Najlepsze muffinki bananowe

Czasami nie wierzę w siłę Internetu, dopiero Wy mi ją przywracacie. ? Czasami myślę, że moje posty czyta zaledwie kilku z Was, że mój Instagram i FP jest mikroskopijną częścią ogromnego wirtualnego nieba. Nigdy nie żyłam i nie będę żyć w świecie cyferek, którymi posługują się statystyki. Wolę te momenty, w których pokazujecie mi, że to, co robię gości w Waszych kuchniach. Ostatni live (wczorajszy) na IG pokazał mi na nowo, jaką MOC ma z pozoru nierealny onlinowy świat. W takim momencie wiem, że po drugiej stronie są cudowni ludzie, którzy stanowią część mojego realnego świata. Dajecie mi energię, radość i chęć do działania. Sprawiacie, że wierzę w nas. ?

Nie ma słów, aby wyrazić Wam moją wdzięczność — dziękuję to za mało. ?
Dzisiejszy przepis to dowód na to, że można gotować wspólnie, pysznie i lekko. To dowód na to, że Internet ma moc. To dowód na to, że dobry przepis porwie za sobą tłumy.

Obiecuję Wam!

♥ organizować live cyklicznie,
♥ informować Was o tym wydarzeniu z uprzedzeniem,
♥ informować Was o tym wydarzeniu z uprzedzeniem,
♥ przygotowywać najróżniejsze, zdrowe przepisy.

Proszę Was, po prostu korzystajcie z tych przepisów i od czasu do czasu pokazujcie mi tę sławną MOC Internetu.

Ilość porcji12 porcji
Czas Przygotowania5 minutCzas pieczenia17 minutCałkowity czas25 minut

 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
 ½ szklanki mąki żytniej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 ½ łyżeczki cynamonu
 1 szczypta soli
 3 dojrzałe banany
 1 jajko
 1 łyżka soku z cytryny
  szklanki oleju rzepakowego
 ½ szklanki cukru kokosowego
 Do dekoracji: suszone banany

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180º C. Formę do pieczenia muffin wyłożyć papilotkami.

2

Mąkę pszenną razową i żytnią wraz z proszkiem, sodą, solą i cynamonem przesiać przez sito.

3

W drugiej misce zmiksować za pomocą  blendera banany obrane ze skórki, jajko, olej, sok z cytryny i cukier. Ma powstać gładka masa.

4

Połączyć razem zawartość obu misek. Mieszać aż  ciasto będzie jednolite.

5

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wypełniając każdą muffinkę do ¾ wysokości. Każdą muffinke udekorować z góry kawałkiem suszonego lub świeżego banana. Włożyć do piekarnika i piec 15- 20 minut. Do momentu w którym patyczak włożony w środek pozostaje suchy.

Możliwości:
6

mąka: można użyć 1½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej, gryczanej, mielonych migdałów lub połowę porcji mąki owsianej lub kokosowej

7

cukier: można użyć cukru trzcinowego, stewii lub erytrytolu

8

olej rzepakowy: można zastąpić roztopionym masłem klarowanym, olejem kokosowym, oliwą z oliwek, olejem słonecznikowym

9

jajko: można zastąpić 1 łyżką mielonego siemienia lnianego wymieszaną z 3 łyżkami ciepłej wody lub taką samą proporcją nasion chia, lub babki płesznik

10

muffinki można wzbogacić o dowolne dodatki: orzechy, czekoladę lub inne owoce.

Składniki

 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
 ½ szklanki mąki żytniej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 ½ łyżeczki cynamonu
 1 szczypta soli
 3 dojrzałe banany
 1 jajko
 1 łyżka soku z cytryny
  szklanki oleju rzepakowego
 ½ szklanki cukru kokosowego
 Do dekoracji: suszone banany

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180º C. Formę do pieczenia muffin wyłożyć papilotkami.

2

Mąkę pszenną razową i żytnią wraz z proszkiem, sodą, solą i cynamonem przesiać przez sito.

3

W drugiej misce zmiksować za pomocą  blendera banany obrane ze skórki, jajko, olej, sok z cytryny i cukier. Ma powstać gładka masa.

4

Połączyć razem zawartość obu misek. Mieszać aż  ciasto będzie jednolite.

5

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wypełniając każdą muffinkę do ¾ wysokości. Każdą muffinke udekorować z góry kawałkiem suszonego lub świeżego banana. Włożyć do piekarnika i piec 15- 20 minut. Do momentu w którym patyczak włożony w środek pozostaje suchy.

Możliwości:
6

mąka: można użyć 1½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej, gryczanej, mielonych migdałów lub połowę porcji mąki owsianej lub kokosowej

7

cukier: można użyć cukru trzcinowego, stewii lub erytrytolu

8

olej rzepakowy: można zastąpić roztopionym masłem klarowanym, olejem kokosowym, oliwą z oliwek, olejem słonecznikowym

9

jajko: można zastąpić 1 łyżką mielonego siemienia lnianego wymieszaną z 3 łyżkami ciepłej wody lub taką samą proporcją nasion chia, lub babki płesznik

10

muffinki można wzbogacić o dowolne dodatki: orzechy, czekoladę lub inne owoce.

Najlepsze muffinki bananowe

(Wyświetlono 3 179 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

72 komentarzy

  1. Avatar Ania 2 czerwca 2019 o 14:11

    Czy piec z termoobiegiem czy grzanie góra dół?

  2. Avatar ciastkomaniaczka 29 grudnia 2018 o 21:27

    Pyszne! Wilgotne! Idealne! DZIĘKUJE 😉

    1. admin admin 6 lutego 2019 o 15:51

      dzięki za wypróbowanie i komentarz 🙂

  3. Avatar Aga 5 sierpnia 2018 o 22:52

    Hej, jutro piekę, ile maksymalnie mogę dać mąki jaglanej?

  4. Avatar Sara 19 marca 2018 o 21:12

    Co zamiast mąki żytniej ?

  5. Avatar Agnieszka 16 marca 2018 o 21:46

    Witam, zamiast proszku do pieczenia ile dodać sody? Albo czy jest jakiś Eko dobry proszek do pieczenia?

  6. Avatar Martyna 12 marca 2018 o 18:27

    Ile g ma jedna szklanka ?

    1. admin admin 14 marca 2018 o 16:20

      u mnie szklanka ma zawsze 250 ml

  7. Avatar Marta Małgorzata 26 lutego 2018 o 20:51

    Wspaniałe! Tak dobre że znikają w mgnieniu oka. Lubię takie przepisy, ograniczając jedynie ilość cukru, bez wyrzutów sumienia podaję małemu synowi, a on woła „przepysne, poprosę drugą”. Dziękuję za to ❤

    1. admin admin 28 lutego 2018 o 12:20

      uwielbiam takie wiadomości – komentarze 🙂 bardzo Ci dziękuję za wypróbowanie i napisanie 🙂

  8. Avatar Beata 21 lutego 2018 o 15:36

    PYSZNEEEEEE

  9. Avatar Asia 18 lutego 2018 o 20:59

    Kinga!! Przepyszne! Dodałam 4 kostki czekolady pokruszone na te 12 porcji 🙂 tak po odrobinie 🙂 chłopak mowi ze przepyszne! Dziekuje

    1. Avatar Asia 18 lutego 2018 o 21:00

      Aha 🙂 i na górę świeże plastry banana bo suszonych nie miałam 🙂

  10. Avatar Kaśka 1 lutego 2018 o 21:08

    Najlepsze. Najszybsze. Najzdrowsze. Pyyyycha. Z braku bananów suszonych u mnie na topie pekany. Dziękuję Kinga

    1. admin admin 2 lutego 2018 o 09:29

      to ja dziękuję za komentarz 🙂

  11. Avatar Monika 31 stycznia 2018 o 22:31

    Zrobiłam wczoraj, z trudem dotrwały do dzisiejszej popołudniowej kawki z przyjaciółką ! 😉 Pyszności! Będę wracać do tego przepisu 🙂

    1. admin admin 1 lutego 2018 o 12:02

      bardzo się cieszę 🙂 dziękuję za komentarz 🙂

  12. Avatar malaadinka 19 stycznia 2018 o 12:39

    OMG! Objawienie! Próbowałam różnych przepisow fit muffinek ale te przebijają wszystkie! Dzięki za ten przepis!! 😀

    1. admin admin 19 stycznia 2018 o 14:53

      🙂 nawet nie wiesz jak się ciesze kiedy czytam takie słowa!

  13. Avatar Lili 6 stycznia 2018 o 14:10

    Upiekłam dziś te babeczki i wyszły super. Zamiast mąki żytniej dałam gryczaną. Kolejny fajny przepis. Pozdrawiam

    1. admin admin 10 stycznia 2018 o 11:05

      super! bardzo dziękuję za komentarz 🙂

  14. Avatar Kasia 17 grudnia 2017 o 09:31

    Muffiny wyszły idealnie! Mięciutkie i bardzo smaczne!
    (zamiast cukru dodałam 1 łyżkę miodu – eksperymentalnie)
    Dzięki za przepis! Będę zaglądała częściej!
    Pozdrawiam ciepło!! 😉

    1. admin admin 20 grudnia 2017 o 16:51

      zapraszam 🙂

  15. Avatar vegenovo 17 listopada 2017 o 09:55

    Bardzo apetycznie wyglądają, muszę spróbować tego przepisu bo naprawdę mi się podoba.

    1. admin admin 21 listopada 2017 o 00:53

      polecam 🙂

  16. Avatar Małgosia 19 września 2017 o 20:58

    Uwielbiam Twój blog, przepisy i Ciebie!:D Super babka, wspaniałe pomysły. Przepisu jeszcze nie testowałam, ale zrobię na pewno, bo szukam czegoś własnie bananowego. Prób było wiele, jednak nigdy mi nie wyszło żadne ciasto bananowe, zazwyczaj kończyło się zakalcem. Ale Ciebie obserwuję od dawna, korzystam z przepisów, a te muffiny będą obowiązkowo pieczone przeze mnie i moja córeczkę w niedługim czasie! 🙂 Dzieki Kinga <3

    1. admin admin 20 września 2017 o 16:14

      Małgosiu ? dziękuję za tyle miłych słów ?? koniecznie daj znać czy muffinki Ci smakowały 🙂

      1. Avatar Małgosia 1 października 2017 o 09:17

        Po raz pierwszy w zyciu mruczalam przy jedzeniu! ;D Kinga jesteś niesamowita, te babeczki sa obłędne, genialne, przepyszne, POEZJA!!! Od dzis numer jeden na mojej liście. Miałam ochotę zjeść je wszystkie na raz. Jak juz pisałam, nigdy wcześniej nie udało mi się zrobic żadnego ciasta bananowego bez zakalca, a tu taka niespodzianka:) Dziękuje za ten wspaniały przepis i już mi sie układa w glowie, że nastepnym razem może użyje tego przepisu jako jeden z blatów do tortu. Będzie wyśmienicie:) Pozdrawiam i proszę nie przestawaj, dziel sie z nami swoimi wspaniałościami:)

        1. admin admin 3 października 2017 o 16:14

          Gosiu jak ja Ci dziękuję za tak pozytywny komentarz :* ps. polecam się na przyszłość 🙂

  17. Avatar Olga 19 września 2017 o 14:25

    Dziś zrobione, z dodatkiem kakao bo mąż lubi 🙂 za to bez oleju- z czystego gapiostwa (uroki ciąży :-). A i tak wyszły fenomenalne ❤

    1. admin admin 20 września 2017 o 16:18

      ? bardzo się cieszę, że przepis przypadł do smaku ?
      dziękuję za komentarz ??

  18. Avatar Hanna 17 września 2017 o 07:34

    Czy olej można zastąpić masłem orzechowym? Jakoś tak dobrze mi się komponuje z bananami ☺️

    1. admin admin 20 września 2017 o 16:39

      jasne że można 🙂

  19. Avatar Marta 15 września 2017 o 20:18

    Kingo, czy masa na te muffinki ma być taka kleista? Robiłam dzisiaj z mąki gryczanej, bardzo trudno nakładało mi się ciasto do foremek, wszystko się kleiło.. Nie wiem czy to wina mąki czy dałam za mało oleju, jak sądzisz? W smaku są OK, ale mam wrażenie, że jednak coś zepsułam 😉

    1. admin admin 20 września 2017 o 16:29

      a jakiej wielkości były banany?

  20. Avatar Andzia 15 września 2017 o 18:19

    Można użyć maki ryżowej i razowej ? Pozdrawiam 🙂

    1. admin admin 20 września 2017 o 16:10

      tak można ale proszę dodać mało ryżowej mąki ok 2-3 łyżki gdyż maka ta powoduje że ciasto robi się bardzo suche i sypkie 🙂

      1. Avatar Andzia 21 września 2017 o 22:40

        Dziękuje za odpowiedz ale wkoncu kupiłam takie jak w przepisie i wyszło przepysznie ? W dwa dni z mężem wszystko zjedliśmy ? Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na kolejne „proste , szybkie i zdrowe ” słodkości 🙂

        1. admin admin 22 września 2017 o 21:18

          :*

  21. Avatar Lidka 14 września 2017 o 04:01

    No dobra..rzadko bo rzadko zostawiam jakiekolwiek komentarze, ale już się nazbierało, więc muszę. Kinga – uwielbiam CIĘ! Za Twój talent, smaki, prostotę potraw, a w każdej niewatpliwie wyczuwa się zaangażowanie i pasję. LUBIĘ TO! Z Toba mogę..i jestem 🙂 FIT! I tylko szkoda, że nie jestem krasomówca, bo wtedy mogłabym zdecydowanie lepiej opisać swoje odczucia. Tak czy inaczej, przetestowałam prawie wszystkie Twoje przepisy, no cóż, dla mnie – strzał w dziesiatkę. Ale nie spoczywaj na laurach, bo mój wilczy apetyt dopiero się zaczyna.. Bardzo mocno pozdrawiam i gratuluję bloga!

  22. Avatar Hell(ena) 11 września 2017 o 16:43

    Super! Będę wypróbowywać. Zazwyczaj piekę chlebek bananowy, ale czas sprawdzić muffinki 🙂

    1. admin admin 13 września 2017 o 11:12

      polecam 🙂

  23. Avatar oreerka 10 września 2017 o 12:07

    Te mufiny rzeczywiście są najlepsze!! Z dodatkiem masła orzechowego smakują super!!!

    [url=http://childfree.pl/oczyszczanie-organizmu-z-tabletkami-denoxinal-moja-opinia/]tabletki denoxinal[/url]

    1. admin admin 13 września 2017 o 11:18

      uwielbiam takie informacje 🙂 dziękuję za komentarz :*

  24. Avatar Marta 9 września 2017 o 19:46

    Dziś muffinki zrobione. Jednak nie są takie wyrośnięte jak Twoje. Myślę że to przez mąkę. Ale są bardzo dobre w smaku. Następnym razem na pewno wyjdą.

    1. admin admin 13 września 2017 o 11:18

      polecam podjąć jeszcze jedną próbę 🙂 dziękuję za komentarz :*

  25. Avatar Izabella 8 września 2017 o 09:56

    Jesli zastępuje cukier kokosowy trzcinowym to w jakiej proporcji?

  26. Avatar Ola 7 września 2017 o 22:27

    Przepyszne! Zrobiłam je z myślą o dzisiejszym śniadaniu już wczoraj wieczorem, przez noc nie straciły nic ze swojej puszystości! Przepyszne! ?? Całe szczęście, że jeszcze kilka się uchowało na jutrzejsze śniadanko. Dziękuje Ci bardzo Kingo ?

  27. Avatar Fitsweet.me 7 września 2017 o 20:47

    Uwielbiam, chociaż wolę w formie chlebka. Bardzo lubię Twoje zdjęcia, wyróżniają się na tle innych blogów.

  28. Avatar Dorota 7 września 2017 o 18:12

    Czy cukier brzozowy można zastąpić ksylitolem?

    1. admin admin 13 września 2017 o 11:28

      to jest to samo 🙂 jeżeli chodziło Ci o zastąpienie cukru brązowego – to oczywiście można

  29. Avatar Magda 7 września 2017 o 11:34

    Są przepyszne! Tak puszyste! Dodalam cukier trzcinowy, bo nie miałam kokosowego.. szkoda kokosowe bylyby idealne, tak jak Twoje ciasteczka gryczane, które uwielbiam :-)Dziękuję i pozdrawiam ciepło

    1. admin admin 13 września 2017 o 11:28

      dziękuję za komentarz :*

      tak się cieszę kiedy przepisy się sprawdzają :*

  30. Avatar Justyna 6 września 2017 o 19:17

    Właśnie upiekłam. Pachną przepysznie. ? Przepis prosty
    a przede wszystkim szybki. Dzięki Kinga, jesteś niesamowita?

    1. admin admin 13 września 2017 o 11:28

      :*

  31. Avatar Kasia 6 września 2017 o 13:45

    Kinga, mogę zamiast cukru dać miód i czy wtedy muszę zmienić proporcje mąki? ?

    1. admin admin 6 września 2017 o 15:58

      jeżeli cukier zamienisz na miód dodaj łyżkę mąki

  32. Avatar Asia 6 września 2017 o 12:35

    Czy może być mąka razowa?

    1. Avatar Girl with(out) Candida 6 września 2017 o 13:56

      piekłam wczoraj na pełnoziarnistej orkiszowej i wyszły super: puszyste i wilgotne 🙂

      1. admin admin 6 września 2017 o 15:58

        ??

    2. admin admin 6 września 2017 o 15:57

      może być

  33. Avatar Justyna Szuba 5 września 2017 o 23:41

    Kinga dzieki ci wielkie. Nie ogladalam wczorajszego lajfa bo za duzo obowiazkow na glowie ale …. ciesze sie na super przepis. Niedlugo wpada tesciowa z Bytomia do Londynu wiec zamiast ciacha beda mufinki. A ze z mezem nie jadamy cukru to jakby byl to przepis idealny. Dam znac jak zawsze na Insta co z tego wyszlo. Buziaczki i pozdrawiam @justyna_szuba

    1. admin admin 6 września 2017 o 15:56

      Justyna koniecznie daj znać jak zrobisz . ??

  34. Avatar zgłodniałam 5 września 2017 o 22:52

    czyli mogę użyć szklankę mąki pszennej i pół szklanki m. Kokosowej? jaką ilość cukru dodać, pół jakiej miary?

    1. admin admin 6 września 2017 o 15:55

      jeżeli chcesz użyć mąki kokosowej to polecam jej dać 1/4 szklanki
      cukier odmierzamy w szklankach – już poprawiłam w przepisie 🙂

  35. Avatar B. 5 września 2017 o 21:49

    Zrobiłam je dziś i powiem jedno… są przepyszne !!! :))

    1. admin admin 6 września 2017 o 15:54

      aaaa cudownie czytać takie komentarze ??

  36. Avatar Magda 5 września 2017 o 20:51

    Napewno zrobię ? i to już jutro 😉

    1. admin admin 6 września 2017 o 15:53

      trzymam za słowo ??

  37. Avatar Aneeeek 5 września 2017 o 19:52

    Jedna porcja = 1 babeczka? 🙂

    1. admin admin 6 września 2017 o 15:52

      dokładnie 🙂

  38. Avatar Girl with(out) Candida 5 września 2017 o 19:36

    Upiekłam je dziś, po wczorajszym ‚lajfie’ 🙂 Przepis super, bardzo prosty. Ciut zmodyfikowałam z uwagi na to, że nie jem cukru. Zamiast cukru dałam borówki, więc moje muffiny są bananowo-borówkowe. Puszyste pyszności.
    Powtórzę się – bardzo miło się z Tobą kucharzy na insta ?
    Prosimy o więcej ☺

    1. admin admin 6 września 2017 o 15:52

      wspaniale wiedzieć że tam po drugiej stronie są tacy ludzie jak ty ?? – dziękuję :*

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *