Dziś przedstawiam Wam moje odkrycie – kiełki nasion gryki (kaszy gryczanej niepalonej). Używam ją prawie do wszystkiego- na słodko i na słono. Do koktajli, dodaje do granoli, robię z nich batony, faszeruje nimi pierogi, posypuje kanapki lub wzbogacam sałatki. Trafiła też kiedyś do gulaszu i stworzyła pyszny czekoladowy krem. Sami widzicie ile zastosowań, a ile z tego korzyści przeczytacie poniżej 🙂
Kiełki to bomba witamin – wiadomo, jednak gryka nie ma sobie równych przede wszystkim:
– to ziarno bezglutenowe,
– jest jednym z najbardziej kompletnych źródeł białka i zawiera niezbędne dla człowieka aminokwasy,
– gryka oczyszcza i alkalizuje ciało (odkwasza),
– posiada dużo rutyny – która wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie krwi, redukują ryzyko występowania miażdżycy oraz utrzymują w niej niski poziom cukru.,
– zawiera lecytynę, która neutralizuje toksyny i oczyszcza układ limfatyczny,
– bogata w żelazo jest wysoki w żelazo, więc jest dobrym budowniczym krwi,
– zapobiega także osteoporozie ze względu na wysoki poziom boru i wapnia,
– kiełki gryki są bogate w bio-flawonoidy i koenzym Q10,
– zawiera wszystkie witaminy z grupy B, magnez, mangan, selen, a także wiele innych związków zdrowotnych.
Smacznego:)
Nasiona gryki zalać wodą, wymieszać i odstawić na 30 minut. Podczas namaczania gryka wchłonie dużo wody. Należy usunąć sitkiem wszystkie nasiona, które unoszą się na powierzchni wody.
Kaszę gryczaną niepaloną odcedzić na sicie i przepłukać przez około 1 minutę pod bieżącą wodą. Następnie pozostawić ją na nim odkładając na szklaną miskę.
Nasiona należy z góry przykryć ręcznikiem papierowym. Całość ustawić jasnym miejscu i płukać 2 razy dziennie. Po pierwszym dniu pojawiają się już kiełki. Należy je trzymać w lodówce w plastikowym lub szklanym pojemniku.
0 porcji
- Amount per serving
- Kalorie198
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 1.3g2%
- Węglowodany 42.5g16%
- Białko 7.5g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
Nasiona gryki zalać wodą, wymieszać i odstawić na 30 minut. Podczas namaczania gryka wchłonie dużo wody. Należy usunąć sitkiem wszystkie nasiona, które unoszą się na powierzchni wody.
Kaszę gryczaną niepaloną odcedzić na sicie i przepłukać przez około 1 minutę pod bieżącą wodą. Następnie pozostawić ją na nim odkładając na szklaną miskę.
Nasiona należy z góry przykryć ręcznikiem papierowym. Całość ustawić jasnym miejscu i płukać 2 razy dziennie. Po pierwszym dniu pojawiają się już kiełki. Należy je trzymać w lodówce w plastikowym lub szklanym pojemniku.