Tiramisu najlepsze na świecie!!!

Klasyka! Są przepisy, które często modyfikuję jednak według mnie ich oryginalny smak jest najlepszy. Na blogu była już wersja tiramisu piernikowego, a dzisiaj zapraszam na jeden z najlepszych włoskich deserów w jego klasycznej odsłonie. W moim domu gości on bardzo często z racji żółtek, których posiadam zawsze ogromne ilości (czytaj: wypieki bezowe których piekę  kosmiczne ilości :))) )

Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, gdyż powstał on na bazie wielu moich prób i przyznam, że według mnie jest idealny. Odpowiednio słodki, konsystencja aksamitna, łatwo się porcjuje jednym słowem BAJKA!

Zapraszam

Smacznego:)

Ilość porcji6 porcji

 6 żółtek
 6 łyżek cukru
 500 g mascarpone
 200 g śmietany 30%
Do przekładania:
 biszkopty podłużne
 kakao do posypania
Do nasączania:
  szklanki mocnej kawy
 100 ml likieru Amaretto

1

Żółtka wraz z cukrem ucieraj w szklanej lub metalowej misce nad garnkiem z gotująca się wodą (na średnim ogniu) około 7 minut, do momentu kiedy masa będzie gęsta i kremowa, a cukier dobrze rozpuszczony. (należy uważać aby żółtka się nie ścięły i aby nie powstała jajecznica)*. Odłożyć na chwilę aby ostygła.

2

Przygotować mocną kawę. Wymieszać ją z likierem Amaretto. Wystudzić

3

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.

4

Do masy z żółtek dodać  500 g mascarpone. Całość wymieszać mikserem na jednolita masę.

5

Do masy z żółtek i mascarpone dodać ubitą śmietanę i delikatnie ją wmieszać za pomocą trzepaczki.

6

Do przygotowanych pucharków na dno wyłożyć kawałek biszkoptu i obficie nasączyć go naparem z kawy i likieru, wyłożyć na niego krem z mascarpone, oprószyć kakao. Czynność tą powtórzyć trzy razy.

7

Każdy pucharek na wierzchu oprószyć kakao. Umieścić w lodówce na minimum 2 godziny.

8

* Ubijanie żółtek w kąpieli wodnej spowoduje że masa będzie zwarta, a jednocześnie deser nabierze lekkości i puszystości. Jeżeli deser ma być podawany w upalny dzień można dodać do masy 1 łyżkę żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach wody.

Składniki

 6 żółtek
 6 łyżek cukru
 500 g mascarpone
 200 g śmietany 30%
Do przekładania:
 biszkopty podłużne
 kakao do posypania
Do nasączania:
  szklanki mocnej kawy
 100 ml likieru Amaretto

Przygotowanie

1

Żółtka wraz z cukrem ucieraj w szklanej lub metalowej misce nad garnkiem z gotująca się wodą (na średnim ogniu) około 7 minut, do momentu kiedy masa będzie gęsta i kremowa, a cukier dobrze rozpuszczony. (należy uważać aby żółtka się nie ścięły i aby nie powstała jajecznica)*. Odłożyć na chwilę aby ostygła.

2

Przygotować mocną kawę. Wymieszać ją z likierem Amaretto. Wystudzić

3

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.

4

Do masy z żółtek dodać  500 g mascarpone. Całość wymieszać mikserem na jednolita masę.

5

Do masy z żółtek i mascarpone dodać ubitą śmietanę i delikatnie ją wmieszać za pomocą trzepaczki.

6

Do przygotowanych pucharków na dno wyłożyć kawałek biszkoptu i obficie nasączyć go naparem z kawy i likieru, wyłożyć na niego krem z mascarpone, oprószyć kakao. Czynność tą powtórzyć trzy razy.

7

Każdy pucharek na wierzchu oprószyć kakao. Umieścić w lodówce na minimum 2 godziny.

8

* Ubijanie żółtek w kąpieli wodnej spowoduje że masa będzie zwarta, a jednocześnie deser nabierze lekkości i puszystości. Jeżeli deser ma być podawany w upalny dzień można dodać do masy 1 łyżkę żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach wody.

Tiramisu najlepsze na świecie!!!
(Wyświetlono 434 razy, 9 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *