Marchewkowa ? granola

Soki wyciskam codziennie. Jeżeli Ty też to robisz to zapewne zastanawiasz się co zrobić z „cennymi resztkami”? Wpadłam na pomysł wykorzystania tzw. fusów warzywno-owocowych do granoli. Cudownie się sprawdził mój pomysł.

Na pierwszy rzut trafiła marchewka ? i tak powstała genialna pomarańczowa w kolorze granola. W następstwie czego, stworzyłam już wersję z burakiem i jabłkiem, która również zachwyca smakiem.

Oczywiście jeżeli nie macie wyciskarki, wystarczy  marchewkę lub dowolne warzywo bądź owoc zetrzeć na tarce i dodać do całości.

Ważne jest aby orzechy i żurawinę dodać na samym końcu tak aby nie straciły swoich cennych wartości.

Zapraszam Was na najsmaczniejszą marchewkową ? granolę.

Ilość porcji1 porcja
Czas Przygotowania5 minutCzas pieczenia17 minutCałkowity czas30 minut

 2 szklanki płatków owsianych górskich (220g)
 1 szklanka startej marchewki (100g)
 ½ szklanki wiórków kokosowych (45 g)
 ¼ szklanki syropu klonowego (40 g)
 1 szczypta soli
 ½ łyżeczki cynamonu
 ½ łyżeczki imbiru mielonego
 ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
 1 ½ szklanki dowolnych orzechów (120 g)
 ½ szklanki żurawiny (50 g)
 4 łyżki owoców goji (40 g)
 CAŁOŚĆ czy 1 L granoli ma = 2161 kcal

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Blachę wyłożyć papierem.

2

W misce wymieszać ze sobą płatki owsiane, wiórki kokosowe, sól, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową.

3

Dodać marchewkę tartą (lub opady z wyciskarki) i syrop klonowy - całość dobrze wymieszać.

4

Granolę równomiernie rozłożyć na przygotowaną blachę i włożyć do piekarnika. Co 5 minut drewnianą łyżką wymieszać na blaszce aby całość równomiernie się zarumieniła.

5

Wyjąć i przestudzić. Po tym czasie dodać wszystkie pozostałe składniki tj. żurawinę, orzechy i owoce goji. Przełożyć do słoika.

Możliwości:
6

płatki owsiane można zastąpić dowolnymi płatkami

7

marchewkę można zastąpić jabłkiem, białym korzeniem pietruszki, burakiem

8

granolę można wzbogacić o pestki i nasiona lub dowolne suszone owoce

9

granolę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym miejscu do miesiąca

Wartości odżywcze

1 porcji

Serving size

Składniki

 2 szklanki płatków owsianych górskich (220g)
 1 szklanka startej marchewki (100g)
 ½ szklanki wiórków kokosowych (45 g)
 ¼ szklanki syropu klonowego (40 g)
 1 szczypta soli
 ½ łyżeczki cynamonu
 ½ łyżeczki imbiru mielonego
 ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
 1 ½ szklanki dowolnych orzechów (120 g)
 ½ szklanki żurawiny (50 g)
 4 łyżki owoców goji (40 g)
 CAŁOŚĆ czy 1 L granoli ma = 2161 kcal

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Blachę wyłożyć papierem.

2

W misce wymieszać ze sobą płatki owsiane, wiórki kokosowe, sól, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową.

3

Dodać marchewkę tartą (lub opady z wyciskarki) i syrop klonowy - całość dobrze wymieszać.

4

Granolę równomiernie rozłożyć na przygotowaną blachę i włożyć do piekarnika. Co 5 minut drewnianą łyżką wymieszać na blaszce aby całość równomiernie się zarumieniła.

5

Wyjąć i przestudzić. Po tym czasie dodać wszystkie pozostałe składniki tj. żurawinę, orzechy i owoce goji. Przełożyć do słoika.

Możliwości:
6

płatki owsiane można zastąpić dowolnymi płatkami

7

marchewkę można zastąpić jabłkiem, białym korzeniem pietruszki, burakiem

8

granolę można wzbogacić o pestki i nasiona lub dowolne suszone owoce

9

granolę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym miejscu do miesiąca

Notes

Marchewkowa ? granola
(Wyświetlono 3 690 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)