Ten jogurt jest cudowny! Wielu z was za pewno pomyślało, że te czarne kropeczki to nasiona chia. Ja zastąpiłam je makiem, który w połączeniu z marcepanem daje cudowny smak. Idealny solo jak i z owocami. Jedyny minus tego jogurtu to to, że trzeba panować nad pochłanianą ilością – jest tak pyszny. Staram się jak najczęściej robić domowy jogurt – wtedy w 100% wiem co jem, a przy tym smakuje wspaniale. Jogurt ten podałam ostatnio z goframi ze słonecznika – przepis TUTAJ
Mleko wraz z syropem, ekstraktem i makiem podgrzać do temperatury 45 º C , tak aby móc zanurzyć w nim palec.
Następnie zdjąć z pieca i dodać bakterie. Całość dokładnie wymieszać i przelać do termosu. Pozostawić na noc.
Rano przelać zawartość do słoika i wstawić do lodówki, aż mleko stężeje i oddzieli serwatkę. Przygotować sitko wyłożone gazą. Delikatnie wyłożyć na nie mleko i poczekać, aż serwatka obcieknie.
Zebrać gęsty gotowy jogurt. Przetrzymywać w lodówce.
1 porcji
Składniki
Przygotowanie
Mleko wraz z syropem, ekstraktem i makiem podgrzać do temperatury 45 º C , tak aby móc zanurzyć w nim palec.
Następnie zdjąć z pieca i dodać bakterie. Całość dokładnie wymieszać i przelać do termosu. Pozostawić na noc.
Rano przelać zawartość do słoika i wstawić do lodówki, aż mleko stężeje i oddzieli serwatkę. Przygotować sitko wyłożone gazą. Delikatnie wyłożyć na nie mleko i poczekać, aż serwatka obcieknie.
Zebrać gęsty gotowy jogurt. Przetrzymywać w lodówce.
Notes