Sernik DUBAJ doskonały

Stało się! Ten przepis zdetronizował mój ukochany sernik szafranowy. Sprawcą jest sernik z orzechami, kajmakiem i solonym karmelem. Przepadłam, ten smak jest ze mną i już mnie nie opuści. Ekstremalnie kremowy, słodko-słony i niesamowicie zjawiskowy.
Moja przyjaciółka przewiozła mi z Londynu nowości do dekoracji ciast.
Do wykończenia ciasta zastosowałam fantastyczny złoty spray, który sprawił że prezentowało się niesamowicie. Muszę przyznać, że i bez niego wyglądał fenomenalnie. Jeden  z gości stwierdził trafnie, że w Dubaju zrobiłby furorę, stąd dzisiejsza nazwa postu:)
Kwiatki opłatkowe są u nas dostępne, a w tym wypadku świetnie pasowały do okazji chrzcin:)
Koniecznie do wypróbowania! wierzcie mi na słowo!
Zapraszam:)

Przepis zmodyfikowany z blogu  Liski – White Plate

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

Składniki na spód:
 60 g ciastek owsianych
 70 g solonych orzeszków fistaszków
 30 g miękkiego masła
Składniki na masę serową:
 400 g sera twarogowego tłustego trzykrotnie mielonego
 250 g mascarpone
 50 g masła
 80 g cukru pudru
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć)
 250 g masy kajmakowej
 3 jajka
 1 łyżka mąki pszennej
 1 szczypta soli morskiej
Składniki polewy kajmakowej z solą:
 170 g masy kajmakowej
 3 łyżki mleka
 2 łyżeczki masła
 ½ łyżeczka soli różowej himalajskiej

Spód:
1

Piekarnik nastaw na temperaturę 180 C z funkcja grzania góra-dół.Przygotuj tortownice o średnicy 24 cm. Dno i boki wyłóż papierem do pieczenia.

2

Ciasteczka zmiksuj na mąkę, przesyp do miski.

3

Orzeszki solone również zmiksuj i dodaj do zmielonych ciasteczek, dobrze wymieszaj.

4

Rozpuszczone masło wlej do miski i ugniataj aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

5

Dno przygotowanej wcześniej tortownicy wyłóż masa z ciasteczek i orzechów mocno dogniatając.

6

Włóż do piekarnika na 15 min.

Masa serowa:
7

Twaróg wymieszać z mascarpone, ekstraktem waniliowym, mąką i szczyptą soli.

8

Miękkie masło ucierać z cukrem mikserem ok 5-6 min aż powstanie puszysty krem.

9

Do ucieranego masła dodać kajmak (250 g)

10

Stopniowo do ucieranej masy dodawać po łyżce  mieszanki serów i jajka. Wszystko miksować aż otrzymamy gładką, jednolita konsystencję.

11

Masę przelać do tortownicy z popieczonym spodem. wyrównać i piec w piekarniku nastawionym na 180C grzanie góra-dół przez 45-50 min

12

Sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

13

Powinien leżakować min 3-4 godziny bez obręczy w lodówce.

Polewa:
14

W rondelku podgrzać 150 masy kajmakowej razem z 3 łyżkami mleka.

15

Kiedy masa będzie bardziej płynna dodać masło. Ważne jest aby nie było w niej grudek, jeżeli są zmiksuj wszystko mikserem.

16

Dodać pół łyżeczki soli morskiej, zdjąć z ognia i chwilę mieszać.

Do dekoracji
17

Spray złoty, kwiatki opłatkowe, zimy sernik pokryć polewą kajmakową. Wykończyć złotym sprayem i kwiatkami.

Wartości odżywcze

0 porcji

Serving size

Składniki

Składniki na spód:
 60 g ciastek owsianych
 70 g solonych orzeszków fistaszków
 30 g miękkiego masła
Składniki na masę serową:
 400 g sera twarogowego tłustego trzykrotnie mielonego
 250 g mascarpone
 50 g masła
 80 g cukru pudru
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć)
 250 g masy kajmakowej
 3 jajka
 1 łyżka mąki pszennej
 1 szczypta soli morskiej
Składniki polewy kajmakowej z solą:
 170 g masy kajmakowej
 3 łyżki mleka
 2 łyżeczki masła
 ½ łyżeczka soli różowej himalajskiej

Przygotowanie

Spód:
1

Piekarnik nastaw na temperaturę 180 C z funkcja grzania góra-dół.Przygotuj tortownice o średnicy 24 cm. Dno i boki wyłóż papierem do pieczenia.

2

Ciasteczka zmiksuj na mąkę, przesyp do miski.

3

Orzeszki solone również zmiksuj i dodaj do zmielonych ciasteczek, dobrze wymieszaj.

4

Rozpuszczone masło wlej do miski i ugniataj aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

5

Dno przygotowanej wcześniej tortownicy wyłóż masa z ciasteczek i orzechów mocno dogniatając.

6

Włóż do piekarnika na 15 min.

Masa serowa:
7

Twaróg wymieszać z mascarpone, ekstraktem waniliowym, mąką i szczyptą soli.

8

Miękkie masło ucierać z cukrem mikserem ok 5-6 min aż powstanie puszysty krem.

9

Do ucieranego masła dodać kajmak (250 g)

10

Stopniowo do ucieranej masy dodawać po łyżce  mieszanki serów i jajka. Wszystko miksować aż otrzymamy gładką, jednolita konsystencję.

11

Masę przelać do tortownicy z popieczonym spodem. wyrównać i piec w piekarniku nastawionym na 180C grzanie góra-dół przez 45-50 min

12

Sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

13

Powinien leżakować min 3-4 godziny bez obręczy w lodówce.

Polewa:
14

W rondelku podgrzać 150 masy kajmakowej razem z 3 łyżkami mleka.

15

Kiedy masa będzie bardziej płynna dodać masło. Ważne jest aby nie było w niej grudek, jeżeli są zmiksuj wszystko mikserem.

16

Dodać pół łyżeczki soli morskiej, zdjąć z ognia i chwilę mieszać.

Do dekoracji
17

Spray złoty, kwiatki opłatkowe, zimy sernik pokryć polewą kajmakową. Wykończyć złotym sprayem i kwiatkami.

Notes

Sernik DUBAJ doskonały
(Wyświetlono 8 009 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)