Kiedy pokazałam Wam na moim Instargam Stories eksperyment dotyczący tego chlebka wywołam wielkie poruszenie. Uwielbiam jak tak reagujecie i domagacie się przepisu. Ta receptura nie dawała mi spać. Chodziła za mną od kiedy zrobiłam chleb z kaszy gryczanej – chciałam spróbować z innym ziarnem i do tego celu wybrałam Quinoe czyli komosę ryżową. To był idealny wybór. Chlebek jest wilgotny, ma cudowny orzechowy smak i wyjątkową teksturę. Ważne jest aby całości tak dokładnie nie miksować niech gdzieniegdzie przedzierają się całe ziarna komosy. Cudownie smakuje podprażony na patelni, podany z guacamole.
Przepis ten nadaje się dla vegan, osób na diecie bezglutenowej. Nie zawiera jajek i orzechów.
Ziarna komosy zawierają dużo wysokiej jakości białka roślinnego, komplet aminokwasów, ułatwiają przyswajanie się wapnia. Są źródłem metioniny – aminokwasu, który poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci. Ponad to obniżają poziom cholesterolu, wspomagają pracę układu krążenia, zmniejszają ryzyko miażdżycy i przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Tyle wartości w tym chlebku MOCY – spróbujcie sami!
Komosę ryżową wraz z kaszą gryczaną umieścić w misce i zalać dużą ilością wody. Dodać kilka kropli soku z cytryny, wymieszać i włożyć na noc do lodówki aby aktywować ziarna.
Nasiona chia umieścić w misce i zalać połową szklanki wody podanej w przepisie i odstawić aby uzyskały konsystencję żelu. Można je również przygotować dzień wcześniej.
W dniu pieczenia odcedzić zalane ziarna komosy i kaszy tak aby usunąć całą wodę (najlepiej docisnąć do sitka).
Do misy malaksera włożyć odcedzone ziarna, namoczone ziarna chia.
Dodać pozostałą połowę szklanki wody, olej rzepakowy, sodę, sok z połowy cytryny i sól.
Całość miksować około 2-3 minuty aż wszystkie składniki się połączą.
Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 10 x 20 cm. Z góry wyrównać ciasto i oprószyć pestkami dyni i słonecznikiem.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 º C na 90 minut piec tak długo, aż patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy. Wystudzić ciasto przez 30 minut w foremce, następnie wyjąć i się delektować.
chlebek można wzbogacić o dowolne orzechy, zioła lub nasiona
nasiona chia można zamienić siemieniem lnianym lub babką płesznik
olej rzepakowy można zamienić na oliwę z oliwek
zamiast komosy ryżowej można użyć kaszy gryczanej niepalonej lub kaszy jaglanej - tą warto przed namoczeniem uprażyć.
* można użyć 300 g komosy ryżowej wtedy należy pominąć 50 g kaszy gryczanej niepalonej - ja dodałam kaszy gryczanej gdyż brakło mi Quinoa.
Porcji 14
Składniki
Przygotowanie
Komosę ryżową wraz z kaszą gryczaną umieścić w misce i zalać dużą ilością wody. Dodać kilka kropli soku z cytryny, wymieszać i włożyć na noc do lodówki aby aktywować ziarna.
Nasiona chia umieścić w misce i zalać połową szklanki wody podanej w przepisie i odstawić aby uzyskały konsystencję żelu. Można je również przygotować dzień wcześniej.
W dniu pieczenia odcedzić zalane ziarna komosy i kaszy tak aby usunąć całą wodę (najlepiej docisnąć do sitka).
Do misy malaksera włożyć odcedzone ziarna, namoczone ziarna chia.
Dodać pozostałą połowę szklanki wody, olej rzepakowy, sodę, sok z połowy cytryny i sól.
Całość miksować około 2-3 minuty aż wszystkie składniki się połączą.
Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 10 x 20 cm. Z góry wyrównać ciasto i oprószyć pestkami dyni i słonecznikiem.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 º C na 90 minut piec tak długo, aż patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy. Wystudzić ciasto przez 30 minut w foremce, następnie wyjąć i się delektować.
chlebek można wzbogacić o dowolne orzechy, zioła lub nasiona
nasiona chia można zamienić siemieniem lnianym lub babką płesznik
olej rzepakowy można zamienić na oliwę z oliwek
zamiast komosy ryżowej można użyć kaszy gryczanej niepalonej lub kaszy jaglanej - tą warto przed namoczeniem uprażyć.
* można użyć 300 g komosy ryżowej wtedy należy pominąć 50 g kaszy gryczanej niepalonej - ja dodałam kaszy gryczanej gdyż brakło mi Quinoa.
Pyszny chlebek ? z masłem orzechowym i dżemem w wersji z humussem rowniez fantastyczny ?
Witam,
Jeśli chciałabym dodać zamiast nasion chia babkę jajowata, to w jakiej ilości najlepiej? Ostatnio wzięłam 60 g tyle co nasion chia, ale wtedy za mało wody, bo jednak babka o wiele bardziej gestnieje niż nasiona chia, więc proszę o pomoc 😀 z góry dziękuję!
45 g
Czesc Kinga, dzis upieklam chlabek i nie wiem czy dobrze zrobilam zmiksowalam wszystko na taka papke, nie wiem czy tak mialam zrobic? chlebek sie upiekl z tym ze ma chrupiaca skorke a w srodku jes taki wilgotny (nie mokry) i w ogole nie urosl, czy gdzies popelnilam blad? Pozdrawiam Marta
dobrze zrobiłaś jednak ziarna muszą być dobrze odsączone to jest klucz tego przepisu
Witam,
Jak upewnić się ze ziarna są dobrze odcedzone? Zostawić w durszlaku na kilka h?
ja zostawiam je na sicie na jakieś 10 minut i w zupełności wystarcza
Mam pytanie, czy ziarna komosy mają być zalane zimna woda czy ciepłą? Pozdrawiam
Chlebek upieczony – wyszedł pyszny 🙂 tak naprawdę wszystkie Pani przepisy, które miałam okazję do tej pory wypróbować są fenomenalne 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Kinga, bardzo bardzo Ci dziękuję za Twoją działalność i wszystkie przepisy 🙂 Polecam Twój blog moim klientkom 🙂 Mam pytanie do chlebka – wyszedł mi bardzo taki mokry, zupełnie nie taki jak na fotce 🙁 Pominęłam sok z cytryny, bo akurat nie miałam – czy to może być dlatego?
Ściskam!
sok z cytryny aktywuje ziarna, ważne aby też dobrze odcedzić je przez dalszym etapem przygotowania chleba.
Bardzo dziękuję Ci za miłe słowa – nawet nie wiesz jak mi jest miło kiedy moja praca jest doceniana :*
Pani Kingo czym mozna zastapic Chia , poniewaz mam uczulenie na nasiona.
siemieniem lnianym lub babką płesznik
uwielbiam takie chlebki – idealnie z dżemem albo masłem orzechowym – mniam!
______________________
http://potencia.it/
Chlebek jest pyszny! Piekłam już dwukrotnie. Kingo, w jaki sposób przechowywać ten chlebek?
najlepiej zawinięty w papier śniadaniowy lub ręcznik papierowy a następnie w folię aluminiową w chłodnym miejscu np. w lodówce
Ten chlebek rzeczywiście ma moc! Dodaje energii na cały dzień! Pyszności!!!
http://potv.pl/hammer-of-thor-krople-na-powiekszenie-penisa-moja-opinia
:* dziękuję za wypróbowanie i komentarz :*
Dziękuję za super przepis, właśnie go robię chleb już 4 raz, wychodzi też gdy się nie doda oliwy, a nasiona chia zastąpi siemieniem lnianym mielonym ( staram się wrócić do diety montignaca ale eliminując gluten).
bardzo się cieszę czytając takie słowa 🙂 dziękuję :*
Kingo,
chlebek wygląda smakowicie :). Wzięłam sie za niego i podczas pieczenia zapadł sie do środka :(. Może za mokry?
