Wegańskie ciasto z jagodami ?

Oj tak! Dawno mnie tu nie było, choć codziennie wchodzę tutaj „od tyłu” tzn. odpowiadam na wasze komentarze i sprawdzam co się tu dzieje. Mój dom oraz moja kuchnia przechodziły renowację, także to główny powód braku nowości na blogu. Informuję, że wszystkie prace są już zakończone , więc ruszam z moją lekką kuchnią. Ten przepis większość Was zna z relacji na żywo, która odbywała się na moim Instagramie. Obiecuję, że teraz na stałe takie relacje pojawiać się będą czy to na moim FB, czy to na IG – zachęcam do obserwowania mnie również w tych miejscach ?

Wegańskie ciasto z borówkami powstało spontanicznie w waszym towarzystwie ?

Jest proste i pyszne. Polecam je nie tylko z jagodami. Świetnie sprawdzą się maliny, śliwki, gruszki, truskawki. U mnie podane było na śniadanie z kleksem naturalnego jogurtu.

Dajcie znać jak zrobicie – czy wam się udało i czy smakowało ?

Ilość porcji11 porcji
Czas Przygotowania5 minutCzas pieczenia1 godz.Całkowity czas1 godz. 5 minut

 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
 8 łyżek wody
 ½ szklanki musu jabłkowego
 1 łyżka oleju kokosowego - roztopionego
 ½ szklanki  mleka kokosowego
 1 szklanka startej cukini
 ½ szklanki jagód
 2 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej
 ½ szklanki cukru trzcinowego
 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 szczypta soli
 1 łyżeczka cynamonu

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).

2

Mielone siemię lniane zalać wodą i odstawić na kilka minut.

3

Mąkę, cukier, sodę, sól i cynamon przesiać do miski.

4

Do miski z siemieniem dodać mus jabłkowy (starte na drobnej tarce jabłko), olej i mleko. Całość wymieszać. Kiedy pojawią się grudki całość zmiksować blenderem na gładko.

5

Dodać do mokrej mieszanki startą na grubych oczkach cukinię. Wymieszać.

6

Połączyć zawartość obu misek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, należy dodać odrobinę mleka. (wszystko zależy od chłonności mąki i soczystości cukinii). Ciasto ma konsystencją przypominać budyń.

7

Na koniec dodać jagody i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy. Piec 50-60 minut do momentu, kiedy patyczek włożony w środek pozostaje suchy. Studzić w uchylonym piekarniku.

Możliwości
8

mąkę pszenną razową można zastąpić: zwykłą mąką pszenną, mąką gryczaną, mąką orkiszową, mąką migdałową lub połową porcji mąki kokosowej, maki owsianej

9

mus jabłkowy można zastąpić zmiksowanym na puree bananem lub startą gruszką

10

siemię lniane można zastąpić nasionami chia lub 3 jajkami - wtedy pomijamy dodanie wody

11

można użyć dowolnego mleka lub soku  oraz dowolnych owoców

12

cukinię można zastąpić starta marchewką lub dynią również startą

Składniki

 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
 8 łyżek wody
 ½ szklanki musu jabłkowego
 1 łyżka oleju kokosowego - roztopionego
 ½ szklanki  mleka kokosowego
 1 szklanka startej cukini
 ½ szklanki jagód
 2 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej
 ½ szklanki cukru trzcinowego
 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 szczypta soli
 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).

2

Mielone siemię lniane zalać wodą i odstawić na kilka minut.

3

Mąkę, cukier, sodę, sól i cynamon przesiać do miski.

4

Do miski z siemieniem dodać mus jabłkowy (starte na drobnej tarce jabłko), olej i mleko. Całość wymieszać. Kiedy pojawią się grudki całość zmiksować blenderem na gładko.

5

Dodać do mokrej mieszanki startą na grubych oczkach cukinię. Wymieszać.

6

Połączyć zawartość obu misek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, należy dodać odrobinę mleka. (wszystko zależy od chłonności mąki i soczystości cukinii). Ciasto ma konsystencją przypominać budyń.

7

Na koniec dodać jagody i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy. Piec 50-60 minut do momentu, kiedy patyczek włożony w środek pozostaje suchy. Studzić w uchylonym piekarniku.

Możliwości
8

mąkę pszenną razową można zastąpić: zwykłą mąką pszenną, mąką gryczaną, mąką orkiszową, mąką migdałową lub połową porcji mąki kokosowej, maki owsianej

9

mus jabłkowy można zastąpić zmiksowanym na puree bananem lub startą gruszką

10

siemię lniane można zastąpić nasionami chia lub 3 jajkami - wtedy pomijamy dodanie wody

11

można użyć dowolnego mleka lub soku  oraz dowolnych owoców

12

cukinię można zastąpić starta marchewką lub dynią również startą

Wegańskie ciasto z jagodami ?

(Wyświetlono 692 razy, 6 wyświetleń dzisiaj)

29 komentarzy

  1. Avatar Karolina 13 lipca 2018 o 08:23

    Moje ciasto opadło ? Zamienilam parę składników użyłam mleka sojowego i cukru brązowego. Mus jabłkowy użyłam ten z Lidla bio mus jabłkowy. Ciasto opadło w momencie kiedy otworzyłam drzwiczki od piekarnika żeby sprawdzić patyczkiem czy się już uciekło.
    Mimo tego ciasto pyszne! Na zdjęciu wydaje się że to suche ciasto ale w rzeczywistości jest mokre a jego smak obłedny ❤

    1. admin admin 16 lipca 2018 o 20:02

      dziękuję bardzo za wypróbowanie i komentarz 🙂

      1. Avatar lidka 23 maja 2019 o 14:08

        Przepis świetny i bardzo bardzo pyszniasty! 🥰
        Dzieki

  2. Avatar Karlajn 3 lipca 2018 o 22:24

    Hej 🙂 a czy można pominąć cukinie lub czymś ja zastąpić? Nie mam akurat w domu a do sklepu daleko.

