Do wykończenia ciasta zastosowałam fantastyczny złoty spray, który sprawił że prezentowało się niesamowicie. Muszę przyznać, że i bez niego wyglądał fenomenalnie. Jeden z gości stwierdził trafnie, że w Dubaju zrobiłby furorę, stąd dzisiejsza nazwa postu:)
Przepis zmodyfikowany z blogu Liski – White Plate
Piekarnik nastaw na temperaturę 180 C z funkcja grzania góra-dół.Przygotuj tortownice o średnicy 24 cm. Dno i boki wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasteczka zmiksuj na mąkę, przesyp do miski.
Orzeszki solone również zmiksuj i dodaj do zmielonych ciasteczek, dobrze wymieszaj.
Rozpuszczone masło wlej do miski i ugniataj aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Dno przygotowanej wcześniej tortownicy wyłóż masa z ciasteczek i orzechów mocno dogniatając.
Włóż do piekarnika na 15 min.
Twaróg wymieszać z mascarpone, ekstraktem waniliowym, mąką i szczyptą soli.
Miękkie masło ucierać z cukrem mikserem ok 5-6 min aż powstanie puszysty krem.
Do ucieranego masła dodać kajmak (250 g)
Stopniowo do ucieranej masy dodawać po łyżce mieszanki serów i jajka. Wszystko miksować aż otrzymamy gładką, jednolita konsystencję.
Masę przelać do tortownicy z popieczonym spodem. wyrównać i piec w piekarniku nastawionym na 180C grzanie góra-dół przez 45-50 min
Sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Powinien leżakować min 3-4 godziny bez obręczy w lodówce.
W rondelku podgrzać 150 masy kajmakowej razem z 3 łyżkami mleka.
Kiedy masa będzie bardziej płynna dodać masło. Ważne jest aby nie było w niej grudek, jeżeli są zmiksuj wszystko mikserem.
Dodać pół łyżeczki soli morskiej, zdjąć z ognia i chwilę mieszać.
Spray złoty, kwiatki opłatkowe, zimy sernik pokryć polewą kajmakową. Wykończyć złotym sprayem i kwiatkami.
0 porcji
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastaw na temperaturę 180 C z funkcja grzania góra-dół.Przygotuj tortownice o średnicy 24 cm. Dno i boki wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasteczka zmiksuj na mąkę, przesyp do miski.
Orzeszki solone również zmiksuj i dodaj do zmielonych ciasteczek, dobrze wymieszaj.
Rozpuszczone masło wlej do miski i ugniataj aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Dno przygotowanej wcześniej tortownicy wyłóż masa z ciasteczek i orzechów mocno dogniatając.
Włóż do piekarnika na 15 min.
Twaróg wymieszać z mascarpone, ekstraktem waniliowym, mąką i szczyptą soli.
Miękkie masło ucierać z cukrem mikserem ok 5-6 min aż powstanie puszysty krem.
Do ucieranego masła dodać kajmak (250 g)
Stopniowo do ucieranej masy dodawać po łyżce mieszanki serów i jajka. Wszystko miksować aż otrzymamy gładką, jednolita konsystencję.
Masę przelać do tortownicy z popieczonym spodem. wyrównać i piec w piekarniku nastawionym na 180C grzanie góra-dół przez 45-50 min
Sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Powinien leżakować min 3-4 godziny bez obręczy w lodówce.
W rondelku podgrzać 150 masy kajmakowej razem z 3 łyżkami mleka.
Kiedy masa będzie bardziej płynna dodać masło. Ważne jest aby nie było w niej grudek, jeżeli są zmiksuj wszystko mikserem.
Dodać pół łyżeczki soli morskiej, zdjąć z ognia i chwilę mieszać.
Spray złoty, kwiatki opłatkowe, zimy sernik pokryć polewą kajmakową. Wykończyć złotym sprayem i kwiatkami.