Czasami nie wierzę w siłę Internetu, dopiero Wy mi ją przywracacie. ? Czasami myślę, że moje posty czyta zaledwie kilku z Was, że mój Instagram i FP jest mikroskopijną częścią ogromnego wirtualnego nieba. Nigdy nie żyłam i nie będę żyć w świecie cyferek, którymi posługują się statystyki. Wolę te momenty, w których pokazujecie mi, że to, co robię gości w Waszych kuchniach. Ostatni live (wczorajszy) na IG pokazał mi na nowo, jaką MOC ma z pozoru nierealny onlinowy świat. W takim momencie wiem, że po drugiej stronie są cudowni ludzie, którzy stanowią część mojego realnego świata. Dajecie mi energię, radość i chęć do działania. Sprawiacie, że wierzę w nas. ?
Nie ma słów, aby wyrazić Wam moją wdzięczność — dziękuję to za mało. ?
Dzisiejszy przepis to dowód na to, że można gotować wspólnie, pysznie i lekko. To dowód na to, że Internet ma moc. To dowód na to, że dobry przepis porwie za sobą tłumy.
Obiecuję Wam!
♥ organizować live cyklicznie,
♥ informować Was o tym wydarzeniu z uprzedzeniem,
♥ informować Was o tym wydarzeniu z uprzedzeniem,
♥ przygotowywać najróżniejsze, zdrowe przepisy.
Proszę Was, po prostu korzystajcie z tych przepisów i od czasu do czasu pokazujcie mi tę sławną MOC Internetu.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180º C. Formę do pieczenia muffin wyłożyć papilotkami.
Mąkę pszenną razową i żytnią wraz z proszkiem, sodą, solą i cynamonem przesiać przez sito.
W drugiej misce zmiksować za pomocą blendera banany obrane ze skórki, jajko, olej, sok z cytryny i cukier. Ma powstać gładka masa.
Połączyć razem zawartość obu misek. Mieszać aż ciasto będzie jednolite.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wypełniając każdą muffinkę do ¾ wysokości. Każdą muffinke udekorować z góry kawałkiem suszonego lub świeżego banana. Włożyć do piekarnika i piec 15- 20 minut. Do momentu w którym patyczak włożony w środek pozostaje suchy.
mąka: można użyć 1½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej, gryczanej, mielonych migdałów lub połowę porcji mąki owsianej lub kokosowej
cukier: można użyć cukru trzcinowego, stewii lub erytrytolu
olej rzepakowy: można zastąpić roztopionym masłem klarowanym, olejem kokosowym, oliwą z oliwek, olejem słonecznikowym
jajko: można zastąpić 1 łyżką mielonego siemienia lnianego wymieszaną z 3 łyżkami ciepłej wody lub taką samą proporcją nasion chia, lub babki płesznik
muffinki można wzbogacić o dowolne dodatki: orzechy, czekoladę lub inne owoce.
12 porcji
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180º C. Formę do pieczenia muffin wyłożyć papilotkami.
Mąkę pszenną razową i żytnią wraz z proszkiem, sodą, solą i cynamonem przesiać przez sito.
W drugiej misce zmiksować za pomocą blendera banany obrane ze skórki, jajko, olej, sok z cytryny i cukier. Ma powstać gładka masa.
Połączyć razem zawartość obu misek. Mieszać aż ciasto będzie jednolite.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wypełniając każdą muffinkę do ¾ wysokości. Każdą muffinke udekorować z góry kawałkiem suszonego lub świeżego banana. Włożyć do piekarnika i piec 15- 20 minut. Do momentu w którym patyczak włożony w środek pozostaje suchy.
mąka: można użyć 1½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej, gryczanej, mielonych migdałów lub połowę porcji mąki owsianej lub kokosowej
cukier: można użyć cukru trzcinowego, stewii lub erytrytolu
olej rzepakowy: można zastąpić roztopionym masłem klarowanym, olejem kokosowym, oliwą z oliwek, olejem słonecznikowym
jajko: można zastąpić 1 łyżką mielonego siemienia lnianego wymieszaną z 3 łyżkami ciepłej wody lub taką samą proporcją nasion chia, lub babki płesznik
muffinki można wzbogacić o dowolne dodatki: orzechy, czekoladę lub inne owoce.
Notes
