Domowy jogurt z makiem

Ten jogurt jest cudowny! Wielu z was za pewno pomyślało, że te czarne kropeczki to nasiona chia. Ja zastąpiłam je makiem, który w połączeniu z marcepanem daje cudowny smak. Idealny solo jak i z owocami. Jedyny minus tego jogurtu to to, że trzeba panować nad pochłanianą ilością – jest tak pyszny. Staram się jak najczęściej robić domowy jogurt – wtedy w 100% wiem co jem, a przy tym smakuje wspaniale. Jogurt ten podałam ostatnio z goframi ze słonecznika – przepis TUTAJ

Ilość porcji1 porcja
Czas Przygotowania5 minutCałkowity czas12 godziny

 1 L mleka pełnotłustego pasteryzowanego
 1 łyżeczka syropu klonowego
 1 porcja bakterii jogurtowych*
 4 łyżki maku
 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
 używam fiolki Zakwaski Jogurt VITALAKT do samodzielnego przygotowania Jogurtu Domowego
 najlepsze mleko do wyrobu własnego jogurt to mleko ekologiczne
 mleko krowie można zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym

1

Mleko wraz z syropem, ekstraktem i makiem podgrzać do temperatury 45 º C , tak aby móc zanurzyć w nim palec.

2

Następnie zdjąć z pieca i dodać bakterie. Całość dokładnie wymieszać i przelać do termosu. Pozostawić na noc.

3

Rano przelać zawartość do słoika i wstawić do lodówki, aż mleko stężeje i oddzieli serwatkę. Przygotować sitko wyłożone gazą. Delikatnie wyłożyć na nie mleko i poczekać, aż serwatka obcieknie.

4

Zebrać gęsty gotowy jogurt. Przetrzymywać w lodówce.

Wartości odżywcze

Porcji 1

Składniki

 1 L mleka pełnotłustego pasteryzowanego
 1 łyżeczka syropu klonowego
 1 porcja bakterii jogurtowych*
 4 łyżki maku
 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
 używam fiolki Zakwaski Jogurt VITALAKT do samodzielnego przygotowania Jogurtu Domowego
 najlepsze mleko do wyrobu własnego jogurt to mleko ekologiczne
 mleko krowie można zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym

Przygotowanie

1

Mleko wraz z syropem, ekstraktem i makiem podgrzać do temperatury 45 º C , tak aby móc zanurzyć w nim palec.

2

Następnie zdjąć z pieca i dodać bakterie. Całość dokładnie wymieszać i przelać do termosu. Pozostawić na noc.

3

Rano przelać zawartość do słoika i wstawić do lodówki, aż mleko stężeje i oddzieli serwatkę. Przygotować sitko wyłożone gazą. Delikatnie wyłożyć na nie mleko i poczekać, aż serwatka obcieknie.

4

Zebrać gęsty gotowy jogurt. Przetrzymywać w lodówce.

Domowy jogurt z makiem

(Wyświetlono 387 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

13 komentarzy

  1. Avatar Ania 27 marca 2017 o 11:40

    Wygląda baaardzo zachęcająco 🙂 Ciekawe połączenie smaków. Piszesz, że można zastąpić mleko krowie roślinnym. Czy masz jakieś wypróbowane?

    1. admin admin 29 marca 2017 o 11:40

      uwielbiam jogurt z mleka kokosowego – najbardziej odpowiada mi mleko BIO z rossmana

  2. Avatar Weronika 26 września 2016 o 14:21

    Czy ten mak ma być po prostu suchy? Przyznam, że planowałam zrobić taki jogurt z makiem z puszki:P

    1. admin admin 26 września 2016 o 16:06

      tak suchy

  3. Avatar Aneta 6 maja 2016 o 21:24

    mam pytanie: jedna porcja bakterii to jedna fiolka?? bardzo mnie korci ten domowy jogurt 🙂

    1. admin admin 6 maja 2016 o 22:52

      tak dokładnie 🙂

      1. Avatar Aneta 7 maja 2016 o 15:11

        Dziękuje 🙂 🙂

  4. Avatar Ewa 12 kwietnia 2016 o 18:28

    Pyszny przepis! Tylko gdzie dostanę ekstrakt migdałowy? Dziękuję za odpowiedź:)

    1. admin admin 13 kwietnia 2016 o 11:47

      w dobrych delikatesach lub online

  5. Avatar Aleksandra Niparko 11 kwietnia 2016 o 19:21

    Wygląda przepysznie 🙂
    Nie przepadam za marcepanem, ale jak tylko dotrą do mnie kultury bakterii przygotuję i zmierzę się kolejny raz z marcepanem z jogurtem.
    Pozdrawiam

    1. admin admin 13 kwietnia 2016 o 11:49

      :* polecam

      1. Avatar Ola 28 czerwca 2016 o 18:35

        Witam, mam pytanie, gdzie można kupić kultury bakterii? W jakim sklepie? Przepis wygląda rewelacyjnie. Pozdrawiam

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *