Klasyka! Są przepisy, które często modyfikuję jednak według mnie ich oryginalny smak jest najlepszy. Na blogu była już wersja tiramisu piernikowego, a dzisiaj zapraszam na jeden z najlepszych włoskich deserów w jego klasycznej odsłonie. W moim domu gości on bardzo często z racji żółtek, których posiadam zawsze ogromne ilości (czytaj: wypieki bezowe których piekę kosmiczne ilości :))) )
Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, gdyż powstał on na bazie wielu moich prób i przyznam, że według mnie jest idealny. Odpowiednio słodki, konsystencja aksamitna, łatwo się porcjuje jednym słowem BAJKA!
Zapraszam
Smacznego:)
Żółtka wraz z cukrem ucieraj w szklanej lub metalowej misce nad garnkiem z gotująca się wodą (na średnim ogniu) około 7 minut, do momentu kiedy masa będzie gęsta i kremowa, a cukier dobrze rozpuszczony. (należy uważać aby żółtka się nie ścięły i aby nie powstała jajecznica)*. Odłożyć na chwilę aby ostygła.
Przygotować mocną kawę. Wymieszać ją z likierem Amaretto. Wystudzić
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.
Do masy z żółtek dodać 500 g mascarpone. Całość wymieszać mikserem na jednolita masę.
Do masy z żółtek i mascarpone dodać ubitą śmietanę i delikatnie ją wmieszać za pomocą trzepaczki.
Do przygotowanych pucharków na dno wyłożyć kawałek biszkoptu i obficie nasączyć go naparem z kawy i likieru, wyłożyć na niego krem z mascarpone, oprószyć kakao. Czynność tą powtórzyć trzy razy.
Każdy pucharek na wierzchu oprószyć kakao. Umieścić w lodówce na minimum 2 godziny.
* Ubijanie żółtek w kąpieli wodnej spowoduje że masa będzie zwarta, a jednocześnie deser nabierze lekkości i puszystości. Jeżeli deser ma być podawany w upalny dzień można dodać do masy 1 łyżkę żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach wody.
Porcji 6
Składniki
Przygotowanie
Żółtka wraz z cukrem ucieraj w szklanej lub metalowej misce nad garnkiem z gotująca się wodą (na średnim ogniu) około 7 minut, do momentu kiedy masa będzie gęsta i kremowa, a cukier dobrze rozpuszczony. (należy uważać aby żółtka się nie ścięły i aby nie powstała jajecznica)*. Odłożyć na chwilę aby ostygła.
Przygotować mocną kawę. Wymieszać ją z likierem Amaretto. Wystudzić
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.
Do masy z żółtek dodać 500 g mascarpone. Całość wymieszać mikserem na jednolita masę.
Do masy z żółtek i mascarpone dodać ubitą śmietanę i delikatnie ją wmieszać za pomocą trzepaczki.
Do przygotowanych pucharków na dno wyłożyć kawałek biszkoptu i obficie nasączyć go naparem z kawy i likieru, wyłożyć na niego krem z mascarpone, oprószyć kakao. Czynność tą powtórzyć trzy razy.
Każdy pucharek na wierzchu oprószyć kakao. Umieścić w lodówce na minimum 2 godziny.
* Ubijanie żółtek w kąpieli wodnej spowoduje że masa będzie zwarta, a jednocześnie deser nabierze lekkości i puszystości. Jeżeli deser ma być podawany w upalny dzień można dodać do masy 1 łyżkę żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach wody.