Gryczanka czyli owsianka z kaszy gryczanej niepalonej

Nie ma słów uwielbienia jakimi traktuje to danie – gryczankę, czyli owsianka z kaszy gryczanej niepalonej. Jem je ostatnio codziennie na śniadanie. Nie potrafi mi się znudzić. Jest sycące, energetyczne i doskonałe. Jesienną porą dodaję do niej suszone śliwki przez noc moczone w wodzie (którą wypijam od razu po przebudzeniu – doskonale działa na pracę jelit 🙂 ), a kiedy nie mam mleka dodaję soku pomarańczowego. Każda wersja  mnie smakiem powala i zachwyca! Kasza gryczana niepalona w kolorze jest jasna i to właśnie ona jest o wiele zdrowsza w porównaniu z ogólnie dostępną prażoną (w kolorze jest ciemniejsza, brązowa), nie jest to zboże lecz owoc rośliny gryki. Ma dużą zawartość białka i błonnika,  nie zakwasza organizmu, jest bezglutenowa.

Wcale nie musi być wcześniej gotowana, wystarczy namoczyć ją prze noc lub kilka godzin, a wtedy uwalnia cały swój delikatny smak i całą gamę wartości odżywczych. Takie śniadanie to jest podstawa!

Ps. Nie mylić z Grycanką:)

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 3 łyżki kaszy gryczanej niepalonej
 4 migdały
 1 banan
 100 ml mleka migdałowego (lub inne roślinne lub zwykłe)
 ½ łyżeczki cynamonu
 dowolne owoce

1

Kaszę gryczaną i migdały zalać zimną wodą. Pozostawić na noc lub na kilka godzin.

2

Namoczone migdały i kaszę odcedzić na sicie. Wrzucić do miksera wraz z bananem, cynamonem i mlekiem.

3

Całość zblendować na gładki krem i udekorować owocami.

Składniki

 3 łyżki kaszy gryczanej niepalonej
 4 migdały
 1 banan
 100 ml mleka migdałowego (lub inne roślinne lub zwykłe)
 ½ łyżeczki cynamonu
 dowolne owoce

Przygotowanie

1

Kaszę gryczaną i migdały zalać zimną wodą. Pozostawić na noc lub na kilka godzin.

2

Namoczone migdały i kaszę odcedzić na sicie. Wrzucić do miksera wraz z bananem, cynamonem i mlekiem.

3

Całość zblendować na gładki krem i udekorować owocami.

Gryczanka czyli owsianka z kaszy gryczanej niepalonej
(Wyświetlono 14 451 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

75 komentarzy

  1. Chiliania 4 lipca 2019 o 07:34

    Kingusia zaraz będę próbować jeść ten Twój wynalazek. Zachęciłas na IG. Wpadlam tu sprawdzić opis. Nie wiedziałam że kasza g jest bezglutenowa. Myślałam że to zboże którego się nie uprawia na południu (bo nigdy go nie widzałam ?) ja kp dalej, u nas okazało się ze Hania ma alergie na bmk :(( staram się wychodzić z chrupek kukurydzianych. Mało mogę jeść i modyfikuje Twoje przepisy 🙂 mam nadzieje ze po gryce nic jej nie będzie 🙂

    Odpowiedz
  2. Gosia 24 lutego 2019 o 14:28

    Hej:-) czy migdały bez skórki?? I można też siemie lniane do namoczenia włożyć??

    Odpowiedz
    1. admin 24 lutego 2019 o 18:21

      migdały ze skórką i oczywiście można siemię wcześniej namoczyć

      Odpowiedz
  3. Katarzyna 27 maja 2018 o 08:15

    Moja wyszla srednio. Mialam kasze z Biedronki. Dodalam trochę wiecej mleka i bylo zjadliwe, ale nie tak smaczne jak jaglanka czy owsianka. Czy to moze byc kwestia kaszy?

    Odpowiedz
    1. admin 1 czerwca 2018 o 20:34

      tak – jednak nie martw się – spotkałam osoby które po prostu nie przepadają za tym smakiem 🙂

      Odpowiedz
  4. Ania 5 listopada 2017 o 23:38

    A u mnie gryczanka niezjadliwa… ☹ Moczona całą noc, po zmiksowaniu smak surowej mąki. Dopiero po podgotowaniu trochę i dodaniu prawie kubka mleka (bardzo zgęstniała) wyszła kaszka bananowa w miarę smaczna. Co było nie tak?

    Odpowiedz
    1. admin 6 listopada 2017 o 17:57

      Aniu a jaka miłaś kaszę? podaj prosze producenta

      Odpowiedz
  5. kasza 10 października 2017 o 06:17

    Zastanawiam sie, z jakimi kaszami jeszcze mozna tak zrobić !? doczytałam wyżej, ze z jaglana nie, a np z wiejska ???

    Odpowiedz
  6. Marta 15 września 2017 o 20:25

    Kingo! Ta gryczanka to prawdziwa petarda! To miłość od pierwszego spróbowania :)) Teraz będę próbować kolejnych wariacji – z jagodami i kakao – już nie mogę się doczekać kolejnych poranków 🙂

    Odpowiedz
  7. Arleta 5 września 2017 o 08:35

    Pani Kingo to jest pyszne, wybitne ! ?

    Odpowiedz
    1. admin 6 września 2017 o 15:51

      bardzo się cieszę że smakuje – polecam się na przyszłość ??
      PS. proszę zwracać się do mnie po imieniu ??

      Odpowiedz
  8. Kasia 24 sierpnia 2017 o 12:37

    Czy przed namoczeniem kaszy z migdałami mam dodać cytrynę jak do moczonej kaszy gryczanej przed uprażeniem, czy nie jest to potrzebne?
    Z góry dzięki i pozdrawiam ciepło.

    Odpowiedz
    1. admin 1 września 2017 o 17:08

      KAsiu możesz dodać sok z cytryny do podczas moczenia ziaren

      Odpowiedz
  9. Agata 2 czerwca 2017 o 11:23

    Uwielbiam Twoją gryczankę! Jestem wręcz od niej uzależniona. Ma świetny smak i jest szybka w przygotowaniu. Jedyne co bym zmieniła to jej rzadka konsystencja. Może by do niej dodać płatków owsianych?

    Odpowiedz
  10. Joana 23 kwietnia 2017 o 19:24

    A jaka ilością wody zalewać kaszę?

    Odpowiedz
    1. admin 25 kwietnia 2017 o 16:58

      ja zalewam kaszę tak aby przykryta była wodą ponad 2 cm

      Odpowiedz
  11. Anna 23 lutego 2017 o 22:40

    Ja się nie mogę doczekać powrotu do domu i będzie szaleństwo w kuchni.Pani przepisy są boskie.

    Odpowiedz
    1. admin 25 lutego 2017 o 17:40

      :*

      Odpowiedz
  12. Izabela 13 lutego 2017 o 23:13

    Kingo, pomimo moich wątpliwości co do zdrowotności takiego posiłku, zrobiłam….synek kręcił nosem, ja POCHŁONĘŁM wręcz wszystko( zrobiłam podwójną porcję). Nie spodziewałam się że będzie tak pyszne!!! Kingo!Jedna ze wspanialszych rzeczy jakie jadłam!!!!

    Odpowiedz
    1. admin 14 lutego 2017 o 09:55

      bardzo mnie cieszą takie słowa – ps. synek może z czasem się przekona 🙂

      Odpowiedz
  13. gosiagoniak 11 lutego 2017 o 11:20

    Pyszny przepis! Ja z kasza namoczyłam jeszcze różne ziarna, które akurat znalazłam w szafce: siemię lniane, sezam, chia i dodałam kakao zamiast cynamonu.Zjadłam już bez owoców.Przepyszne!Dziękuję:)))

    Odpowiedz
    1. admin 13 lutego 2017 o 15:42

      Gosiu bardzo się cieszę, że wypróbowałaś przepis. Dziękuję za komentarz :*

      Odpowiedz
  14. Izabela 2 lutego 2017 o 10:58

    Wiem że masz tysiące spraw na głowie, ale proszę, zerknij w te artykuły, a raczej podpowiedzi lekarza….

    Odpowiedz
    1. admin 4 lutego 2017 o 10:52

      już zerkam i zaraz dam znać 🙂

      Odpowiedz
    1. admin 4 lutego 2017 o 11:20

      Izabelo a więc przedstawiam mój stosunek:
      Choć wiele osób uważa, że ​​gryka to ziarna zbóż, w rzeczywiści to nasiona owoców (gatunek rośliny z rodziny rdestowatych)
      Nasiona gryki zawierają od 10 do 16% białka w zależności od strefy uprawy. Są one cenniejsze niż białka zbóż, a zbliżone wartością i strawnością do białek roślin strączkowych.
      Uważam, że surowa kasza gryczana niepalona i namoczona – tak jak pisze w przepisie – jest bardzo zdrowa – wyobraź sobie, że takie ziarenko ma w sobie taką siłę aby stworzyć kolejną roślinę, musi umieć wykiełkować – tutaj przykład https://kingaparuzel.pl/blog/2015/05/kielki-nasion-gryki-kaszy-gryczanej-nie-palonej/ Więc w takim ziarenku ile musi być wszystkich witamin i substancji odżywczych aby dać to nowe życie 🙂 Kiełki same w sobie są prawdziwą bombą witamin- namaczana kasza gryczana powoduje aktywowanie całego procesu więc przez to składniki są lepiej przyswajane przez nasz organizm. Zgodzę się, że surowa kasza nieapalona nie poddana żadnej obróbce (gotowaniu, namaczaniu) będzie gorzej przyswajalna. Ja w moich przepisach chcę przekazać maksimum korzyści dla naszego zdrowia dlatego uważam, że namoczona (aktywowana) kasza gryczana niepalona jest dobra dla nas.
      Poniżej link do zagranicznej strony mówiącj o wartościach aktywowanej gryki http://rawgorilla.co.uk/sprouted-buckwheat-the-golden-secret-in-the-modern-paleo-diet/

      Odpowiedz
  15. Olla 27 listopada 2016 o 12:05

    Witam, moje dzisiesze śniadanie zaskoczyło mnie na maksa :))) nie przypuszczałam, że kasza w takim wydaniu może być smaczna :))) na pewno zagości w moim menu śniadaniowym na stałe tym bardzie, że jestem fanką kasz różnych :))) dziękuję za takie pyszne śniadanie :))))

    Odpowiedz
    1. admin 27 listopada 2016 o 23:07

      Olu cieszę się że wypróbowałaś przepis 🙂 kasza tak podana ma mnóstwo wartości więc warto ja przemycać do naszego jadłospisu 🙂

      Odpowiedz
  16. Ania 10 listopada 2016 o 12:57

    witaj, uwielbiam Twoje przepisy i często gęsto z nich korzystam 🙂
    mam pytanie, które od jakiegoś czasu mnie nurtuje a mianowicie, czy kasza gryczana niepalona (jak w przepisie powyżej i gryczanka którą uwielbiam) rzeczywiście dostarcza nam całą gamę wartości odżywczych??
    szukałam informacji na ten temat i znalazłam jedynie te negatywne:(
    napisz proszę coś więcej na ten temat
    z góry dziękuję i pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 10 listopada 2016 o 18:03

      Aniu postaram się przygotować cały post o kaszy gryczanej niepalonej 🙂

      Odpowiedz
  17. Annapurna 30 października 2016 o 07:45

    To najlepszy pomysł na zdrowe śniadanie, a tylko takie chcemy:) Połączenie składników doskonale uwypukla naturalnie orzechowy smak kaszy gryczanej. I jakie sycące! Wielkie gratulacje.

    Odpowiedz
    1. admin 2 listopada 2016 o 10:34

      dziękuję i polecam się na przyszłość :*

      Odpowiedz
  18. Ina 30 października 2016 o 00:02

    A jakie mleko kokosowe polecasz?

    Odpowiedz
    1. admin 2 listopada 2016 o 10:34

      moim zdaniem najlepsze jest Bio z Rossmana

      Odpowiedz
  19. Sylwia 1 sierpnia 2016 o 10:46

    Wygląda pysznie, ale też się dziwię że kasza nieugotowana, a tylko moczona w wodzie. Czy oby taką da się zjeść? Niemniej jednak czytałam o niej wiele dobrego: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/kasza-gryczana Już nie mówiąc o witaminach i że leczy pewne problemy zdrowotne, to akurat najbardziej zainteresowała mnie kwestia odchudzania i że ona jest bardzo dobra pod tym względem, ze względu na bogactwo błonnika, który pęcznieje w żołądku. Totez muszę sobie przyrządzic taką gryczankę, bo to połaczęnie zdrowego ze smacznym i pozytecznym. 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 1 sierpnia 2016 o 11:08

      Sylwio gwarantuję Ci, że taką kaszę można zjeść na surowo i nic złego się nie stanie, a raczej dużo dobrego dla Twojego organizmu 🙂

      Odpowiedz
  20. KasiaK 27 lipca 2016 o 10:45

    Przepyszna i sycąca, robiłam wczoraj, ale mam pytanie bo nie mogę jeść banana 🙁 Co mogę użyć w zastępstwie? może morele? Czy banan ma tu funkcję słodzącą i sklejającą?

    Odpowiedz
    1. KasiaK 27 lipca 2016 o 10:47

      …ależ ze mnie gapa, jest powyżej odpowiedź na to samo pytanie 🙂 Dziękuję, spróbuje jutro z morelą

      Odpowiedz
      1. admin 27 lipca 2016 o 11:20

        będzie pyszne! 🙂 daj znać jak Ci smakuje 🙂

        Odpowiedz
  21. Magda 25 lipca 2016 o 09:59

    Witam, a czym w tym daniu zastąpić banana bo nie jem?

    Odpowiedz
    1. admin 25 lipca 2016 o 10:44

      można jabłkiem, gruszką, można również dodać odrobin mleka kokosowego lub jogurtu

      Odpowiedz
      1. Magda 27 lipca 2016 o 12:56

        Super, dzięki za podpowiedź, coś pokombinuję:) Dam znać jak tylko zrobię.

        Odpowiedz
  22. Magda 9 maja 2016 o 10:04

    Ale ekstra przepis 🙂 trochę się obawiałam co to wyjdzie z surowej kaszy, ale nie zawiodłam się. Kolejny Twój przepis, który zapisuje i na pewno będę często robić. W głowie mam już różne kombinacje bakalii i owoców. Wyśmienitości 🙂 i jakie zdrowe. Pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
    1. admin 9 maja 2016 o 10:25

      BARDZO SIĘ CIESZĘ! 🙂 JA JESTEM WIELKĄ FANKĄ GRYCZANEJ NIE PALONEJ 🙂

      Odpowiedz
  23. Iwona C. 7 kwietnia 2016 o 06:45

    Witam, Wypróbowałam przepis na gryczankę, smakowało mi :), teraz czas na własne dodatki do przepisu – dziękuję za inspiracje
    pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 8 kwietnia 2016 o 00:48

      bardzo się cieszę 🙂

      Odpowiedz
  24. Justyna 5 kwietnia 2016 o 09:55

    Pani Kingo, jak dużo wody wlać do zalania kaszy i migdałów- tylko do pokrycia czy nieco więcej? można użyć innych orzechów?

    Odpowiedz
    1. admin 5 kwietnia 2016 o 16:35

      może być więcej – i tak się wodę odcedza 🙂

      Odpowiedz
      1. Justyna 5 kwietnia 2016 o 20:25

        Zatem przygotowuje na jutro rano. Nie mogę się doczekać smaku ?

        Odpowiedz
        1. admin 5 kwietnia 2016 o 21:10

          Koniecznie daj znać czy ci smakowało 🙂

          Odpowiedz
          1. Justyna 6 kwietnia 2016 o 09:22

            Przepis jest super, ekspresowe przygotowanie największym plusem. Smakowała bardzo zjadłam z większym apetytem niż zwykłą owsiankę. Już myślę jakie dodatki można jeszcze dodać 🙂 Pozdrawiam

  25. Milla 15 marca 2016 o 19:37

    Pani Kingo, czego użyła Pani do posypki na wierzch ( malin i … ? )

    Odpowiedz
    1. admin 17 marca 2016 o 12:25

      popping gryczany

      Odpowiedz
  26. Luiza 3 grudnia 2014 o 08:04

    zrobiłam! jest pycha!

    Odpowiedz
    1. admin 3 grudnia 2014 o 14:44

      bardzo się cieszę 🙂 dziękuję :*

      Odpowiedz
  27. murynka 29 listopada 2014 o 18:34

    a czy to jest danie na zimno?czy można dać gorące mleko bo nie wiem czy na śniadanko zimne danie u mnie przejdzie…chyba,że jako podwieczorek

    Odpowiedz
    1. admin 30 listopada 2014 o 23:04

      można zrobić je też na ciepło miksując kaszę z ciepłym mlekiem

      Odpowiedz
  28. alicja 18 listopada 2014 o 21:47

    Kinga, dziękuję za gryczankę! Wchodzi do mojego menu! Zrozumiałam, że właśnie czegoś takiego potrzebowałam.

    Odpowiedz
    1. admin 18 listopada 2014 o 23:33

      genialnie!!!! bardzo się cieszę!

      Odpowiedz
  29. Joanna 18 listopada 2014 o 11:20

    A gdzie kupić taka kaszę?

    Odpowiedz
    1. admin 18 listopada 2014 o 23:32

      można kupić w sklepie ze zdrową żywnością, w Tesco w dziale Bio, lub widziałam we Fresh Markecie

      Odpowiedz
    2. Monika 15 marca 2017 o 21:21

      Ja polecam BioBabalskich, polski producent z eko produktami w naprawdę dobrej cenie! Jest też gryka:)
      Ja sobie zamówiłam właśnie gryke i juz nie mogę się doczekać, aż zrobie deser Kingi: wege sernik na gryczanym spodzie
      (odsylam po przepis do kuchni lidla) 🙂
      Ja jestem fanką kaszy jaglanej, ale ostatnio czuję, że się nią przejadlam, takze dzięki Kinga za inspiracje!!!

      Odpowiedz
      1. admin 17 marca 2017 o 10:49

        :*

        Odpowiedz
  30. Karo 17 listopada 2014 o 22:21

    A czy może być kasza prażona? 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 17 listopada 2014 o 22:56

      nie

      Odpowiedz
      1. KingEa serdecznie gratuluje 18 listopada 2014 o 09:35

        Kinia dzisiaj przygotowałam na śniadanie poprostu poezja doskonałość roku dzieki Elzbieta z Opola

        Odpowiedz
        1. admin 18 listopada 2014 o 11:05

          Elu!!!!!!!!!!! dziękuję!!!!!!!!!!! uwielbiam takie komentarze!!!!!!!!

          Odpowiedz
  31. eM 17 listopada 2014 o 19:46

    Czy jaglaną tez mozna tak zrovic ? Bez gotowania ? :))

    Odpowiedz
    1. admin 17 listopada 2014 o 22:55

      nie:(

      Odpowiedz
  32. Kasia 17 listopada 2014 o 18:33

    Super pomysł 🙂 ale ta surowa kasza, hmm … Dla 1,5-rocznego dziecka to chyba nie bardzo? 🙁

    Odpowiedz
    1. admin 17 listopada 2014 o 22:57

      kasza taka jest bardzo zdrowa, wydaje mi się że nie zaszkodzi

      Odpowiedz
  33. O. 17 listopada 2014 o 16:41

    Ale kasza gryczana nie ugotowana?

    Odpowiedz
    1. admin 17 listopada 2014 o 17:03

      dokładnie! nieugotowana 🙂

      Odpowiedz
      1. Malgosia 31 października 2017 o 17:09

        Okazuje sie ze kasza gryczana nie jest zbozem tylko owocem gryki. Dodatkowo znajduje sie w tej samej rodzinie warzyw co rabarbar lub szczaw 🙂
        Ja po zamoczeniu troche podgotowuje mimo wszystko i jem bez mielenia, ale chetnie sprobuje wersji zblendowanej 🙂

        Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.