Przepis na krakersy z mąki pełnoziarnistej pokocha wielu z Was. Robi się je prosto, smakują cudownie i wyglądają pięknie. Dla mnie nie są tylko przekąską – to wspaniały dodatek do zup czy sałatek. Dzisiaj przedstawiam wam kilka wersji: klasyczną, z czarnuszką, z bazylią i jasnym sezamem. Zawsze podaję je z olejem rzepakowym tłoczonym na zimno aromatyzowanym chili i czosnkiem. Uwielbiam zanurzać te “wytrawne kruche ciasteczka” i walczyć o to, aby się nie pobrudzić.
1 duża sztuka = 73 kcal
Pokochaj olej rzepakowy:
Tłuszcz w diecie, w umiarkowanych ilościach, konieczny jest do dostarczenia energii, ponadto pomaga w absorpcji witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W coraz większym stopniu staje się oczywiste, że rodzaj tłuszczu w diecie jest bardzo ważny. Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 są niezbędne dla prawidłowego odżywiania i muszą być spożywane w ramach zbilansowanej diety. Olej rzepakowy, zarówno tłoczony na zimno jak i rafinowany posiada najkorzystniejszy ich stosunek czyli 1:2. Ma wysoki poziom steroli roślinnych, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Dodatkowo olej rzepakowy rafinowany odznacza się wysoką tolerancją na ciepło, co oznacza, że można go używać do pieczenia, smażenia lub grillowania.
Mąkę przesiać wraz z solą i proszkiem do pieczenia do miski. Pozostałe na sitku otręby dodać do składników.
Do suchej mieszanki dodać wodę i olej. Całość zagnieść na jednolite ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.
Piekarnik nastawić na temperaturę 220 oC z funkcją grzania góra - dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Stolnicę podsypać odrobiną mąki. Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego i rozwałkowywać je dość cienko - grubość około 2 mm. Według uznania kawałek, rozwałkowanego ciasta posypać czarnuszką lub innymi dodatkami (jasny sezam, listki bazylii ) i ponownie wałkować, aż się przykleją do krakersa.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i ważne, aby je obserwować, ponieważ tak cienkie szybko się przypalają. Piec około 6 minut.
Podawać z dipami, guacamole lub aromatyzowanym olejem rzepakowym.
krakersy można wzbogacić o nasiona słonecznika, pestki dyni czy siemię lniane
krakersy najlepiej smakują na świeżo, ale spokojnie można je przechowywać w zamkniętej puszce, w suchym miejscu do tygodnia.
krakersy przed pieczeniem można posypać parmezanem lub delikatnie posmarować olejem i oprószyć ziołami, przyprawami np. tymiankiem lub słodką papryką
można użyć mąki gryczanej, jaglanej, orkiszowej.
14 porcji
Składniki
Przygotowanie
Mąkę przesiać wraz z solą i proszkiem do pieczenia do miski. Pozostałe na sitku otręby dodać do składników.
Do suchej mieszanki dodać wodę i olej. Całość zagnieść na jednolite ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.
Piekarnik nastawić na temperaturę 220 oC z funkcją grzania góra - dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Stolnicę podsypać odrobiną mąki. Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego i rozwałkowywać je dość cienko - grubość około 2 mm. Według uznania kawałek, rozwałkowanego ciasta posypać czarnuszką lub innymi dodatkami (jasny sezam, listki bazylii ) i ponownie wałkować, aż się przykleją do krakersa.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i ważne, aby je obserwować, ponieważ tak cienkie szybko się przypalają. Piec około 6 minut.
Podawać z dipami, guacamole lub aromatyzowanym olejem rzepakowym.
krakersy można wzbogacić o nasiona słonecznika, pestki dyni czy siemię lniane
krakersy najlepiej smakują na świeżo, ale spokojnie można je przechowywać w zamkniętej puszce, w suchym miejscu do tygodnia.
krakersy przed pieczeniem można posypać parmezanem lub delikatnie posmarować olejem i oprószyć ziołami, przyprawami np. tymiankiem lub słodką papryką
można użyć mąki gryczanej, jaglanej, orkiszowej.