Krem z pieczonej papryki ??

Rozgrzewająca, aromatyczna, przepyszna. Idealna na jesienne chłody. W moim domu zupy  to prawdziwe królowe stołu. W kuchni na małym ogniu zawsze pyrka sobie bulion. W zależności od nastroju warzywny, z drobiu lub na kilku gatunkach mięs. Dobry bulion to baza wielu doskonałych przepisów. Polecam Wam mój przepis na takowy  TUTAJ. Pamiętajcie! Im więcej warzyw w bulionie tym lepszy jego smak – tego nauczyła mnie moja Mama i to się zawsze sprawdza.

Dziś propozycja na coś bardzo prostego jednak wymagającego troszeczkę zaangażowania. Cały sekret tej zupy to pieczona papryka ? – ona wnosi coś niesamowitego do tej receptury. Julia Child mówiła „Zawsze zwracaj uwagę na detale – niewielka różnica w przyrządzaniu może stworzyć wielką różnicę w smaku.” Oddaje w Wasze ręce ten przepis, a Wy podzielcie się potem opiniami 🙂

Gorąco Was pozdrawiam ?

Ilość porcji5 porcji
Czas Przygotowania20 minutCzas pieczenia30 minutCałkowity czas1 godz.

 4 czerwone papryki
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 ½ papryczki chili
 ½ łyżeczki słodkiej papryki
 2 łyżki koncentratu pomidorowego
 750 ml bulionu warzywnego
 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 łyżeczka miodu
 ¼ szklanki czerwonej soczewicy
 1 sól i pieprz
 dodatki: jogurt naturalny,  czarny sezam, bazylia świeża

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 220 ºC z funkcją grzania góra- dół.

2

Blachę wyłożyć folia aluminiową. Papryki umyć i osuszyć. Wyłożyć je na przygotowaną blachę i piec 20-30 minut co jakiś czas obracając.

3

Kiedy skóra będzie brązowo (przyrumieniona) papryki wyjąć i przełożyć do foliowej torby. Wystudzić warzywa (ok 30 minut), następnie należy wyjąć je z foli i obrać ze skóry, usuwając gniazda nasienne.

4

Na rozgrzane dno rondla wlać oliwę z oliwek i obsmażyć na niej pokrojona w kostkę cebulę i paprykę i wyciśnięty przez praskę czosnek przez 2-3 minuty

5

Dodać pieczoną paprykę, drobno posiekane chili, słodką, mieloną paprykę i smażyć  całość kolejną minutę.

6

Do rondla wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy, miód, sól i pieprz. Gotować na średnim ogniu około 15 minut, a następnie zmiksować.

7

Pod koniec dodać czerwoną soczewicę i gotować 7 minut.

8

Podawać z jogurtem naturalnym, świeżą bazylią i czarnym sezamem.

Możliwości:
9

można użyć dowolnego koloru papryki np. żółtą lub zieloną wtedy warto również dopasować inny kolor soczewicy

10

zupę można wzbogacić o imbir lub słodką, wędzoną paprykę

11

zamiast miodu można użyć syropu klonowego, a zamiast jogurtu - mleko kokosowe

Wartości odżywcze

Porcji 5


Ilość na porcję
Kalorie 127
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 6.6g11%
Sód 492mg21%
Potas 326mg10%
Węglowodany 11.2g4%
Białko 6.2g13%

Wapń 22%
Żelazo 1%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 4 czerwone papryki
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 ½ papryczki chili
 ½ łyżeczki słodkiej papryki
 2 łyżki koncentratu pomidorowego
 750 ml bulionu warzywnego
 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 łyżeczka miodu
 ¼ szklanki czerwonej soczewicy
 1 sól i pieprz
 dodatki: jogurt naturalny,  czarny sezam, bazylia świeża

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 220 ºC z funkcją grzania góra- dół.

2

Blachę wyłożyć folia aluminiową. Papryki umyć i osuszyć. Wyłożyć je na przygotowaną blachę i piec 20-30 minut co jakiś czas obracając.

3

Kiedy skóra będzie brązowo (przyrumieniona) papryki wyjąć i przełożyć do foliowej torby. Wystudzić warzywa (ok 30 minut), następnie należy wyjąć je z foli i obrać ze skóry, usuwając gniazda nasienne.

4

Na rozgrzane dno rondla wlać oliwę z oliwek i obsmażyć na niej pokrojona w kostkę cebulę i paprykę i wyciśnięty przez praskę czosnek przez 2-3 minuty

5

Dodać pieczoną paprykę, drobno posiekane chili, słodką, mieloną paprykę i smażyć  całość kolejną minutę.

6

Do rondla wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy, miód, sól i pieprz. Gotować na średnim ogniu około 15 minut, a następnie zmiksować.

7

Pod koniec dodać czerwoną soczewicę i gotować 7 minut.

8

Podawać z jogurtem naturalnym, świeżą bazylią i czarnym sezamem.

Możliwości:
9

można użyć dowolnego koloru papryki np. żółtą lub zieloną wtedy warto również dopasować inny kolor soczewicy

10

zupę można wzbogacić o imbir lub słodką, wędzoną paprykę

11

zamiast miodu można użyć syropu klonowego, a zamiast jogurtu - mleko kokosowe

Krem z pieczonej papryki ??
(Wyświetlono 2 786 razy, 14 wyświetleń dzisiaj)

25 komentarzy

  1. Avatar Aniaania 1 sierpnia 2019 o 17:50

    Szybkie pytanie: po co zdejmować skore z papryk skoro i tak wszystko będzie zblendowane?

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 10 sierpnia 2019 o 14:33

      aby zupa była idealnie gładka oczywiście można pominąć ten etap i zrobić tak jak piszesz – wtedy będzie równie pyszna

  2. Avatar Justyna 5 grudnia 2018 o 16:32

    Zupa pyszna! następnym razem zrobie z podwójnej porcji gdyż znika w rekordowym tempie 🙂

    1. admin admin 7 grudnia 2018 o 09:36

      ale się cieszę – dziękuję :*

  3. Avatar Marysia 25 listopada 2018 o 17:06

    Najlepsza zupa jaką jadłam EVER! Nie dość że cudownie wygląda to przepysznie smakuje, rozgrzewająca, lekko pikantna, przełamana mlekiem kokosowym smakuje wybornie! Dziękuję za przepis na pewno będę często do niej wracać:-)

    1. admin admin 30 listopada 2018 o 17:13

      aaaaa dzięki 🙂
      bardzo się cieszę że przepis się sprawdził, dziękuję za komentarz

  4. Avatar Anetaaa1 10 września 2018 o 10:58

    Ahh patrzac na twoje zdjęcia wiem,że detox to może być jedna z najprzyjemniejszych rzeczy!
    Ja podeszłam do tematu odważnie i stanowczo. Czytałam wiele książek mam styczność z wieloma osobami. Zbierałam informacje z wielu źródeł i w końcu trafiłam na olej CBD ESSENZ oraz wpis o suplementacji witamin ( www konopiafarmacja pl – sklep z oryginalnymi produktami ). Połaczenie olejku CBD + witamin z gr. B + wit. C i tyle ! Nic więcej nie stosowałam a dzisiaj mam energię jak nastolatka, a mam już prawie 46 lat. Ze zmęczeniem i ogromnym stresem walczyłam odkąd skończyłam 30-tke. Tak nagle przestałam mieć siłę i ochotę na wszystko. Sen nie powodował,że wstawałam energią, a czasami wgl. nie mogłam spać. CBD jest cudowne, reguluje ciśnienie i zwalcza stany zapalne, wycisza i powoduje,że mamy ogromną cierpliwość do wielu sytuacji. Poprawia pracę mózgu i jest to zdecydowanie najlepsze co możecie dać swojemu organizmowi. PS. 5% spokojnie wystarczy ja mam buteleczke na 1,5 msc. kuracji.

  5. Avatar Aga 22 marca 2018 o 10:30

    Wow! Pyszna! Wczoraj gotowanie tylko i wyłącznie z Twoimi Kingo przepisami! Do zupy, chipsy z batatów i jeszcze pasztet z soczewicy upieczony! Dzięki za super inspiracje!

    1. admin admin 29 marca 2018 o 17:26

      bardzo się ciesze i dziękuję za komentarz 🙂

  6. Avatar Goga 1 marca 2018 o 21:00

    Kingo Twoja zupa z pieczonej papryki wymiata.Mąż był zachwycony. Pozdrawiam serdecznie ☺

    1. admin admin 4 marca 2018 o 19:05

      Wspaniale!!! bardzo dziękuję ci za komentarz i wypróbowanie :*

  7. Avatar Sabina 30 stycznia 2018 o 15:14

    A czy soczewicę miksujemy? Czy dodajemy już po zmiksowaniu?

    1. admin admin 1 lutego 2018 o 13:00

      tak – dodajemy ją po zmiksowaniu

  8. Avatar Karolajna 18 stycznia 2018 o 12:01

    Czesc, przepis brzmi kusząco, ale tak się zastanawiam: po co jeszcze gotowac upieczona paprykę?

    1. admin admin 19 stycznia 2018 o 14:55

      aby oddała cały swój smak i zapach który powstał podczas jej pieczenia

  9. Avatar Justyna 9 grudnia 2017 o 15:10

    Kingo!
    Ja, absolutna fanka twoich zup i fit slodkosci dzis ugotowałam tę pyszną zupke . Moj maz, ktory nienawidzi zup zajada az sie uszy trzesą ! Dziękuję !!

    1. admin admin 9 grudnia 2017 o 16:42

      aaa i takie słowa uwielbiam! to prawdziwa nagroda dla mojej pracy 🙂

  10. Avatar ePifita 28 listopada 2017 o 17:44

    Po co wkładamy upieczone papryki do foliowej torby?

    1. admin admin 30 listopada 2017 o 23:28

      aby ładnie i łatwo odchodziła z nich skóra

  11. Avatar Aneta 26 listopada 2017 o 17:11

    Wczoraj znalazłam Cię w Kuchni Lidla i obejrzałam już chyba większość filmików z Twoim udziałem 😉 Twoja energia i pasja są do pozazdroszczenia! Właśnie skończyłam robić krem z papryki i wyszedł przepysznie – kremowy, delikatny i słodki. Zaraz biorę się za stir fry z ciecierzycy.

    1. admin admin 30 listopada 2017 o 23:32

      aaaaaaa uwielbiam takie wiadomości 🙂 kochana dziękuję że napisałaś i znalazłaś czas dla mnie – doceniam to i jest mi bardzo radośnie 🙂
      PS. polecam się na przyszłość :*

  12. Avatar Kasia 19 listopada 2017 o 20:25

    Bardzo smaczna zupa, z dostępnych łatwo składników. Skradła serca domowników. Dzięki Kingo za podzielenie sie przepisem.

    1. admin admin 21 listopada 2017 o 00:48

      cieszę się że przypadła Wam do smaku 🙂 dziękuję za informacje :*

  13. Avatar Alicja 13 listopada 2017 o 08:30

    Bardzo smaczny jest ten krem, przypadł mi do gustu, wydaje mi się że każdy kto lubi lekkie dania powinien go spróbować 🙂

    1. admin admin 21 listopada 2017 o 23:05

      🙂 dziękuję za komentarz :*

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *