Owsiane cytruski czyli pyszne ciasteczka owsiane

Te ciasteczka są jak niespodzianka. Wyglądają jak ciasteczka owsiane, a smakują zupełnie inaczej. Mój mąż robiąc pierwszy kęs stwierdził, że jest w nich  coś niesamowitego. Pierwszy gryz – odczuwa się słodycz, po chwili czuć mega moc cytryny, a na sam koniec…….. Zostawię Wam tą przyjemność i nie zdradzę tego szczegółu.

Samo wykonanie zajmuje maksymalnie 5 minut, robi się je bez użycia miksera – wystarczy tylko łyżka i miska. Jedno ciasteczko ma 70 kcal, a żeby bardziej je odchudzić wystarczy masło zamienić rozgniecionym bananem lub tartym jabłkiem.  Smacznego:)

Smacznego:)

Ilość porcji25 porcji

Składniki na około 25 ciasteczek:
 100 g płatków owsianych błyskawicznych
 150 g mąki pszennej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 50 g wiórków kokosowych
 180 g brązowego cukru
 1 cytryna
 125 g masła
 3 łyżki miodu
 1 szczypta soli

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 170 °C z funkcją grzania góra - dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2

W misce wymieszać ze sobą: płatki owsiane, cukier, mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i szczyptę soli oraz skórkę startą z cytryny

3

Masło rozpuścić i dodać do suchych składników . Sok z cytryny i  miód również. Całość wymieszać na jednolitą gęstą masę. (najlepiej odczekać po wymieszaniu 5-10 min aż płatki wchłoną płyn - wtedy lepiej formuje się ciasteczka i nie rozpływają się podczas pieczenia)

4

Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na przygotowanej blaszce w dużych odstępach.  ( ciasteczka rozchodzą się podczas pieczenia).

5

Piec 20 min aż będą złote. Wyjąć i ostudzić - wtedy dopiero ściągnąć z blachy.

6

Dowolnie udekorować. Ja udekorowałam roztopioną w mikrofali  czekoladą oraz skórką z cytryny.

Wartości odżywcze

Porcji 25

Składniki

Składniki na około 25 ciasteczek:
 100 g płatków owsianych błyskawicznych
 150 g mąki pszennej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 50 g wiórków kokosowych
 180 g brązowego cukru
 1 cytryna
 125 g masła
 3 łyżki miodu
 1 szczypta soli

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 170 °C z funkcją grzania góra - dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2

W misce wymieszać ze sobą: płatki owsiane, cukier, mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i szczyptę soli oraz skórkę startą z cytryny

3

Masło rozpuścić i dodać do suchych składników . Sok z cytryny i  miód również. Całość wymieszać na jednolitą gęstą masę. (najlepiej odczekać po wymieszaniu 5-10 min aż płatki wchłoną płyn - wtedy lepiej formuje się ciasteczka i nie rozpływają się podczas pieczenia)

4

Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na przygotowanej blaszce w dużych odstępach.  ( ciasteczka rozchodzą się podczas pieczenia).

5

Piec 20 min aż będą złote. Wyjąć i ostudzić - wtedy dopiero ściągnąć z blachy.

6

Dowolnie udekorować. Ja udekorowałam roztopioną w mikrofali  czekoladą oraz skórką z cytryny.

Owsiane cytruski czyli pyszne ciasteczka owsiane
(Wyświetlono 419 razy, 3 wyświetleń dzisiaj)

28 komentarzy

  1. Avatar agata 2 października 2017 o 11:28

    Czy jesli dam banana zamiast cukru to ciasteczka rowniez się rozpłyną?:)

  2. Avatar Tymczasowa 8 lipca 2016 o 22:50

    Właśnie odkryłam ten przepis i robię… Wszystko według wagi kuchennej, jednak piekę już 30 minut, są złote, ale miękkie. Czy „stężeją” po wystygnięciu? Nie wiem czy mam już płakać czy jednak jest nadzieja 😉

    1. admin admin 9 lipca 2016 o 09:51

      wyjmij z pieca po wystudzeniu stwardnieją 🙂

  3. Avatar Sandra 19 kwietnia 2014 o 14:10

    Ciastka zrobiły się twarde… czy może być to winą tego że dałam trochę za dużo miodu ? Ale i tak są przepyszne 🙂

    1. admin admin 22 kwietnia 2014 o 17:37

      tak. Pierniki z dodatkiem miodu potrzebują czasu na zmięknięcie więc w tym wypadku miód też mógł tak zadziałać

  4. Avatar marta 17 kwietnia 2014 o 22:47

    Moje się nie rozpuscily, gdzieś musiałam pomylić proporcje i ciasto bylo za suche, ale smak bardzo fajny 😉

  5. Avatar Ola 13 kwietnia 2014 o 18:41

    Kinga, co zrobilam zle, ze ciasteczka mi sie nie rozeszly podczas pieczenia??
    Pozdrawiam,
    Ola

    1. admin admin 14 kwietnia 2014 o 11:08

      za dużo soku z cytryny lub ciasto nie stężało – najlepiej przed formowaniem kuleczek chwile poczekać aż ciasto się zwiąże

  6. Avatar ewa28 11 kwietnia 2014 o 17:00

    Wersja z bananem jest piorunujaca!!!! Po prostu eksplozja smaków. Ja dodałam tez suszona zurawine,rodzynki i odrobinę sezamu. Kinga, poraaz kolejny nie zawiodlas. Jestem twoją fanka jeszcze bardziej niż ostatnio;-) wielkie pozdrowienia dla ciebie. Dodam jeszcze od siebie ze w wersji z bananem spokojnie można obciąć ilość cukru bo ciasteczka są slodziusienkie. Aha, jedyny minus to mój poparzony język- tak mi pachniało ze jadłam prosto z blachy 😀

    1. admin admin 11 kwietnia 2014 o 18:35

      Ewka:********* dziękuję za tak miły komentarz! ale radość jak się czyta te słowa:* dziękuję :*

  7. Avatar http://sweet--n--sour.blogspot.com/ 11 kwietnia 2014 o 16:32

    Ciasteczka owsiane, jedne z moich ulubionych!
    Ze skórką cytrynową jeszcze nie robiłem, więc chyba wiem co będę robił w weekend 🙂

  8. Avatar dorota 11 kwietnia 2014 o 13:58

    Czym moge zastapic maslo,corka nie moze ze wzgledu na skaze bialkowa.

    1. admin admin 11 kwietnia 2014 o 15:10

      pisze w poście:) bananem lub tartym jabłkiem

      1. Avatar AAAnia 14 kwietnia 2014 o 17:48

        A czy mogłabyś napisać ile trzeba użyć startego jabłka lub banana żeby zastąpić tą ilość masła w przepisie.

        1. admin admin 15 kwietnia 2014 o 23:55

          po 1 sztuce 🙂

  9. Avatar ewa28 11 kwietnia 2014 o 12:13

    Kinga,czym mogę zastąpić te trzy łyżki miodu? Mogę użyć mleka albo jaja roztrzepanego??? Moja wersja musi być naprawdę fit 😉

    1. admin admin 11 kwietnia 2014 o 15:11

      możesz pominąć 🙂 lub dać wody 2 łyżki

  10. Avatar DomDomowe Wypieki 11 kwietnia 2014 o 11:37

    Jest pysznie!!! Tam gdzie płatki owsiane tam i my:):) Przepis wkrótce będzie wypróbowany! Pozdrawiamy i życzymy Cudownych nadchodzących Świąt Wielkanocnych!

  11. Avatar izapop 11 kwietnia 2014 o 08:04

    A czego użyć zamiast wiórków kokosowych? Platki migdałów zdadzą egzamin? Pozdrawiam 🙂

    1. admin admin 11 kwietnia 2014 o 15:12

      lepiej dodać składnik który bardziej wchłania płyn czyli np mielone migdały

  12. Avatar kasia 11 kwietnia 2014 o 00:17

    Jestem walnięta 😀
    Właśnie włożyłam je do piekarnika 🙂
    Użyłam tylko mąki pszennej i pełnoziarnistej pół na pół 🙂
    To dla Małej Liwii a ja dbam o jej zdrowie 🙂

    1. Avatar AAAaaaaagata 11 kwietnia 2014 o 00:49

      kasia, nie jesteś… moje się robiły 10 minut po opublikowaniu przepisu… już wystygniete, zapakowane, czekają. Jedno spróbowałam… reszta do kawuni na jutro 🙂

      1. Avatar kasia 11 kwietnia 2014 o 01:57

        To mnie pocieszyłaś:)
        Pachną obłędnie ♥ jutro poczekoladuję ♥

      2. admin admin 11 kwietnia 2014 o 15:12

        jesteś niesamowita :*

  13. Avatar Dosia 10 kwietnia 2014 o 23:02

    Kingo kolejne cudne ciasteczka, a można użyć mąki pełnoziarnistej?:)

    1. admin admin 11 kwietnia 2014 o 15:13

      jasne:)

      1. Avatar Dosia 14 kwietnia 2014 o 22:47

        Zrobiłam na mące pełnoziarnistej:) wyszły przepyszne i rozeszły się w kilka minut niestety a myślałam że chociaż na dwa dni do kawy będą:P

  14. Avatar www.bezowijaniawbawelne.pl 10 kwietnia 2014 o 22:50

    z przyjemnością wypróbuję 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *