Czekoladowa gryczanka

O wartościach surowego kakao mogliście już przeczytać w przepisie na rawnole czyli surową granolę.  Nie wyobrażam sobie AKCJI REGENERACJI bez smaku czekolady. Wierzę, że nie jestem osamotniona w tej zachciance, dlatego mam dla Was kolejną propozycję jednak tym razem poszalałam z karobem, naturalnym zamiennikiem kakao. Przygotowałam czekoladową gryczankę z egzotycznymi owocami. Wielu z Was pyta mnie, czy można jeść surową kaszę gryczaną białą? Tak! – można – każde ziarenko kryje w sobie mnóstwo wartości odżywczych i cennych składników które odbudowują nasz organizm. Pomyślcie jaką siłę mają w sobie aby z suchego, twardego pancerza wydobyć życie. Zobaczcie jak robię z niej kiełki klikając TUTAJ a przekonacie się, że spokojnie możecie jeść ją na surowo i z powodzeniem sprawdzi się jako genialny pomysł na śniadanie lub słodki podwieczorek na detoxie.

Ilość porcji1 porcja

 ½ szklanki kaszy gryczanej niepalonej (białej)
 woda
 1 łyżka soku z cytryny
 1 banan
 1 łyżka karobu
 ½ szklanki mleka migdałowego
 2 łyżki rawnoli
 1 marakuja
 1 łyżka kruszonych ziaren kakaowca
 ½ łyżeczki cynamonu

1

Kaszę gryczaną niepaloną (białą) zalać na noc wodą z 1 łyżką cytryny aby aktywować ziarna.

2

Na drugi dzień rano kaszę odcedzić i przepłukać na sicie. Odsączyć i umieścić w misie blendera lub rozdrabniacza.

3

Dodać do kaszy karob, mleko migdałowe, połowę banana i cynamon - całość zblendować.

4

Masę przelać do miski i udekorować pozostałym bananem, miąższem marakui oraz rawnolą i kruszonymi ziarnami kakaowca.

Możliwości:
5

karob można zastąpić kakao

6

gryczankę można wzbogacić o połówkę awokado i suszone daktyle

Wartości odżywcze

Porcji 1

Składniki

 ½ szklanki kaszy gryczanej niepalonej (białej)
 woda
 1 łyżka soku z cytryny
 1 banan
 1 łyżka karobu
 ½ szklanki mleka migdałowego
 2 łyżki rawnoli
 1 marakuja
 1 łyżka kruszonych ziaren kakaowca
 ½ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

1

Kaszę gryczaną niepaloną (białą) zalać na noc wodą z 1 łyżką cytryny aby aktywować ziarna.

2

Na drugi dzień rano kaszę odcedzić i przepłukać na sicie. Odsączyć i umieścić w misie blendera lub rozdrabniacza.

3

Dodać do kaszy karob, mleko migdałowe, połowę banana i cynamon - całość zblendować.

4

Masę przelać do miski i udekorować pozostałym bananem, miąższem marakui oraz rawnolą i kruszonymi ziarnami kakaowca.

Możliwości:
5

karob można zastąpić kakao

6

gryczankę można wzbogacić o połówkę awokado i suszone daktyle

Czekoladowa gryczanka

 

(Wyświetlono 10 723 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

48 komentarzy

  1. JustB 20 maja 2020 o 07:39

    Jedliśmy wczoraj na śniadanie, było pyszne ❤️? Polecam każdemu 🙂

    Odpowiedz
  2. Sandra 25 stycznia 2020 o 10:48

    Uwielbiam twoje przepisy??u gryczanka dzisiaj na śniadanie?

    Odpowiedz
  3. Marta 13 sierpnia 2019 o 09:20

    Pyszna gryczana ja zrobiłam małe przekłamanie z przepisem i dałam cała szklankę wody plus 4 migdały bo akurat mleko mo sie skończyło, wyszła konsystencja budyniu, pyszne 🙂 dziekuje za inspirację 🙂 to super pomysł na szybkie ale wartościowe sniadanie przed przedszkolem dla córki 🙂

    Odpowiedz
  4. Kasia 8 lutego 2019 o 21:47

    Kochana które mleko migdałowe polecasz naj . … Które ma najlepszy skład z tych sklepowych , ❤️?

    Odpowiedz
    1. admin 11 lutego 2019 o 16:43

      Bio z rossmana 🙂

      Odpowiedz
      1. Kasia 13 lutego 2019 o 16:25

        ❤️

        Odpowiedz
  5. Motywatorka 20 kwietnia 2018 o 08:52

    Zrobiłam dzisiaj na śniadanie ? trochę składników pozamieniałam (dałam kakao), trochę ominelam (marakuję?), ale i tak to co wyszło przerosło moje najśmielsze oczekiwania. LUDZIE CO ZA KONSYSTENCJA! Jakie to było pyszne ? jutro serwuję to samo. OBOWIĄZKOWO!

    Odpowiedz
    1. admin 26 kwietnia 2018 o 15:46

      ale się cieszę! kochana jesteś 🙂 wiesz? równie ludzie reagują na ten smak surowej kaszy 🙂

      Odpowiedz
  6. Madziax 21 marca 2018 o 14:40

    Czy mogę użyć zwykłego mleka krowiego?

    Odpowiedz
    1. admin 29 marca 2018 o 17:24

      tak

      Odpowiedz
  7. Sandra 19 września 2017 o 14:31

    Pycha!Pycha!Pycha!Pierwszy raz robiłam,ale na pewno nie ostatni:D

    Odpowiedz
    1. admin 20 września 2017 o 16:18

      ? bardzo się cieszę
      dziękuję za komentarz ??

      Odpowiedz
  8. Goska 15 września 2017 o 09:41

    kolejna gryczanka zaliczona I kolejna wchodzi na liste naszych ulubiinych ulubionych sniadan! deser na sniadanie? czemu nie!!! 😉 dziekujemy!

    Odpowiedz
    1. admin 20 września 2017 o 16:08

      ? bardzo się cieszę, że przepis przypadł do smaku ?
      dziękuję za komentarz ??

      Odpowiedz
  9. renata 23 lipca 2017 o 22:06

    Kingo, a co to znaczy, że cytryna ma aktywować ziarna? Zmiękną bardziej? Bo próbowałam bez cytryny i też po zblendowaniu było pycha 🙂 Dziękuję Tobie za ten przepis 🙂 P.S. Mam tylko wątpliwość, czy po wypłukaniu po nocy tej kaszy na sicie nie pozbywamy się witamin?

    Odpowiedz
    1. admin 1 sierpnia 2017 o 18:36

      dokładnie ziarna szybciej zmiękną 🙂 a witaminy zostają – gdybyś zostawiła je na sicie do kolejnego dnia pojawiłyby się kiełki które mają mega ilości witamin 🙂 także kasza zachowuje swoje właściwości 🙂

      Odpowiedz
      1. renata 7 sierpnia 2017 o 19:29

        bardzo Tobie dziękuję Kochana za odpowiedź 🙂 P.S. Jestem zafascynowana Twoim blogiem i wspaniałymi przepisami, dziękuję, że jesteś :)))

        Odpowiedz
        1. admin 8 sierpnia 2017 o 16:18

          :*

          Odpowiedz
  10. Katarzyna 19 kwietnia 2017 o 23:39

    A czym mogę zastąpić banana? Awokado będzie spełniało te same właściwości plus syrop klonowy do osłodzenia?

    Odpowiedz
    1. admin 21 kwietnia 2017 o 10:30

      tak spokojnie można zastąpić dojrzałym awokado można też dodać gruszkę, jabłko

      Odpowiedz
  11. Anna 15 marca 2017 o 11:12

    Bardzo fajny przepis , zrobiłam na drugie śniadanie , na pierwsze juz od paru tygodni zajadam batony na detoxie z kremem czekoladowym z awokado ;)mam tylko pytanie ile można trzymać taką namoczoną kaszę … czy po nocy trzeba od razu jesc czy moze poczekac np do wieczora na kolacje …?pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 17 marca 2017 o 10:47

      Aniu spokojnie możesz poczekać do wieczora – polecam przechowywać ją w lodówce

      Odpowiedz
  12. Aśka 21 lutego 2017 o 10:29

    Kinga pyszna gryczanka mniam mniam, a jaka syta, zrobiłam ją pierwszy raz, super deser czy śniadanie ? pozdrówka.

    Odpowiedz
  13. Zuza 1 lutego 2017 o 00:30

    Witam,
    Czy w pierwszym tygodniu detoxu można stosować mleko migdałowe?

    Odpowiedz
    1. admin 1 lutego 2017 o 16:02

      tak

      Odpowiedz
  14. fra 31 stycznia 2017 o 17:33

    Kinga kochana pomoz
    zrobiłam wczoraj wszystko zgodnie z przepisem i było kwaśne co zrobiłam nie tak?

    Odpowiedz
    1. Danuta 9 maja 2019 o 21:02

      Czym można zastąpić ziarna kakaowca i rawnole???

      Odpowiedz
  15. Agula 19 stycznia 2017 o 22:02

    Kinga, ta kasza to taka normalna ze sklepu w woreczkach ?

    Odpowiedz
    1. admin 20 stycznia 2017 o 11:58

      też taka może być 🙂 na opakowaniu ma pisać kasza gryczana niepalona lub biała

      Odpowiedz
      1. Agula 20 stycznia 2017 o 12:08

        super, znalazłam taką w biedronce 🙂 jutro robię na śniadanko ! <3

        Odpowiedz
  16. Aleksandra 10 stycznia 2017 o 14:58

    Jeżeli karob zastopię surowym kakao, to czy powinnam zmienić ilość? Surowe kakao jest dosyć gorzkie.

    Odpowiedz
    1. Patrycja 11 stycznia 2017 o 14:53

      Właśnie robiłam z podwójnej porcji z kakao. Faktycznie wyszło dość gorzkie, więc dodałam troszkę syropu klonowego i było pyszne!

      Odpowiedz
      1. admin 11 stycznia 2017 o 16:56

        bardzo się cieszę że skusiłaś się na ten przepis. Dziękuję za komentarz :*

        Odpowiedz
        1. Patrycja 13 stycznia 2017 o 14:44

          Dzisiaj była powtórka na prośbę Mojego, tak więc przepis się przyjął, będziemy wypróbowywać inne. Ściskamy 😉

          Odpowiedz
          1. admin 13 stycznia 2017 o 15:17

            Patrycja gryczanka daje mnóstwo możliwości smakowych 🙂 polecam Ci eksperymentować

          2. Patrycja 14 stycznia 2017 o 03:15

            Dostałam na święta Twoją nową książkę i tam już wyczaiłam egzotyczną wersję gryczanki. 😀
            Z pewnością ją wypróbuję, ale już mi się kreuje w głowie kilka innych jej wersji. 🙂
            Gdyby nie ten przepis to bym jej nie odkryła – także bardzo dziękuje i ściskam! 😉

          3. admin 14 stycznia 2017 o 17:22

            Patrycja tak się cieszę że napisałaś – widzę że książka wnikliwie przeczytana i to cieszy najbardziej 🙂
            kochana twórz Twoje wariacje smakowe i baw się tymi przepisami 🙂
            Dziękuję :*

    2. Lidis 17 maja 2019 o 20:00

      Czy można zrobić na kaszy palonej?

      Odpowiedz
      1. Kinga Paruzel 17 maja 2019 o 22:28

        Można jednak smak jest znacznie gorszy

        Odpowiedz
  17. Asia 10 stycznia 2017 o 11:38

    A skąd wziąć marakuję?

    Odpowiedz
    1. Iwona C. 10 stycznia 2017 o 11:59

      A musi być marakuja 🙂 – dodaj co masz, co lubisz, kiwi, banan, pomarańcza, mandarynka, ananas itp.

      Odpowiedz
      1. Asia 10 stycznia 2017 o 15:59

        No pewnie, ze nie musi ale jest pyszna więc chętnie bym właśnie jej użyła.

        Odpowiedz
      2. admin 10 stycznia 2017 o 23:21

        dokładnie 🙂

        Odpowiedz
    2. admin 10 stycznia 2017 o 23:21

      w większości popularnych marketów o tej porze roku.

      Odpowiedz
      1. Asia 11 stycznia 2017 o 15:10

        Dziękuję Pani Kingo. Nie widziałam ale poszukam:-)

        Odpowiedz
  18. Maja 10 stycznia 2017 o 09:22

    Gdzie można kupić rawnole? Z jakiej firmy ziarna kakaowca polecasz? Z góry dziękuję za informacje 🙂

    Odpowiedz
    1. Iwona C. 10 stycznia 2017 o 11:36

      Rawnole się robi samemu, przepis na nią na stronie Kingi, co do ziaren kakaowca to kup „eko” w każdym sklepie zielarskim lub ze zdrową żywnością. Pozdrawiam.

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.