Zdrowsze gofry bez mąki

Moja najnowsza książka „Fit słodycze” sprawiła, że po prostu jestem szczęśliwa. Zakochałam się w niej bezgranicznie. Uwielbiam każdą stronę, każdy przepis. Jestem pewna, że i wy ją pokochacie. Wiele osób pyta jakie są w niej przepisy? Przygotowałam zupełnie nowe treści których nie znajdziecie nigdy na blogu, to ponad 230 pysznych stron. Stworzyłam zbiór fit receptur dosłownie na cały rok. A dziś? Dziś stworzyłam przepis na zdrowszą wersje gofrów – bez mąki – zastąpił ją zmielony, łuskany słonecznik. Są pyszne i proste. Gofry które można jeść bez wyrzutów sumienia.

Ilość porcji5 porcji
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia5 minutCałkowity czas25 minut

 ¾ szklanki słonecznika łuskanego
 2 łyżki wiórek kokoswych
 ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 łyżeczka cynamonu
 3 jajka
 1 małe jabłko
 ¼ szklanki oleju kokosowego
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 1 łyżka soku z cytryny
 3 łyżki syropu klonowego

1

Za pomocą blendera (lub rozdrabniacza albo młynka do kawy) ze słonecznika, wiórek kokosowych zrobić mąkę. Dodać cynamon i sodę. Wszystko wymieszać.

2

Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do niego żółtka, roztopiony olej kokosowy, ekstrakt, sok z cytryny i syrop klonowy.

3

Połączyć zawartość mokrych składników z suchymi. Wymieszać.

4

W czystej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać je w trzech turach do ciasta delikatnie je napowietrzając.

5

Ciasto wykładać do mocno nagrzanej gofrownicy i piec je 5 minut na największej mocy.

6

moje gofry podałam z domowej roboty jogurtem z marcepanem i makiem oraz owocem karamboli i mango.

Wartości odżywcze

5 porcji

Serving size


Amount per serving
Kalorie172
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 14.2g19%
Cholesterol 98mg33%
Sód 101mg5%
Węglowodany 8.8g4%
Białko 3.5g

Potas 59mg2%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 ¾ szklanki słonecznika łuskanego
 2 łyżki wiórek kokoswych
 ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 łyżeczka cynamonu
 3 jajka
 1 małe jabłko
 ¼ szklanki oleju kokosowego
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 1 łyżka soku z cytryny
 3 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie

1

Za pomocą blendera (lub rozdrabniacza albo młynka do kawy) ze słonecznika, wiórek kokosowych zrobić mąkę. Dodać cynamon i sodę. Wszystko wymieszać.

2

Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do niego żółtka, roztopiony olej kokosowy, ekstrakt, sok z cytryny i syrop klonowy.

3

Połączyć zawartość mokrych składników z suchymi. Wymieszać.

4

W czystej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać je w trzech turach do ciasta delikatnie je napowietrzając.

5

Ciasto wykładać do mocno nagrzanej gofrownicy i piec je 5 minut na największej mocy.

6

moje gofry podałam z domowej roboty jogurtem z marcepanem i makiem oraz owocem karamboli i mango.

Notes

Zdrowsze gofry bez mąki

 

 

 

(Wyświetlono 14 952 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)