Najlepsze Krakersy

Przepis na krakersy z mąki pełnoziarnistej pokocha wielu z Was. Robi się je prosto, smakują cudownie i wyglądają pięknie. Dla mnie nie są tylko przekąską – to wspaniały dodatek do zup czy sałatek. Dzisiaj przedstawiam wam kilka wersji: klasyczną, z czarnuszką, z bazylią i jasnym sezamem. Zawsze podaję je z olejem rzepakowym tłoczonym na zimno aromatyzowanym chili i czosnkiem. Uwielbiam zanurzać te “wytrawne kruche ciasteczka” i walczyć o to, aby się nie pobrudzić.

1 duża sztuka = 73 kcal

Pokochaj olej rzepakowy:

Tłuszcz w diecie, w umiarkowanych ilościach, konieczny jest do dostarczenia energii, ponadto pomaga w absorpcji witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W coraz większym stopniu staje się oczywiste, że rodzaj tłuszczu w diecie jest bardzo ważny. Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 są niezbędne dla prawidłowego odżywiania i muszą być spożywane w ramach zbilansowanej diety. Olej rzepakowy, zarówno tłoczony na zimno jak i rafinowany posiada najkorzystniejszy ich stosunek czyli 1:2. Ma wysoki poziom steroli roślinnych, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Dodatkowo olej rzepakowy rafinowany odznacza się wysoką tolerancją na ciepło, co oznacza, że ​​można go używać do pieczenia, smażenia lub grillowania.

Ilość porcji14 porcji
Czas Przygotowania1 godz. 10 minutCzas pieczenia6 minutCałkowity czas1 godz.

 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 szczypta soli
 125 ml letniej wody
 2 łyżki oleju rzepakowego
 dodatki: czarnuszka, listki bazylii, jasny sezam

1

Mąkę przesiać wraz z solą i proszkiem do pieczenia do miski. Pozostałe na sitku otręby dodać do składników.

2

Do suchej mieszanki dodać wodę i olej. Całość zagnieść na jednolite ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.

3

Piekarnik nastawić na temperaturę 220 oC z funkcją grzania góra - dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

4

Stolnicę podsypać odrobiną mąki. Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego i rozwałkowywać je dość cienko - grubość około 2 mm. Według uznania kawałek, rozwałkowanego ciasta posypać czarnuszką lub innymi dodatkami (jasny sezam, listki bazylii ) i ponownie wałkować, aż się przykleją do krakersa.

5

Włożyć do nagrzanego piekarnika i ważne, aby je obserwować, ponieważ tak cienkie szybko się przypalają. Piec około 6 minut.

6

Podawać z dipami, guacamole lub aromatyzowanym olejem rzepakowym.

Możliwości:
7

krakersy można wzbogacić o nasiona słonecznika, pestki dyni czy siemię lniane

8

krakersy najlepiej smakują na świeżo, ale spokojnie można je przechowywać w zamkniętej puszce, w suchym miejscu do tygodnia.

9

krakersy przed pieczeniem można posypać parmezanem lub delikatnie posmarować olejem i oprószyć ziołami, przyprawami np. tymiankiem lub słodką papryką

10

można użyć mąki gryczanej, jaglanej, orkiszowej.

Wartości odżywcze

14 porcji

Serving size

Składniki

 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 szczypta soli
 125 ml letniej wody
 2 łyżki oleju rzepakowego
 dodatki: czarnuszka, listki bazylii, jasny sezam

Przygotowanie

1

Mąkę przesiać wraz z solą i proszkiem do pieczenia do miski. Pozostałe na sitku otręby dodać do składników.

2

Do suchej mieszanki dodać wodę i olej. Całość zagnieść na jednolite ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.

3

Piekarnik nastawić na temperaturę 220 oC z funkcją grzania góra - dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

4

Stolnicę podsypać odrobiną mąki. Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego i rozwałkowywać je dość cienko - grubość około 2 mm. Według uznania kawałek, rozwałkowanego ciasta posypać czarnuszką lub innymi dodatkami (jasny sezam, listki bazylii ) i ponownie wałkować, aż się przykleją do krakersa.

5

Włożyć do nagrzanego piekarnika i ważne, aby je obserwować, ponieważ tak cienkie szybko się przypalają. Piec około 6 minut.

6

Podawać z dipami, guacamole lub aromatyzowanym olejem rzepakowym.

Możliwości:
7

krakersy można wzbogacić o nasiona słonecznika, pestki dyni czy siemię lniane

8

krakersy najlepiej smakują na świeżo, ale spokojnie można je przechowywać w zamkniętej puszce, w suchym miejscu do tygodnia.

9

krakersy przed pieczeniem można posypać parmezanem lub delikatnie posmarować olejem i oprószyć ziołami, przyprawami np. tymiankiem lub słodką papryką

10

można użyć mąki gryczanej, jaglanej, orkiszowej.

Notes

Najlepsze Krakersy
(Wyświetlono 5 955 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)