Oj tak! Dawno mnie tu nie było, choć codziennie wchodzę tutaj „od tyłu” tzn. odpowiadam na wasze komentarze i sprawdzam co się tu dzieje. Mój dom oraz moja kuchnia przechodziły renowację, także to główny powód braku nowości na blogu. Informuję, że wszystkie prace są już zakończone , więc ruszam z moją lekką kuchnią. Ten przepis większość Was zna z relacji na żywo, która odbywała się na moim Instagramie. Obiecuję, że teraz na stałe takie relacje pojawiać się będą czy to na moim FB, czy to na IG – zachęcam do obserwowania mnie również w tych miejscach ?
Wegańskie ciasto z borówkami powstało spontanicznie w waszym towarzystwie ?
Jest proste i pyszne. Polecam je nie tylko z jagodami. Świetnie sprawdzą się maliny, śliwki, gruszki, truskawki. U mnie podane było na śniadanie z kleksem naturalnego jogurtu.
Dajcie znać jak zrobicie – czy wam się udało i czy smakowało ?
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
Mielone siemię lniane zalać wodą i odstawić na kilka minut.
Mąkę, cukier, sodę, sól i cynamon przesiać do miski.
Do miski z siemieniem dodać mus jabłkowy (starte na drobnej tarce jabłko), olej i mleko. Całość wymieszać. Kiedy pojawią się grudki całość zmiksować blenderem na gładko.
Dodać do mokrej mieszanki startą na grubych oczkach cukinię. Wymieszać.
Połączyć zawartość obu misek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, należy dodać odrobinę mleka. (wszystko zależy od chłonności mąki i soczystości cukinii). Ciasto ma konsystencją przypominać budyń.
Na koniec dodać jagody i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy. Piec 50-60 minut do momentu, kiedy patyczek włożony w środek pozostaje suchy. Studzić w uchylonym piekarniku.
mąkę pszenną razową można zastąpić: zwykłą mąką pszenną, mąką gryczaną, mąką orkiszową, mąką migdałową lub połową porcji mąki kokosowej, maki owsianej
mus jabłkowy można zastąpić zmiksowanym na puree bananem lub startą gruszką
siemię lniane można zastąpić nasionami chia lub 3 jajkami - wtedy pomijamy dodanie wody
można użyć dowolnego mleka lub soku oraz dowolnych owoców
cukinię można zastąpić starta marchewką lub dynią również startą
Porcji 11
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
Mielone siemię lniane zalać wodą i odstawić na kilka minut.
Mąkę, cukier, sodę, sól i cynamon przesiać do miski.
Do miski z siemieniem dodać mus jabłkowy (starte na drobnej tarce jabłko), olej i mleko. Całość wymieszać. Kiedy pojawią się grudki całość zmiksować blenderem na gładko.
Dodać do mokrej mieszanki startą na grubych oczkach cukinię. Wymieszać.
Połączyć zawartość obu misek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, należy dodać odrobinę mleka. (wszystko zależy od chłonności mąki i soczystości cukinii). Ciasto ma konsystencją przypominać budyń.
Na koniec dodać jagody i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy. Piec 50-60 minut do momentu, kiedy patyczek włożony w środek pozostaje suchy. Studzić w uchylonym piekarniku.
mąkę pszenną razową można zastąpić: zwykłą mąką pszenną, mąką gryczaną, mąką orkiszową, mąką migdałową lub połową porcji mąki kokosowej, maki owsianej
mus jabłkowy można zastąpić zmiksowanym na puree bananem lub startą gruszką
siemię lniane można zastąpić nasionami chia lub 3 jajkami - wtedy pomijamy dodanie wody
można użyć dowolnego mleka lub soku oraz dowolnych owoców
cukinię można zastąpić starta marchewką lub dynią również startą
Moje ciasto opadło ? Zamienilam parę składników użyłam mleka sojowego i cukru brązowego. Mus jabłkowy użyłam ten z Lidla bio mus jabłkowy. Ciasto opadło w momencie kiedy otworzyłam drzwiczki od piekarnika żeby sprawdzić patyczkiem czy się już uciekło.
Mimo tego ciasto pyszne! Na zdjęciu wydaje się że to suche ciasto ale w rzeczywistości jest mokre a jego smak obłedny ❤
dziękuję bardzo za wypróbowanie i komentarz 🙂
Przepis świetny i bardzo bardzo pyszniasty! ?
Dzieki
Hej 🙂 a czy można pominąć cukinie lub czymś ja zastąpić? Nie mam akurat w domu a do sklepu daleko.
cukinię można zastąpić marchewką lub startym jabłkiem
Niestety kompletny niewypał. Zakalec jak pisała powyżej Kolezanka.
Kingi w którym momencie używamy cukru?
W składnikach jest podany a przepisie już później nie.
Przymierzam się do tego ciacha bo wygląda zachęcająco ?
dodajemy go wraz z mąką – poprawiłam przepis – dziękuj :*
Można użyć mrożonych jagód? Wtedy rozumiem ich nie rozmrażać jak w fit cieście kokosowym?
dokładnie tak jak napisałaś – można użyć mrożonych i nie trzeba ich rozmrażać
czy owoce moga byc mrozone?
tak
hahahhaa, chyba zostanę wegańskim tancerzem! TO było przepyszne!
super! uwielbiam takie wiadomości 🙂
Witaj Kinga, czy nasiona chia również zalewamy wodą i potem taka papkę zostawiamy? Dzięki za info.
No tak, już doczytałam…:)
dokładnie tak samo 🙂
Kinga, a ile gram to porcja? Tak około. 😀
ok 250 g
Hej,
może jakiś post o bólach głowy? Widziałam w komentarzach,że sama miałaś z tym problem.
Pozdrawiam 🙂
ooo super pomysł 🙂 postaram się napisać jak sobie radzę 🙂
Uwielbiam wegańskie przepisy 🙂
A dedykowana zakładka na stronie bardzo ułatwiłaby wyszukiwanie takich przepisów <3
MAsz rację – blog będzie przechodził modernizację także na pewno taka zakładka się znajdzie 🙂
Ciasto zrobione i wyszło przepyszne! Dziękuję za przepis! Z pewnością do powtórzenia! Co prawda zamieniłam siemię na jajka, bo wszystkie moje dotychczasowe próby z ciastami z siemieniem kończyły się niestety porażką. Ale następnym razem zrobię na próbę według oryginalnego przepisu.
wspaniale – cieszę się że ciasto się udało 🙂 ? ? dziękuję za komentarz
Co dokładnie oznacza ” mąką migdałową połową porcji mąki kokosowej”? czyli 1 szklanka mąki migdałowej i 1 szklanka mąki kokosowej? 🙂
Ps. piękna bransoletka na prawej ręce-ta szeroka (wiem, że się powtarzam, ale nie mogę nie wyrazić zachwytu zwłaszcza że jestem „sroką” i uwielbiam biżuterię a Ty masz zawsze prze piękną i oryginalną!!!) pewnie kupiona w Grecji? 😉
pozdrawiam serdecznie 🙂
nie 🙂 mąka migdałowa zostaje w takich samych proporcjach. Połowa porcji czyli 1 szklanka jest dla mąki kokosowej czy owsianej
Moje ciacio właśnie wkładam do piekarnika i mam nadzieję, że będzie pyszne ☺ A że to z Twojego przepisu to nie może być inaczej ?
P.S. Dziękuję za wczorajszego life’a – miło się oglądało i słuchało.
aaaaa super że byłaś ze mną – nawet nie wiesz jak się cieszę teraz czytając Twój komentarz 🙂 czasami nie wierzę, że to wszystko działa i tak funkcjonuje. dziękuję 🙂
koniecznie daj znać jak Ci wyszło ciasto 🙂
Niestety mój wypiek się nie udał?
Ciasto długo nie wyrastało w piekarniku. Ruszyło i podniosło się pod koniec pieczenia. Niestety oklapło po wyjęciu ale to z mojej winy, gdyż zabrakło mi cierpliwości na studzenie ciasta w piekarniku ?
Nie poddaję się ☺ i jeszcze wrócę do tego przepisu. Następnym razem musi się udać ?
Ważne jest aby ciasto miało ten swój „czas” 🙂 Ps. w tym wypadku zakalec też jest w 100% jadalny gdyż jest to ciasto Vege 🙂