Sernik na drożdżach z migdałami

Ostatnio stwierdziłam, że muszę spróbować czegoś nowego a zarazem klasycznego.  Od Mamy ukradłam:) książkę „Ciasta, ciastka, ciasteczka – wypiek domowy” Jana Czernikowskiego przeglądając ja kilkaset razy wpadł mi w oko przepis na sernik pulchny.  Przepis jest o tyle ciekawy, że do masy dodaje się świeże drożdże. Z moimi modyfikacjami powstał niezwykły sernik drożdżowy z prażonymi migdałami. A jego smak zniewala!
Uważam że warto czasami spróbować czegoś nowego –  może i Wy spróbujecie:)
Zapraszam

Smacznego 🙂

Ilość porcji1 porcja

 750 g sera białego z wiaderka lub 3-krotnie mielonego
 300 g cukru
 7 jaj
 100 g masła
 15 g świeżych drożdży
 100 g migdałów (ja użyłam drobno posiekanych 80g i 20g płatków migdałowych)
 1 łyżka ekstraktu z wanilii

1

Drożdże rozetrzeć w szklance z łyżką cukru - odstawić

2

Ser zmielić przez maszynkę 2-3 krotnie lub użyć wiaderkowego, utrzeć z cukrem w dużej misce.

3

Cały czas mieszając wbijać po jednym żółtku i jedno całe jajo, dodać łyżkę ekstraktu z wanilii oraz roztopione masło.

4

Dodać do powstałej masy rozrobione drożdże.

5

W osobnej misce ubić pianę z białek. Dodać ją do masy i delikatnie wymieszać.

6

Dodać migdały.

7

Przelać masę do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą do jej połowy wysokości.

8

Piec w średnio gorącym piekarniku 175C ok 40-50 min.
Zostawić w piekarniku do całkowitego wystygnięcia, następnie zdjąć obręcz formy i zostawić w chłodnym miejscu najlepiej na całą noc.

Składniki

 750 g sera białego z wiaderka lub 3-krotnie mielonego
 300 g cukru
 7 jaj
 100 g masła
 15 g świeżych drożdży
 100 g migdałów (ja użyłam drobno posiekanych 80g i 20g płatków migdałowych)
 1 łyżka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie

1

Drożdże rozetrzeć w szklance z łyżką cukru - odstawić

2

Ser zmielić przez maszynkę 2-3 krotnie lub użyć wiaderkowego, utrzeć z cukrem w dużej misce.

3

Cały czas mieszając wbijać po jednym żółtku i jedno całe jajo, dodać łyżkę ekstraktu z wanilii oraz roztopione masło.

4

Dodać do powstałej masy rozrobione drożdże.

5

W osobnej misce ubić pianę z białek. Dodać ją do masy i delikatnie wymieszać.

6

Dodać migdały.

7

Przelać masę do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą do jej połowy wysokości.

8

Piec w średnio gorącym piekarniku 175C ok 40-50 min.
Zostawić w piekarniku do całkowitego wystygnięcia, następnie zdjąć obręcz formy i zostawić w chłodnym miejscu najlepiej na całą noc.

Sernik na drożdżach z migdałami
(Wyświetlono 123 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *