Czekoladowa gryczanka

O wartościach surowego kakao mogliście już przeczytać w przepisie na rawnole czyli surową granolę.  Nie wyobrażam sobie AKCJI REGENERACJI bez smaku czekolady. Wierzę, że nie jestem osamotniona w tej zachciance, dlatego mam dla Was kolejną propozycję jednak tym razem poszalałam z karobem, naturalnym zamiennikiem kakao. Przygotowałam czekoladową gryczankę z egzotycznymi owocami. Wielu z Was pyta mnie, czy można jeść surową kaszę gryczaną białą? Tak! – można – każde ziarenko kryje w sobie mnóstwo wartości odżywczych i cennych składników które odbudowują nasz organizm. Pomyślcie jaką siłę mają w sobie aby z suchego, twardego pancerza wydobyć życie. Zobaczcie jak robię z niej kiełki klikając TUTAJ a przekonacie się, że spokojnie możecie jeść ją na surowo i z powodzeniem sprawdzi się jako genialny pomysł na śniadanie lub słodki podwieczorek na detoxie.

Ilość porcji1 porcja

 ½ szklanki kaszy gryczanej niepalonej (białej)
 woda
 1 łyżka soku z cytryny
 1 banan
 1 łyżka karobu
 ½ szklanki mleka migdałowego
 2 łyżki rawnoli
 1 marakuja
 1 łyżka kruszonych ziaren kakaowca
 ½ łyżeczki cynamonu

1

Kaszę gryczaną niepaloną (białą) zalać na noc wodą z 1 łyżką cytryny aby aktywować ziarna.

2

Na drugi dzień rano kaszę odcedzić i przepłukać na sicie. Odsączyć i umieścić w misie blendera lub rozdrabniacza.

3

Dodać do kaszy karob, mleko migdałowe, połowę banana i cynamon - całość zblendować.

4

Masę przelać do miski i udekorować pozostałym bananem, miąższem marakui oraz rawnolą i kruszonymi ziarnami kakaowca.

Możliwości:
5

karob można zastąpić kakao

6

gryczankę można wzbogacić o połówkę awokado i suszone daktyle

Wartości odżywcze

1 porcji

Serving size

Składniki

 ½ szklanki kaszy gryczanej niepalonej (białej)
 woda
 1 łyżka soku z cytryny
 1 banan
 1 łyżka karobu
 ½ szklanki mleka migdałowego
 2 łyżki rawnoli
 1 marakuja
 1 łyżka kruszonych ziaren kakaowca
 ½ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

1

Kaszę gryczaną niepaloną (białą) zalać na noc wodą z 1 łyżką cytryny aby aktywować ziarna.

2

Na drugi dzień rano kaszę odcedzić i przepłukać na sicie. Odsączyć i umieścić w misie blendera lub rozdrabniacza.

3

Dodać do kaszy karob, mleko migdałowe, połowę banana i cynamon - całość zblendować.

4

Masę przelać do miski i udekorować pozostałym bananem, miąższem marakui oraz rawnolą i kruszonymi ziarnami kakaowca.

Możliwości:
5

karob można zastąpić kakao

6

gryczankę można wzbogacić o połówkę awokado i suszone daktyle

Notes

Czekoladowa gryczanka

 

(Wyświetlono 10 858 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)