Zdrowsze gofry bez mąki

Moja najnowsza książka „Fit słodycze” sprawiła, że po prostu jestem szczęśliwa. Zakochałam się w niej bezgranicznie. Uwielbiam każdą stronę, każdy przepis. Jestem pewna, że i wy ją pokochacie. Wiele osób pyta jakie są w niej przepisy? Przygotowałam zupełnie nowe treści których nie znajdziecie nigdy na blogu, to ponad 230 pysznych stron. Stworzyłam zbiór fit receptur dosłownie na cały rok. A dziś? Dziś stworzyłam przepis na zdrowszą wersje gofrów – bez mąki – zastąpił ją zmielony, łuskany słonecznik. Są pyszne i proste. Gofry które można jeść bez wyrzutów sumienia.

Ilość porcji5 porcji
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia5 minutCałkowity czas25 minut

 ¾ szklanki słonecznika łuskanego
 2 łyżki wiórek kokoswych
 ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 łyżeczka cynamonu
 3 jajka
 1 małe jabłko
 ¼ szklanki oleju kokosowego
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 1 łyżka soku z cytryny
 3 łyżki syropu klonowego

1

Za pomocą blendera (lub rozdrabniacza albo młynka do kawy) ze słonecznika, wiórek kokosowych zrobić mąkę. Dodać cynamon i sodę. Wszystko wymieszać.

2

Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do niego żółtka, roztopiony olej kokosowy, ekstrakt, sok z cytryny i syrop klonowy.

3

Połączyć zawartość mokrych składników z suchymi. Wymieszać.

4

W czystej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać je w trzech turach do ciasta delikatnie je napowietrzając.

5

Ciasto wykładać do mocno nagrzanej gofrownicy i piec je 5 minut na największej mocy.

6

moje gofry podałam z domowej roboty jogurtem z marcepanem i makiem oraz owocem karamboli i mango.

Wartości odżywcze

Porcji 5


Ilość na porcję
Kalorie 172
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 14.2g22%
Cholesterol 98mg33%
Sód 101mg5%
Potas 59mg2%
Węglowodany 8.8g3%
Białko 3.5g8%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 ¾ szklanki słonecznika łuskanego
 2 łyżki wiórek kokoswych
 ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 łyżeczka cynamonu
 3 jajka
 1 małe jabłko
 ¼ szklanki oleju kokosowego
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 1 łyżka soku z cytryny
 3 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie

1

Za pomocą blendera (lub rozdrabniacza albo młynka do kawy) ze słonecznika, wiórek kokosowych zrobić mąkę. Dodać cynamon i sodę. Wszystko wymieszać.

2

Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do niego żółtka, roztopiony olej kokosowy, ekstrakt, sok z cytryny i syrop klonowy.

3

Połączyć zawartość mokrych składników z suchymi. Wymieszać.

4

W czystej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać je w trzech turach do ciasta delikatnie je napowietrzając.

5

Ciasto wykładać do mocno nagrzanej gofrownicy i piec je 5 minut na największej mocy.

6

moje gofry podałam z domowej roboty jogurtem z marcepanem i makiem oraz owocem karamboli i mango.

Zdrowsze gofry bez mąki

 

 

 

(Wyświetlono 2 913 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

47 komentarzy

  1. Avatar Ewa 16 lutego 2018 o 13:05

    A ja ostatnio kupiłam mąkę ze słonecznika, już wiem gdzie ją wykorzystam 😀

  2. Avatar Kornelia 26 stycznia 2018 o 07:52

    Część Kinga czy musi być jabłko? Mąż nie lubi jabłek a chętnie bym takie gofry jutro zrobiła.

    1. admin admin 1 lutego 2018 o 13:14

      spokojnie może być banan, gruszka, lub marchewka

  3. Avatar Paula 25 stycznia 2018 o 16:21

    Kinga a może wyjdą w tosterze?

    1. admin admin 1 lutego 2018 o 13:33

      w takim do sandwitchy? super pomysł! nie wpadłabym na to!

  4. Avatar Marlena 24 stycznia 2018 o 15:39

    Czy ciasto na gofry mogę przygotować wieczorem, a piec gofry rano? 🙂

    1. admin admin 1 lutego 2018 o 13:34

      niestety nie – nie wyjdą gdyż soda aktywuje się od razu po połączeniu z sokiem z cytryny i należy je piec od razu

  5. Avatar Julia 6 stycznia 2018 o 22:03

    Czym mogę zastąpić gofrownicę? Obecnie nie posiadam.

    1. admin admin 10 stycznia 2018 o 11:05

      można smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu beda wtedy bardziej jak pancakesy

  6. Avatar Marta 31 października 2017 o 11:57

    Jakiej gofrownicy uzywasz?Jaka girma i moc, muszę sobie w końcu kupić.

  7. Avatar Asia 22 września 2017 o 09:39

    Do tej pory wszystkie gofry bezglutenowe wychodziły jak gumowate gnieciuchy, a te sa absolutnie doskonałe. Rodzina zachwycona, dziecko sie zajada, a z pomoca robota zajelo mi to chwilę! Czego chcieć więcej.

    1. admin admin 22 września 2017 o 21:19

      Asia uwielbiam takie komentarze 🙂 dzięki :*

  8. Avatar Kasik 22 maja 2017 o 07:33

    Kurczę wyszły! Są pycha! Naprawdę smaczne. Powinny być jedzone bez niczego 🙂

    1. admin admin 24 maja 2017 o 17:29

      wspaniale:) cieszę się że się udały 🙂 dzięki za komentarz :*

  9. Avatar Monika 15 maja 2017 o 22:49

    Czym mogę zastąpić wiórki kokosowe i w jakich proporcjach?

    1. admin admin 17 maja 2017 o 15:35

      w takich samych proporcjach płatkami owsianymi 🙂

  10. Avatar Iza 11 maja 2017 o 11:05

    Zrobiłam,wyszły bardzo dobre.Puszyste o ciekawym smaku. Czy można zamiast słonecznika użyć orzeszków ziemnych bądź mąki arachidowej? Jeśli tak to w jakiej proporcji?

    1. admin admin 11 maja 2017 o 14:21

      można zamienić dowolną mąką orzechową w takiej samej proporcji 🙂 dzięki za komentarz :*

  11. Avatar Ada 4 maja 2017 o 22:38

    super dziękuję. a może ma Pani ciekawe przepisy z wykorzystaniem mąki kokosowe ? niewiele można znaleźć przepisów z niej jest mało popularna u nas.

  12. Avatar Ada 3 maja 2017 o 07:40

    w jakiej ilości mogę zastąpić worka kokosowe mąka kokosowa. ?

    1. admin admin 4 maja 2017 o 11:40

      ok 1, dużej łyżki mąki kokoswej

  13. Avatar Magda 28 lutego 2017 o 16:58

    Kinga a czym mogłabym zastapic jabłko? Niestety jestem uczona 🙁

    1. admin admin 3 marca 2017 o 10:51

      Magda możesz użyć gruszki, banana lub ugotowanego słodkiego ziemniaka

  14. Avatar Malwina 20 lutego 2017 o 13:30

    Wygląda bardzo smacznie. Moja siostra unika glutenu czy mogę poczęstować ją tymi goframi? Może ktoś wie czy słonecznik uczula? Chciałam zrobić dla niej gofry bo mam nowego dezala i próbuję teraz różnych przepisów.

  15. Avatar Marika 28 stycznia 2017 o 08:26

    Czy można zastąpić jajka np. zgniecionym bananem, czy ubicie białek jest tu tak istotne, że nie wyjdą bez tej czynności?

    1. admin admin 28 stycznia 2017 o 10:26

      Marika możesz zastąpić rozgniecionym bananem – gofry bez ubitego białka będą mniej puszyste ale na pewno wyjdą 🙂

  16. Avatar Kasia 30 listopada 2016 o 21:56

    Witam,
    z braku gofrownicy chciałabym zapytać czy można upiec je w piekarniku w foremkach silikonowych, a jeżeli jest taka opcja to jak długo je piec i w jakiej temperaturze?:)
    pozdrawiam:)

    1. admin admin 1 grudnia 2016 o 15:03

      Kasiu jeszcze tak nie próbowałam – jeżeli chcesz spróbuj piec je w temperaturze 200 C około 10 – 15 minut

  17. Avatar Kasia 13 września 2016 o 14:37

    Czy z tego ciasta na gofry można zrobić placuszki? Nie mam gofrownicy,

  18. Avatar BasiaK 24 sierpnia 2016 o 20:10

    jestem po pierwszej próbie z Pani przepisem.Niestety z braku syropu klonowego użyłam miodu i nie wiem czy to było przyczyną problemów.żeby gofry dobrze odchodziły od gofrownicy musiały być już baaaardzo wypieczone(czuć było lekką spalenizną).jak zmniejzyłam moc to przy próbie otwarcia urządzenia gofr sie rozwarstwił i nie chciał się odkleić.to co wyszło było pyszne i jeszcze raz spróbuję .może da mi Pani wskazówki co do pieczenia.pozdrawiam

