Keks świąteczny – najlepszy!

Moje święta od zawsze pachniały choinką, makówkami, piernikiem. Nie może zabraknąć prezentów i…bakalii. Jestem ich ogromną fanką Kiedy zobaczyłam ten przepis na blogu Asi z Kwestii Smaku wiedziałam, że będzie gościł na świątecznym stole. Jest przepyszny, nafaszerowany bakaliami robi się go bardzo łatwo i jest zdrowy. Będę go na pewno robiła częściej bo to są moje smaki. Musicie też go spróbować. Najlepszy keks świąteczny poleca się na święta.

Ilość porcji15 porcji
Czas Przygotowania30 minutCzas pieczenia55 minutCałkowity czas1 godz. 30 minut

Bakalie
 1 szklanka rodzynek
 1 szklanka suszonej żurawiny
 10 suszonych śliwek, pokrojonych
 kilka suszonych moreli i brzoskwiń
 ½ szklanka wiórków kokosowych
 ½ szklanka płatków migdałów
 75 g drobno posiekanej ciemnej czekolady 70%
Do namoczenia bakalii
 ¾ szklanka soku pomarańczowego
- Dodatki
 2 łyżki miodu
 ½ łyżeczki zmielonego cynamonu
 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Oraz
 2 szklanki mąki pszennej razowej
 1 ½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych
 ½ szklanka cukru trzcinowego
 2 płaskie łyżeczki sody
 3 jajka
 100 g oliwy z oliwek

1

Najpierw przygotować bakalie: do garnka wlać sok pomarańczowy, podgrzać. Gdy będzie gorący odstawić z ognia, dodać wszystkie bakalie oprócz czekolady, wymieszać i odstawić na pół godziny do nasączenia.

2

Dodać dodatki: miód, cynamon, wanilię, wymieszać. Dodać czekoladę i odstawić.

3

Piekarnik nagrzać do 180 º C. Formę keksową o wymiarach około 9 cm x 27 cm o wysokości 8 cm posmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia.

4

Do dużej miski wsypać mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę, wymieszać.

5

Jajka roztrzepać i wymieszać oliwą, następnie wlać do bakalii i wymieszać. Wszystko dodać do miski z sypkimi składnikami i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.

6

Wyłożyć masę keksową do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 50 – 60 minut.

7

Wyjąć, dokładnie ostudzić. Trzymać zawinięty w folię aluminiową, można zamrozić pokrojony na plastry lub w całości.

Wartości odżywcze

15 porcji

Serving size

Składniki

Bakalie
 1 szklanka rodzynek
 1 szklanka suszonej żurawiny
 10 suszonych śliwek, pokrojonych
 kilka suszonych moreli i brzoskwiń
 ½ szklanka wiórków kokosowych
 ½ szklanka płatków migdałów
 75 g drobno posiekanej ciemnej czekolady 70%
Do namoczenia bakalii
 ¾ szklanka soku pomarańczowego
- Dodatki
 2 łyżki miodu
 ½ łyżeczki zmielonego cynamonu
 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Oraz
 2 szklanki mąki pszennej razowej
 1 ½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych
 ½ szklanka cukru trzcinowego
 2 płaskie łyżeczki sody
 3 jajka
 100 g oliwy z oliwek

Przygotowanie

1

Najpierw przygotować bakalie: do garnka wlać sok pomarańczowy, podgrzać. Gdy będzie gorący odstawić z ognia, dodać wszystkie bakalie oprócz czekolady, wymieszać i odstawić na pół godziny do nasączenia.

2

Dodać dodatki: miód, cynamon, wanilię, wymieszać. Dodać czekoladę i odstawić.

3

Piekarnik nagrzać do 180 º C. Formę keksową o wymiarach około 9 cm x 27 cm o wysokości 8 cm posmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia.

4

Do dużej miski wsypać mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę, wymieszać.

5

Jajka roztrzepać i wymieszać oliwą, następnie wlać do bakalii i wymieszać. Wszystko dodać do miski z sypkimi składnikami i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.

6

Wyłożyć masę keksową do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 50 – 60 minut.

7

Wyjąć, dokładnie ostudzić. Trzymać zawinięty w folię aluminiową, można zamrozić pokrojony na plastry lub w całości.

Notes

Keks świąteczny – najlepszy!
(Wyświetlono 3 543 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)