    1. admin admin 16 lipca 2018 o 20:11

      cukinię można zastąpić marchewką lub startym jabłkiem

  3. Avatar Iwona 26 marca 2018 o 23:48

    Kingi w którym momencie używamy cukru?
    W składnikach jest podany a przepisie już później nie.
    Przymierzam się do tego ciacha bo wygląda zachęcająco ?

    1. admin admin 29 marca 2018 o 17:36

      dodajemy go wraz z mąką – poprawiłam przepis – dziękuj :*

  4. Avatar Anna 15 lutego 2018 o 21:41

    Można użyć mrożonych jagód? Wtedy rozumiem ich nie rozmrażać jak w fit cieście kokosowym?

    1. admin admin 16 lutego 2018 o 10:26

      dokładnie tak jak napisałaś – można użyć mrożonych i nie trzeba ich rozmrażać

  5. Avatar paulina 2 lutego 2018 o 14:28

    czy owoce moga byc mrozone?

    1. admin admin 3 lutego 2018 o 16:08

      tak

  6. Avatar Taniec 27 września 2017 o 16:28

    hahahhaa, chyba zostanę wegańskim tancerzem! TO było przepyszne!

    1. admin admin 3 października 2017 o 16:04

      super! uwielbiam takie wiadomości 🙂

  7. Avatar Magdalipka 27 września 2017 o 10:59

    Witaj Kinga, czy nasiona chia również zalewamy wodą i potem taka papkę zostawiamy? Dzięki za info.

    1. Avatar Magdalipka 27 września 2017 o 11:00

      No tak, już doczytałam…:)

    2. admin admin 3 października 2017 o 16:01

      dokładnie tak samo 🙂

  8. Avatar Magdalena 4 września 2017 o 12:55

    Kinga, a ile gram to porcja? Tak około. 😀

    1. admin admin 4 września 2017 o 16:51

      ok 250 g

  9. Avatar Zarazwracam_k 3 września 2017 o 20:09

    Hej,
    może jakiś post o bólach głowy? Widziałam w komentarzach,że sama miałaś z tym problem.
    Pozdrawiam 🙂

    1. admin admin 3 września 2017 o 21:49

      ooo super pomysł 🙂 postaram się napisać jak sobie radzę 🙂

  10. Avatar Denise 3 września 2017 o 15:01

    Uwielbiam wegańskie przepisy 🙂
    A dedykowana zakładka na stronie bardzo ułatwiłaby wyszukiwanie takich przepisów <3

    1. admin admin 3 września 2017 o 21:50

      MAsz rację – blog będzie przechodził modernizację także na pewno taka zakładka się znajdzie 🙂

  11. Avatar Mila 2 września 2017 o 22:57

    Ciasto zrobione i wyszło przepyszne! Dziękuję za przepis! Z pewnością do powtórzenia! Co prawda zamieniłam siemię na jajka, bo wszystkie moje dotychczasowe próby z ciastami z siemieniem kończyły się niestety porażką. Ale następnym razem zrobię na próbę według oryginalnego przepisu.

    1. admin admin 3 września 2017 o 21:52

      wspaniale – cieszę się że ciasto się udało 🙂 ? ? dziękuję za komentarz

  12. Avatar Maja 1 września 2017 o 21:10

    Co dokładnie oznacza ” mąką migdałową połową porcji mąki kokosowej”? czyli 1 szklanka mąki migdałowej i 1 szklanka mąki kokosowej? 🙂
    Ps. piękna bransoletka na prawej ręce-ta szeroka (wiem, że się powtarzam, ale nie mogę nie wyrazić zachwytu zwłaszcza że jestem „sroką” i uwielbiam biżuterię a Ty masz zawsze prze piękną i oryginalną!!!) pewnie kupiona w Grecji? 😉
    pozdrawiam serdecznie 🙂

    1. admin admin 1 września 2017 o 21:24

      nie 🙂 mąka migdałowa zostaje w takich samych proporcjach. Połowa porcji czyli 1 szklanka jest dla mąki kokosowej czy owsianej

  13. Avatar Girl with(out) Candida 1 września 2017 o 20:22

    Moje ciacio właśnie wkładam do piekarnika i mam nadzieję, że będzie pyszne ☺ A że to z Twojego przepisu to nie może być inaczej ?
    P.S. Dziękuję za wczorajszego life’a – miło się oglądało i słuchało.

    1. admin admin 1 września 2017 o 21:27

      aaaaa super że byłaś ze mną – nawet nie wiesz jak się cieszę teraz czytając Twój komentarz 🙂 czasami nie wierzę, że to wszystko działa i tak funkcjonuje. dziękuję 🙂
      koniecznie daj znać jak Ci wyszło ciasto 🙂

      1. Avatar Girl with(out) Candida 2 września 2017 o 12:42

        Niestety mój wypiek się nie udał?
        Ciasto długo nie wyrastało w piekarniku. Ruszyło i podniosło się pod koniec pieczenia. Niestety oklapło po wyjęciu ale to z mojej winy, gdyż zabrakło mi cierpliwości na studzenie ciasta w piekarniku ?
        Nie poddaję się ☺ i jeszcze wrócę do tego przepisu. Następnym razem musi się udać ?

        1. admin admin 2 września 2017 o 17:22

          Ważne jest aby ciasto miało ten swój „czas” 🙂 Ps. w tym wypadku zakalec też jest w 100% jadalny gdyż jest to ciasto Vege 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *