Zdrowy krem czekoladowy

Najczęściej pyszne rzeczy powstają u mnie spontanicznie. Pomysły znienacka pojawiają się w mojej głowie i szybko przystępuję do realizacji.  Tak było w przypadku wielu przepisów na blogu, tak było i w tym przypadku. Deser moim zdaniem doskonały, zdecydowanie dla fanów gorzkiej czekolady. Dla fanów wytrawnych smaków! Mocno schłodzony, podawany w małych porcjach zaspokaja, wierzcie mi, wszystkie potrzeby 🙂

Jak zwykle na moim blogu – przygotowanie deseru nadzwyczaj proste – jednak okres oczekiwania na to cudo to cztery godziny w lodówce. Jak zwykle warto 🙂 –  cierpliwość będzie Wam wynagrodzona smakiem i teksturą! Jak zwykle 🙂 będzie mi miło jeżeli spróbujecie i pozostawicie komentarz :* Jak zwykle 🙂 polecam się na przyszłość 🙂

Do zobaczenia 🙂

Ilość porcji6 porcji
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas4 godziny

 200 g gorzkiej czekolady
 2 łyżki kakao
 2 kokosy  - można zastąpić 1 szklanką mleka kokoswego z puszki
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 1 szczypta kardamonu
 1 szczypta soli

1

Miąższ kokosa zmiksować wraz z jego wodą kokosową i ekstraktem wanilii aż powstanie kremowa i gładka masa - o tym jak obrać kokos pisałam: https://kingaparuzel.pl/blog/neue/2016/07/smoothie-w-kokosowej-misce/

2

Wszystko przelać przez sito tak aby w szklance zostało mleko kokosowe.

3

 Mleko umieścić w rondelku i podgrzać, w tym czasie czekoladę połamać na mniejsze kawałeczki.

4

Ciepłym mlekiem zalać czekoladę odczekać 2 minuty a następnie całość wymieszać wraz ze szczyptą kardamonu, kakao i soli.

5

Miskę z czekoladową masą umieścić w drugiej misce z zimną wodą z kostkami lodu. Delikatnie mieszać aby przestygła.

6

Przelać masę do pucharków i włożyć do lodówki na 4 godziny.

7

Udekorować pozostałym na sitku miąższem kokosa.

Składniki

 200 g gorzkiej czekolady
 2 łyżki kakao
 2 kokosy  - można zastąpić 1 szklanką mleka kokoswego z puszki
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 1 szczypta kardamonu
 1 szczypta soli

Przygotowanie

1

Miąższ kokosa zmiksować wraz z jego wodą kokosową i ekstraktem wanilii aż powstanie kremowa i gładka masa - o tym jak obrać kokos pisałam: https://kingaparuzel.pl/blog/neue/2016/07/smoothie-w-kokosowej-misce/

2

Wszystko przelać przez sito tak aby w szklance zostało mleko kokosowe.

3

 Mleko umieścić w rondelku i podgrzać, w tym czasie czekoladę połamać na mniejsze kawałeczki.

4

Ciepłym mlekiem zalać czekoladę odczekać 2 minuty a następnie całość wymieszać wraz ze szczyptą kardamonu, kakao i soli.

5

Miskę z czekoladową masą umieścić w drugiej misce z zimną wodą z kostkami lodu. Delikatnie mieszać aby przestygła.

6

Przelać masę do pucharków i włożyć do lodówki na 4 godziny.

7

Udekorować pozostałym na sitku miąższem kokosa.

Zdrowy krem czekoladowy
(Wyświetlono 242 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

13 komentarzy

  1. Avatar Agniecha 7 maja 2017 o 21:00

    Prawdziwa pychota !!!

    1. admin admin 11 maja 2017 o 14:36

      Dzięki za wypróbowanie i komentarz :*

  2. Avatar aneta 6 listopada 2016 o 22:14

    a co z 2 łyżkami kakao?

    1. admin admin 7 listopada 2016 o 16:51

      Aneta już poprawiłam przepis 🙂 dzięki za czujność 🙂

  3. Avatar Vntr 2 listopada 2016 o 17:18

    Mam ważne pytanie, ile kalorii ma jedna łyżka takiego kremu?

  4. Avatar kinga 19 sierpnia 2016 o 12:32

    mam pytanie… 🙂 jak długo można go trzymać w lodówce? nada się na kanapkę zamiast nutelli? 😛

    1. admin admin 24 sierpnia 2016 o 17:18

      oczywiście że nada się na kanapkę. W lodówce do 3 dni

  5. Avatar Ala 27 lipca 2016 o 21:55

    Fantastyczny , muszę zrobić

    1. admin admin 27 lipca 2016 o 23:03

      polecam 🙂

    1. admin admin 27 lipca 2016 o 12:25

      polecam 🙂

  6. Avatar Basia 26 lipca 2016 o 13:19

    można pozostawić w lodówce na całą noc? pozdrawiam 🙂

    1. admin admin 26 lipca 2016 o 21:58

      tak

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *