Jagodowa gryczanka ?

Śniadania uwielbiam. Już nocą wymyślam, co przygotuję kolejnego dnia. Wielu z Was pyta w wiadomościach czy każdy mój posiłek wygląda tak jak na zdjęciu? Jaka jest prawda?

Tak! Każda potrawa jest dla mnie tak samo ważna i każda musi sprawić, bym chciała ją mieć w swoich ustach.  Zawsze zaczynamy jeść oczyma i dla mnie to bardzo istotne już podczas przygotowania posiłku. Wielu z nas dba o smak (i bardzo dobrze) jednak finalnie zapominamy o ostatecznym wyglądzie. Takie śniadanie, które Wam dzisiaj przedstawiam, jest proste w przygotowaniu i łatwe w dekorowaniu. Na blogu jest już kilka propozycji gryczanek m.in czekoladowa  czy klasyczna jasna, w mojej książce „Fit słodkości” również ma swoje miejsce.

Oczywiście, dajcie znać jak tylko jej spróbujecie. Uwielbiam Wasze wiadomości i komentarze ?

Udanego i pysznego poniedziałku ?

 

Ilość porcji1 porcja
Czas Przygotowania5 minutCałkowity czas5 godziny

 3 łyżki kaszy gryczanej niepalonej (białej)
 1 szklanka wody
 1 łyżka soku z cytryny
 ½ banana
 ½ szklanki jagód
 ¼ szklanki mleka migdałowego
 1 łyżeczka nasion chia
 dodatki: świeże sezonowe owoce, pyłek pszczeli

1

Kaszę gryczaną niepaloną (białą) zalać na noc wodą z 1 łyżką cytryny, aby aktywować ziarna.

2

Na drugi dzień rano kaszę odcedzić i przepłukać na sicie. Odsączyć i umieścić w misie blendera lub rozdrabniacza.

3

Dodać do kaszy  mleko migdałowe, połowę banana, jagody i nasiona chia – całość zblendować.

4

Gryczankę udekorować dowolnymi, sezonowymi owocami.

Wartości odżywcze

1 porcji

Serving size

Składniki

 3 łyżki kaszy gryczanej niepalonej (białej)
 1 szklanka wody
 1 łyżka soku z cytryny
 ½ banana
 ½ szklanki jagód
 ¼ szklanki mleka migdałowego
 1 łyżeczka nasion chia
 dodatki: świeże sezonowe owoce, pyłek pszczeli

Przygotowanie

1

Kaszę gryczaną niepaloną (białą) zalać na noc wodą z 1 łyżką cytryny, aby aktywować ziarna.

2

Na drugi dzień rano kaszę odcedzić i przepłukać na sicie. Odsączyć i umieścić w misie blendera lub rozdrabniacza.

3

Dodać do kaszy  mleko migdałowe, połowę banana, jagody i nasiona chia – całość zblendować.

4

Gryczankę udekorować dowolnymi, sezonowymi owocami.

Notes

Jagodowa gryczanka ?
(Wyświetlono 5 476 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)