Rozgrzewająca, aromatyczna, przepyszna. Idealna na jesienne chłody. W moim domu zupy to prawdziwe królowe stołu. W kuchni na małym ogniu zawsze pyrka sobie bulion. W zależności od nastroju warzywny, z drobiu lub na kilku gatunkach mięs. Dobry bulion to baza wielu doskonałych przepisów. Polecam Wam mój przepis na takowy TUTAJ. Pamiętajcie! Im więcej warzyw w bulionie tym lepszy jego smak – tego nauczyła mnie moja Mama i to się zawsze sprawdza.
Dziś propozycja na coś bardzo prostego jednak wymagającego troszeczkę zaangażowania. Cały sekret tej zupy to pieczona papryka ? – ona wnosi coś niesamowitego do tej receptury. Julia Child mówiła „Zawsze zwracaj uwagę na detale – niewielka różnica w przyrządzaniu może stworzyć wielką różnicę w smaku.” Oddaje w Wasze ręce ten przepis, a Wy podzielcie się potem opiniami 🙂
Gorąco Was pozdrawiam ?
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 ºC z funkcją grzania góra- dół.
Blachę wyłożyć folia aluminiową. Papryki umyć i osuszyć. Wyłożyć je na przygotowaną blachę i piec 20-30 minut co jakiś czas obracając.
Kiedy skóra będzie brązowo (przyrumieniona) papryki wyjąć i przełożyć do foliowej torby. Wystudzić warzywa (ok 30 minut), następnie należy wyjąć je z foli i obrać ze skóry, usuwając gniazda nasienne.
Na rozgrzane dno rondla wlać oliwę z oliwek i obsmażyć na niej pokrojona w kostkę cebulę i paprykę i wyciśnięty przez praskę czosnek przez 2-3 minuty
Dodać pieczoną paprykę, drobno posiekane chili, słodką, mieloną paprykę i smażyć całość kolejną minutę.
Do rondla wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy, miód, sól i pieprz. Gotować na średnim ogniu około 15 minut, a następnie zmiksować.
Pod koniec dodać czerwoną soczewicę i gotować 7 minut.
Podawać z jogurtem naturalnym, świeżą bazylią i czarnym sezamem.
można użyć dowolnego koloru papryki np. żółtą lub zieloną wtedy warto również dopasować inny kolor soczewicy
zupę można wzbogacić o imbir lub słodką, wędzoną paprykę
zamiast miodu można użyć syropu klonowego, a zamiast jogurtu - mleko kokosowe
5 porcji
- Amount per serving
- Kalorie127
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 6.6g9%
- Sód 492mg22%
- Węglowodany 11.2g5%
- Białko 6.2g
- Wapń 22mg2%
- Żelazo 1mg6%
- Potas 326mg7%
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 ºC z funkcją grzania góra- dół.
Blachę wyłożyć folia aluminiową. Papryki umyć i osuszyć. Wyłożyć je na przygotowaną blachę i piec 20-30 minut co jakiś czas obracając.
Kiedy skóra będzie brązowo (przyrumieniona) papryki wyjąć i przełożyć do foliowej torby. Wystudzić warzywa (ok 30 minut), następnie należy wyjąć je z foli i obrać ze skóry, usuwając gniazda nasienne.
Na rozgrzane dno rondla wlać oliwę z oliwek i obsmażyć na niej pokrojona w kostkę cebulę i paprykę i wyciśnięty przez praskę czosnek przez 2-3 minuty
Dodać pieczoną paprykę, drobno posiekane chili, słodką, mieloną paprykę i smażyć całość kolejną minutę.
Do rondla wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy, miód, sól i pieprz. Gotować na średnim ogniu około 15 minut, a następnie zmiksować.
Pod koniec dodać czerwoną soczewicę i gotować 7 minut.
Podawać z jogurtem naturalnym, świeżą bazylią i czarnym sezamem.
można użyć dowolnego koloru papryki np. żółtą lub zieloną wtedy warto również dopasować inny kolor soczewicy
zupę można wzbogacić o imbir lub słodką, wędzoną paprykę
zamiast miodu można użyć syropu klonowego, a zamiast jogurtu - mleko kokosowe