Domowy jogurt z makiem

Ten jogurt jest cudowny! Wielu z was za pewno pomyślało, że te czarne kropeczki to nasiona chia. Ja zastąpiłam je makiem, który w połączeniu z marcepanem daje cudowny smak. Idealny solo jak i z owocami. Jedyny minus tego jogurtu to to, że trzeba panować nad pochłanianą ilością – jest tak pyszny. Staram się jak najczęściej robić domowy jogurt – wtedy w 100% wiem co jem, a przy tym smakuje wspaniale. Jogurt ten podałam ostatnio z goframi ze słonecznika – przepis TUTAJ

Ilość porcji1 porcja
Czas Przygotowania5 minutCałkowity czas12 godziny

 1 L mleka pełnotłustego pasteryzowanego
 1 łyżeczka syropu klonowego
 1 porcja bakterii jogurtowych*
 4 łyżki maku
 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
 używam fiolki Zakwaski Jogurt VITALAKT do samodzielnego przygotowania Jogurtu Domowego
 najlepsze mleko do wyrobu własnego jogurt to mleko ekologiczne
 mleko krowie można zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym

1

Mleko wraz z syropem, ekstraktem i makiem podgrzać do temperatury 45 º C , tak aby móc zanurzyć w nim palec.

2

Następnie zdjąć z pieca i dodać bakterie. Całość dokładnie wymieszać i przelać do termosu. Pozostawić na noc.

3

Rano przelać zawartość do słoika i wstawić do lodówki, aż mleko stężeje i oddzieli serwatkę. Przygotować sitko wyłożone gazą. Delikatnie wyłożyć na nie mleko i poczekać, aż serwatka obcieknie.

4

Zebrać gęsty gotowy jogurt. Przetrzymywać w lodówce.

Wartości odżywcze

1 porcji

Serving size

Składniki

 1 L mleka pełnotłustego pasteryzowanego
 1 łyżeczka syropu klonowego
 1 porcja bakterii jogurtowych*
 4 łyżki maku
 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
 używam fiolki Zakwaski Jogurt VITALAKT do samodzielnego przygotowania Jogurtu Domowego
 najlepsze mleko do wyrobu własnego jogurt to mleko ekologiczne
 mleko krowie można zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym
Domowy jogurt z makiem

(Wyświetlono 3 084 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)