Domowe masło migdałowe

Każdy z nas chce dobrze wyglądać, dobrze się czuć i po prostu być  szczęśliwym. Oczywiście na pewno znajdzie się jakiś wyjątek , jednak ja nim nie jestem. Ostatnio jestem pod wrażeniem diety, którą wzięłam pod lupę i oczywiście przetestowałam na sobie. Efekty? samopoczucie doskonałe, tryskam energią choć pracy mam jeszcze więcej niż kiedykolwiek, kg nie zgubiły się ale cm uciekły. O co chodzi? Nie jem glutenu, laktozy i mięsa. Wiele osób ostatnio cierpi na nietolerancje pokarmowe(ja całe szczęście tak nie mam), coraz więcej osób przechodzi na wegetarianizm i weganizm więc chciałam bardziej wgłębić się w tą kuchnię. Przyznam, że jestem nią zachwycona oczywiście nie jestem osobą która stricte trzyma się wytycznych, grzeszki też mi się zdarzają. Wynoszę wnioski ze zmiany sposobu odżywiania i na pewno przeniosę je do codziennego menu. Na początku szczerze ciężko mi było nie jeść nabiału. Uwielbiam jogurty, mleko i sery. Zastąpiłam je mlekiem ryżowym, kokosowym i migdałowym (przepisy na domowe mleka roślinne znajdują się w mojej książce), jogurty zastępują mi koktajle z owoców z nasionami chia. Jem bardzo dużo warzyw z dodatkami takimi jak kasze, quinoa i ryż, wręcz zakochałam się w takich zestawach obiadowych. Na deser sięgam po bezglutenowe ciasta (też jest ich duży wybór w mojej książce), i słodkie przegryzki takie jak ta poniżej. Domowe masło migdałowe. które jest fantastyczne bo składa się tylko z jednego składnika – migdałów. Wykorzystuje je jako krem do wafli ryżowych lub zdrowych muffinek lub jako alternatywa dla masła w wypiekach.  Jest boskie! Polecam i masło i zdrowy sposób odżywiania 🙂

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 200 g migdałów

1

Migdały miksuj tak długo malakserem/rozdrabniaczem, aż powstanie pasta przypominająca masło.

2

U mnie zajęło to około 15 minut.  Opcjonalnie można dodać łyżeczkę miodu lub cukru pudru aby masło było słodsze jednak ja osobiście wolę bez dodatków. Masło migdałowe stosuję jako zamiennik tradycyjnego masła w wypiekach oraz jako krem, którym smaruję wafle ryżowe kiedy nachodzi mnie ochota na "coś słodkiego". Świetnie smakuje z konfiturą jagodową lub tak jak na zdjęciach z miodem.

3

Masło można trzymać w lodówce do tygodnia.

Wartości odżywcze

0 porcji

Serving size

Składniki

 200 g migdałów

Przygotowanie

1

Migdały miksuj tak długo malakserem/rozdrabniaczem, aż powstanie pasta przypominająca masło.

2

U mnie zajęło to około 15 minut.  Opcjonalnie można dodać łyżeczkę miodu lub cukru pudru aby masło było słodsze jednak ja osobiście wolę bez dodatków. Masło migdałowe stosuję jako zamiennik tradycyjnego masła w wypiekach oraz jako krem, którym smaruję wafle ryżowe kiedy nachodzi mnie ochota na "coś słodkiego". Świetnie smakuje z konfiturą jagodową lub tak jak na zdjęciach z miodem.

3

Masło można trzymać w lodówce do tygodnia.

Notes

Domowe masło migdałowe
(Wyświetlono 7 174 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)