Jaką konsystencję powinno mieć „ciasto” wlewane do foremki?
ciasto powinno mieć konsystencje budyniu – ważne aby dobrze odcedzić ziarna
Pani Kingo a co zrobić, jeżeli ziarna się nie aktywowały w lodówce?
zostawić na noc w temperaturze pokojowej lub na kilka godzin.
Kolejny rewelacyjny przepis. Pierwszy raz w życiu piekłam chlebek. Wyszedł przepyszny?. Od dzisiaj już będę sama piekła zmieniając kasze. Rewelacja ?
dziękuję za komentarz :*
Ok. Ziarna miałam odcedzone, siedziały w sitku ponad godzinę.
A na jakich obrotach miksujesz – wysokich czy niskich? Po 2 minutach na wysokich zrobi się prawie pasta.
Mam thermomiks , dzisiaj robię drugie podejście. Ustawiłam obroty na 5 , masa się połączyła ale ziarna są całe. Pod koniec miksowania ciut zwiększyłam obroty i bardziej się zagęściła.
W poprzednim nieudanym wypieku wszystko miksowałam na wysokich obrotach i po 1 minucie mialam gładką masę, myśle ze jest to bardzo istotne w tym chlebie jak ma wyglądać konsystencja ciasta…
Siedzi w piecu. Zobaczymy ?.
Magda jeżeli masz thermomiksa koniecznie zmniejsz obroty – on jest jak żyleta 🙂
koniecznie daj znać czy się udał?
Czy namoczone zboża mają być mieszane (miksowane) przez 3 minuty czy blenderem na pastę/ciasto ?
Wyszedł mi zakalec, dlatego pytam ponieważ miksowałem blenderem na pastę 3 minuty. Cały czas miałam wątpliwości, ponieważ na zdjęciu wyraźnie widać całe ziarna s środku chleba …a tu taki niewypał.
Znowu ,myśląc ze chyba mieszanie/miksowanie przez 3 minuty to bez sensu wiec należy jest tak długo blendować.
Proszę o info czy to ma gęsta masa zmiksowana na pastę czy tylko namoczone ziarna z pozostałymi składnikami wymieszać i zboża mają być w całości ?
Magda ja całość miksuję w blenderze kielichowym i widać ziarna – nie miksuję wszystkiego na gładko tylko do połączenia składników. Ważne aby dobrze odcedzić ziarna.
Czy to zmiksowanej komosy mozna dodacziarna dyni i slonecznika?Jak tak,to ile?Będzie jakaś różnica?To bedzie pierszy bezglutenowiec jaki zrobię i bardzo mi zależy by wyszedł,bo moja rodzinka niestety łatwo się zraża.
Ojej,bardzo przepraszam za tyle literówek i byków,tak to jest jak się człowiek spieszy.
nie polecam dodawania pestek do namaczania – lepiej je dodać pod koniec kiedy ciasto będzie już wymieszane.
Ps. uda się na pewno tylko pamiętaj aby dobrze odcedzić ziarna 🙂
Witam swietny chlebek ale….
olej rzepakowy, z oliwek poddane obrobce termicznej wytwarzaja wolne rodniki ( nie bede sie rozpisywac- prosze sobie poczytac) staja sie rakotworcze, niestety. Te jak i wiele innych wspanialych dla zdrowia oleji spozywamy TYLKO na zimno! Olej ktory mozna uzyc do smazenie i pieczenia to TYLKO ( jesli chodzi o powszechna dostepnosc) olej kokosowy, oczywiscie nierafinowany.
Jesli chodzi o nasiona chia, siemia lnianego, orzechy itd…. niestety rowniez nie nalezy poddawac obrobce termicznej poniewaz tez utleniaja sie tzn, tworza sie te wolne rodniki, tak samo jak z olejami.
