Pierniczki doskonałe

Te pierniczki są po prostu genialne! Musiałam nieźle ich pilnować aby było co położyć na świątecznym stole. Jest to przepis rodzinny który dostałam od mojej Cioci. Tym razem jak widać mam już świąteczne foremki:)
Ostatnio chyba jestem w jakimś piernikowym szale – już od dwóch dni leżakuje na poddaszu piernik świętokrzyski który również zobaczycie na blogu.

Smacznego 🙂

Ilość porcji1 porcja

 90 dag mąki pszennej
 25 dag masła - UWAGA!!! masła nie rozpuszczać ma mieć temp pokojową.
 25 dag miodu naturalnego
 15 dag cukru
 3 jajka
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka sody oczyszczonej rozpuszczonej w letniej wodzie ok 2-3 łyżkach
 1 łyżka oleju
 1  łyżka kawy mielonej
 8 łyżek kakao
 3 paczki przyprawy do pierników

1

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i razem wyrobić - ciasto może być trochę luźniejsze.

2

Pozostawić w zimnym miejscu na kilka godzin aż stężeje.

3

Po tym czasie rozwałkować na grubość ok 0,5 cm i wyciskać foremkami dowolne kształty. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C przez ok 10 min.

4

Pierniki przechowywać w metalowych puszkach ok 1-2 tygodni w suchym i chłodnym miejscu. Wtedy nabiorą wilgotności i aromatu.

UWAGA!
5

Moje ciasto przy wałkowaniu bardzo się kruszyło jednak jak ociepliło się trochę kruszyły się tylko boki i bez problemów wygniatałam foremkami pierniki bez podsypywania mąką.

Składniki

 90 dag mąki pszennej
 25 dag masła - UWAGA!!! masła nie rozpuszczać ma mieć temp pokojową.
 25 dag miodu naturalnego
 15 dag cukru
 3 jajka
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka sody oczyszczonej rozpuszczonej w letniej wodzie ok 2-3 łyżkach
 1 łyżka oleju
 1  łyżka kawy mielonej
 8 łyżek kakao
 3 paczki przyprawy do pierników

Przygotowanie

1

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i razem wyrobić - ciasto może być trochę luźniejsze.

2

Pozostawić w zimnym miejscu na kilka godzin aż stężeje.

3

Po tym czasie rozwałkować na grubość ok 0,5 cm i wyciskać foremkami dowolne kształty. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C przez ok 10 min.

4

Pierniki przechowywać w metalowych puszkach ok 1-2 tygodni w suchym i chłodnym miejscu. Wtedy nabiorą wilgotności i aromatu.

UWAGA!
5

Moje ciasto przy wałkowaniu bardzo się kruszyło jednak jak ociepliło się trochę kruszyły się tylko boki i bez problemów wygniatałam foremkami pierniki bez podsypywania mąką.

Pierniczki doskonałe
(Wyświetlono 71 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

16 komentarzy

  1. Avatar Koralia 13 grudnia 2017 o 15:47

    Czy na pewno na taką ilość należy użyć aż trzech paczek przyprawy do piernika? Pierniczki nie będą gorzkie czy to błąd ?

    1. admin admin 15 grudnia 2017 o 16:30

      dokładnie tak ma być – ta proporcja podana jest na ok 1 kg mąki

  2. Avatar Anna 29 listopada 2017 o 22:47

    Ile mniej więcej pierniczków wychodzi z jednego przepisu?

    1. admin admin 30 listopada 2017 o 23:24

      wszystko zależy jak grubo się rozwałkuje i jakie kształty wycina – mi wyszło ok 80 sztuk

  3. Avatar Anna 29 listopada 2017 o 22:46

    Ile mniej więcej pierniczków wychodzi z jednego przepisu? 🙂

  4. Avatar Joanna 28 listopada 2017 o 22:57

    „3 paczki przyprawy do pierników”?? Aż tyle czy to jakiś błąd??

    1. admin admin 30 listopada 2017 o 23:27

      dokładnie tyle gdyż zużywamy ok 1 kg mąki

  5. Avatar Paulina 17 grudnia 2016 o 10:22

    jaką można użyć mąkę ? 🙂

    1. admin admin 17 grudnia 2016 o 16:22

      pszenna już dodałam – może również być pszenna razowa, gryczana lub mielone migdały

      1. Avatar Ania 1 grudnia 2017 o 08:31

        Czy przy zmianie mąki należy zmienić również proporcje? W jaki sposób?

        1. admin admin 3 grudnia 2017 o 17:41

          wszystko zależy na jąka mąkę

  6. Avatar Magda 5 grudnia 2016 o 08:47

    Dziękuję Pani Kingo za ekspresową odpowiedź! niestety nie mogę spożywać praktycznie żadnych tłuszczy, więc spróbuję zastąpić masło bananami tak jak Pani radziła 🙂

  7. Avatar Dusia 4 grudnia 2016 o 22:00

    mniami!!!! właśnie zrobiliśmy wspólnie z mężem, który już stwierdził, że to najlepsze pierniczki jakie jadł:) jutro do pracy przystąpi córeczka opowiedzialna za świąteczne przybranko dla nich, będzie miała ręce pełne roboty bo wyszła cała micha:) dziękujemy za pyszny przepis:) pozdrawiam

    1. admin admin 5 grudnia 2016 o 13:58

      Wspaniale – ja również dzisiaj przystępuję do prac piernikowych 🙂

  8. Avatar Magda 3 grudnia 2016 o 10:43

    Witam, robię te pierniczki co roku i są przepyszne! Obecnie mam problemy zdrowotne i nie moge spożywać tłuszczy, czy jest możliwość zamiany masła na cos innego w tym przepisie?
    Bardzo prosze o odpowiedź

    1. admin admin 3 grudnia 2016 o 16:06

      Magdo a Ty nie możesz spożywać żadnych tłuszczy?
      jeżeli jednak jakieś możesz to zamień na olej kokosowy
      jeżeli nie możesz to zamień na puree z banana – jednak pierniczki przygotuj kilka dni przed świętami 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *