Moje święta od zawsze pachniały choinką, makówkami, piernikiem. Nie może zabraknąć prezentów i…bakalii. Jestem ich ogromną fanką Kiedy zobaczyłam ten przepis na blogu Asi z Kwestii Smaku wiedziałam, że będzie gościł na świątecznym stole. Jest przepyszny, nafaszerowany bakaliami robi się go bardzo łatwo i jest zdrowy. Będę go na pewno robiła częściej bo to są moje smaki. Musicie też go spróbować. Najlepszy keks świąteczny poleca się na święta.
Najpierw przygotować bakalie: do garnka wlać sok pomarańczowy, podgrzać. Gdy będzie gorący odstawić z ognia, dodać wszystkie bakalie oprócz czekolady, wymieszać i odstawić na pół godziny do nasączenia.
Dodać dodatki: miód, cynamon, wanilię, wymieszać. Dodać czekoladę i odstawić.
Piekarnik nagrzać do 180 º C. Formę keksową o wymiarach około 9 cm x 27 cm o wysokości 8 cm posmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia.
Do dużej miski wsypać mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę, wymieszać.
Jajka roztrzepać i wymieszać oliwą, następnie wlać do bakalii i wymieszać. Wszystko dodać do miski z sypkimi składnikami i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.
Wyłożyć masę keksową do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 50 – 60 minut.
Wyjąć, dokładnie ostudzić. Trzymać zawinięty w folię aluminiową, można zamrozić pokrojony na plastry lub w całości.
15 porcji
Składniki
Przygotowanie
Najpierw przygotować bakalie: do garnka wlać sok pomarańczowy, podgrzać. Gdy będzie gorący odstawić z ognia, dodać wszystkie bakalie oprócz czekolady, wymieszać i odstawić na pół godziny do nasączenia.
Dodać dodatki: miód, cynamon, wanilię, wymieszać. Dodać czekoladę i odstawić.
Piekarnik nagrzać do 180 º C. Formę keksową o wymiarach około 9 cm x 27 cm o wysokości 8 cm posmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia.
Do dużej miski wsypać mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę, wymieszać.
Jajka roztrzepać i wymieszać oliwą, następnie wlać do bakalii i wymieszać. Wszystko dodać do miski z sypkimi składnikami i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.
Wyłożyć masę keksową do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 50 – 60 minut.
Wyjąć, dokładnie ostudzić. Trzymać zawinięty w folię aluminiową, można zamrozić pokrojony na plastry lub w całości.