Polskie pesto i moje marzenie:)

Ekscytacja! Tak! Właśnie tak się teraz czuję pisząc ten post. Kiedy zobaczyłam na jednej ze stron konkurs, gdzie główną nagrodą jest mój wymarzony KitchenAid (w kolorze Majestic Yellow, który idealnie komponować będzie się z moją odnowioną:)  kuchnią) wiedziałam, że to znak! Przecież może uda mi się spełnić moje marzenie pisząc ten  post.

Zadaniem jest stworzyć przepis na danie z rodzimych produktów, w tym oczywiście oleju rzepakowego i zamieścić go wraz ze zdjęciem na swoim blogu!

Jestem dosłownym przykładem, że jeszcze nic nigdy nie wygrałam:) (czytaj MasterChef – taki żarcik :)))) ale w tym wypadku, a nóż widelec trafi się mieszadło:)
Trzymajcie kciuki! Oczywiście  o wyniku poinformuję na moim profilu FB

Voila! zapraszam na POLSKIE PESTO składające się ze słonecznika, pietruszki i koperku, polskiego sera długo dojrzewającego Bursztyn i złocistego oleju rzepakowego! Wierzcie mi wynalazek doskonały. Idealny do kanapek, makaronów, sałatek i mięs. Może stać w lodówce do 2 tygodni gdyż właśnie olej doskonale konserwuje. ZAchęcam do spróbowania.

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 100 ml oleju rzepakowego
 100 g łuskanego słonecznika
 100 g drobno startego polskiego sera Bursztyn
 pęczek pietruszki i koperku

1

Słonecznik utłuc w moździerzu, dodać posiekaną natkę i koperek ciągle ucierając.

2

Dodać straty ser i wlewać cienką strużką stopniowo olej.  Ucierać tak długo, aż powstanie drobno zmielona pasta.

WERSJA EKSPRESOWA:
3

Wszystko razem zmiksuj 🙂
Ja zazwyczaj odkładam pesto przed podaniem na około 15 min aby smaki dobrze się połączyły.

Wartości odżywcze

0 porcji

Serving size

Składniki

 100 ml oleju rzepakowego
 100 g łuskanego słonecznika
 100 g drobno startego polskiego sera Bursztyn
 pęczek pietruszki i koperku

Przygotowanie

1

Słonecznik utłuc w moździerzu, dodać posiekaną natkę i koperek ciągle ucierając.

2

Dodać straty ser i wlewać cienką strużką stopniowo olej.  Ucierać tak długo, aż powstanie drobno zmielona pasta.

WERSJA EKSPRESOWA:
3

Wszystko razem zmiksuj 🙂
Ja zazwyczaj odkładam pesto przed podaniem na około 15 min aby smaki dobrze się połączyły.

Notes

Polskie pesto i moje marzenie:)

 

(Wyświetlono 2 835 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)