Polskie pesto i moje marzenie:)

Ekscytacja! Tak! Właśnie tak się teraz czuję pisząc ten post. Kiedy zobaczyłam na jednej ze stron konkurs, gdzie główną nagrodą jest mój wymarzony KitchenAid (w kolorze Majestic Yellow, który idealnie komponować będzie się z moją odnowioną:)  kuchnią) wiedziałam, że to znak! Przecież może uda mi się spełnić moje marzenie pisząc ten  post.

Zadaniem jest stworzyć przepis na danie z rodzimych produktów, w tym oczywiście oleju rzepakowego i zamieścić go wraz ze zdjęciem na swoim blogu!

Jestem dosłownym przykładem, że jeszcze nic nigdy nie wygrałam:) (czytaj MasterChef – taki żarcik :)))) ale w tym wypadku, a nóż widelec trafi się mieszadło:)
Trzymajcie kciuki! Oczywiście  o wyniku poinformuję na moim profilu FB

Voila! zapraszam na POLSKIE PESTO składające się ze słonecznika, pietruszki i koperku, polskiego sera długo dojrzewającego Bursztyn i złocistego oleju rzepakowego! Wierzcie mi wynalazek doskonały. Idealny do kanapek, makaronów, sałatek i mięs. Może stać w lodówce do 2 tygodni gdyż właśnie olej doskonale konserwuje. ZAchęcam do spróbowania.

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 100 ml oleju rzepakowego
 100 g łuskanego słonecznika
 100 g drobno startego polskiego sera Bursztyn
 pęczek pietruszki i koperku

1

Słonecznik utłuc w moździerzu, dodać posiekaną natkę i koperek ciągle ucierając.

2

Dodać straty ser i wlewać cienką strużką stopniowo olej.  Ucierać tak długo, aż powstanie drobno zmielona pasta.

WERSJA EKSPRESOWA:
3

Wszystko razem zmiksuj 🙂
Ja zazwyczaj odkładam pesto przed podaniem na około 15 min aby smaki dobrze się połączyły.

Składniki

 100 ml oleju rzepakowego
 100 g łuskanego słonecznika
 100 g drobno startego polskiego sera Bursztyn
 pęczek pietruszki i koperku

Przygotowanie

1

Słonecznik utłuc w moździerzu, dodać posiekaną natkę i koperek ciągle ucierając.

2

Dodać straty ser i wlewać cienką strużką stopniowo olej.  Ucierać tak długo, aż powstanie drobno zmielona pasta.

WERSJA EKSPRESOWA:
3

Wszystko razem zmiksuj 🙂
Ja zazwyczaj odkładam pesto przed podaniem na około 15 min aby smaki dobrze się połączyły.

Polskie pesto i moje marzenie:)

 

(Wyświetlono 655 razy, 3 wyświetleń dzisiaj)

21 komentarzy

  1. Avatar Kamila 11 kwietnia 2018 o 11:51

    Ale smakowicie wyglada…. zamierzam zrobic to dzienciom na kolacje 🙂 czy mozna pestki wczesniej uprazyc? Pozdrawiam

    1. admin admin 11 kwietnia 2018 o 22:23

      tak oczywiście

  2. Avatar Ewel 27 czerwca 2017 o 16:48

    Kinga ….. Twoje przepisy są boskie ! Oczywiście najbardziej lubię te proste z paroma składnikami – szybko, tanio i pysznie! Ach i Zdrowo ! Czegóż chcieć więcej ?!

    1. admin admin 1 lipca 2017 o 17:24

      bardzo się cieszę czytając takie słowa 🙂 dziękuję :*

  3. Avatar Agnieszka 3 stycznia 2017 o 11:01

    Kinga, a czy można ser bursztyn zamienić na inny?

    1. admin admin 3 stycznia 2017 o 15:59

      tak np. oscypek, parmezan

  4. Avatar Pablo 29 sierpnia 2016 o 14:15

    przećwiczyłem wiele, a to z rukoli, a to z pestek z dyni,a to z pietruszki, ale ten przepis jest prosty i smaczny…..dziekuję

    1. admin admin 29 sierpnia 2016 o 16:02

      bardzo się cieszę! również mam za sobą wiele testów ale ten jest zdecydowanie moim faworytem 🙂

  5. Avatar Iza_Tiga 30 czerwca 2013 o 19:41

    Znałam do tej pory tylko pesto „bazyliowe” i z suszonych pomidorów, ale chętnie zrobię je wg Twojego przepisu:) mniam, już nie mogę się doczekać 🙂 Pozdrawiam.

