Soki wyciskam codziennie. Jeżeli Ty też to robisz to zapewne zastanawiasz się co zrobić z „cennymi resztkami”? Wpadłam na pomysł wykorzystania tzw. fusów warzywno-owocowych do granoli. Cudownie się sprawdził mój pomysł.
Na pierwszy rzut trafiła marchewka ? i tak powstała genialna pomarańczowa w kolorze granola. W następstwie czego, stworzyłam już wersję z burakiem i jabłkiem, która również zachwyca smakiem.
Oczywiście jeżeli nie macie wyciskarki, wystarczy marchewkę lub dowolne warzywo bądź owoc zetrzeć na tarce i dodać do całości.
Ważne jest aby orzechy i żurawinę dodać na samym końcu tak aby nie straciły swoich cennych wartości.
Zapraszam Was na najsmaczniejszą marchewkową ? granolę.
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Blachę wyłożyć papierem.
W misce wymieszać ze sobą płatki owsiane, wiórki kokosowe, sól, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową.
Dodać marchewkę tartą (lub opady z wyciskarki) i syrop klonowy - całość dobrze wymieszać.
Granolę równomiernie rozłożyć na przygotowaną blachę i włożyć do piekarnika. Co 5 minut drewnianą łyżką wymieszać na blaszce aby całość równomiernie się zarumieniła.
Wyjąć i przestudzić. Po tym czasie dodać wszystkie pozostałe składniki tj. żurawinę, orzechy i owoce goji. Przełożyć do słoika.
płatki owsiane można zastąpić dowolnymi płatkami
marchewkę można zastąpić jabłkiem, białym korzeniem pietruszki, burakiem
granolę można wzbogacić o pestki i nasiona lub dowolne suszone owoce
granolę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym miejscu do miesiąca
1 porcji
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Blachę wyłożyć papierem.
W misce wymieszać ze sobą płatki owsiane, wiórki kokosowe, sól, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową.
Dodać marchewkę tartą (lub opady z wyciskarki) i syrop klonowy - całość dobrze wymieszać.
Granolę równomiernie rozłożyć na przygotowaną blachę i włożyć do piekarnika. Co 5 minut drewnianą łyżką wymieszać na blaszce aby całość równomiernie się zarumieniła.
Wyjąć i przestudzić. Po tym czasie dodać wszystkie pozostałe składniki tj. żurawinę, orzechy i owoce goji. Przełożyć do słoika.
płatki owsiane można zastąpić dowolnymi płatkami
marchewkę można zastąpić jabłkiem, białym korzeniem pietruszki, burakiem
granolę można wzbogacić o pestki i nasiona lub dowolne suszone owoce
granolę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym miejscu do miesiąca