Moczka – śląska potrawa z piernika

Ho, ho, ho na blogu czuć powoli zapach cynamonu, kardamon szuka miejsca w pierniku, wanilia tańczy z cytrusami w grzańcu. Pora na coś specjalnego! Przygotowałam dla Was wyjątkowy przepis – wyjątkowy bo to tradycja mojego domu – moczka. Nie wyobrażam sobie bez niej świąt. Prosta w przygotowaniu i genialna w smaku. Wierzcie mi, że Wigilijną nocą zakradam się do lodówki, aby łyżką wyjadać to cudo.

Dziś dla Was mam też informacje o cudownie „pachnącym” konkursie jaki zorganizowała marka Kamis.

ZASADY – proste 🙂

Pokaż jak wygląda #DokładnieTakiSmak Twoich świąt z Kamis.

Dodaj zdjęcie potrawy na Instagramie, która oddaje smak Twoich świąt, napisz jaki jest Twój sposób/magiczny składnik by uzyskać #DokładnieTakiSmak! Do zdjęcia należy dodać #DokładnieTakiSmak oraz oznaczyć @Kamis.

Na zdjęciu musi się znaleźć opakowanie przypraw Kamis.

KIEDY? Już od 18 listopada do 29 grudnia to aż 6 tygodni konkursu – masz czas jednak lepiej się pośpieszyć!

NAGRODY:

18 nagród I stopnia – karty podarunkowe DUKA o wartości 200zł
42 nagrody II stopnia (zapas przypraw – 7 na tydzień) (musisz wiedzieć, że wszystkie nagrody zostaną wysyłane po zakończeniu konkursu)
Ps. będę Was podglądać – oczywiście po #DokładnieTakiSmak

Ilość porcji5 porcji

 200 g piernika
 250 ml ciemnego piwa
 2 l kompotu ze śliwek
 1 laska cynamonu KAMIS
 50 g orzechów włoskich
 50 g orzechów laskowych
 100 g migdałów
 50 g suszonych śliwek
 100 g suszonych moreli
 100 g rodzynek
 50 g suszonych wiśni
 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilia i kardamonem KAMIS
 sok z cytryny
 szczypta soli
 50 g gorzkiej czekolady

1

Piernik rozkruszamy do miski i zalewamy ciemnym piwem. W rondlu zagotowujemy kompot ze śliwek wraz z laską cynamonu. Orzechy włoskie i laskowe oraz migdały drobno kroimy.

2

Suszone śliwki i morele kroimy w kostkę. Wszystkie pokrojone bakalie oraz rodzynki i suszone wiśnie dodajemy do gotującego się kompotu.

3

Całość gotujemy 10 minut, a następnie dodajemy piernik namoczony w ciemnym piwie oraz całą torebkę cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem, sok z cytryny, szczyptę soli i posiekaną gorzką czekoladę.

4

Całość gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając kilkanaście minut. Przed podaniem usuwamy cynamon. Moczkę podajemy w miseczkach dekorując ją z góry bakaliami.

Wartości odżywcze

5 porcji

Serving size

Składniki

 200 g piernika
 250 ml ciemnego piwa
 2 l kompotu ze śliwek
 1 laska cynamonu KAMIS
 50 g orzechów włoskich
 50 g orzechów laskowych
 100 g migdałów
 50 g suszonych śliwek
 100 g suszonych moreli
 100 g rodzynek
 50 g suszonych wiśni
 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilia i kardamonem KAMIS
 sok z cytryny
 szczypta soli
 50 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie

1

Piernik rozkruszamy do miski i zalewamy ciemnym piwem. W rondlu zagotowujemy kompot ze śliwek wraz z laską cynamonu. Orzechy włoskie i laskowe oraz migdały drobno kroimy.

2

Suszone śliwki i morele kroimy w kostkę. Wszystkie pokrojone bakalie oraz rodzynki i suszone wiśnie dodajemy do gotującego się kompotu.

3

Całość gotujemy 10 minut, a następnie dodajemy piernik namoczony w ciemnym piwie oraz całą torebkę cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem, sok z cytryny, szczyptę soli i posiekaną gorzką czekoladę.

4

Całość gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając kilkanaście minut. Przed podaniem usuwamy cynamon. Moczkę podajemy w miseczkach dekorując ją z góry bakaliami.

Notes

Moczka – śląska potrawa z piernika
(Wyświetlono 25 688 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)