Dziś przedstawiam Wam moje odkrycie – kiełki nasion gryki (kaszy gryczanej niepalonej). Używam ją prawie do wszystkiego- na słodko i na słono. Do koktajli, dodaje do granoli, robię z nich batony, faszeruje nimi pierogi, posypuje kanapki lub wzbogacam sałatki. Trafiła też kiedyś do gulaszu i stworzyła pyszny czekoladowy krem. Sami widzicie ile zastosowań, a ile z tego korzyści przeczytacie poniżej 🙂
Kiełki to bomba witamin – wiadomo, jednak gryka nie ma sobie równych przede wszystkim:
– to ziarno bezglutenowe,
– jest jednym z najbardziej kompletnych źródeł białka i zawiera niezbędne dla człowieka aminokwasy,
– gryka oczyszcza i alkalizuje ciało (odkwasza),
– posiada dużo rutyny – która wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie krwi, redukują ryzyko występowania miażdżycy oraz utrzymują w niej niski poziom cukru.,
– zawiera lecytynę, która neutralizuje toksyny i oczyszcza układ limfatyczny,
– bogata w żelazo jest wysoki w żelazo, więc jest dobrym budowniczym krwi,
– zapobiega także osteoporozie ze względu na wysoki poziom boru i wapnia,
– kiełki gryki są bogate w bio-flawonoidy i koenzym Q10,
– zawiera wszystkie witaminy z grupy B, magnez, mangan, selen, a także wiele innych związków zdrowotnych.
Smacznego:)
Nasiona gryki zalać wodą, wymieszać i odstawić na 30 minut. Podczas namaczania gryka wchłonie dużo wody. Należy usunąć sitkiem wszystkie nasiona, które unoszą się na powierzchni wody.
Kaszę gryczaną niepaloną odcedzić na sicie i przepłukać przez około 1 minutę pod bieżącą wodą. Następnie pozostawić ją na nim odkładając na szklaną miskę.
Nasiona należy z góry przykryć ręcznikiem papierowym. Całość ustawić jasnym miejscu i płukać 2 razy dziennie. Po pierwszym dniu pojawiają się już kiełki. Należy je trzymać w lodówce w plastikowym lub szklanym pojemniku.
- Ilość na porcję
- Kalorie 198
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 1.3g2%
- Węglowodany 42.5g15%
- Białko 7.5g15%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Nasiona gryki zalać wodą, wymieszać i odstawić na 30 minut. Podczas namaczania gryka wchłonie dużo wody. Należy usunąć sitkiem wszystkie nasiona, które unoszą się na powierzchni wody.
Kaszę gryczaną niepaloną odcedzić na sicie i przepłukać przez około 1 minutę pod bieżącą wodą. Następnie pozostawić ją na nim odkładając na szklaną miskę.
Nasiona należy z góry przykryć ręcznikiem papierowym. Całość ustawić jasnym miejscu i płukać 2 razy dziennie. Po pierwszym dniu pojawiają się już kiełki. Należy je trzymać w lodówce w plastikowym lub szklanym pojemniku.
bardzo fajny wpis i przepis, dziękuję
tylko niepotrzebnie podawać nie do końca prawdziwe informacje, ponieważ kasza gryczana np. nie zawiera wszystkich witamin z grupy B – nie ma B4,B7,B8, B12 itd.
nie żebym się czepiała, ale wydaje mi się, że to nie są niuanse, a ważne informacje, które powinny być podawane rzetelnie.
A przepis na kiełki na pewno wypróbuję
Piekę chleb z kaszy gryczanej od kilku miesięcy i kiełki pojawiły się u mnie po raz pierwszy. Bardzo mnie to zaskoczyło a kasza została kupiona w Biedronce. Pozdrawiam 😉
Jak należy spożywać gotowe już kiełki gryki? Ja często kiełkuję a później gotuję ale mam poczucie, że to zły sposób. Pozdrawiam
Ewelina najlepiej na surowo – do sałatek, jako posypka np. do zup,
Próbowałam skiełkować grykę białą, miałam kaszę z dwóch różnych sklepów i nic mi z tego nie wyszło. Zero kiełków.
Czy do kiełkowania muszę mieć jakąś konkretną kaszę? np. tylko BIO?
Joanno nie jest wymagana specjalna kasza – ta ogólnodostępna bio kasza gryczana niepalona zwana też białą nadaje się do skiełkowania.
Spróbuj namoczyć kaszę przez noc a następnie postępować tak jak w przepisie.
Kiełkuje się nasiona gryki a nie kaszę gryczaną . W kaszy nasiona są uszkodzone i pozbawiona jest zewnętrznej łupiny . Moim papugom kiełki gryki smakują prawie tak jak kiełki fasoli mung , albo słonecznika pasiastego . Łupiny z tych trzech ziaren same odpadają przy kolejnych płukaniach , a z tymi co zostaną wybredne papugi radzą sobie wypluwając , są zbyt włókniste .
Bardzo ciekawy i przydatny wpis
Zapraszamy również do nas
spragnizdrowia.pl