Gofry przewijają się w mojej kuchni bez przerwy. Często z tego samego ciasta robie po prostu placuszki. Kombinuje z ciastem idealnym. Na blogu znajdziecie już przepisy na:
- Wegańskie gofry dyniowe
- Warzywne gofry na słono
- Wegańskie gofry cynamonowe i czekoladowe
- Wegańskie gofry
- Zdrowsze gofry bez mąki
Dziś dołączam kolejną recepturę na lekkie gofry śniadaniowe – jak zwykle proste, pyszne i szybkie w przygotowaniu. Zresztą 🙂 oceńcie sami 🙂
Idealne na każdy poranek!
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować, aż powstanie gładkie ciasto.
Rozgrzać gofrownicę – gofry smażyć wylewając odpowiednią ilość ciasta po 4 minuty.
Podawać z sezonowymi owocami lub konfiturą oprószone cukrem pudrem.
zamiast syropu klonowego można użyć miodu lub syropu z agawy
można zastąpić mąkę pszenną - mąka owsianą - wtedy dodajemy jej mniej
jajka można zastąpić rozgniecionym 1 bananem lub jakami z siemienia (2 łyżki siemienia lnianego wymieszanego z 6 łyżkami wody )
Porcji 6
- Ilość na porcję
- Kalorie 351
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 5g8%
- Węglowodany 21g8%
- Białko 16g32%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować, aż powstanie gładkie ciasto.
Rozgrzać gofrownicę – gofry smażyć wylewając odpowiednią ilość ciasta po 4 minuty.
Podawać z sezonowymi owocami lub konfiturą oprószone cukrem pudrem.
zamiast syropu klonowego można użyć miodu lub syropu z agawy
można zastąpić mąkę pszenną - mąka owsianą - wtedy dodajemy jej mniej
jajka można zastąpić rozgniecionym 1 bananem lub jakami z siemienia (2 łyżki siemienia lnianego wymieszanego z 6 łyżkami wody )
Córka nie je nabiału, czym mogę zastąpić jogurt? z góry dziękuję! pozdrawiam:) kocham Pani przepisy!
jogurtem roslinnym
Gofry jak zawsze fantastyczne. Niestety moja gofrownica już sobie nie radzi ?wiem, że Pani lubi markę Eldom. Który konkretnie model? Będę wdzięczna za podpowiedź. Dobrego dnia❤️
ostatnio testowałam ten model i jest super – duże gofry i moc urządzenia 🙂
https://www.eldom.eu/produkt/gofrownica-wa100s-deli-eldom
Dziękuję ❤️
A czy zamiast jogurtu greckiego może być zwykły jogurt naturalny? Bo akurat taki w domu jest. 🙂 Pozdrawiam
oczywiście 🙂
A co do zamiany mąki na owsiana, ile jej użyć? 1.5 szkl będzie ok czy dac mniej ? Czy może sugerować się konsystencja? ?
ciasto powinno być gęste jak krem – zaczęłabym od szklanki i ewentualnie dodawała po łyżce gdyż mąka owsiana jest bardzo chłonna
Oj Kochana, kolejna propozycja na pyszne śniadanie, robiłam już gofry na kefirze, ale na jogurcie greckim jeszcze nie. Jestem ciekawa smaku. Jutro wpadają na śniadanie ??? dziękuję za przepis
Jaka mąkę można dodać zamiast maki pełnoziarnistej ? Przy nie tolerancji glutenu
Czy 6 porcji oznacza 6 sztuk?
to wszystko zależy od gofrownicy – ja mam dużą i u mnie wypada 6 sztuk
Hejka. A czy na spokojnie można wcisnąć mąkę ryżową zamiast tej pełnoziarnistej??
Pozdrawiam
niestety nie bo na niej gofry będą suche
Ja robie gofry z mąki ryżowej z dodatkiem ziemniaczanej (proporcja 3:1) i wychodzą wilgotne 🙂
ooo super – muszę spróbować 🙂