Te ciasteczka są jak niespodzianka. Wyglądają jak ciasteczka owsiane, a smakują zupełnie inaczej. Mój mąż robiąc pierwszy kęs stwierdził, że jest w nich coś niesamowitego. Pierwszy gryz – odczuwa się słodycz, po chwili czuć mega moc cytryny, a na sam koniec…….. Zostawię Wam tą przyjemność i nie zdradzę tego szczegółu.
Samo wykonanie zajmuje maksymalnie 5 minut, robi się je bez użycia miksera – wystarczy tylko łyżka i miska. Jedno ciasteczko ma 70 kcal, a żeby bardziej je odchudzić wystarczy masło zamienić rozgniecionym bananem lub tartym jabłkiem. Smacznego:)
Smacznego:)
Piekarnik nastawić na temperaturę 170 °C z funkcją grzania góra - dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać ze sobą: płatki owsiane, cukier, mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i szczyptę soli oraz skórkę startą z cytryny
Masło rozpuścić i dodać do suchych składników . Sok z cytryny i miód również. Całość wymieszać na jednolitą gęstą masę. (najlepiej odczekać po wymieszaniu 5-10 min aż płatki wchłoną płyn - wtedy lepiej formuje się ciasteczka i nie rozpływają się podczas pieczenia)
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na przygotowanej blaszce w dużych odstępach. ( ciasteczka rozchodzą się podczas pieczenia).
Piec 20 min aż będą złote. Wyjąć i ostudzić - wtedy dopiero ściągnąć z blachy.
Dowolnie udekorować. Ja udekorowałam roztopioną w mikrofali czekoladą oraz skórką z cytryny.
25 porcji
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na temperaturę 170 °C z funkcją grzania góra - dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać ze sobą: płatki owsiane, cukier, mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i szczyptę soli oraz skórkę startą z cytryny
Masło rozpuścić i dodać do suchych składników . Sok z cytryny i miód również. Całość wymieszać na jednolitą gęstą masę. (najlepiej odczekać po wymieszaniu 5-10 min aż płatki wchłoną płyn - wtedy lepiej formuje się ciasteczka i nie rozpływają się podczas pieczenia)
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na przygotowanej blaszce w dużych odstępach. ( ciasteczka rozchodzą się podczas pieczenia).
Piec 20 min aż będą złote. Wyjąć i ostudzić - wtedy dopiero ściągnąć z blachy.
Dowolnie udekorować. Ja udekorowałam roztopioną w mikrofali czekoladą oraz skórką z cytryny.