Gryczanka czyli owsianka z kaszy gryczanej niepalonej

Nie ma słów uwielbienia jakimi traktuje to danie – gryczankę, czyli owsianka z kaszy gryczanej niepalonej. Jem je ostatnio codziennie na śniadanie. Nie potrafi mi się znudzić. Jest sycące, energetyczne i doskonałe. Jesienną porą dodaję do niej suszone śliwki przez noc moczone w wodzie (którą wypijam od razu po przebudzeniu – doskonale działa na pracę jelit 🙂 ), a kiedy nie mam mleka dodaję soku pomarańczowego. Każda wersja  mnie smakiem powala i zachwyca! Kasza gryczana niepalona w kolorze jest jasna i to właśnie ona jest o wiele zdrowsza w porównaniu z ogólnie dostępną prażoną (w kolorze jest ciemniejsza, brązowa), nie jest to zboże lecz owoc rośliny gryki. Ma dużą zawartość białka i błonnika,  nie zakwasza organizmu, jest bezglutenowa.

Wcale nie musi być wcześniej gotowana, wystarczy namoczyć ją prze noc lub kilka godzin, a wtedy uwalnia cały swój delikatny smak i całą gamę wartości odżywczych. Takie śniadanie to jest podstawa!

Ps. Nie mylić z Grycanką:)

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 3 łyżki kaszy gryczanej niepalonej
 4 migdały
 1 banan
 100 ml mleka migdałowego (lub inne roślinne lub zwykłe)
 ½ łyżeczki cynamonu
 dowolne owoce

1

Kaszę gryczaną i migdały zalać zimną wodą. Pozostawić na noc lub na kilka godzin.

2

Namoczone migdały i kaszę odcedzić na sicie. Wrzucić do miksera wraz z bananem, cynamonem i mlekiem.

3

Całość zblendować na gładki krem i udekorować owocami.

Wartości odżywcze

0 porcji

Serving size

Składniki

 3 łyżki kaszy gryczanej niepalonej
 4 migdały
 1 banan
 100 ml mleka migdałowego (lub inne roślinne lub zwykłe)
 ½ łyżeczki cynamonu
 dowolne owoce

Przygotowanie

1

Kaszę gryczaną i migdały zalać zimną wodą. Pozostawić na noc lub na kilka godzin.

2

Namoczone migdały i kaszę odcedzić na sicie. Wrzucić do miksera wraz z bananem, cynamonem i mlekiem.

3

Całość zblendować na gładki krem i udekorować owocami.

Notes

Gryczanka czyli owsianka z kaszy gryczanej niepalonej
(Wyświetlono 15 062 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)