Krem z pieczonej papryki ??

Rozgrzewająca, aromatyczna, przepyszna. Idealna na jesienne chłody. W moim domu zupy  to prawdziwe królowe stołu. W kuchni na małym ogniu zawsze pyrka sobie bulion. W zależności od nastroju warzywny, z drobiu lub na kilku gatunkach mięs. Dobry bulion to baza wielu doskonałych przepisów. Polecam Wam mój przepis na takowy  TUTAJ. Pamiętajcie! Im więcej warzyw w bulionie tym lepszy jego smak – tego nauczyła mnie moja Mama i to się zawsze sprawdza.

Dziś propozycja na coś bardzo prostego jednak wymagającego troszeczkę zaangażowania. Cały sekret tej zupy to pieczona papryka ? – ona wnosi coś niesamowitego do tej receptury. Julia Child mówiła „Zawsze zwracaj uwagę na detale – niewielka różnica w przyrządzaniu może stworzyć wielką różnicę w smaku.” Oddaje w Wasze ręce ten przepis, a Wy podzielcie się potem opiniami 🙂

Gorąco Was pozdrawiam ?

Ilość porcji5 porcji
Czas Przygotowania20 minutCzas pieczenia30 minutCałkowity czas1 godz.

 4 czerwone papryki
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 ½ papryczki chili
 ½ łyżeczki słodkiej papryki
 2 łyżki koncentratu pomidorowego
 750 ml bulionu warzywnego
 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 łyżeczka miodu
 ¼ szklanki czerwonej soczewicy
 1 sól i pieprz
 dodatki: jogurt naturalny,  czarny sezam, bazylia świeża

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 220 ºC z funkcją grzania góra- dół.

2

Blachę wyłożyć folia aluminiową. Papryki umyć i osuszyć. Wyłożyć je na przygotowaną blachę i piec 20-30 minut co jakiś czas obracając.

3

Kiedy skóra będzie brązowo (przyrumieniona) papryki wyjąć i przełożyć do foliowej torby. Wystudzić warzywa (ok 30 minut), następnie należy wyjąć je z foli i obrać ze skóry, usuwając gniazda nasienne.

4

Na rozgrzane dno rondla wlać oliwę z oliwek i obsmażyć na niej pokrojona w kostkę cebulę i paprykę i wyciśnięty przez praskę czosnek przez 2-3 minuty

5

Dodać pieczoną paprykę, drobno posiekane chili, słodką, mieloną paprykę i smażyć  całość kolejną minutę.

6

Do rondla wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy, miód, sól i pieprz. Gotować na średnim ogniu około 15 minut, a następnie zmiksować.

7

Pod koniec dodać czerwoną soczewicę i gotować 7 minut.

8

Podawać z jogurtem naturalnym, świeżą bazylią i czarnym sezamem.

Możliwości:
9

można użyć dowolnego koloru papryki np. żółtą lub zieloną wtedy warto również dopasować inny kolor soczewicy

10

zupę można wzbogacić o imbir lub słodką, wędzoną paprykę

11

zamiast miodu można użyć syropu klonowego, a zamiast jogurtu - mleko kokosowe

Wartości odżywcze

5 porcji

Serving size


Amount per serving
Kalorie127
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 6.6g9%
Sód 492mg22%
Węglowodany 11.2g5%
Białko 6.2g

Wapń 22mg2%
Żelazo 1mg6%
Potas 326mg7%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 4 czerwone papryki
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 ½ papryczki chili
 ½ łyżeczki słodkiej papryki
 2 łyżki koncentratu pomidorowego
 750 ml bulionu warzywnego
 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 łyżeczka miodu
 ¼ szklanki czerwonej soczewicy
 1 sól i pieprz
 dodatki: jogurt naturalny,  czarny sezam, bazylia świeża

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 220 ºC z funkcją grzania góra- dół.

2

Blachę wyłożyć folia aluminiową. Papryki umyć i osuszyć. Wyłożyć je na przygotowaną blachę i piec 20-30 minut co jakiś czas obracając.

3

Kiedy skóra będzie brązowo (przyrumieniona) papryki wyjąć i przełożyć do foliowej torby. Wystudzić warzywa (ok 30 minut), następnie należy wyjąć je z foli i obrać ze skóry, usuwając gniazda nasienne.

4

Na rozgrzane dno rondla wlać oliwę z oliwek i obsmażyć na niej pokrojona w kostkę cebulę i paprykę i wyciśnięty przez praskę czosnek przez 2-3 minuty

5

Dodać pieczoną paprykę, drobno posiekane chili, słodką, mieloną paprykę i smażyć  całość kolejną minutę.

6

Do rondla wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy, miód, sól i pieprz. Gotować na średnim ogniu około 15 minut, a następnie zmiksować.

7

Pod koniec dodać czerwoną soczewicę i gotować 7 minut.

8

Podawać z jogurtem naturalnym, świeżą bazylią i czarnym sezamem.

Możliwości:
9

można użyć dowolnego koloru papryki np. żółtą lub zieloną wtedy warto również dopasować inny kolor soczewicy

10

zupę można wzbogacić o imbir lub słodką, wędzoną paprykę

11

zamiast miodu można użyć syropu klonowego, a zamiast jogurtu - mleko kokosowe

Notes

Krem z pieczonej papryki ??
(Wyświetlono 20 486 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)