Wracam do Was ze zdwojoną siłą. Ostatnie dni to dla mnie istne szaleństwo. Mnóstwo nerwów i pracy. Zawsze w takich chwilach ukojeniem dla mnie jest dobre jedzenie i kolory. Lubię mieć wszystko poukładane, a przynajmniej zaplanowane – to wszystko dotyczmy mojej pracy, bo w życiu osobistym działam zupełnie na odwrót. Kiedy moje plany gdzieś się rozmijają, staję się nerwowa i po prostu zła. Uspokaja mnie dopiero sen. Moja siostra mówi: „nie reaguj spontanicznie, prześpij się z daną sytuacją, a złapiesz do niej dystans” – to prawda, każdy kolejny dzień zawsze jest lepszy.
Złapałam dystans i wracam do Was. To mój blog zawsze daje mi najwięcej radości. W tym miejscu mogę robić co chcę i najważniejsze mam Was – wspaniałych czytelników, którzy zawsze we mnie wierzą! Dziękuję :*
Dziś specjalnie dla Was kolejny przepis do AKCJI REGENERACJI – FIT Gulasz z soczewicy – pożywny, rozgrzewający, totalnie vege i totalnie pyszny.
Ciekawym dodatkiem są tutaj drożdżowe płatki – mają one w sobie mnóstwo wartości. Dodają energii, wzmacniają odporność, usprawniają pracę układu pokarmowego. Stanowią wartościowe źródło składników odżywczych w tym cennej witaminy D oraz witamin z grupy B. Potrawie przekazują orzechowo-serowy smak. Warto się nimi zainteresować bo wnoszą wiele korzyści dla naszego ciała jak i smaku do potrawy. Można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w internecie.
Rozgrzewający i oczyszczający
Na dno rondla wlewamy około 50 ml wody i czekamy aż zacznie wrzeć. Na gorącą wodę wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy ją około 5 minut.
Do cebuli dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory i śliwkę suszoną wędzoną oraz posiekane chili. Smażymy kolejną minutę.
Do warzyw dodajemy soczewicę żółtą, mieszamy i wlewamy wodę tyle aby przykryć całość. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Co jakiś czas dolewając wodę.
Kiedy żółta soczewica zaczyna mięknąć dodajemy soczewicę czerwoną wraz z pokrojoną w kostkę kalarepą, pokrojonym pomidorem i pieczarkami. Całość gotujemy około 7 minut.
Doprawiamy gulasz koncentratem pomidorowym, pieprzem i minimalną ilością soli.
Podajemy ciepły z awokado, natka pietruszki i orzechami nerkowca, obowiązkowo posypany płatkami drożdży.
można użyć dowolnej soczewicy należy tylko sprawdzić na opakowaniu czas gotowania i dostosować go do przepisu
zamiast soczewicy można użyć ciecierzycę
3 porcji
Składniki
Przygotowanie
Na dno rondla wlewamy około 50 ml wody i czekamy aż zacznie wrzeć. Na gorącą wodę wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy ją około 5 minut.
Do cebuli dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory i śliwkę suszoną wędzoną oraz posiekane chili. Smażymy kolejną minutę.
Do warzyw dodajemy soczewicę żółtą, mieszamy i wlewamy wodę tyle aby przykryć całość. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Co jakiś czas dolewając wodę.
Kiedy żółta soczewica zaczyna mięknąć dodajemy soczewicę czerwoną wraz z pokrojoną w kostkę kalarepą, pokrojonym pomidorem i pieczarkami. Całość gotujemy około 7 minut.
Doprawiamy gulasz koncentratem pomidorowym, pieprzem i minimalną ilością soli.
Podajemy ciepły z awokado, natka pietruszki i orzechami nerkowca, obowiązkowo posypany płatkami drożdży.
można użyć dowolnej soczewicy należy tylko sprawdzić na opakowaniu czas gotowania i dostosować go do przepisu
zamiast soczewicy można użyć ciecierzycę