Ho, ho, ho na blogu czuć powoli zapach cynamonu, kardamon szuka miejsca w pierniku, wanilia tańczy z cytrusami w grzańcu. Pora na coś specjalnego! Przygotowałam dla Was wyjątkowy przepis – wyjątkowy bo to tradycja mojego domu – moczka. Nie wyobrażam sobie bez niej świąt. Prosta w przygotowaniu i genialna w smaku. Wierzcie mi, że Wigilijną nocą zakradam się do lodówki, aby łyżką wyjadać to cudo.
Dziś dla Was mam też informacje o cudownie „pachnącym” konkursie jaki zorganizowała marka Kamis.
ZASADY – proste 🙂
Pokaż jak wygląda #DokładnieTakiSmak Twoich świąt z Kamis.
Dodaj zdjęcie potrawy na Instagramie, która oddaje smak Twoich świąt, napisz jaki jest Twój sposób/magiczny składnik by uzyskać #DokładnieTakiSmak! Do zdjęcia należy dodać #DokładnieTakiSmak oraz oznaczyć @Kamis.
Na zdjęciu musi się znaleźć opakowanie przypraw Kamis.
KIEDY? Już od 18 listopada do 29 grudnia to aż 6 tygodni konkursu – masz czas jednak lepiej się pośpieszyć!
NAGRODY:
18 nagród I stopnia – karty podarunkowe DUKA o wartości 200zł
42 nagrody II stopnia (zapas przypraw – 7 na tydzień) (musisz wiedzieć, że wszystkie nagrody zostaną wysyłane po zakończeniu konkursu)
Ps. będę Was podglądać – oczywiście po #DokładnieTakiSmak
Piernik rozkruszamy do miski i zalewamy ciemnym piwem. W rondlu zagotowujemy kompot ze śliwek wraz z laską cynamonu. Orzechy włoskie i laskowe oraz migdały drobno kroimy.
Suszone śliwki i morele kroimy w kostkę. Wszystkie pokrojone bakalie oraz rodzynki i suszone wiśnie dodajemy do gotującego się kompotu.
Całość gotujemy 10 minut, a następnie dodajemy piernik namoczony w ciemnym piwie oraz całą torebkę cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem, sok z cytryny, szczyptę soli i posiekaną gorzką czekoladę.
Całość gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając kilkanaście minut. Przed podaniem usuwamy cynamon. Moczkę podajemy w miseczkach dekorując ją z góry bakaliami.
5 porcji
Składniki
Przygotowanie
Piernik rozkruszamy do miski i zalewamy ciemnym piwem. W rondlu zagotowujemy kompot ze śliwek wraz z laską cynamonu. Orzechy włoskie i laskowe oraz migdały drobno kroimy.
Suszone śliwki i morele kroimy w kostkę. Wszystkie pokrojone bakalie oraz rodzynki i suszone wiśnie dodajemy do gotującego się kompotu.
Całość gotujemy 10 minut, a następnie dodajemy piernik namoczony w ciemnym piwie oraz całą torebkę cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem, sok z cytryny, szczyptę soli i posiekaną gorzką czekoladę.
Całość gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając kilkanaście minut. Przed podaniem usuwamy cynamon. Moczkę podajemy w miseczkach dekorując ją z góry bakaliami.