Tiramisu świąteczne

Chyba teraz do Świąt wszystko na blogu będzie pachniało cynamonem, goździkami, imbirem. Po ostatniej bezie zostało mi 6 żółtek i mascarpone. Wiele razy robione przeze mnie tiramisu doczekało się w końcu zdjęć na blogu.
Przepis podsunęła mi na moim profilu FB kochana Monika, której zazdroszczę pracy w cukierni.
I znowu jest prosto, szybko i świątecznie czyli tak jak lubię najbardziej. A jutro jak tylko zdążę zrobić zdjęcia przepis na najlepsze na świecie pierniczki z kakao i kawą ze zbiorów rodzinnych.
Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 6 żółtek
 6 łyżek cukru
 500 g mascarpone
 1 paczka biszkoptów, można użyć herbatników lub pierniczków
 kakao
Do nasączenia:
 1 szklanka kawy z 2 łyżkami przyprawy do pierników

1

Żółtka utrzeć z cukrem na gęsty krem. Ja to robię w szklanej misce nad garnkiem z gotującą wodą w tzw. kąpieli wodnej. Należy uważać aby żółtka się nie ścięły. Ma to być gęsty krem - kogel-mogel.

2

Do masy jajecznej dodać mascarpone i wymieszać na gładką masę.

3

Do szklanego naczynia wylać pierwszą warstwę masy na to ułożyć biszkopty namoczone w kawie z przyprawami i oprószyć kakao. Znowu wylać masę z mascarpone i tak na przemian do wyczerpania składników. U mnie powstały 3 warstwy masy i 2 biszkoptów.

4

Deser schłodzić w lodówce przez ok 2 godziny. Przed podaniem oprószyć ponownie kakao lub wiórkami gorzkiej czekolady.

Składniki

 6 żółtek
 6 łyżek cukru
 500 g mascarpone
 1 paczka biszkoptów, można użyć herbatników lub pierniczków
 kakao
Do nasączenia:
 1 szklanka kawy z 2 łyżkami przyprawy do pierników

Przygotowanie

1

Żółtka utrzeć z cukrem na gęsty krem. Ja to robię w szklanej misce nad garnkiem z gotującą wodą w tzw. kąpieli wodnej. Należy uważać aby żółtka się nie ścięły. Ma to być gęsty krem - kogel-mogel.

2

Do masy jajecznej dodać mascarpone i wymieszać na gładką masę.

3

Do szklanego naczynia wylać pierwszą warstwę masy na to ułożyć biszkopty namoczone w kawie z przyprawami i oprószyć kakao. Znowu wylać masę z mascarpone i tak na przemian do wyczerpania składników. U mnie powstały 3 warstwy masy i 2 biszkoptów.

4

Deser schłodzić w lodówce przez ok 2 godziny. Przed podaniem oprószyć ponownie kakao lub wiórkami gorzkiej czekolady.

Tiramisu świąteczne
(Wyświetlono 54 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *