Kołowrotek czy ruletka? U mnie od poniedziałku do soboty życie wygląda jak kołowrotek. Powtarzające się schematy, budzik zawsze dzwoniący o 6 rano, czynności które wykonuję jak automat, urozmaicona monotonia :). Za to niedziela to istna ruletka. Kręci się jak szalona, nigdy nie wiem co mnie czeka. Bez planów, a zawsze zaplanowana , bez budzika, a i tak zawsze wypełniona fantastycznymi minutami po brzegi. Tylko dlaczego tak szybko ucieka? Hmmmmmmmm:) bo czeka mnie kolejny plan.
W tym tygodniu zapraszam Was na mój blog, gdzie będzie istna ruletka. W życie wejdzie nowy projekt nad którym ciężko pracowaliśmy i mnóstwo nowych przepisów.
Zapraszam Was dzisiaj na przepyszne ciasto z owocami, które zrobiłam dwa razy w ciągu jednego dnia i to powinno być jego najlepszą rekomendacją!
Jest wilgotne, puszyste, idealnie słodkie i jak zwykle robi się je w mig.
Zapraszam
Smacznego:)
Foremkę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na funkcję grzania góra-dół na temperaturę 180° C.
W jednej misce połączyć suche składniki: obie mąki, sól,cukier, ziarenka wanilii i proszek do pieczenia. Do tej mieszaniny dodać masło pokrojone w kostkę, rozetrzeć.
Borówki, maliny i jagody wymyć i osuszyć. Jajka zmieszać z mlekiem. Dodać wszystko do mieszanki mąki z masłem i wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy (ciasto jest gęste). Posypać z góry delikatnie brązowym cukrem (ok 3 łyżki).
Piec 30-40 min. Wystudzić.
Ciasto podawać oprószone cukrem pudrem i udekorowane owocami sezonowymi. Wybornie smakuje jeszcze ciepłe z kwaśną śmietaną.
0 porcji
Składniki
Przygotowanie
Foremkę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na funkcję grzania góra-dół na temperaturę 180° C.
W jednej misce połączyć suche składniki: obie mąki, sól,cukier, ziarenka wanilii i proszek do pieczenia. Do tej mieszaniny dodać masło pokrojone w kostkę, rozetrzeć.
Borówki, maliny i jagody wymyć i osuszyć. Jajka zmieszać z mlekiem. Dodać wszystko do mieszanki mąki z masłem i wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy (ciasto jest gęste). Posypać z góry delikatnie brązowym cukrem (ok 3 łyżki).
Piec 30-40 min. Wystudzić.
Ciasto podawać oprószone cukrem pudrem i udekorowane owocami sezonowymi. Wybornie smakuje jeszcze ciepłe z kwaśną śmietaną.