Pudding gryczany

Moje ulubione śniadanie i ukochany smak czekolady. To połączenie smakuje każdemu.

Ilość porcji2 porcje
Czas Przygotowania5 minutCałkowity czas5 minut

 ½ szklanka kaszy gryczanej białej (nieprażonej)
 1 łyżki soku z cytryny
 1 banan
 ½ szklanka mleka kokosowego z puszki
 2 łyżki masła migdałowego
 2 łyżki kakao
 1 łyżki kawy instatnt
 1 łyżki syropu klonowego
 borówki (mogą być mrożone) i ziarna kakaowca

1

Kaszę przełożyć do miski zalać wodą (tak aby przykryła kaszę ponad jej 1 cm) i dodać sok z cytryny.

2

Pozostawić na noc w lodówce do namoczenia. Odcedzić i opłukać grykę, a następnie dodać do blendera wraz z innymi składnikami Całość zmiksować na gładką masę.

3

Udekorować owocami i ziarnami kakaowca

Wartości odżywcze

Porcji 2


Ilość na porcję
Kalorie 452
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 18.5g29%
Węglowodany 57.5g20%
Błonnik pokarmowy 3.5g15%
Białko 14g29%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 ½ szklanka kaszy gryczanej białej (nieprażonej)
 1 łyżki soku z cytryny
 1 banan
 ½ szklanka mleka kokosowego z puszki
 2 łyżki masła migdałowego
 2 łyżki kakao
 1 łyżki kawy instatnt
 1 łyżki syropu klonowego
 borówki (mogą być mrożone) i ziarna kakaowca

Przygotowanie

1

Kaszę przełożyć do miski zalać wodą (tak aby przykryła kaszę ponad jej 1 cm) i dodać sok z cytryny.

2

Pozostawić na noc w lodówce do namoczenia. Odcedzić i opłukać grykę, a następnie dodać do blendera wraz z innymi składnikami Całość zmiksować na gładką masę.

3

Udekorować owocami i ziarnami kakaowca

Pudding gryczany
(Wyświetlono 17 087 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

12 komentarzy

  1. Anonim 8 lutego 2020 o 19:57

    Czy moglaby Pani podawac proporcje w gramach i mililitrach etc.? Mysle, ze wielu osobom ulatwiloby to sprawe, gdyz napewno nie kazdy uzywa takich samych szklanek. Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 9 lutego 2020 o 14:44

      postaram się

      Odpowiedz
  2. Asia 22 stycznia 2020 o 21:31

    Można jeść bez problemu nieugotowana kasze, tylko namoczona? Czy jest jest to bardziej ciężkostrawne niż ugotowana kasza?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 22 stycznia 2020 o 21:39

      tą kasze można jeść na surowo – namoczona przez noc jest aktywowana do kiełkowania i w ciagu kolejnej doby wypuszcza kiełki także jest prawdziwą bombą błonnika, białka i witamin

      Odpowiedz
      1. Milena 4 lutego 2020 o 07:31

        Czy kalorie podane są na 2 porcje czy na 1?

        Odpowiedz
        1. Kinga Paruzel 4 lutego 2020 o 20:37

          dla 1 porcji

          Odpowiedz
  3. Daria 22 stycznia 2020 o 07:26

    Robiłam pierwszy raz w życiu, bałam się tego smaku ale było pyszne. Do owsianek i jaglanek dołącza gryczanka na śniadanie?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 22 stycznia 2020 o 21:22

      ale miło – dziękuję że napisałaś i skusiłaś się na ten przepis :*

      Odpowiedz
  4. Agnieszka Maria 21 stycznia 2020 o 22:05

    A skąd wziąć masło migdałowe? ?

    Odpowiedz
  5. Sylwia 21 stycznia 2020 o 13:25

    1 soku z cytryny? Chodzi o łyżkę, łyżeczkę czy szklankę? 🙂

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 22 stycznia 2020 o 21:23

      już poprawiam – chodzi o łyzkę

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.