Pamiętam jak przygotowywał nam je mój Tata. To jego kulinarna inspiracja przywieziona z dalekich podróży.
Składniki do smarowania naleśników wymieszać i odłożyć na bok.
Składniki sosu wymieszać i odstawić.
Mąkę wraz z solą przesiać do miski. Wlać gorącą wodę, (najlepiej zacząć od 1/3 szklanki i kontynuować dodawanie stopniowo) – cały czas mieszać, aż powstanie kulka ciasta. (jeśli ciasto jest za suche dodać więcej wody). Ciasto ma być elastyczne, nie lepkie i gładkie. Przykryć folią spożywcza i odstawić do odpoczynku na 30 minut.
Ciasto podzielić na 8 równych kawałków. Stolnice podsypać mąką i każdy kawałek ciasta cienko rozwałkować owalnie. Posmarować powierzchnię placka cienką warstwą pasty do smarowania naleśników i posypać łyżeczką drobno posiekanej dymki (należy pozostawić brzegi wolne – około 1 cm od krawędzi).
Zwinąć ciasto wzdłuż dłuższego boku – powstanie rulonik, który należy ponownie zwinąć tworząc ślimaczka. Odstawić i przygotować pozostałe porcje ciasta. (najlepiej przykryć folią aby nie wyschło).
Rozgrzać patelnie z odrobiną oliwy. Każdy ślimaczek przed smażeniem ponownie rozwałkować na grubość 3 mm i smażyć po 2 minuty z każdej strony.
Podawać ciepłe z sosem.
4 porcji
- Amount per serving
- Kalorie1399
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 47g61%
- Węglowodany 213g78%
- Błonnik pokarmowy 7g25%
- Białko 28g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
Składniki do smarowania naleśników wymieszać i odłożyć na bok.
Składniki sosu wymieszać i odstawić.
Mąkę wraz z solą przesiać do miski. Wlać gorącą wodę, (najlepiej zacząć od 1/3 szklanki i kontynuować dodawanie stopniowo) – cały czas mieszać, aż powstanie kulka ciasta. (jeśli ciasto jest za suche dodać więcej wody). Ciasto ma być elastyczne, nie lepkie i gładkie. Przykryć folią spożywcza i odstawić do odpoczynku na 30 minut.
Ciasto podzielić na 8 równych kawałków. Stolnice podsypać mąką i każdy kawałek ciasta cienko rozwałkować owalnie. Posmarować powierzchnię placka cienką warstwą pasty do smarowania naleśników i posypać łyżeczką drobno posiekanej dymki (należy pozostawić brzegi wolne – około 1 cm od krawędzi).
Zwinąć ciasto wzdłuż dłuższego boku – powstanie rulonik, który należy ponownie zwinąć tworząc ślimaczka. Odstawić i przygotować pozostałe porcje ciasta. (najlepiej przykryć folią aby nie wyschło).
Rozgrzać patelnie z odrobiną oliwy. Każdy ślimaczek przed smażeniem ponownie rozwałkować na grubość 3 mm i smażyć po 2 minuty z każdej strony.
Podawać ciepłe z sosem.