Ekspresowe batoniki FIT

To jeden z moich ulubionych batonów, aż dziwne, że dopiero teraz pojawił się na blogu. Nie dość, że jest zdrowy to robi się go ekspresowo. Przygotowanie zajmuje maksymalnie 5 min, a stan sytości i słodyczy pozostaje  o wileeeee dłużej. To idealna propozycja dla osób na diecie ponieważ nie ma w nich cukru, a za to znaleźć można wiele cennych składników. Smak możemy skomponować sami używając dowolnej kompozycji bakalii, ja podaję Wam mój ulubiony z dużą ilością migdałów, moreli, rodzynek i żurawiny. Batoniki te można przetrzymywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, w suchym miejscu  do tygodnia czasu. Polecam Wam te własnej roboty smakołyki:)

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 4 cienkie wafle bez dodatku cukru (ja użyłam naszych śląskich regionalnych Oblatów tradycyjnych bez cukru)*
 100 g migdałów w łupinach
 100 g suszonych moreli
 100 g żurawiny suszonej ciętej
 20 g rodzynek królewskich

1

Wszystkie bakalie umieść w mikserze i zblenduj na zwartą masę. Miksuj tak długo aż zacznie tworzyć się kula.

2

Masę o grubości ok 1 cm wyłóż na wafel i przykryj ja z góry drugim waflem. Całość obciąż deską aby wafle przykleiły się do masy bakaliowej.

3

* OBLATY to pojedyncze, okrągłe wafle o różnych smakach, pieczone na Śląsku od końca XIX wieku. Ich wypiek zarówno w piekarniach jak i wielu śląskich domach odbywał się w żeliwnej, często zdobionej grawerem formie zwanej żelozkiem albo klyszczami. Delikatny aromat wafli uzyskuje się przez smarowanie form pszczelim woskiem oraz olejami o posmaku orzechów, migdałów, a nawet zamorskich korzeni. (tekst pochodzi ze strony producenta)

Składniki

 4 cienkie wafle bez dodatku cukru (ja użyłam naszych śląskich regionalnych Oblatów tradycyjnych bez cukru)*
 100 g migdałów w łupinach
 100 g suszonych moreli
 100 g żurawiny suszonej ciętej
 20 g rodzynek królewskich

Przygotowanie

1

Wszystkie bakalie umieść w mikserze i zblenduj na zwartą masę. Miksuj tak długo aż zacznie tworzyć się kula.

2

Masę o grubości ok 1 cm wyłóż na wafel i przykryj ja z góry drugim waflem. Całość obciąż deską aby wafle przykleiły się do masy bakaliowej.

3

* OBLATY to pojedyncze, okrągłe wafle o różnych smakach, pieczone na Śląsku od końca XIX wieku. Ich wypiek zarówno w piekarniach jak i wielu śląskich domach odbywał się w żeliwnej, często zdobionej grawerem formie zwanej żelozkiem albo klyszczami. Delikatny aromat wafli uzyskuje się przez smarowanie form pszczelim woskiem oraz olejami o posmaku orzechów, migdałów, a nawet zamorskich korzeni. (tekst pochodzi ze strony producenta)

Ekspresowe batoniki FIT
(Wyświetlono 417 razy, 2 wyświetleń dzisiaj)

23 komentarzy

  1. Avatar Klott 5 grudnia 2017 o 19:17

    Serdeczne dzięki za odp.

    1. admin admin 6 grudnia 2017 o 15:45

      🙂

  2. Avatar Klott 5 grudnia 2017 o 11:11

    Czy bez wafli można ,dadzą radę ?

    1. admin admin 5 grudnia 2017 o 15:11

      tak 🙂 gdyby były za miękkie należy dodać odrobinę wiórków kokosowych lub płatków owsianych

  3. Avatar Ewelina 17 sierpnia 2017 o 20:06

    Pani Kingo.
    Druga słodkość z Pani bloga udana. Chyba założę manufakturę 😀
    Robiłam dzisiaj te batony z dodatkiem banana. Mistrzostwo.

    1. admin admin 21 sierpnia 2017 o 18:22

      :* dziękuję za wypróbowanie i komentarz :*

  4. Avatar Ela 18 lutego 2017 o 17:11

    Batony są rewelacyjne, moja rodzina jest od nich uzależniona 🙂 przede wszystkim wspaniała i zdrowa przekąska do pracy i szkoły. Z nadzieniem kombinuję w zależności co akurat mam w zapasie….

    1. admin admin 19 lutego 2017 o 23:17

      Elu bardzo się cieszę że przypadły do smaku 🙂

  5. Avatar KateErskee 5 września 2016 o 11:31

    czym mogę zastąpić oblaty? tak, zęby było bez przenicy… Jakieś pomysły? 🙂
    pozdrawiam, K.

  6. Avatar Monia 17 maja 2016 o 11:24

    Właśnie zrobiłam 🙂 masa jest super klejąca. Zamiast migdałów użyłam orzechów włoskich. Teraz czekam, żeby spróbować 🙂
    Skubnęłam troszkę samej masy, pyyyychaaa!!! 🙂

    1. admin admin 17 maja 2016 o 14:57

      bardzo się cieszę i dziękuję za wypróbowanie i komentarz :*

  7. Avatar Nik 1 maja 2016 o 07:38

    Droga Kingo
    „umieść w mikserze i zblenduj” Nozami do rozdrabniania czy koncowka do blendowania? Czy to roznica?
    Przepraszam, moze tendencyjne pytanie, ale nie jestem krolowa kuchni:)))
    Pozdrawiam

    1. admin admin 1 maja 2016 o 09:38

      już podpowiadam – najlepiej nożami do rozdrabniania, jeżeli nie masz to można zblenować blenderem 🙂

  8. Avatar Jestesmy tym co jemyzJesJes jestJesteeśmy tym, co jemy :)Jestes 31 sierpnia 2013 o 15:56

    Wykorzystałam to co miałam w domu i wyszło pysznie! 🙂

    1. Avatar Jestesmy tym co jemy 31 sierpnia 2013 o 15:59

      oj, jakiś błąd na stronie.. Pozdrawiam JestesmyTymCoJemy 🙂

  9. Avatar Julka 25 sierpnia 2013 o 10:13

    Z pewnością przepyszne:-D
    Zaraz jutro wypróbuję.

  10. Avatar http://limonkowy.blogspot.com/ 23 sierpnia 2013 o 22:44

    Na pewno przetestuję ten przepis 🙂 Wyglądają cudnie i bardzo apetycznie!

  11. Avatar PaPPp pPPP*ppPatrycja Patrycja MiziolekPatrycja Miziolek 23 sierpnia 2013 o 19:50

    Nie no, niemożliwe że coś tak fajnego można zrobić w kilka minut!! jestem zaaaaaaaaaaaaaaachwycona, robię to!!! ale świetne, nie pomyślałabym, że te składniki po zmiksowaniu stworzą taką lepką masę :))

  12. Avatar Paulina 23 sierpnia 2013 o 17:54

    Pani Kingo można prosić o przepis na leczo? 🙂
    pozdrawiam

    1. admin admin 24 sierpnia 2013 o 19:16

      postaram się dodać:) proszę zaglądać

  13. Avatar kamaka26 23 sierpnia 2013 o 17:27

    Wyglądają pysznie 🙂 a te wafle to nie są tzw. andruty?

    1. admin admin 24 sierpnia 2013 o 19:15

      nie, one są cieńsze ale z powodzeniem można użyć zwykłych wafli lub opłatków.

  14. Avatar waniliowachmurka 23 sierpnia 2013 o 16:59

    śliczności- pyszności:)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *