Szybkie ciasto z owocami

Kołowrotek czy ruletka?  U mnie od poniedziałku do soboty życie wygląda jak kołowrotek. Powtarzające się schematy, budzik zawsze dzwoniący o 6 rano, czynności które wykonuję jak automat, urozmaicona monotonia :). Za to niedziela to istna ruletka. Kręci się jak szalona, nigdy nie wiem co mnie czeka. Bez planów, a zawsze zaplanowana , bez budzika, a i tak  zawsze wypełniona fantastycznymi minutami po brzegi. Tylko dlaczego tak szybko ucieka? Hmmmmmmmm:) bo czeka mnie kolejny plan.

W tym tygodniu zapraszam Was na mój blog, gdzie będzie istna ruletka. W życie wejdzie nowy projekt nad którym ciężko pracowaliśmy i mnóstwo nowych przepisów.

Zapraszam Was dzisiaj na przepyszne ciasto z owocami, które zrobiłam dwa razy w ciągu jednego dnia i to powinno być jego najlepszą rekomendacją!

Jest wilgotne, puszyste, idealnie słodkie i jak zwykle robi się je w mig.

Zapraszam

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 200 g cukru trzcinowego
 200 g mąki pszennej
 5 łyżek mąki ziemniaczanej
 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 2 łyżki mleka
 75 g masła
 2 jajka
 1 szczypta soli
 1 garść borówek, malin i jagód
 1 laska wanilii

1

Foremkę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na funkcję grzania góra-dół na temperaturę 180° C.

2

W jednej misce połączyć suche składniki: obie mąki, sól,cukier,  ziarenka wanilii i proszek do pieczenia. Do tej mieszaniny dodać masło pokrojone w kostkę, rozetrzeć.

3

Borówki, maliny i jagody wymyć i osuszyć. Jajka zmieszać z mlekiem. Dodać wszystko do mieszanki mąki z masłem i wymieszać.

4

Ciasto przełożyć do formy (ciasto jest gęste). Posypać z góry delikatnie brązowym cukrem (ok 3 łyżki).

5

Piec 30-40 min. Wystudzić.

6

Ciasto podawać oprószone cukrem pudrem i udekorowane owocami sezonowymi. Wybornie smakuje jeszcze ciepłe z kwaśną śmietaną.

Wartości odżywcze

0 porcji

Serving size

Składniki

 200 g cukru trzcinowego
 200 g mąki pszennej
 5 łyżek mąki ziemniaczanej
 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 2 łyżki mleka
 75 g masła
 2 jajka
 1 szczypta soli
 1 garść borówek, malin i jagód
 1 laska wanilii

Przygotowanie

1

Foremkę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na funkcję grzania góra-dół na temperaturę 180° C.

2

W jednej misce połączyć suche składniki: obie mąki, sól,cukier,  ziarenka wanilii i proszek do pieczenia. Do tej mieszaniny dodać masło pokrojone w kostkę, rozetrzeć.

3

Borówki, maliny i jagody wymyć i osuszyć. Jajka zmieszać z mlekiem. Dodać wszystko do mieszanki mąki z masłem i wymieszać.

4

Ciasto przełożyć do formy (ciasto jest gęste). Posypać z góry delikatnie brązowym cukrem (ok 3 łyżki).

5

Piec 30-40 min. Wystudzić.

6

Ciasto podawać oprószone cukrem pudrem i udekorowane owocami sezonowymi. Wybornie smakuje jeszcze ciepłe z kwaśną śmietaną.

Notes

Szybkie ciasto z owocami
(Wyświetlono 2 140 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)