FIT Gulasz z soczewicy

Wracam do Was ze zdwojoną siłą. Ostatnie dni to dla mnie istne szaleństwo. Mnóstwo nerwów i pracy. Zawsze w takich chwilach ukojeniem dla mnie jest dobre jedzenie i kolory. Lubię mieć wszystko poukładane, a przynajmniej zaplanowane – to wszystko dotyczmy mojej pracy, bo w życiu osobistym działam zupełnie na odwrót. Kiedy moje plany gdzieś się rozmijają, staję się nerwowa i po prostu zła. Uspokaja mnie dopiero sen. Moja siostra mówi: „nie reaguj spontanicznie, prześpij się z daną sytuacją, a złapiesz do niej dystans” – to prawda, każdy kolejny dzień zawsze jest lepszy.

Złapałam dystans i wracam do Was. To mój blog zawsze daje mi  najwięcej radości. W tym miejscu mogę robić co chcę i najważniejsze mam Was – wspaniałych czytelników, którzy zawsze we mnie wierzą! Dziękuję :*

Dziś specjalnie dla Was kolejny przepis do AKCJI REGENERACJI – FIT Gulasz z soczewicy – pożywny, rozgrzewający, totalnie vege i totalnie pyszny.

Ciekawym dodatkiem są tutaj drożdżowe płatki – mają one w sobie mnóstwo wartości. Dodają energii, wzmacniają odporność, usprawniają pracę układu pokarmowego. Stanowią wartościowe źródło składników odżywczych w tym cennej witaminy D oraz witamin z grupy B. Potrawie przekazują orzechowo-serowy smak. Warto się nimi zainteresować bo wnoszą wiele korzyści dla naszego ciała jak i smaku do potrawy. Można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w internecie.

Rozgrzewający i oczyszczający

Ilość porcji3 porcje
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas40 minut

 ¼ szklanki soczewicy żółtej
 ¼ szklanki soczewicy czerwonej
 ½ dużej cebuli
 1 duży pomidor
 1 kalarepa
 5 pieczarek
 1 łyżka koncentratu pomidorowego
 5 suszonych pomidorów
 3 śliwki suszone wędzone
 ½ łyżeczki chili
 1 awokado
 1 natka pietruszki
 1 garść orzechów nerkowca
 woda (ok 500 - 750 ml)
 3 łyżki płatków drożdżowych
 sól i pieprz do smaku

1

Na dno rondla wlewamy około 50 ml wody i czekamy aż zacznie wrzeć. Na gorącą wodę wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy ją około 5 minut.

2

Do cebuli dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory i śliwkę suszoną wędzoną oraz posiekane chili. Smażymy kolejną minutę.

3

Do warzyw dodajemy soczewicę żółtą, mieszamy i wlewamy wodę tyle aby przykryć całość. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Co jakiś czas dolewając wodę.

4

Kiedy żółta soczewica zaczyna mięknąć dodajemy soczewicę czerwoną wraz z pokrojoną w kostkę kalarepą, pokrojonym pomidorem i pieczarkami. Całość gotujemy około 7 minut.

5

Doprawiamy gulasz koncentratem pomidorowym, pieprzem i minimalną ilością soli.

6

Podajemy ciepły z awokado, natka pietruszki i orzechami nerkowca, obowiązkowo posypany płatkami drożdży.

Możliwości:
7

można użyć dowolnej soczewicy należy tylko sprawdzić na opakowaniu czas gotowania i dostosować go do przepisu

8

zamiast soczewicy można użyć ciecierzycę

Wartości odżywcze

Porcji 3

Składniki

 ¼ szklanki soczewicy żółtej
 ¼ szklanki soczewicy czerwonej
 ½ dużej cebuli
 1 duży pomidor
 1 kalarepa
 5 pieczarek
 1 łyżka koncentratu pomidorowego
 5 suszonych pomidorów
 3 śliwki suszone wędzone
 ½ łyżeczki chili
 1 awokado
 1 natka pietruszki
 1 garść orzechów nerkowca
 woda (ok 500 - 750 ml)
 3 łyżki płatków drożdżowych
 sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

1

Na dno rondla wlewamy około 50 ml wody i czekamy aż zacznie wrzeć. Na gorącą wodę wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy ją około 5 minut.

2

Do cebuli dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory i śliwkę suszoną wędzoną oraz posiekane chili. Smażymy kolejną minutę.

3

Do warzyw dodajemy soczewicę żółtą, mieszamy i wlewamy wodę tyle aby przykryć całość. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Co jakiś czas dolewając wodę.

4

Kiedy żółta soczewica zaczyna mięknąć dodajemy soczewicę czerwoną wraz z pokrojoną w kostkę kalarepą, pokrojonym pomidorem i pieczarkami. Całość gotujemy około 7 minut.

5

Doprawiamy gulasz koncentratem pomidorowym, pieprzem i minimalną ilością soli.

6

Podajemy ciepły z awokado, natka pietruszki i orzechami nerkowca, obowiązkowo posypany płatkami drożdży.

Możliwości:
7

można użyć dowolnej soczewicy należy tylko sprawdzić na opakowaniu czas gotowania i dostosować go do przepisu

8

zamiast soczewicy można użyć ciecierzycę

FIT Gulasz z soczewicy
(Wyświetlono 1 180 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

16 komentarzy

  1. Avatar Kamila 13 listopada 2018 o 10:59

    Super, o takie fit przepisy mi najbardziej chodziło bardzo lubię takie dania, nie chce zbytnio obciążać sobie organizmu jakimiś tłustymi wysoko kalorycznymi posiłkami takie wegan albo fit są dobre.

  2. Avatar Estera 15 października 2017 o 20:40

    Kingo, czyli soczewica, ciecierzyca spokojnie nadaje się do akcji regeneracji? Czy jakieś warzywa/owoce są nie wskazane czy można jeść wszystko?:)
    Zapowiada się po przepisach, że w końcu jakiś detox, który może być smaczny!:)

    1. admin admin 16 października 2017 o 23:00

      Tak ciecierzyca, soczewica jak najbardziej nadaje się do akcji. W moim detoksie ważne jest aby jeść mnóstwo dowolnych warzyw i owoców, kasz, ryżu. ziaren, orzechów i pestek. W tych produktach jest mnóstwo cennych wartości które odżywiają nasz organizm.

  3. Avatar Ewa 18 sierpnia 2017 o 00:50

    Cudo! Dodałam jeszcze cukinię a śliwkę wędzoną zastąpiłam zwykłą suszoną (po prostu nie lubię smaku wędzonych i taką podmiankę już wcześniej wiele razy stosowałam w przypadku innych dań). Podawałam dodatkowo z jogurtem naturalnym. Smak rewelacyjny a do tego samo zdrowie. WIĘCEJ TAKICH FIT PRZEPISÓW POPROSZĘ 🙂

    1. admin admin 21 sierpnia 2017 o 18:21

      :* dziękuję za wypróbowanie i komentarz :*

  4. Avatar Kasia 16 lipca 2017 o 17:38

    Zrobiłam dzisiaj gulasz 🙂 Wyszło smacznie, Pozdrawiam 🙂

    1. admin admin 19 lipca 2017 o 12:39

      bardzo się cieszę i dziękuję za wypróbowane oraz komentarz :*

  5. Avatar Magda 19 kwietnia 2017 o 17:25

    Kinga!! Uwielbiam twoje przepisy dzisiaj na deser mam twoje fit ciasto z owocami (muszę szybciej pisać bo ciasto znika ;), a jutro na obiad będzie gulasz 🙂 Dzięki!!

    1. admin admin 21 kwietnia 2017 o 10:31

      MAgda nawet nie wiesz jak się cieszę kiedy czytam takie słowa 🙂

  6. Avatar Kasia 10 kwietnia 2017 o 13:34

    Świetny przepis Kingo! Mam w zamyśle codziennie coś ugotować z przepisów FIT 🙂 Pozdrawiam serdecznie i gratuluję 🙂

    1. admin admin 11 kwietnia 2017 o 16:31

      Kasiu polecam Ci ten gulasz 🙂 i liczę na Ciebie w sprawie wykorzystywania moich fit przepisów

  7. Avatar Izabela 20 stycznia 2017 o 16:12

    Genialny gulasz właśnie dziś gości na naszym stole 🙂 no tyle że bez płatków drożdżowych (nie mogę u siebie dostać ;-))

  8. Avatar petarda 14 stycznia 2017 o 13:08

    Nie wiem, jak to jest, ale zawsze jak szukam jakiegoś przepisu, kończę u ciebie, przeszczęśliwa z efektów ;*

    1. admin admin 14 stycznia 2017 o 17:21

      ale się cieszę czytając takie słowa 🙂 dziękuję że wracasz i gotujesz ze mną :*

  9. Avatar Asia 13 stycznia 2017 o 08:39

    Kolejny smakowity przepis! Podoba mi się zwłaszcza dodatek wędzonych śliwek i płatków drożdżowych, których jeszcze nie próbowałam, ale na pewno wypróbuję. Dziękuję Kinga za inspirację do zdrowszego gotowania 🙂

    1. admin admin 13 stycznia 2017 o 15:18

      :*

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *