Pitaja i mango w deserze FIT

Dzisiaj przepis na bardzo widowiskowy deser. W roli głównej mango i pitają. Uwielbiam, kiedy jedzenie zachęca, przyciąga i zwraca uwagę.  Tak właśnie jest ze smoczym owcem (pitają), pierwszy raz miałam z nim styczność w programie MasterChef i zachwycił mnie, może nie tyle smakowo co właśnie wizualnie 🙂 Ostatnio udało mi się ją kupić w jednym z dużych marketów, co prawda cena lekko mnie powaliła bo za jeden owoc zapłaciłam 10 zł, ale chciałam pokazać ją Wam i mojemu mężowi. Natomiast mango z jogurtem to mój ulubiony zestaw, połączanie doskonałe.  Wiecie co jest dziwne we mnie? Nie smakuje mi mango pokrojone w kostkę, w ciastach, galaretkach itd, za to zblendowane i podane z jogurtem jest doskonałe. Ten duet nie potrzebuje żadnych dodatków. Jeżeli ktoś nie jadł jeszcze pitaji to postaram się opisać jej smak. Przypomina w strukturze kiwi choć jest bardziej mdłe. Coś w rodzaju melona, jednak nie pachnie tak intensywnie. Ja polewam go sokiem z cytryny aby był bardziej wyrazisty w smaku i obowiązkowo chłodzę w lodówce. Zachęcam Was do skosztowania bo warto poznawać nowe smaki 🙂

Smacznego:)

Ilość porcji2 porcje

 1 owoc pitaji
 1 owoc mango
 1 jogurt domowy naturalny (można zastąpić sklepowym )-http://www.kingaparuzel.pl/download/ale-maj-kingaparuzel.pdf
 sok z cytryny

1

Wszystkie owoce i jogurt  muszą być dobrze schłodzone. Dojrzałe mango obierz i zblenduj na gładki mus.

2

Owoc pitaji przekrój w połowie, łyżką wydrąż kuleczki z jednej połówki , natomiast drugą pokrój ze skórką w cienkie plasterki. Owoc skrop sokiem z cytryny, nabierze bardziej wyrazistego smaku.

3

Wysokich szklankach wykładaj na przemian mus z mango i jogurt. Udekoruj kuleczkami smoczego owocu.

Wartości odżywcze

2 porcji

Serving size

Składniki

 1 owoc pitaji
 1 owoc mango
 1 jogurt domowy naturalny (można zastąpić sklepowym )-http://www.kingaparuzel.pl/download/ale-maj-kingaparuzel.pdf
 sok z cytryny

Przygotowanie

1

Wszystkie owoce i jogurt  muszą być dobrze schłodzone. Dojrzałe mango obierz i zblenduj na gładki mus.

2

Owoc pitaji przekrój w połowie, łyżką wydrąż kuleczki z jednej połówki , natomiast drugą pokrój ze skórką w cienkie plasterki. Owoc skrop sokiem z cytryny, nabierze bardziej wyrazistego smaku.

3

Wysokich szklankach wykładaj na przemian mus z mango i jogurt. Udekoruj kuleczkami smoczego owocu.

Notes

Pitaja i mango w deserze FIT
(Wyświetlono 1 906 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)