    1. admin admin 24 sierpnia 2016 o 22:09

      ja piękę gofry na stałej -wysokiej temperaturze. warto czasami do ciasta dodać odrobinę oleju lub gofrownicę posmarować tłuszczem aby nie przywierało

  19. Avatar muuooaa 27 lipca 2016 o 08:13

    super przepis, dzisiaj dopadłam gofrownice wiec na pewno wypróbuje :d
    Pozdrawiam

    1. admin admin 27 lipca 2016 o 10:42

      znam ten stan 🙂

  20. Avatar Aga 4 lipca 2016 o 07:38

    Witam, studiuję właśnie Pani najnowszą książkę obierając strategię, który przepis pierwszy 🙂 Naszła mnie ochota na mini bezę Pavlowa, ale nie jest tam podana ilość aquafaba. Z jednej puszki po cieciorce? czy z dwóch? Pozdrawiam serdecznie i czekam z niecierpliwością na podpowiedź

    1. admin admin 5 lipca 2016 o 23:18

      z 1 puszki 🙂

      1. Avatar Aga 3 sierpnia 2016 o 18:31

        aaaaaaa, zrobiłam dwa razy i rozlały się jak krowie placki na łące 🙂 miały być piękne gniazda nadziane mascarpone z czarną porzeczką, ale przełożyłam i też spoko. Ale jednak nie mam satysfakcji – nie wyszło mi gniazdko. Bardzo schłodziłam aquafabę, nawet naczynie, w którym miksowałam. Niby stosowałam się do porad, a tu porażka. Uratuj mnie! Poradź coś jeszcze. Rozlały mi się też ciasteczka owsiane z czekoladą… ale tam chyba zrobiłam gafę, bo zblendowałam płatki owsiane i po zmiksowaniu nie było ich 1/34 szklanki. Czy szklanka dla Ciebie to 250 ml?

        1. admin admin 6 sierpnia 2016 o 14:29

          Aga bardzo ważne jest aby najpierw ubić mocno aquafabe a potem substancję słodzącą wrzucać bardzo wolno najlepiej łyżka na 2 minuty.

  21. Avatar zaanka 25 czerwca 2016 o 13:19

    Właśnie zrobiłam Ciasto pyszne Chociaż same gofry wyszły mi takie plackowate nie chrupiące jak to widać u Ciebie na zdjęciu czy jak te kupujowane chociażby na wakacjach w Kołobrzgu 🙂 ale pyszne !!!! Podałam z musem malinowym

  22. Avatar zdrowe i pyszne 20 czerwca 2016 o 19:09

    Jestem zawsze sceptycznie nastawiona pod kątem smakowym na zdrowe zamienniki, ale staram się przejść na dietę fit toteż spróbowałam tego przepisu. Zdjęcia są mega zachęcające ? super smaczne wyszły! !

  23. Avatar Ola 10 czerwca 2016 o 08:06

    Super, zrobiłam wczoraj i wyszły bardzo dobre. Takiego przepisu potrzebowałam ! 🙂

    1. admin admin 10 czerwca 2016 o 23:33

      bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz! :* ps. polecam się na przyszłość 🙂

  24. Avatar Marta 4 czerwca 2016 o 17:27

    Czy olej kokosowy można zastąpić np. rzepakowym?

    1. admin admin 6 czerwca 2016 o 09:15

      oczywiście

  25. Avatar Agnieszka 25 kwietnia 2016 o 01:00

    Zaciekawiona pomysłem przetestowałam przepis. 🙂 Moja rodzina jest fanem gofrów. Jemy je w każdy sobotni poranek. Testowaliśmy różne zdrowsze odmiany gofrów, ale wnioski zazwyczaj były takie, że jak chcesz mniej kalorii to zjedz mniej ale jednak według tradycyjnego i wypróbowanego przepisu. Ten przepis jest jednak rewelacyjny i łamie naszą teorię. Wyszły wyśmienicie a wyczuwalny smak poszczególnych składników dodatkowo wzbogacał ocenę. Po pierwszym gofrze z serkiem homogenizowanym i truskawkami, wszyscy zrezygnowali z dodatków by cieszyć się smakiem samego gofra. Gofry ładnie wyrosły. To co mogłam zmienić w moim wykonaniu to odlać soku powstałego z tarcia jabłka. Jabłka były bardzo soczyste przez co musiałam dużej niż standardowo gofry potrzymać w gofrownicy. Polecam wszystkim i dziękuję za przepis 🙂

    1. admin admin 26 kwietnia 2016 o 11:52

      Agnieszko bardzo dziękuję za tak pozytywny komentarz :* i za wypróbowanie przepisu :*

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *