Rawnola

Uwielbiam efektowne, szybkie, zaskakujące przepisy – ten jest prawdziwym hitem. 5 minut i gotowa RAWNOLA cudowna surowa granola.

Fantastycznie sprawdza się, jako dodatek do owsianek (np. zobacz przepis na lnianą owsiankę), budyniów, owoców lub jako kruszonka do ciast. Dziś podaję wersję czekoladową z kakao i kruszonymi ziarnami kakaowca. Dodatek tych składników sprawia, że otrzymujemy:

  • dużą dawkę energii – skarżycie się na brak kawy podczas AKCJI REGENERACJI – w surowym kakao dzięki minimalnej zawartości kofeiny i teobrominy otrzymujemy lekko pobudzające działanie.
  • poprawę humoru – kakao zawiera polepszacz nastroju, anandamid – znany jako związek szczęścia, który wywołuje uczucie euforii
  • ochronę dla serca i układu krążenia – pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu
  • regulację hormonalnej huśtawki nastrojów – kakao zwiększa poziom serotoniny w mózgu
  • ochronę przed stresem – poprzez zawartość magnezu – chroni on także  serce, powoduje lepszy przepływ krwi, lepsze jej dotlenienie, podnosi wydajność umysłu, relaksuje mięśnie, zwiększa elastyczność i pomaga budować mocne kości
  • działanie lekko pobudzające i rozjaśniające umysł
  • ochronę przed przedwczesnym starzeniem
  • zmniejszenie ochoty na „coś słodkiego” – ziarna kakaowca zawierają dużo chromu – jest on ważnym minerałem, który pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi
  • poprawę koncentracji, skupienia – zawiera kwasy tłuszczowe Omega-6, witaminę C oraz fenyloetyloaminę (PEA)

Podczas mojej AKCJI REGENERACJI ważne jest aby  dostarczać organizmowi składników maksymalnie go odżywiających, a surowe kakao i ziarna kakaowca to prawdziwe super jedzenie.

Ilość porcji1 porcja
Czas Przygotowania5 minutCałkowity czas5 minut

 10 dużych daktyli (najlepiej odmiana Medjool)
 ¾ szklanki płatków owsianych górskich
 50 g orzechów włoskich
 1 łyżka cynamonu
 1 łyżka surowego kakao
 2 łyżki nasion lnu
 2 łyżki kruszonych ziaren kakaowca

1

Jeżeli daktyle mają pestki należy je usunąć.

2

Wszystkie składniki oprócz kruszonych ziaren kakaowca umieścić w malakserze lub rozdrabniaczu i zmiksować na pożądaną grubość.

3

Do rawnoli dodać kruszone ziarna kakaowca - całość wymieszać. Przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce do 7 dni.

Możliwości:
4

zamiast płatków owsianych można użyć dowolnych płatków np. żytnich, jaglanych lub wiórek kokoswych

5

zamiast daktyli można użyć suszonych śliwek lub moreli, fig

6

zamiast nasion lnu można dodać nasiona chia

Wartości odżywcze

1 porcji

Serving size

Składniki

 10 dużych daktyli (najlepiej odmiana Medjool)
 ¾ szklanki płatków owsianych górskich
 50 g orzechów włoskich
 1 łyżka cynamonu
 1 łyżka surowego kakao
 2 łyżki nasion lnu
 2 łyżki kruszonych ziaren kakaowca

Przygotowanie

1

Jeżeli daktyle mają pestki należy je usunąć.

2

Wszystkie składniki oprócz kruszonych ziaren kakaowca umieścić w malakserze lub rozdrabniaczu i zmiksować na pożądaną grubość.

3

Do rawnoli dodać kruszone ziarna kakaowca - całość wymieszać. Przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce do 7 dni.

Możliwości:
4

zamiast płatków owsianych można użyć dowolnych płatków np. żytnich, jaglanych lub wiórek kokoswych

5

zamiast daktyli można użyć suszonych śliwek lub moreli, fig

6

zamiast nasion lnu można dodać nasiona chia

Notes

Rawnola
(Wyświetlono 3 654 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)