    1. admin admin 30 czerwca 2013 o 23:28

      cieszę się bardzo że zaciekawił Cię ten przepis:)

      1. Avatar Iza_Tiga 15 lipca 2013 o 15:32

        Zrobiłam polskie pesto 🙂 ale bez sera (bo mąż na diecie). Podałam z grillowanym dorszem plus sok z cytryny i kuskusem. Wyszło pysznie 🙂 Dzięki za przepis i proszę o więcej 🙂 Pozdrawiam.

        1. admin admin 15 lipca 2013 o 19:30

          Iza cieszę się że spróbowałaś i że Wam zasmakowało:) dziękuję bardzo:)

  6. Avatar gfdsgdfMarta 29 czerwca 2013 o 20:08

    KitchenAid achh… mogę pomarzyć jedynie:)
    Pesto- zbieram się i zbieram do zrobienia i jakoś mi to nie wychodzi:) Twój przepis muszę koniecznie spróbować zrobić bo jest o wiele tańszy niż ten tradycyjny:)
    Pozdrawiam serdecznie

    1. admin admin 30 czerwca 2013 o 23:31

      naprawdę zachęcam:) do wypróbowania tego przepisu. Smakuje fenomenalnie 🙂
      A o KitchenAid to ja już marzę kilka lat. Fajnie by było mieć go w swojej kuchni 🙂 Tobie również tego życzę 🙂 Pozdrawiam

  7. Avatar dorota 29 czerwca 2013 o 08:39

    zbierałam się i zbierałam do zrobienia pesto z bazylią i orzeszkami piniowymi- a to nie było orzechów a to oliwy….
    do twojego przepisu mam składniki w ogródku 🙂 nie mogłam się oprzeć zrobiłam wczoraj wieczorem jest przepyszne!
    Pesto Paruzelle!

    1. admin admin 29 czerwca 2013 o 10:41

      Dorotko! nie masz pojęcia jak się ciesze z tego komentarza:) dziękuję, że wypróbowałaś przepis i napisałaś:)
      u mnie w domu wszyscy uwielbiają to pesto:) jest tańsze w składnikach od tradycyjnego i co najważniejsze przepyszne:)

  8. Avatar Opalanka 27 czerwca 2013 o 22:53

    Piękne zdjęcia. Też mam chrapkę na ten mikser i się zastanawiam. Trzymam kciuki za Cię:)

  9. Avatar aneta 27 czerwca 2013 o 09:09

    do pesto sie przymierzylam juz dlugooooooo, moze to uda mi sie zrobic 😀 bo wyglada smakowicie 🙂
    ps. KitchenAid – cudo…. sama jestem chora na niego 🙁

  10. Avatar Capacitier 27 czerwca 2013 o 07:09

    Lubię pesto, a jego polski odmiana brzmi równie smacznie 🙂

  11. Avatar MONAymo 27 czerwca 2013 o 00:38

    Jak to nic nie wygralas ? 😉 masz naprawdziwszych fanow 😉 naprawde, nie widzialam u nikogo z MasterChefa tylu, ilu u Ciebie 😉 a liczba z tego, co zdazylam zauwazyc stale rosnie, jestem swiecie przekonana, ze to wielka satysfakcja dla Ciebie;-) aaaaleeeee tu smakowitosci znow achhh 😉 mniam mniam 😉 znowu nas rozpieszczasz i co my teraz o tej godzinie zrobimy, jak tu trzzeba o linie dbac? ;P 😉 hihi

    1. admin admin 27 czerwca 2013 o 01:05

      MAsz racje! ale właśnie dzięki Wam wiem że moje marzenia się spełniają:) a to w poście to taki żart:)Ja sama czuję się wygraną tego programu:) właśnie dzięki Wam 🙂 dziękuję :*

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *