingo za kolejny wspaniały przepis! Pychota, urzyłam brzoskwiń, bo jak zwykle Twój przepis jest bazą do szaleństw kulinarnych ? Pochwaliłam Ci się na FB.

    1. admin admin 1 sierpnia 2017 o 18:32

      :* cudownie – uwielbiam takie komentarze :*

  85. Avatar Malwina 16 lipca 2017 o 11:40

    Pani Kingo,dalam wszystkie skladniki zgodnie z przepisem,ale ciasto nie wyroslo i wyszlo bardzo suche. Czy za krotko ubijalam jajka dac wiecej proszku do pieczenia? A moze za malo oleju? Moje ciasto nie wyglada tak pieknie jak to u Pani?

    1. admin admin 19 lipca 2017 o 12:42

      Jajka muszą podwoić swoją objętość podczas ubijania następnie powoli wlewamy olej – proszę spróbować jeszcze raz – ciasto jest fanastyczne

  86. Avatar Dorinka 15 lipca 2017 o 12:59

    Witam. Ciasto super 🙂 jaka moze byc wartość kaloryczna tego ciasta? Ktos jest w stanie to obliczyć?

    1. Avatar Dorinka 15 lipca 2017 o 13:05

      Z moich wyliczeń blaszka ma Ok 1230 kalorii

      1. admin admin 19 lipca 2017 o 12:45

        bardzo dziękuję 🙂

  87. Avatar Hanna 6 lipca 2017 o 09:46

    Gdybym chciała zastąpić jajka bananami z chia, ciasto będzie słodsze, czy pominąć miód? Rozumiem, że trzeba pominąć ubijanie, ale czy urośnie? ?

  88. Avatar Sabina 3 lipca 2017 o 20:20

    Wiem, że to wersja fit, ale jak dla mnie mało słodkie i trochę za suche..

  89. Avatar Monika 30 czerwca 2017 o 18:15

    Ciasto wyglada przepysznie ale niestety mi nie wyszlo, zakalec:( w ogole nie urosło. dałam 8 jajek bo mialam wieksza blache.
    co zrobilam nie tak? zaraz upieke chyba drugie…

    1. Avatar Marianna 1 lipca 2017 o 17:26

      Mnie tez dziś wyszedł okropny zakalec. A za pierwszym razem wyszło świetne.

    2. admin admin 1 lipca 2017 o 17:27

      a czy mąki była taka sama ilość czy więcej? i jakiej wielkości były jajka?
      Pytam ponieważ mąka kokosowa jest bardzo chłonna i należy uważać z proporcją płynów do mąki.

  90. Avatar zaneta 22 czerwca 2017 o 10:30

    Pani Kingo można posłodzić syropem z agawy?

    1. admin admin 24 czerwca 2017 o 11:47

      tak można

  91. Avatar Kasia 7 czerwca 2017 o 18:34

    Witam! Czy oliwę z oliwek można zastąpić olejem z nasion sezamu? Pozdrawiam!

  92. Avatar Selina 24 maja 2017 o 18:10

    No i nie pomyślałam, że ciasto z takiej formy będzie podawane „do góry nogami”. Owoce trzeba by dać na dno (czy się zbytnio nie przypieką?) lub w środku ciasta. A może zrezygnować ze świeżych i domieszać suszone? Np. pokrojone morele? Co o tym myślicie?

    1. admin admin 27 maja 2017 o 10:08

      ja myślę że spokojnie ciasto wyjmiesz z takiej formy więc owoce dałabym na wierzch – świeże 🙂

  93. Avatar Selina 24 maja 2017 o 07:52

    Prawdę mówiąc nie mam pojęcia? Jeśli jest duża (ok. 20 cm. śr.) można by spróbować. Ciasto z mąki kokosowej jest dość ciężkie, nie rośnie tak bardzo jak np. tradycyjny biszkopt.( Moje po upieczeniu miało 4 cm. wys.)
    Jeśli użyjemy małej foremki, powierzchnia ciasta może być zbyt gruba i powstanie zakalec. Mogę się oczywiście mylić. Warto by spróbować.
    Nie mam doświadczenia w pieczeniu w silikonie, chętnie się zapoznam z opiniami innych osób. Myślę, że trzeba też pamiętać, że ciasto po upieczeniu jest bardzo miękkie i delikatne. Czy da się je latwo i bez uszkodzenia wyjąć z takiej formy? Martyno, jeśli chcesz, próbuj i podziel sięz nami opinią. Pozdrawiam?

  94. Avatar Martyna 23 maja 2017 o 19:03

    A można piec w okrągłej formie silikonowej na babki?

    1. admin admin 24 maja 2017 o 17:25

      tak 🙂

  95. Avatar Selina 22 maja 2017 o 23:26

    Nie miałam takiej małej blaszki jak w opisie (20×20). Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 22cm. (też wyłożyłam papierem)
    Aby ładnie wyglądało po upieczeniu, oprószyłam (przez sitko ) ksylitolem, który rozdrobniłam na puder za pomocą blendera.

    1. admin admin 24 maja 2017 o 17:28

      wspaniale 🙂 mam nadzieję że ciasto smakowało 🙂

  96. Avatar Magda 21 maja 2017 o 18:59

    Mogę prosić o wymiary blaszki?

    1. Avatar Magda 21 maja 2017 o 19:01

      sory, przecież jest w opisie 😉

  97. Avatar Selina 14 maja 2017 o 12:47

    Witam
    Dziękuję za przepis.
    Ciasto pyszne!
    Dla tych, ktorym nie wyszło podaję zmiany.
    Dałam jaja L.
    Miód i olej muszą być płynne (roztopiłam w mikrofali)
    Po ubiciu jajek (5 min.) dodałam miód i ubijałam jeszcze 5 min.
    Ważne! Przesiewałam mąkę partiami i delikatnie mieszałam. Nie miksować! Konsystencja była jak na biszkopt, lekka i puszysta.
    Im dłuższe mieszanie, tym ciasto gęściejsze i kleiste.
    Można też ubić same żółtka, dodać składniki, a pianę z białek delikatnie wmieszać na końcu.
    Życzę wszystkim powodzenia?

    1. admin admin 15 maja 2017 o 10:29

      bardzo dziękuję za taki komentarz 🙂 to cenne wskazówki

    2. Avatar AniaS 25 lipca 2017 o 00:58

      Dziękuję serdecznie za te porady. Byłam trochę przerażona komentarzami ale dzięki Pani ciasto wyszło mi fenomenalne!

  98. Avatar Paulina 25 kwietnia 2017 o 09:15

    Ciezko mi okreslic 🙂 sporbuje jedno woecej dodac nastepnym razem

  99. Avatar Paulina 20 kwietnia 2017 o 19:49

    Witam , moje ciasto nie urosło 🙁 i wygladalo bardziej na kruche a nie budyń. Zrobilam zgodnie z przepisem nie wiem co poszlo nie tak.

    1. admin admin 21 kwietnia 2017 o 10:40

      a jakiej wielkości były jajka?

  100. Avatar Justyna 18 kwietnia 2017 o 12:48

    Zrobiłam z truskawkami mrożonymi i ksylitolem – dodałam również 1/3 szklanki mleka kokosowego, jednak ciasto wydaje mi się praktycznie niesłodkie. Dla mnie – słodyczowego łasucha – to za mało ale ogólnie przepis super 🙂 a i z tym mlekiem to piekłam zdecydowanie dłużej jakieś 45-50 minut.

    1. admin admin 21 kwietnia 2017 o 10:33

      Justyna spokojnie następnym razem możesz dodać więcej miodu lub syropu klonowego

  101. Avatar olcia9012 30 marca 2017 o 10:29

    A czy mąkę kokosową można zastąpić mąką ryżową??

    1. admin admin 2 kwietnia 2017 o 18:43

      Olcia najlepiej wymieszać ją wtedy z inną maka aby ciasto nie było klejące i zbite

  102. Avatar Asia 23 marca 2017 o 14:23

    Witam, Pani Kingo czy można zastąpić prpszek do pieczenia, sodą? I jak to zgrać?

  103. Avatar AleksB 20 marca 2017 o 19:46

    A jakiej pojemności szklanki używasz? Ja operuje raczej w gramach i mililitrach i boję się, że ze szklankowych pomiarów mi nie wyjdzie.

    1. admin admin 21 marca 2017 o 16:00

      używam szklanek o pojemności 250 ml

  104. Avatar Dorota 18 marca 2017 o 18:20

    Kurczę smakuje jak omlet 🙁 co poszło nie tak?

  105. Avatar Basia 7 marca 2017 o 23:32

    Witam czy konieczne jest pieczenie z funkcją termoobiegu?

    1. admin admin 8 marca 2017 o 07:13

      nie 🙂 można z funkcją góra dół ale wtedy należy podwyższyć temperaturę do 10C

  106. Avatar magda 7 marca 2017 o 22:39

    Super dziękuję ?jutro Dzień Kobiet i tym właśnie ciastem będę świętowała ?

  107. Avatar magda 26 lutego 2017 o 17:34

    Czy zamiast miodu można dać ksylitol?

    1. admin admin 3 marca 2017 o 11:03

      można wtedy należy dodać go 2 łyżki i zwiększyć ilość mleka do 1/3 szklanki

      1. Avatar magda 7 marca 2017 o 16:36

        Tylko,ze tutaj w przepisie nie ma mleka ?

        1. admin admin 7 marca 2017 o 21:25

          racja 🙂 ale chodziło mi o to aby dodać więcej cieczy tzn dodać mleka lub soku

          1. Avatar magda 8 marca 2017 o 11:37

            Nie myślałam,że to ciasto będzie takie pyszne:) właśnie zajadam na drugie śniadanie. Jest obłędne:) mam jeszcze jedno pytanko.Jak myślisz można to ciasto zamrozić?

  108. Avatar Edyta Tworzydło 21 lutego 2017 o 13:24

    witam. jest jakaś szansa zastąpić czyms jajka? siemie lniane? babka jajowata? banan? w jakich proporcjach?

    1. admin admin 22 lutego 2017 o 17:24

      polecam zastąpić jajkiem z siemienia na w proporcji 1 jajko = 1 łyżka mielonego siemienia dajemy 3 łyżki ciepłej wody

  109. Avatar Aneta 20 lutego 2017 o 17:58

    Witam, ciasto wyglada obłędnie 🙂 Ze słodzików moge uzywac jedynie stewii (mam akurat płynna) i ksylitolu który obecnie mi sie skonczył. Czy jest szansa, że na stewii płynnej wyjdzie (miod i syrop też w sumie mają płynną konsystencję)?

    1. admin admin 22 lutego 2017 o 17:26

      jak najbardziej uda się na stewii płynnej

  110. Avatar PaulinaSm 19 lutego 2017 o 16:47

    Wczoraj skończyła mi sie mąka kokosowa ;(;( ale mam make z amarantusa (nigdy wcześniej jej nie używałam) czy z nia tez wyjdzie ciasto? Czy proporcje powinnam zmienić? 🙂

    1. admin admin 19 lutego 2017 o 23:17

      mąkę amarantusową można użyć z w tym przepisie ale należy ją wymieszać z inną mąką aby ciasto urosło
      jeżeli chcemy aby taka mieszanka trafiła do ciasta to musi być jej o 1 raz więcej niż maki kokosowej

  111. Avatar Jagoda 19 lutego 2017 o 15:31

    ja zamiast malin daje czasem wiorki kokosowe i 2 lyzeczki kakao jak dla mnie jest pycha

    1. admin admin 19 lutego 2017 o 23:12

      oooo muszę spróbować wersję czekoladową 🙂

    2. Avatar Ola 28 lutego 2017 o 08:17

      A w tym wypadku dodajesz więcej jajek? Też pomyślałam o tym aby dodać wiórki kokosowe

  112. Avatar Natalia 15 lutego 2017 o 08:53

    Hej,
    w tym tygodniu rozpoczęłam eksperymenty z mąką kokosową. Zaczęłam skromnie od naleśnika z dwóch jajek, około 300 ml mleka i 20g mąki (proporcje dziwne, ale zwykle sypię wszystko na oko). Robiąc ciasto uważałam by maki nie dodać za dużo, gdyż jest bardzo chłonna. Jednak po wlaniu na patelnie, naleśnik stał się zbyt kruchy by go przewrócić i rozsypał się. Dodałam nawet dodatkowe jajko, licząc że to bardziej zbije masę. Aż się boje próbować upiec ciasto, żeby mi jakaś masakra nie wyszła. Masz jakąś rade dla początkujących??
    serdecznie pozdrawiam

  113. Avatar Mon 11 lutego 2017 o 14:49

    A mozna na mące ryżowej np? Maz uczulony na kokos i orzechy ☹️

    1. admin admin 13 lutego 2017 o 15:57

      można spokojnie ale do ryżowej warto dodać łyżeczkę skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 🙂

  114. Avatar Mon 11 lutego 2017 o 14:48

    A mozna na ryżowej mące np? Moj maz kocha ciacha a orzechy kokosy uczulony 🙁

  115. Avatar ASIA 8 lutego 2017 o 19:35

    A jeśli bym chciała żeby ciasto było ciemne? W jakich proporcjach dodać kakao lub karob i troszkę cynamonu?

    1. admin admin 9 lutego 2017 o 16:55

      odejmij 1 łyżkę mąki kokosowej i zastąp ją 1 łyżką kakao z cynamonem

  116. Avatar Alice 6 lutego 2017 o 13:09

    Witam, jakimi owocami można zastąpić malinki?

    1. admin admin 7 lutego 2017 o 10:25

      dowolnymi 🙂 np. borówki, jabłka gruszki

  117. Avatar Patrycja 6 lutego 2017 o 12:09

    Droga Kingo. Czy masz jakis przepis na ciasto na pierogi z maki kokosowej

    1. admin admin 7 lutego 2017 o 10:34

      jeszcze nie 🙂 ale postaram się coś wykombinować 🙂

  118. Avatar Anna 3 lutego 2017 o 18:34

    Witam! Pierwszy raz jestem tutaj, ciasto mi wyszło smaczne. Dziękuje 🙂 pyta UE – przestałam make kokosowa ale na końcu zostali mi duzo wiórów które nie chciały przejść przez sito. Wsypałam to do miski i sie zastanawiam czy dobrze zrobiłam 😉 pierwszy raz mam do czynienia z mąka kokosowa. Bede wdzięczna za odpowiedz.

    1. admin admin 4 lutego 2017 o 10:42

      Aniu zrobiłaś bardzo dobrze 🙂

  119. Avatar Kasia 2 lutego 2017 o 15:42

    masa wyszła jak na kruche ciasto, a nie na budyń , a mąki dałam pol szklanki tak jak w przepisie 🙁

    1. admin admin 4 lutego 2017 o 10:46

      Kasiu jajka musiały być za małe – mąka kokosowa jest mąką bardzo chłonną więc jeżeli jest za mało płynu powstaje coś w stylu kruchego ciasta. Na przyszłość polecam dodać o jedno jajko więcej

  120. Avatar bella 27 stycznia 2017 o 16:07

    witam.Dodaje zamrożone owoce Wtedy się nie zapadają.Zamiast jaj daje banany z chia i mlekiem kokosowym lub sojowym.

    1. admin admin 28 stycznia 2017 o 00:08

      ooooooo świetny pomysł – muszę spróbować 🙂

    2. Avatar mamanadiecie 6 lutego 2017 o 11:28

      a w jakich proporcjach?? ja też nie mogę jajek, więc byłabym wdzięczna za odpowiedź bo ciasto wygląda bosko!

  121. Avatar Ula 26 stycznia 2017 o 19:22

    Droga Kingo czy moglabys podac ilosc mąki na 6 jajek ale rozmiar L? Ciasto wyglada cudownie i to jest wlasnie to czego szukam na diecie 🙂 pozdrawiam ciepło 🙂

    1. admin admin 27 stycznia 2017 o 11:58

      Ula dodaj do podanej porcji 1 czubatą łyżkę mąki 🙂

      1. Avatar Ula 28 stycznia 2017 o 10:59

        Dziękuję i muszę powiedziec ze to przemile z Twojej strony ze wszystkim odpisujesz! 🙂

        1. admin admin 28 stycznia 2017 o 11:17

          Ula mając tak wyjątkowych czytelników uwielbiam o nich dbać 🙂

  122. Avatar Ewelina 22 stycznia 2017 o 15:04

    Mi niestety wyszedl placek. Powinnam przeczytac komentarze przed pieczeniem, jest tam duzo wiecej szczegolow niz w samym przepisie. Nie potrafie piec, te wszystkie triki sa dla mnie nowoscia. Wlewalam olej ubijajac jajka i to byl blad. Tak zrozumialam przepis, szkoda. Moze nastepnym razem? Pozdrawiam p. Kingo, jest Pani wspaniala :* Chcialabym tak gotowac jak Pani 🙂

    1. admin admin 22 stycznia 2017 o 19:32

      Prosze zwracać się do mnie po imieniu 🙂 mam nadzieję że następnym razem wyjdzie 🙂 dziękuję za miłe słowa :*

  123. Avatar Ewczyk 8 stycznia 2017 o 16:29

    Nie posiadam piekarnika z termoobiegiem i ogólnie mało się znam na pieczeniu, zatem chciałabym zapytać w jakiej temperaturze mogę piec to ciasto bez tej funkcji? Będę wdzięczna za podpowiedź, pozdrawiam.

    1. admin admin 8 stycznia 2017 o 17:14

      wystarczy obniżyć temperaturę o 10 C

  124. Avatar Maja 28 grudnia 2016 o 18:57

    Hej Kinga, czy moge prosić o miary w wersji ml lub gr zamiaszka szklanek? Czy 1/2 szklanki mąki to 125gr mąki?

    1. admin admin 2 stycznia 2017 o 11:15

      jedna szklanka mąki o pojemności 250 ml = 1 szklanka = 170 g czyli 1/2 szklanki to 125g

      1. Avatar Emilka 10 stycznia 2017 o 15:47

        Skoro 1 szklanka mąki to 170g, to 1/2 szklanki = 85g.
        Przepis super, dziękuję!
        Buźka ;*

  125. Avatar AniaJCh 21 grudnia 2016 o 18:02

    A ja mam takie pytanie z innej beczki – czy forma ma być czymś wyłożona, jakimś papierem do pieczenia itp? Mam nadzieję że ciasto mi wyjdzie bo robię je na wigilię do przedszkola do córki 🙂

    1. admin admin 21 grudnia 2016 o 23:15

      Aniu pisze w punkcie 1 – wyłożyć papierem do pieczenia. ps. trzymam kciuki – ciasto musi się udać 🙂 Życzę Wam pięknych i smacznych Świąt :*

  126. Avatar uleczka79 2 grudnia 2016 o 10:42

    Witam serdecznie, mi niestety po dodaniu mąki kokosowej wyszła konsystencja kruszonki ? nie wiem co moze być powodem. Moze jakiś pomys? Będę próbować jeszcze raz i mam pytanko ( być moźe głupie) czy zamieniając jajka na siemię teź ubijamy mikserem jak w przypadku jajek?

    1. admin admin 2 grudnia 2016 o 15:01

      zamieniając jajka na jaka z siemienia wystarczy wymieszać jednak polecam wtedy mąkę kokosową wymieszać z odrobiną mąki z ciecierzycy.
      Mąka kokosowa jest bardzo chłonna więc może za dużo Pani jej wsypała – na razie nic innego nie przychodzi mi do głowy.

  127. Avatar Monika 30 listopada 2016 o 14:09

    Ciasto wyszło genialne!:) a oprócz ciasta z marchewki nigdy nic mi się nie udało jeśli chodzi o wypieki:) dziękuję;p

    1. admin admin 30 listopada 2016 o 15:32

      Moniko bardzo się cieszę 🙂 dziękuję za komentarz i polecam się na przyszłość :*

  128. Avatar dominika_dikart 27 listopada 2016 o 22:44

    Witaj 🙂 zrobiłam dziś Twój przepis, to był mój pierwszy raz z mąką kokosową. Ciasto WYSZŁO! (a mam dwie lewe ręce do pieczenia ciast) Wszystkim smakowało, lecz jedna osoba zarzuciła mi, że jest „za suche”. Co zrobić by tego uniknąć? Może dałam za mało oleju kokosowego? 1/4 szklanki niby odmierzyłam, ale mogło być trochę mniej. A może jest jeszcze inny sposób na to. Pozdrawiam!

    1. admin admin 27 listopada 2016 o 23:05

      Mąka kokosowa ma to do siebie że bardzo absorbuje płyny i jeżeli jest ich za mało w wypieku powoduje jego suchość. Można na przyszłość dodać odrobinę więcej mleka aby rozrzedzić ciasto lub po prostu więcej owoców 🙂

      1. Avatar dominika_dikart 28 listopada 2016 o 20:46

        Dziękuję za szybką odpowiedź, dziś robię drugi raz to ciasto, tym razem z owocami z kompotu 🙂

        1. admin admin 28 listopada 2016 o 23:43

          Dominiko koniecznie daj znać jak się udało 🙂

          1. Avatar dominika_dikart 2 grudnia 2016 o 15:40

            Znowu się udało, także myślę że przepis mam opanowany 🙂 wyszło mi tylko 1/5 szklanki oleju kokosowego, więc uzupełniłam rzepakowym. owoce dałam z syropu więc ciasto wydawało się wilgotniejsze. Jedyne co mogę dodać, że w moim przypadku 20 minut wystarczyło (piekłam 25 i lekko się zjarał wierzch ;)) pozdrawiam!

          2. admin admin 2 grudnia 2016 o 16:30

            ufff – zawsze się stresuję czy ciasto się udało czytając komentarze 🙂 Twój bardzo dobrze zaczęłaś 🙂 „Znowu się udało, także myślę że przepis mam opanowany ” – dziękuję za wypróbowanie i za komentarz :*

  129. Avatar Joanna 24 listopada 2016 o 18:47

    pyszne ciasto kokosowe, musze tylko zaznaczyc ze moja corka nie moze spozywac jajek wiec zastapilam je BANANAMI, zblendowalam je najpierw. obawialam sie ze nic z tego nie wyjdzie ale musze powiedziec ze ciasto moze pieknie nie wyroslo ale za to smak niesamowity. dzis robie poraz drugi i zastapie maliny borowkami.
    dziekuje za inspiracje.
    pozdrawiam

    1. admin admin 24 listopada 2016 o 23:12

      Asiu jeżeli córka nie może jajek proponuje dodać do mąki koksowej odrobinę mąki z ciecierzycy a resztę jajek zastąpić np. jajkami z siemienia lnianego

  130. Avatar Zuzia 10 listopada 2016 o 21:53

    Kingo, przepis jest niesamowicie kuszący! Jutro zamierzam robić ciasto 🙂 Mam jednak jedno pytanie: czy olej kokosowy ma być nierafinowany (ze smakiem kokosa) czy bez smaku?

    1. admin admin 11 listopada 2016 o 14:33

      ja wybieram zawsze nierafinowany

  131. Avatar Espressa 31 października 2016 o 17:21

    Cześć Kinga!
    Z radością przystąpiłam do majstrowania ciasta bo teskniła w szafce mąka kokosowa- ładnie sobie jaja z miodem i olejem koko ubilam w thermoniksie, przesiałam do tego mąkę i proszek; było pusztste, domieszałam tylko pare sekund na obrotach 2.Jednak po włożeniu łyżki żeby przelać ciasto na blachę, wszystko opadło w naczyniu. Mimo że miało konsystencję gęstego budyniu, nie wstało w piecu i nie jest takie puszyste. Why? ? bo chcę spróbować jeszcze raz ?

    1. admin admin 2 listopada 2016 o 10:41

      Aniu myślę że thermomix jest winien – tzn on tak dobrze miesza że aż za dobrze 🙂 w tym cieście wystarczy dosłownie kilka ruchów ręki aby nie stracić tej lekkości ubitych jajek

  132. Avatar hanka 29 października 2016 o 13:21

    A czy można użyć mrożonych malin? Przeczytałam komentarze z góry na dół i z dołu do góry i boje się, że przy modyfikacji ciasto może nie wyjść a maliny mam tylko mrożone. da radę? pozdrawiam ciepło

    1. admin admin 2 listopada 2016 o 10:31

      da radę 🙂

  133. Avatar alexis 21 października 2016 o 18:04

    A mi niestety nie wyszło 🙁
    Wszystko zrobione wedle przepisu
    Ciasto wygląda jak placek

  134. Avatar Mirek 20 października 2016 o 21:05

    A ja ten przepis wykorzystałem do zrobienia chleba. Ponieważ jestem na ketonach od wielu lat , więc potrzebuje produkty o niskiej zawartości węglowodanów. Użyłem trzech jaj, resztę uzupełniłem jogurtem, do mąki kokosowej dodałem mąki lnianej, a proszek zastąpiłem sodą oczyszczoną, jeszcze trochę cytryny i chlebek jest genialny. Tu jest sporo dość fajnych przepisów, ale niestety nie dla mnie. Po prostu unikam węglowodanów. POZDRAWIAM

    1. admin admin 21 października 2016 o 18:05

      Mirek – genialny pomysł – z pewnością wypróbuję.
      Postaram się dodawać więcej przepisów low-carb 🙂

  135. Avatar Ewa 18 października 2016 o 18:46

    Czy powinnam dac szklanke maki czy pol? Pół to jakos dziwnie mało.. pozdrawiam!

    1. admin admin 19 października 2016 o 15:55

      Ewa pół szklanki mąki koksowej – jest ona bardzo chłonna dlatego tak mało

      1. Avatar Ewa 20 października 2016 o 15:16

        Dziękuję za odpowiedź! Pierwszy raz robie ciasto z mąki kokosowej, mam nadzieje, że wyjdzie przepyszne:)

        1. admin admin 21 października 2016 o 18:08

          Ewka koniecznie daj znać 🙂

  136. Avatar sruba555 3 października 2016 o 17:42

    Droga Pani Kingo.
    Ciasto mi urosło, ale zamiast oliwy z oliwek, czy oleju kokosowego dodałam oleju rzepakowego i chyba przy dużo, bo ciasto trochę mokre i czuć ten olej. Poza tym jeszcze dodałam drobno pokrojone śliwki, bo maliny wcześniej ktoś zjadł 🙂 No i ciasto trzymałam dłużej, bo cały czas było mokre i trochę się zbrązowiło. Niestety po 40 minutach i tak było mokre w środku, ale skoro Pani pisze, że powinno być wilgotne, to chyba OK?

    Mimo to jeszcze raz spróbuję upiec 🙂

    Pozdrawiam

    1. admin admin 4 października 2016 o 18:14

      Polecam bo ciasto jest naprawdę wyjątkowe 🙂

  137. Avatar Mariola 28 września 2016 o 13:59

    Robiłam juz dwa razy w wersji z malinami. Było przepyszne! Dziś zrobiłam w wersji „zebra”. Wyszło rewelacyjnie!!!!

    1. admin admin 28 września 2016 o 16:05

      bardzo się cieszę. Przyznam, że martwiłam się trochę o to ciasto bo kilku osobom tutaj się ni udało. Już zastanawiałam się jak zmodyfikować ten przepis. Obecnie zdecydowana większość chwali sobie ten wypiek więc wnioskuję że po prostu ktoś musiał zrobić coś nie tak 🙂 skoro się nie udało.
      Mariola jeszcze raz dziękuję za wiadomość 🙂

  138. Avatar Gosia 24 września 2016 o 22:02

    brzmi pysznie, ale nie mam mąki kokosowej 🙁 można zamienić na jaglaną? Czy wyjedzie zbyt mokre?

    1. admin admin 26 września 2016 o 13:49

      można użyć jaglanej ale należy dodawać jej więcej. Mąką kokosową moża zrobić samemu poprzez zmiksowanie wiórków kokosowych w młynku do kawy

      1. Avatar Gosia 27 września 2016 o 23:44

        rzeczywiście, przy mieszaniu zobaczyłam, że trzeba było dodać więcej 🙂 ale wyszło. oo dobrze wiedzieć 🙂 myślałam, że wymaga większych czarów

  139. Avatar Sławek 20 września 2016 o 22:46

    Dziękuję za wyjaśnienie, Pani Kingo.
    Muszę się przyznać do jeszcze jednego błędu w moim pierwszym podejściu do Pani kokosowego ciasta.
    Po wysłaniu poprzedniej wiadomości oświeciło mnie, że ilości proszku do pieczenia także nie podwoiłem…
    Dam Pani znać o wyniku drugiej próby.
    Pozdrawiam.

    1. admin admin 20 września 2016 o 23:07

      czekam z niecierpliwością 🙂 jeszcze raz dziękuję za korzystanie z przepisów – to wiele dla mnie znaczy jak obecne są w kuchniach 🙂

  140. Avatar Slawomir 19 września 2016 o 19:06

    Szanowna Pani Kingo,
    dziękuję za ten przepis – pierwsze ciasto już znika…
    W mojej wersji, z uwagi na dużą blachę, podwiłem ilość produktów z wyjątkiem ilości miodu (zapmnienie!). Mimo to ciasto jest OK.
    Nie jestem biegły w mące kokosowej i mam tu pytanie do jej przesiewania – mąka, której użyłem (Oil Nut) jest za gruba do sita, na którym normalnie przesiewam mąki i musiałbym jej zbyt dużo wyrzucić. To, co zostało na sicie, wmieszałem w ciasto. Poza tym, także przez tę mąkę, moje ciasto jest znacznie ciemniejsze, co nie ujmuje mu uroku…;-)
    Są zatem różne mąki kokosowe?
    Pozdrawiam!

    1. admin admin 20 września 2016 o 14:46

      Panie Sławomirze dziękuję za wypróbowanie przepisu. Mąka kokosowa jest jedna ale ze względu na producentów może być różnie mielona. Na przyszłość polecam to co zostanie na sicie również dodać do ciasta lub dodatkowo zmiksować w młynku do kawy.

  141. Avatar Pati 3 września 2016 o 13:21

    Wlasnie biore sie za pieczenie tego ciasta i zastanawiam sie w jakich proporcjach mam zamienić 6 jajek na mleko sojowe z octem. Pomocy ??

    1. admin admin 5 września 2016 o 11:05

      1 jajko = 1/4 szklanki mleka z octem inne zmieniki to
      Zamienniki dla 1 jajka:
      ¼ szklanki mus jabłkowego ok 60 g
      ¼ szklanki jogurtu roślinnego lub naturalnego ok 60 g
      1 łyżka octu + ½ łyżeczki sody
      ¼ szklanki zmiksowanych na puree bananów ok 56 g
      ¼ szklanki dowolnego puree np. z dyni, słodkich ziemniaków,marchewki ok 60 g
      1 łyżka mielonego siemienia lnianego wymieszana z 3 łyżkami wody
      ¼ szklanki zmiksowanego tofu ok 60 g
      1 łyżka babki płesznik wymieszana z 3 łyżkami wody
      1 łyżka zmielonych nasion chia wymieszana z 3 łyżkami wody
      ⅓ szklanki powideł śliwkowych lub konfitury wtedy należy zmniejszyć ilość cukru ok 60 g
      ¼ szklanki oleju roślinnego
      1 łyżka skrobi kukurydzianej + 2 łyżki wody
      w przypadku pieczenia bezy: woda z ciecierzycy (zobacz przepis na wegańską pavlową )

  142. Avatar Pycha!!!! 16 sierpnia 2016 o 21:15

    Upiekłam raz z malinami, bomba.
    Wczoraj awaryjnie, na szybko z bardzo dojrzałymi brzoskwiniami ufo, które wysypałam jak popadnie. Moje dzieci już kochają to ciasto a ja boję się, że się uzależnię:)

    1. admin admin 16 sierpnia 2016 o 23:54

      Kochana spokojnie możesz uzależniać się od tego ciasta 🙂

  143. Avatar Ania 15 sierpnia 2016 o 19:27

    Kingo piekłam ostatnio to ciasto i mi nie wyszło 🙁 chce zrobic kolejne podejscie… Czy jajka ubijamy całe ? Czy moze żółtka i białka osobno bo juz nie wiem co zrobiłam zle ale miksowalam całe jajka i w zasadzie masa nie była puszysta… Była wodnista, po dodaniu suchych składników miała konsystencje budyniu ale lekko jakby zwarzonego, choc wydawało mi sie ze moze to od maki kokosowej… Sama nie wiem. Ostatnio nic mi nie wychodzi i nawet murzynek po wyciagnięciu z piekarnika okazuje sie zakalcem…

    1. admin admin 15 sierpnia 2016 o 22:51

      Aniu jajka ubijamy całe- mają być kremowe i puszyste. Następnie cienką stróżką wlewamy olej. Ważne aby nie mieszać wszystkich składników razem za długo.
      Polecam Ci kolejne podejście bo ciasto na prawdę fantastyczne

  144. Avatar Agata 15 sierpnia 2016 o 11:15

    Zrobiłam ze śliwkami. Polecam! Na drugi dzień jeszcze lepsze 🙂

    1. admin admin 15 sierpnia 2016 o 22:40

      wspaniale! super pomysł na śliwki!

  145. Avatar Wiki 8 sierpnia 2016 o 19:43

    A czy 2 łyżeczki proszku to nie za dużo? Ciasto wyszło jak placek i jest zbite a proszek jest bardzo mocno wyczuwalny 🙁

    1. Avatar Paulina 11 lutego 2017 o 17:16

      U mnie tak samo, a wszystko według przepisu 🙁

  146. Avatar Wiki 8 sierpnia 2016 o 18:31

    Mi niestety też nie wyrosło 🙁 a próbowałam dwa razy.. Niestety ciężko było mi uzyskać konsystencję jak budyń. Może jakieś rady?

    1. admin admin 9 sierpnia 2016 o 10:09

      czy mąka wraz z proszkiem była dobrze przesiana?

      1. Avatar Wika 26 sierpnia 2016 o 11:12

        Tak tak, dobrze przesiana
        mieszane przez 10 minut jak w przepisie i niestety klapa 🙁
        a jesli chodzi o wlewanie oleju – dopiero po ubiciu jajek go dodać czy cały czas miksując go dolewać? 🙂

        1. admin admin 29 sierpnia 2016 o 10:14

          Jajka ubijać wraz z miodem około 10 minut za pomocą miksera a po tym czasie wlewać cały czas miksując olej

  147. Avatar jatta 7 sierpnia 2016 o 20:37

    Jaki mozna zastosować zamennik miodu? stevia, ksylitol?

    1. admin admin 9 sierpnia 2016 o 10:08

      tak jak piszesz lub jeszcze erytrol

      1. Avatar jatta 16 sierpnia 2016 o 20:19

        Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Zrobiłam ze stevią, ale wyszło odrobinę gorzkie w smaku. nie wiem czy to wina stevii ( pierwszy raz piekę z jej użyciem ) czy też proszku do pieczenia. Natomiast ciasta wyszło tak maleńko, że absolutnie nie byłabym w stanie nawet rozsmarować po dnie w takiej foremce, o jakiej Pani pisze. Udało mi się cinką warstwą rozłożyc je w 18 cm keksówce

        1. admin admin 16 sierpnia 2016 o 23:53

          dziwie się ponieważ u mnie piekłam właśnie w foremce 20 x 20 cm i wyrosło tak jak na zdjęciu. Wysokie było na 5 cm. Co do stevii to ona spowodowała gorzki smak.

          1. Avatar jatta 17 sierpnia 2016 o 21:22

            w takim razie zrobię jeszcze jedno podejście 🙂 a który z zamienników cukru nie daje gorzkiego posmaku? może ksyliotol albo ten erytrol?

          2. admin admin 18 sierpnia 2016 o 09:34

            dokładnie tak jak piszesz 🙂

  148. Avatar Iwona 6 sierpnia 2016 o 21:55

    Super prosty przepis. Właśnie robię to ciasto z borowkami, już nie mogę się doczekać pierwszego kęsa 🙂

    1. admin admin 7 sierpnia 2016 o 15:37

      Iwono koniecznie daj znać jak Ci smakuje 🙂 ?

  149. Avatar Basia 2 sierpnia 2016 o 15:52

    ciasto wyszło 🙂 zdjęcie wrzuciłam w komentarzu na Facebooku pozdrawiam 🙂

  150. Avatar Basia 2 sierpnia 2016 o 13:14

    dzisiaj będę próbować . ciekawe czy wyjdzie. dziękuję za pamięć o przepisach bez glutenu cukru i laktozy !:-)

    1. admin admin 2 sierpnia 2016 o 16:40

      Basiu koniecznie daj znać jak Ci się udało! pamiętaj aby pod koniec nie mieszać za długo wszystkich składników 🙂

  151. Avatar Magdalena 2 sierpnia 2016 o 11:08

    Mnie się chyba nie udało… Nie wiem ale miało zupełnie inną strukturę niż to pokazane na zdjęciu i smakowało trochę jak jajecznica na słodko… Jajka ubijałam 10 minut aż były puszyste i kremowe, potem olej i chyba ta nieszczęsna mąka… nie znalazłam w sklepie mąki kokosowej i zgodnie z poradą na fb zmieliłam wiórki kokosowe. Dałam ich odrobinę więcej gdyż nie były bardzo gładko zmielone bo bałam się że zrobi się masło kokosowe… Szkoda 🙁

    1. admin admin 2 sierpnia 2016 o 16:39

      a czy mąka była przesiana? ciasto powinno być wilgotne o aromacie koksowym.

  152. Avatar Sylwia 1 sierpnia 2016 o 17:54

    Czy mozna olej kokosowy zastapic olejem rzepakowym ?

    1. admin admin 2 sierpnia 2016 o 16:36

      tak 🙂

  153. Avatar Madzia 1 sierpnia 2016 o 09:43

    Niestety mi też nie wyszło takie puszyste 🙁 wszystkich składników dodałam według przepisu… a wyszło niskie i zbite 🙁 mimo wszystko zniknęło w godzinę! dlatego koniecznie muszę powtórzyć, tylko co mogę zmienić?
    Pozdrawiam z Tarnowskich Gór 🙂

    1. admin admin 1 sierpnia 2016 o 11:11

      Magdo już daję wskazówki 🙂
      1. przesiej mąkę z proszkiem
      2. jajka rozmiar M
      3. Ciasto ma konsystencją przypominać budyń
      4. Nie mieszaj za długo wszystkich składników

  154. Avatar Julita 31 lipca 2016 o 12:09

    Dobre 🙂 Ale następnym razem spróbuję z musem jabłkowym, bo w podstawowym przepięcie straszni czuć jaja. Ale mimo to ciacho zniknęło w jeden dzień ?

    1. admin admin 31 lipca 2016 o 13:50

      bardzo się cieszę! daj znać jak się udało z musem 🙂

  155. Avatar Dorota 30 lipca 2016 o 18:50

    W moim cieście: 1335kcal, 50,3g białka, 104g węgli, 86,5g tłuszczu. Dzieląc na 12 kawałków w jednym jest: 111kcal, ,4,2g białka, 8,6g węgli i 7,2g tłuszczu

    1. admin admin 31 lipca 2016 o 13:49

      kochana bardzo Ci dziękuję :*

  156. Avatar Dorota 30 lipca 2016 o 14:11

    Ile u ciebie to szklanka? 200ml? Zaraz zabieram się do roboty. Tylko zarówno oleju kokosowego jak oliwy zostały mi resztki i zamierzam użyć masła ghee. Zobaczymy jak to wyjdzie.

    1. Avatar Dorota 30 lipca 2016 o 15:23

      *250ml miało być

      1. admin admin 31 lipca 2016 o 13:49

        własnie tyle 🙂 to u mnie szklanka 🙂

    2. admin admin 31 lipca 2016 o 13:49

      szklanka to u mnie 250 ml – masło ghee – świetny wybór !

  157. Avatar Kornelia 30 lipca 2016 o 12:54

    Witam Kinga zrobiłam wczoraj to ciasto dobre tylko ze maliny wpadły mi do środka i takie ciasto satało sie mokre ?? jak zrobić zeby bylo tak jak ty masz na zdjeciu ???

    1. admin admin 31 lipca 2016 o 13:48

      można spróbować dodać łyżkę mąki więcej – wszystko zależy od wielkości jajek może twoje były duże i ciasto było z mokre. Finalnie przed wyłożeniem na blaszkę ma przypominać konsystencją budyń 🙂

  158. Avatar GosiaK 29 lipca 2016 o 12:19

    Koniecznie muszę spróbować! Karmię piersią, więc muszę uważać na to co jem, a ten przepis wygląda na idealny w mojej sytuacji 🙂

    1. admin admin 29 lipca 2016 o 18:20

      polecam :*

  159. Avatar JULA 28 lipca 2016 o 10:29

    A ja mam pytanie z innej beczki 🙂 parę dni temu na instagramie dodała Pani zdjęcie ciasta z jabłkami, miał być przepis na blogu, ale nie mogę znaleźć, a sprawdzam już od paru dni. Nie ma? 🙂

      1. Avatar San 28 lipca 2016 o 14:10

        Szarlotkę barrrrdzo polecam 🙂 Robiłam już wiele razy – pychota! Mąż także uwielbia 😀

  160. Avatar monia 27 lipca 2016 o 23:17

    Mi niestety nie wyszło 🙁 Wyszedł placek 🙁 Może za szybko wymieszałam jajak z mąką ? Wyszła zbita masa która dało sie tylko przełożyć a nie przelewać do formy 🙁

    1. admin admin 28 lipca 2016 o 12:40

      ciasta nie należy za długo mieszać tylko do wymieszania składników.

  161. Avatar kasiak 27 lipca 2016 o 19:13

    Witam,
    dodałam tak jak w przepisie pół szklanki mąki kokosowej i ciasto wyszło suche i nie urosło ( mąka wciągnęła resztę składników) dlaczego? i czy można je jakoś odratować? pozdrawiam 🙂

    1. admin admin 27 lipca 2016 o 23:05

      już teraz nic się nie da zrobić – jedyne co to nasączyć ciasto wodą z sokiem z cytryny i odrobina miodu – czy dobrze wymieszałaś mąkę z proszkiem? to może być przyczyna nie wyrośnięcia ciasta 🙁

  162. Avatar Iwona C. 27 lipca 2016 o 16:57

    Wstawiłam ciasto do pieca – malinki się zapadły 🙁 no cóż ja już tak mam, po wymieszaniu jajek z miodem i olejem kokosowym masa zrobiła się wodnista, dodałam maki kokosowej 2x tyle co w przepisie no i wiadomo proszek do pieczenia też – co z tego będzie to się okaże

    1. Avatar Iwona C. 27 lipca 2016 o 17:24

      Dziewczyny mam pytanie: czy dodając olej do ciasta meleńką strużką to mikser trzymamy na dużych obrotach czy zmniejszamy?

      1. admin admin 27 lipca 2016 o 23:06

        zmniejszamy – aby nie ubrudzić całej kuchni 🙂

    2. admin admin 27 lipca 2016 o 23:07

      Iwona koniecznie daj znać co wyszło 🙂 żółtka należy długo ubijać aby były puszyste i kremowe – dopiero wtedy dodać olej. Przed wlaniem na blachę ciasto powinno mieć konsystencję budyniu 🙂

      1. Avatar Iwona C. 28 lipca 2016 o 06:07

        Hej Kingo – a zatem, jajka z miodem ubijałam długo były puszyste jak na biszkopt, jajek dałam 5szt bo miałam sporej wielkości, olej kokosowy wlewałam do jajek z miodek cienkim strumyczkiem jednak mikser chodził dość szybko, nie zmniejszałam obrotów i tu puszystość „zgineła” :(, mąki kokosowej dałam drugie tyle ale okazuje się że to było za mało bo malinki wpadły do ciasta i od razu na dno. No cóż ciasto się jednak upiekło. W smaku takie sobie. Może jajka były duże i ta ilość maki była za mała? może powinnam zmniejszyć obroty miksera przy wlewaniu oleju? A i jeszcze jedno – czy maka kokosowa z płatków taka zmielona w mikserze na wysokich obrotach bardzo się różni od takiej kupnej? może to też był kłopot?. No tak czy inaczej następnym razem będzie lepiej. A teraz dopijam poranna kawkę z ciastkiem kokosowym + serek + dodatkowe maliny i pędzę do pracy. POZDRAWIAM i czekam na odpowiedz 🙂

        1. admin admin 28 lipca 2016 o 12:40

          Iwono mąka kokosowa kupiona w sklepie jest bardzo drobno zmielona – i tutaj może być też powód różnicy. Myślę że tak jak piszesz – duże jajka zrobiły robotę 🙁 mam nadzieję że się nie zniechęcisz i dalej będziesz korzystała z Fit ciast 🙂 gorąco pozdrawiam :*

          1. Avatar Iwona C. 28 lipca 2016 o 16:18

            Zniechęcić się nigdy w życiu – zbyt kocham słodycze a z uwagi na zdrowie i konieczność ograniczeń „niezdrowej” żywności trzymam się FIT PRZEPISÓW – i Twoje wersje są fantastyczne, super że jesteś, dziękuję Ci za Twoją pasję i chęć dzielenia się nia z innymi 🙂

          2. admin admin 28 lipca 2016 o 18:47

            moja kochana dziękuję :* te słowa dla mnie bardzo wiele znaczą :*

          3. Avatar Iwona C. 28 lipca 2016 o 18:21

            Taki Drobiazg – Iwona C. i Iwona Chruścielewska z FB to jedna osoba 🙂 czyli JA – mam nadzieje że to przeczytasz 🙂 buziaki

          4. admin admin 28 lipca 2016 o 18:46

            kochana domyślam się 🙂 :*

  163. Avatar Aida 27 lipca 2016 o 16:44

    Witam, ekstra przepis!!! Czy mozna miod zamienic na ksylitol? Dziekuje 🙂

    1. Avatar magda 7 marca 2017 o 22:43

      Tak możesz dodać ksylitolu 2 łyżki ale wtedy do masy jajecznej z ksylitolem musisz dodać 1/3 szklanki np mleka

  164. Avatar Sandra 27 lipca 2016 o 13:05

    Kinguś a jaką jeszcze mąkę można użyć? Pszenną, kukurydzianą? Może owsianą? Z pszenną to na pewno da radę 🙂

    1. admin admin 27 lipca 2016 o 16:37

      polecam owsianą wtedy dodaj jej o 2 łyżki więcej

  165. Avatar Agata 27 lipca 2016 o 12:03

    Witam,
    prowadzę dietę w której liczę kalorie. Ile kalorii jest w takim całym cieście?

    Pozdrawiam

    1. admin admin 27 lipca 2016 o 12:25

      dziewczyny na moim FB wyliczyły że w jednym kawałku ok 60 kcal

  166. Avatar Kinga 27 lipca 2016 o 12:01

    Super, poproszę o więcej takich przepisów 🙂 ciasto jest pycha 🙂

    1. admin admin 27 lipca 2016 o 12:26

      <3 dziękuję :*

  167. Avatar Karolina 27 lipca 2016 o 11:34

    Kochana Kingo! Ponownie korzystam z Twojego przepisu 🙂 Dziś zrobię ciasto dla męża, który jutro wraca z delegacji służbowej.
    Pozdrawiam Cię serdecznie!

    1. admin admin 27 lipca 2016 o 12:26

      Karolino koniecznie daj znać jak Wam smakowało 🙂

      1. Avatar Karolina 28 lipca 2016 o 15:14

        Wyszło przepyszne ciacho! Dziękuję za przepis 🙂

        1. admin admin 28 lipca 2016 o 15:34

          bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz 🙂

  168. Avatar Ania 27 lipca 2016 o 11:25

    A czy wyjdzie z innymi owocami, np. śliwkami? Ostatnio cieżko u mnie z malinami, nigdzie nie mogę ich dostać.

    1. Avatar mmm 27 lipca 2016 o 14:18

      zdecydowanie nie wyjdzie… a wychodzi Ci bułka z serem i keczupem, kiedy korzystasz z przepisu na bułkę z serem i majonezem?
      błagam, używajcie mózgu zamiast wiecznie zadawać pytania jakbyście mieli IQ dżdżownicy. Owoce to tylko dodatek, możecie je zmieniać. Uważasz, że jak na końcu posypiesz to ciasto wiórkami kokosowymi to nagle przestanie smakować?

      1. Avatar Ania 27 lipca 2016 o 14:53

        Bardzo dziękuje za „przemiłą” odpowiedź na pytanie. To właśnie takie odpowiedzi świadczą o braku mózgu, a nie moje pytanie o zamianę owoców. Ale to już nie moja sprawa…

      2. admin admin 27 lipca 2016 o 16:42

        jeżeli tylko mogę to staram się podpowiedzieć aby osoby które nie maja danego produktu lub są na niego uczulone tez mogły wykonać takie ciasto.
        Staram się aby każdy w tym miejscu uzyskał potrzebna informację/odpowiedź/ pomoc dlatego mam zrozumienie dla każdego. Często na blog wchodzą zupełnie początkujący więc musimy mieć wyrozumiałość i cieszyć się, że chcą gotować 🙂
        Jeżeli podaję inne produkty to mam pewność że ciasto zawsze się uda – może smakować będzie nieco inaczej 🙂

    2. admin admin 27 lipca 2016 o 16:43

      oczywiście że się da:) kochana na FB widziałam już dzisiaj tą wersję z rabarbarem. Polecam też wiśnie, czereśnie, brzoskwinie, śliwki. Kochana szalej do woli 🙂 i koniecznie daj znać jak ci się udało :*

      1. Avatar Ania 27 lipca 2016 o 18:44

        Bardzo dziękuje, na pewno spróbuje 🙂

  169. Avatar Magda 27 lipca 2016 o 11:16

    Dokładnie mam to samo pytanie. Gdybym np. użyła bananów zamiast jajek? Żeby masa się skleiła…??

    1. admin admin 27 lipca 2016 o 16:44

      Oczywiście może być 1 mały banan – na 1 jajko lub:
      1. siemieniem lnianym – 1 i 1/2 łyżki siemienia lnianego namoczonego w 3 łyżkach gorącej wody = 1 jajko
      2. mus jabłkowy – 1/2 szklanki musu = 1 jajko

  170. Avatar Justyna 27 lipca 2016 o 11:05

    Witam, czy da się jeszcze czymkolwiek zastąpił w tym cieście jajka? Wygląda obłędnie pysznie i mam ochotę spróbować, ale na jajka jestem uczulona. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

    1. admin admin 27 lipca 2016 o 11:19

      Justyno oczywiście możesz zastąpić:
      1. siemieniem lnianym – 1 i 1/2 łyżki siemienia lnianego namoczonego w 3 łyżkach gorącej wody = 1 jajko
      2. mus jabłkowy – 1/2 szklanki musu = 1 jajko

      1. Avatar Aga 27 lipca 2016 o 13:50

        Można też spróbować z mlekiem sojowym z octem. Siemie lnie będzie zbyt suche. Opcja z musem moim zdaniem będzie lepsza i smaczniejsza ?
        Dziś zrobię z malinami, rabarbarem i morelą ?

        1. admin admin 27 lipca 2016 o 16:38

          siemię lniane należy namoczyć w 3 łyżkach wody wtedy przybiera konsystencje jajka. Oczywiście twój sposób z mlekiem tez jest super 🙂

          1. Avatar Justyna 28 lipca 2016 o 09:24

            Dziękuję za odpowiedź, jeszcze dziś zabieram się do pieczenia, pozdrawiam

        2. Avatar Kinga 5 października 2016 o 03:59

          A w jakich proporcja dodawać mleko i ocet?

          1. admin admin 5 października 2016 o 18:56

            1 niepłełna szklanka mleka +1 łyżka octu

      2. Avatar Iwona 3 sierpnia 2016 o 04:08

        Witam,
        czy siemię lniane powinno być mielone czy mogą być ziarenka?

        1. admin admin 3 sierpnia 2016 o 14:03

          lepiej mielone

    2. Avatar Zenia 7 sierpnia 2016 o 11:08

      Zamiast jajek użyłabym wody z ugotowanej cieciorki lub z dwóch puszek po cieciorce lub fasoli, oba mają bardzo dużo białka i łatwo się ubijają,
      Pozdrawiam:)
      Zenia

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *