Chińskie naleśniki na słono

Pamiętam jak przygotowywał nam je mój Tata. To jego kulinarna inspiracja przywieziona z dalekich podróży.

Ilość porcji4 porcje
Czas Przygotowania30 minutCałkowity czas50 minut

 2 szklanki mąki pszennej
 ½ łyżeczka soli
  szklanka gorącej wody
 2 łodygi cebulki dymki
 oliwa do smażenia
do smarowania naleśników:
 2 łyżki oleju kokosowego
 2 łyżki mąki pszennej
 1 szczypta szczypta soli
sos do maczania:
 1 łyżki sosu sojowego
 1 łyżki octu ryżowego
 ½ łyżki oleju sezamowego
 1 łyżki syropu klonowego

1

Składniki do smarowania naleśników wymieszać i odłożyć na bok.

2

Składniki sosu wymieszać i odstawić.

3

Mąkę wraz z solą przesiać do miski. Wlać gorącą wodę, (najlepiej zacząć od 1/3 szklanki i kontynuować dodawanie stopniowo) – cały czas mieszać, aż powstanie kulka ciasta. (jeśli ciasto jest za suche dodać więcej wody). Ciasto ma być elastyczne, nie lepkie i gładkie. Przykryć folią spożywcza i odstawić do odpoczynku na 30 minut.

4

Ciasto podzielić na 8 równych kawałków. Stolnice podsypać mąką i każdy kawałek ciasta cienko rozwałkować owalnie. Posmarować powierzchnię placka cienką warstwą pasty do smarowania naleśników i posypać łyżeczką drobno posiekanej dymki (należy pozostawić brzegi wolne – około 1 cm od krawędzi).

5

Zwinąć ciasto wzdłuż dłuższego boku – powstanie rulonik, który należy ponownie zwinąć tworząc ślimaczka. Odstawić i przygotować pozostałe porcje ciasta. (najlepiej przykryć folią aby nie wyschło).

6

Rozgrzać patelnie z odrobiną oliwy. Każdy ślimaczek przed smażeniem ponownie rozwałkować na grubość 3 mm i smażyć po 2 minuty z każdej strony.
Podawać ciepłe z sosem.

UWAGA!!! wartość kaloryczna policzona dla całości przepisu - aby obliczyć porcję należy podzielić wartości kaloryczne przez ilość naleśników

Wartości odżywcze

Porcji 4


Ilość na porcję
Kalorie 1399
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 47g73%
Węglowodany 213g71%
Błonnik pokarmowy 7g29%
Białko 28g57%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 2 szklanki mąki pszennej
 ½ łyżeczka soli
  szklanka gorącej wody
 2 łodygi cebulki dymki
 oliwa do smażenia
do smarowania naleśników:
 2 łyżki oleju kokosowego
 2 łyżki mąki pszennej
 1 szczypta szczypta soli
sos do maczania:
 1 łyżki sosu sojowego
 1 łyżki octu ryżowego
 ½ łyżki oleju sezamowego
 1 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie

1

Składniki do smarowania naleśników wymieszać i odłożyć na bok.

2

Składniki sosu wymieszać i odstawić.

3

Mąkę wraz z solą przesiać do miski. Wlać gorącą wodę, (najlepiej zacząć od 1/3 szklanki i kontynuować dodawanie stopniowo) – cały czas mieszać, aż powstanie kulka ciasta. (jeśli ciasto jest za suche dodać więcej wody). Ciasto ma być elastyczne, nie lepkie i gładkie. Przykryć folią spożywcza i odstawić do odpoczynku na 30 minut.

4

Ciasto podzielić na 8 równych kawałków. Stolnice podsypać mąką i każdy kawałek ciasta cienko rozwałkować owalnie. Posmarować powierzchnię placka cienką warstwą pasty do smarowania naleśników i posypać łyżeczką drobno posiekanej dymki (należy pozostawić brzegi wolne – około 1 cm od krawędzi).

5

Zwinąć ciasto wzdłuż dłuższego boku – powstanie rulonik, który należy ponownie zwinąć tworząc ślimaczka. Odstawić i przygotować pozostałe porcje ciasta. (najlepiej przykryć folią aby nie wyschło).

6

Rozgrzać patelnie z odrobiną oliwy. Każdy ślimaczek przed smażeniem ponownie rozwałkować na grubość 3 mm i smażyć po 2 minuty z każdej strony.
Podawać ciepłe z sosem.

UWAGA!!! wartość kaloryczna policzona dla całości przepisu - aby obliczyć porcję należy podzielić wartości kaloryczne przez ilość naleśników
Chińskie naleśniki na słono
(Wyświetlono 23 396 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

2 komentarzy

  1. Agata 25 stycznia 2020 o 00:14

    Naleśniki przeeeepyszne;)
    Polecam !!!

    Odpowiedz
  2. Monika 24 stycznia 2020 o 13:14

    Nie próbowałam jeszcze takich naleśników! Zabieram się za nie! Muszę spróbować 🙂

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.