Domowy jogurt z makiem

Ten jogurt jest cudowny! Wielu z was za pewno pomyślało, że te czarne kropeczki to nasiona chia. Ja zastąpiłam je makiem, który w połączeniu z marcepanem daje cudowny smak. Idealny solo jak i z owocami. Jedyny minus tego jogurtu to to, że trzeba panować nad pochłanianą ilością – jest tak pyszny. Staram się jak najczęściej robić domowy jogurt – wtedy w 100% wiem co jem, a przy tym smakuje wspaniale. Jogurt ten podałam ostatnio z goframi ze słonecznika – przepis TUTAJ

Ilość porcji1 porcja
Czas Przygotowania5 minutCałkowity czas12 godziny

 1 L mleka pełnotłustego pasteryzowanego
 1 łyżeczka syropu klonowego
 1 porcja bakterii jogurtowych*
 4 łyżki maku
 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
 używam fiolki Zakwaski Jogurt VITALAKT do samodzielnego przygotowania Jogurtu Domowego
 najlepsze mleko do wyrobu własnego jogurt to mleko ekologiczne
 mleko krowie można zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym

1

Mleko wraz z syropem, ekstraktem i makiem podgrzać do temperatury 45 º C , tak aby móc zanurzyć w nim palec.

2

Następnie zdjąć z pieca i dodać bakterie. Całość dokładnie wymieszać i przelać do termosu. Pozostawić na noc.

3

Rano przelać zawartość do słoika i wstawić do lodówki, aż mleko stężeje i oddzieli serwatkę. Przygotować sitko wyłożone gazą. Delikatnie wyłożyć na nie mleko i poczekać, aż serwatka obcieknie.

4

Zebrać gęsty gotowy jogurt. Przetrzymywać w lodówce.

Wartości odżywcze

1 porcji

Serving size

Składniki

 1 L mleka pełnotłustego pasteryzowanego
 1 łyżeczka syropu klonowego
 1 porcja bakterii jogurtowych*
 4 łyżki maku
 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
 używam fiolki Zakwaski Jogurt VITALAKT do samodzielnego przygotowania Jogurtu Domowego
 najlepsze mleko do wyrobu własnego jogurt to mleko ekologiczne
 mleko krowie można zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym

Przygotowanie

1

Mleko wraz z syropem, ekstraktem i makiem podgrzać do temperatury 45 º C , tak aby móc zanurzyć w nim palec.

2

Następnie zdjąć z pieca i dodać bakterie. Całość dokładnie wymieszać i przelać do termosu. Pozostawić na noc.

3

Rano przelać zawartość do słoika i wstawić do lodówki, aż mleko stężeje i oddzieli serwatkę. Przygotować sitko wyłożone gazą. Delikatnie wyłożyć na nie mleko i poczekać, aż serwatka obcieknie.

4

Zebrać gęsty gotowy jogurt. Przetrzymywać w lodówce.

Notes

Domowy jogurt z makiem

(Wyświetlono 3 026 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)