Moczka – śląska potrawa z piernika

Ho, ho, ho na blogu czuć powoli zapach cynamonu, kardamon szuka miejsca w pierniku, wanilia tańczy z cytrusami w grzańcu. Pora na coś specjalnego! Przygotowałam dla Was wyjątkowy przepis – wyjątkowy bo to tradycja mojego domu – moczka. Nie wyobrażam sobie bez niej świąt. Prosta w przygotowaniu i genialna w smaku. Wierzcie mi, że Wigilijną nocą zakradam się do lodówki, aby łyżką wyjadać to cudo.

Dziś dla Was mam też informacje o cudownie „pachnącym” konkursie jaki zorganizowała marka Kamis.

ZASADY – proste 🙂

Pokaż jak wygląda #DokładnieTakiSmak Twoich świąt z Kamis.

Dodaj zdjęcie potrawy na Instagramie, która oddaje smak Twoich świąt, napisz jaki jest Twój sposób/magiczny składnik by uzyskać #DokładnieTakiSmak! Do zdjęcia należy dodać #DokładnieTakiSmak oraz oznaczyć @Kamis.

Na zdjęciu musi się znaleźć opakowanie przypraw Kamis.

KIEDY? Już od 18 listopada do 29 grudnia to aż 6 tygodni konkursu – masz czas jednak lepiej się pośpieszyć!

NAGRODY:

18 nagród I stopnia – karty podarunkowe DUKA o wartości 200zł
42 nagrody II stopnia (zapas przypraw – 7 na tydzień) (musisz wiedzieć, że wszystkie nagrody zostaną wysyłane po zakończeniu konkursu)
Ps. będę Was podglądać – oczywiście po #DokładnieTakiSmak

Ilość porcji5 porcji

 200 g piernika
 250 ml ciemnego piwa
 2 l kompotu ze śliwek
 1 laska cynamonu KAMIS
 50 g orzechów włoskich
 50 g orzechów laskowych
 100 g migdałów
 50 g suszonych śliwek
 100 g suszonych moreli
 100 g rodzynek
 50 g suszonych wiśni
 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilia i kardamonem KAMIS
 sok z cytryny
 szczypta soli
 50 g gorzkiej czekolady

1

Piernik rozkruszamy do miski i zalewamy ciemnym piwem. W rondlu zagotowujemy kompot ze śliwek wraz z laską cynamonu. Orzechy włoskie i laskowe oraz migdały drobno kroimy.

2

Suszone śliwki i morele kroimy w kostkę. Wszystkie pokrojone bakalie oraz rodzynki i suszone wiśnie dodajemy do gotującego się kompotu.

3

Całość gotujemy 10 minut, a następnie dodajemy piernik namoczony w ciemnym piwie oraz całą torebkę cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem, sok z cytryny, szczyptę soli i posiekaną gorzką czekoladę.

4

Całość gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając kilkanaście minut. Przed podaniem usuwamy cynamon. Moczkę podajemy w miseczkach dekorując ją z góry bakaliami.

Wartości odżywcze

Porcji 5

Składniki

 200 g piernika
 250 ml ciemnego piwa
 2 l kompotu ze śliwek
 1 laska cynamonu KAMIS
 50 g orzechów włoskich
 50 g orzechów laskowych
 100 g migdałów
 50 g suszonych śliwek
 100 g suszonych moreli
 100 g rodzynek
 50 g suszonych wiśni
 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilia i kardamonem KAMIS
 sok z cytryny
 szczypta soli
 50 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie

1

Piernik rozkruszamy do miski i zalewamy ciemnym piwem. W rondlu zagotowujemy kompot ze śliwek wraz z laską cynamonu. Orzechy włoskie i laskowe oraz migdały drobno kroimy.

2

Suszone śliwki i morele kroimy w kostkę. Wszystkie pokrojone bakalie oraz rodzynki i suszone wiśnie dodajemy do gotującego się kompotu.

3

Całość gotujemy 10 minut, a następnie dodajemy piernik namoczony w ciemnym piwie oraz całą torebkę cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem, sok z cytryny, szczyptę soli i posiekaną gorzką czekoladę.

4

Całość gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając kilkanaście minut. Przed podaniem usuwamy cynamon. Moczkę podajemy w miseczkach dekorując ją z góry bakaliami.

Moczka – śląska potrawa z piernika
(Wyświetlono 3 622 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

8 komentarzy

  1. Avatar nike 13 stycznia 2020 o 16:09

    Wow, pierwszy raz coś takiego widzę musi być pyszne

  2. Avatar Małgorzata 18 grudnia 2019 o 11:11

    Witaj Kingo Na instagramie zamieszczasz różne informacje i piszesz że link czy informacje zamieściłaś na Twoim BIO. Przeszukałam Twój blog i nie wiem co masz na myśli pisząc BIO ;). O co chodzi?

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 20 stycznia 2020 o 21:12

      BIO to opis profilu na IG i tam podany jest link do przepisów na blogu

  3. Avatar Karolina 11 grudnia 2019 o 16:51

    Wow, cudowny przepis! Ale to ma konsystencję budyniu, czy jest trochę bardziej płynne?Bo na pierwszy rzut oka wygląda trochę jak kakao 😀 Tak czy siak to świetny sposób na wykorzystanie resztek ze świąt 😀 a myślisz, ze z takimi sklepowymi piernikami też by się udało?

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 22 stycznia 2020 o 21:26

      jasne 🙂

  4. Avatar formiga 11 grudnia 2019 o 14:15

    Jeśli nie mamy kompotu ze śliwek, jak najlepiej z tego wybrnąć? Nigdzie już nie dostanę normalnych śliwek. Dziękuję z góry za podpowiedź!

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 22 stycznia 2020 o 21:26

      sokiem z czarnej porzeczki

  5. Avatar Karolina 4 grudnia 2019 o 16:25

    Mniam! Moczki nie może zabraknać na święta! Tak samo jak makówek. Polecam orzechy namoczyć wcześniej w wodzie. U nas w moczce ląduja również świeże mandarynki, nie wiem czy to tradycyjne, ale dodaje świeżości. Pani Kingo dziękuje za bloga, korzystam cały czas, każdy przepis, na który sie decyduję wychodzi wyśmienity ! Pozdrawiam serdecznie 😚

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *