Kiełki nasion gryki (kaszy gryczanej niepalonej)

Dziś przedstawiam Wam moje odkrycie – kiełki nasion gryki (kaszy gryczanej niepalonej).  Używam ją prawie do wszystkiego- na słodko i na słono. Do koktajli, dodaje do granoli, robię z nich batony, faszeruje nimi pierogi, posypuje kanapki lub wzbogacam sałatki. Trafiła też kiedyś do gulaszu i stworzyła pyszny czekoladowy krem. Sami widzicie ile zastosowań, a ile z tego korzyści przeczytacie poniżej 🙂

Kiełki to bomba witamin – wiadomo, jednak gryka nie ma sobie równych przede wszystkim:

– to ziarno bezglutenowe,

– jest jednym z najbardziej kompletnych źródeł białka i zawiera niezbędne dla człowieka aminokwasy,

– gryka oczyszcza i alkalizuje ciało (odkwasza),

– posiada dużo rutyny –  która wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie krwi, redukują ryzyko występowania miażdżycy oraz utrzymują w niej niski poziom cukru.,

– zawiera lecytynę, która neutralizuje toksyny i oczyszcza układ limfatyczny,

– bogata w żelazo jest wysoki w żelazo, więc jest dobrym budowniczym krwi,

– zapobiega także osteoporozie ze względu na wysoki poziom boru i wapnia,

– kiełki gryki są bogate w bio-flawonoidy i koenzym Q10,

– zawiera wszystkie witaminy z grupy B, magnez, mangan, selen, a także wiele innych związków zdrowotnych.

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja
Czas Przygotowania30 minutCałkowity czas1 dzień 12 godziny

 1 szklanka nasion gryki
 2 szklanki wody

1

Nasiona gryki zalać wodą, wymieszać i odstawić na 30 minut. Podczas namaczania gryka wchłonie dużo wody. Należy usunąć sitkiem wszystkie nasiona, które unoszą się na powierzchni wody.

2

Kaszę gryczaną niepaloną odcedzić na sicie i przepłukać przez około 1 minutę pod bieżącą wodą. Następnie pozostawić ją na nim odkładając na szklaną miskę.

3

Nasiona należy z góry przykryć ręcznikiem papierowym. Całość ustawić jasnym miejscu i płukać 2 razy dziennie. Po pierwszym dniu pojawiają się już kiełki. Należy je trzymać w lodówce w plastikowym lub szklanym pojemniku.

Wartości odżywcze

0 porcji

Serving size


Amount per serving
Kalorie198
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 1.3g2%
Węglowodany 42.5g16%
Białko 7.5g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 1 szklanka nasion gryki
 2 szklanki wody

Przygotowanie

1

Nasiona gryki zalać wodą, wymieszać i odstawić na 30 minut. Podczas namaczania gryka wchłonie dużo wody. Należy usunąć sitkiem wszystkie nasiona, które unoszą się na powierzchni wody.

2

Kaszę gryczaną niepaloną odcedzić na sicie i przepłukać przez około 1 minutę pod bieżącą wodą. Następnie pozostawić ją na nim odkładając na szklaną miskę.

3

Nasiona należy z góry przykryć ręcznikiem papierowym. Całość ustawić jasnym miejscu i płukać 2 razy dziennie. Po pierwszym dniu pojawiają się już kiełki. Należy je trzymać w lodówce w plastikowym lub szklanym pojemniku.

Notes

Kiełki nasion gryki (kaszy gryczanej niepalonej)
(Wyświetlono 10 081 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)