Najlepsze muffinki bananowe

Czasami nie wierzę w siłę Internetu, dopiero Wy mi ją przywracacie. ? Czasami myślę, że moje posty czyta zaledwie kilku z Was, że mój Instagram i FP jest mikroskopijną częścią ogromnego wirtualnego nieba. Nigdy nie żyłam i nie będę żyć w świecie cyferek, którymi posługują się statystyki. Wolę te momenty, w których pokazujecie mi, że to, co robię gości w Waszych kuchniach. Ostatni live (wczorajszy) na IG pokazał mi na nowo, jaką MOC ma z pozoru nierealny onlinowy świat. W takim momencie wiem, że po drugiej stronie są cudowni ludzie, którzy stanowią część mojego realnego świata. Dajecie mi energię, radość i chęć do działania. Sprawiacie, że wierzę w nas. ?

Nie ma słów, aby wyrazić Wam moją wdzięczność — dziękuję to za mało. ?
Dzisiejszy przepis to dowód na to, że można gotować wspólnie, pysznie i lekko. To dowód na to, że Internet ma moc. To dowód na to, że dobry przepis porwie za sobą tłumy.

Obiecuję Wam!

♥ organizować live cyklicznie,
♥ informować Was o tym wydarzeniu z uprzedzeniem,
♥ informować Was o tym wydarzeniu z uprzedzeniem,
♥ przygotowywać najróżniejsze, zdrowe przepisy.

Proszę Was, po prostu korzystajcie z tych przepisów i od czasu do czasu pokazujcie mi tę sławną MOC Internetu.

Ilość porcji12 porcji
Czas Przygotowania5 minutCzas pieczenia17 minutCałkowity czas25 minut

 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
 ½ szklanki mąki żytniej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 ½ łyżeczki cynamonu
 1 szczypta soli
 3 dojrzałe banany
 1 jajko
 1 łyżka soku z cytryny
  szklanki oleju rzepakowego
 ½ szklanki cukru kokosowego
 Do dekoracji: suszone banany

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180º C. Formę do pieczenia muffin wyłożyć papilotkami.

2

Mąkę pszenną razową i żytnią wraz z proszkiem, sodą, solą i cynamonem przesiać przez sito.

3

W drugiej misce zmiksować za pomocą  blendera banany obrane ze skórki, jajko, olej, sok z cytryny i cukier. Ma powstać gładka masa.

4

Połączyć razem zawartość obu misek. Mieszać aż  ciasto będzie jednolite.

5

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wypełniając każdą muffinkę do ¾ wysokości. Każdą muffinke udekorować z góry kawałkiem suszonego lub świeżego banana. Włożyć do piekarnika i piec 15- 20 minut. Do momentu w którym patyczak włożony w środek pozostaje suchy.

Możliwości:
6

mąka: można użyć 1½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej, gryczanej, mielonych migdałów lub połowę porcji mąki owsianej lub kokosowej

7

cukier: można użyć cukru trzcinowego, stewii lub erytrytolu

8

olej rzepakowy: można zastąpić roztopionym masłem klarowanym, olejem kokosowym, oliwą z oliwek, olejem słonecznikowym

9

jajko: można zastąpić 1 łyżką mielonego siemienia lnianego wymieszaną z 3 łyżkami ciepłej wody lub taką samą proporcją nasion chia, lub babki płesznik

10

muffinki można wzbogacić o dowolne dodatki: orzechy, czekoladę lub inne owoce.

Wartości odżywcze

12 porcji

Serving size

Składniki

 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
 ½ szklanki mąki żytniej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 ½ łyżeczki cynamonu
 1 szczypta soli
 3 dojrzałe banany
 1 jajko
 1 łyżka soku z cytryny
  szklanki oleju rzepakowego
 ½ szklanki cukru kokosowego
 Do dekoracji: suszone banany

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180º C. Formę do pieczenia muffin wyłożyć papilotkami.

2

Mąkę pszenną razową i żytnią wraz z proszkiem, sodą, solą i cynamonem przesiać przez sito.

3

W drugiej misce zmiksować za pomocą  blendera banany obrane ze skórki, jajko, olej, sok z cytryny i cukier. Ma powstać gładka masa.

4

Połączyć razem zawartość obu misek. Mieszać aż  ciasto będzie jednolite.

5

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wypełniając każdą muffinkę do ¾ wysokości. Każdą muffinke udekorować z góry kawałkiem suszonego lub świeżego banana. Włożyć do piekarnika i piec 15- 20 minut. Do momentu w którym patyczak włożony w środek pozostaje suchy.

Możliwości:
6

mąka: można użyć 1½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej, gryczanej, mielonych migdałów lub połowę porcji mąki owsianej lub kokosowej

7

cukier: można użyć cukru trzcinowego, stewii lub erytrytolu

8

olej rzepakowy: można zastąpić roztopionym masłem klarowanym, olejem kokosowym, oliwą z oliwek, olejem słonecznikowym

9

jajko: można zastąpić 1 łyżką mielonego siemienia lnianego wymieszaną z 3 łyżkami ciepłej wody lub taką samą proporcją nasion chia, lub babki płesznik

10

muffinki można wzbogacić o dowolne dodatki: orzechy, czekoladę lub inne owoce.

Notes

Najlepsze muffinki bananowe

(Wyświetlono 39 960 razy, 6 wyświetleń dzisiaj)