Ekspresowe batoniki FIT

To jeden z moich ulubionych batonów, aż dziwne, że dopiero teraz pojawił się na blogu. Nie dość, że jest zdrowy to robi się go ekspresowo. Przygotowanie zajmuje maksymalnie 5 min, a stan sytości i słodyczy pozostaje  o wileeeee dłużej. To idealna propozycja dla osób na diecie ponieważ nie ma w nich cukru, a za to znaleźć można wiele cennych składników. Smak możemy skomponować sami używając dowolnej kompozycji bakalii, ja podaję Wam mój ulubiony z dużą ilością migdałów, moreli, rodzynek i żurawiny. Batoniki te można przetrzymywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, w suchym miejscu  do tygodnia czasu. Polecam Wam te własnej roboty smakołyki:)

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 4 cienkie wafle bez dodatku cukru (ja użyłam naszych śląskich regionalnych Oblatów tradycyjnych bez cukru)*
 100 g migdałów w łupinach
 100 g suszonych moreli
 100 g żurawiny suszonej ciętej
 20 g rodzynek królewskich

1

Wszystkie bakalie umieść w mikserze i zblenduj na zwartą masę. Miksuj tak długo aż zacznie tworzyć się kula.

2

Masę o grubości ok 1 cm wyłóż na wafel i przykryj ja z góry drugim waflem. Całość obciąż deską aby wafle przykleiły się do masy bakaliowej.

3

* OBLATY to pojedyncze, okrągłe wafle o różnych smakach, pieczone na Śląsku od końca XIX wieku. Ich wypiek zarówno w piekarniach jak i wielu śląskich domach odbywał się w żeliwnej, często zdobionej grawerem formie zwanej żelozkiem albo klyszczami. Delikatny aromat wafli uzyskuje się przez smarowanie form pszczelim woskiem oraz olejami o posmaku orzechów, migdałów, a nawet zamorskich korzeni. (tekst pochodzi ze strony producenta)

Wartości odżywcze

0 porcji

Serving size

Składniki

 4 cienkie wafle bez dodatku cukru (ja użyłam naszych śląskich regionalnych Oblatów tradycyjnych bez cukru)*
 100 g migdałów w łupinach
 100 g suszonych moreli
 100 g żurawiny suszonej ciętej
 20 g rodzynek królewskich

Przygotowanie

1

Wszystkie bakalie umieść w mikserze i zblenduj na zwartą masę. Miksuj tak długo aż zacznie tworzyć się kula.

2

Masę o grubości ok 1 cm wyłóż na wafel i przykryj ja z góry drugim waflem. Całość obciąż deską aby wafle przykleiły się do masy bakaliowej.

3

* OBLATY to pojedyncze, okrągłe wafle o różnych smakach, pieczone na Śląsku od końca XIX wieku. Ich wypiek zarówno w piekarniach jak i wielu śląskich domach odbywał się w żeliwnej, często zdobionej grawerem formie zwanej żelozkiem albo klyszczami. Delikatny aromat wafli uzyskuje się przez smarowanie form pszczelim woskiem oraz olejami o posmaku orzechów, migdałów, a nawet zamorskich korzeni. (tekst pochodzi ze strony producenta)

Notes

Ekspresowe batoniki FIT
(Wyświetlono 7 660 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)