Kasza orkiszowa, łosoś i szparagi

Kiedy po raz pierwszy skosztowałam kaszy orkiszowej od razu się w niej zakochałam. Moja dieta to codzienna dawka tego ziarna albo w pysznym chlebie lub w chrupkach do śniadania, a do dań obiadowych w zastępstwie dla ziemniaków. Uwielbiam jej lekko orzechowy smak i zazwyczaj komponuje ją właśnie z nimi. Dzisiaj występuje w towarzystwie prażonych migdałów, łososia i  mojej ukochanej fasolki szparagowej i szparagów.

Kaszę tą możecie dostać w sklepach ze zdrową żywnością. Występują jej dwa rodzaje. Kaszka drobna coś w rodzaju grysiku i nadaje się do deserów, ciast  i dań na słodko oraz kasza gruba czyli taka którą dziś Wam przedstawiam idealna do drugich dań i zup.

Orkisz przetestowałam na sobie i powiem, że
działa:) tzn. reguluje trawienie, sprawia, że kiedy sięgam po nią nie czuję skoków cukru we krwi, szybko odczuwam sytość po posiłku  i trwa ona długo 🙂 Czytałam również, że zawiera dużo białka co idealnie sprawdza się jako posiłek po treningu w celu regeneracji mięśni i co najważniejsze zawarta  w ziarnie witamina E, która opóźnia proces starzenia.

Zachęcam Was do spróbowania:)

Smacznego:)

Ilość porcji2 porcje

 szklanka kaszy orkiszowej grubej
 szklanki wody + 2 szklanki do namoczenia przed gotowaniem
 sól
 olej rzepakowy
 płatki migdałów
 steki z łososia po 150-200 g
 pęczek szparagów
 fasolka szparagowa
 cytryna
 sos sojowy
 sezam
 do dekoracji gałązki szczypiorku i krem balsamiczny

1

Kaszę namocz w 2 szklankach wody przez ok 30 min.

2

Przygotuj łososia: wyjmij go z lodówki 30 min przed przygotowaniem dania i mocno skrop sokiem z cytryny. Pozostaw go na blacie kuchennym.

3

Szparagi oczyść, usuń twarde końce i na łyżce oleju smaż ok 4 -6 min podlewając 2 łyżkami sosu sojowego. Na sam koniec posyp sezamem.

4

Fasolkę szparagową żółtą ugotuj w osolonej wodzie. (fasolkę przed gotowaniem należy przygotować obcinając z jej obu stron końce. Gotujemy ją ok 5-10 min w zależności czy jest młoda czy starsza)

5

Kaszę odcedź i gotuj ok 6-10 min w osolonej wodzie.

6

Migdały podpraż na patelni na złoty kolor.

7

Patelnie grillową z nieprzywierającą powłoką  rozgrzej i usmaż na niej łososia po 3 min z każdej strony. Pod koniec oprósz go solą morską świeżo mieloną i pieprzem.

8

Jeżeli kasza jest już miękka, a został jeszcze płyn odcedź ja na sicie. Przełóż do miski, dodaj 2 łyżki oleju i płatki migdałów. Całość wymieszaj.

9

Na talerz wyłóż w ugotowaną i doprawioną kaszę, łososia oraz fasolkę szparagową i szparagi. Udekoruj kremem balsamicznym i gałązkami szczypiorku.

Wartości odżywcze

Porcji 2

Składniki

 szklanka kaszy orkiszowej grubej
 szklanki wody + 2 szklanki do namoczenia przed gotowaniem
 sól
 olej rzepakowy
 płatki migdałów
 steki z łososia po 150-200 g
 pęczek szparagów
 fasolka szparagowa
 cytryna
 sos sojowy
 sezam
 do dekoracji gałązki szczypiorku i krem balsamiczny

Przygotowanie

1

Kaszę namocz w 2 szklankach wody przez ok 30 min.

2

Przygotuj łososia: wyjmij go z lodówki 30 min przed przygotowaniem dania i mocno skrop sokiem z cytryny. Pozostaw go na blacie kuchennym.

3

Szparagi oczyść, usuń twarde końce i na łyżce oleju smaż ok 4 -6 min podlewając 2 łyżkami sosu sojowego. Na sam koniec posyp sezamem.

4

Fasolkę szparagową żółtą ugotuj w osolonej wodzie. (fasolkę przed gotowaniem należy przygotować obcinając z jej obu stron końce. Gotujemy ją ok 5-10 min w zależności czy jest młoda czy starsza)

5

Kaszę odcedź i gotuj ok 6-10 min w osolonej wodzie.

6

Migdały podpraż na patelni na złoty kolor.

7

Patelnie grillową z nieprzywierającą powłoką  rozgrzej i usmaż na niej łososia po 3 min z każdej strony. Pod koniec oprósz go solą morską świeżo mieloną i pieprzem.

8

Jeżeli kasza jest już miękka, a został jeszcze płyn odcedź ja na sicie. Przełóż do miski, dodaj 2 łyżki oleju i płatki migdałów. Całość wymieszaj.

9

Na talerz wyłóż w ugotowaną i doprawioną kaszę, łososia oraz fasolkę szparagową i szparagi. Udekoruj kremem balsamicznym i gałązkami szczypiorku.

Kasza orkiszowa, łosoś i szparagi

 

 

 

 

 

(Wyświetlono 1 020 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

1 komentarz

  1. Angelika 10 lipca 2013 o 11:32

    Chleb orkiszowy jem bardzo często,ale o kaszy nie słyszała.Jestem bardzo ciekawa smaku 🙂
    Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.