Z powyzszego przepisu uzyskamy niestety BARDZO niezdrowa bombe z opoznionym zaplonem.
Zachecam wiec do zmiany na olej kokosowy i nie dodawac nasion.
Jutro zrobie ten chlebek konicznie, wyglada niesamowicie apetycznie.
Pani Ilono z tego co wiem olej rzepakowy rafinowany jest jednym z lepszych podczas obróbki termicznej w wysokich temperaturach. Zgodzę się, że oleje nierafinowane są dla nas najkorzystniejsze podczas spożywania na zimno.
Witam:-) Pani Kingo, upiekłam powyższy chlebek i niestety jest zakalec :-(( Wszystko zrobiłam jak podane w przepisie, ale chyba jednak coś zrobiłam nie tak… To był mój pierwszy w życiu upieczony chleb i od razu klapa:-(. Pozdrawiam
Pani Reniu przykro mi czytać taki komentarz – jednak mam nadzieję że nie zniechęci się PAni do moich przepisów. w tym chlebku ważne jest aby dobrze odsączyć kaszę – może to był powód.
🙂 Absolutnie się nie zniechęcę:-) Może piekarnik był za mało nagrzany… Jest nowy i jeszcze sie z nim nie zapoznałam za dobrze. Ustawiłam grzanie na góra i dół. Moze powinnam go rozgrzać do np 170 st, a potem zmniejszyć o 10? Ale metodą prób i błędów jeszcze upiekę pyszny chleb:-) spróbuje też ten z kaszy. Pozdrawiam Renia
Witam, Kilka pytań: 🙂
* Jeśli piekę z termoobiegem, to jaka temperatura i czas pieczenia?
* pkt 1 Przygotowanie :”Ziarna komosy i kaszy gryczanej zalać dużą ilością wody” tzn aby przykryć ziarna czy znacznie powyżej?
* Rozumiem, że zarówno komosy jak i kaszy wcześniej nie gotujemy – tak dla upewnienia się 🙂
Pozdr
1. temperaturę obniżamy o 10 C a czas pozostawiamy taki sam.
2. może być powyżej kasza i komosa wchłonie nieco płynu a finalnie i tak całość odcedzamy
3. tak kaszy i komosy nie gotujemy 🙂
Witaj, mam pytanie. Jak długo mogą leżeć namoczone w wodxie kasza i komosa. Bo zalałam je dzisiaj rano, miałam zrobić wieczorem, ale cos mi wypadło i zapomniałam. Czy mogą te składniki leżeć w tej wodzie do jutra rana? Dodam, że miska cały czas stoi w lodówce
spokojnie mogą leżeć do jutra
Zrobiłam, bardzo dobry?
cieszę się i dziękuję za komentarz 🙂
hej
Kingo, chciałabym pominąć olej/oliwę ? ale mam obawy czy wyjdzie, jak doradzasz ?
wyjdzie – na pewno 🙂
Witam, chlebek wygląda przepysznie (z mąki gryczanej już upieczony, ten będzie następny :))Mogłabyś tylko uściślić który kolor quinoa jest potrzebny do tego przepisu? Dziękuję 😉
Witaj, jestem zmuszona pominąć kaszę gryczaną czy można ten składnik zastąpić inna kasza?
zwiększ ilość komosy
Witam,nie moge kupić nigdzie kaszy gryczanej niepalonej mam białą moze być ??
to dokładnie ta 🙂 czyli kasza biała = kasza niepalona 🙂
Dziekuje bardzo super 🙂 Jutro robię….. Kocham Twoje przepisy :* powodzenie i czekam na kolejną książkę 🙂 Pozdrawiam
:*
Bardzo dobry 🙂 genialny juz prawie zjedzony …
bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz :*
Kingo -może to głupie pytanie, nie mam malaksera czy w takim razie mogę masę wymieszać blenderem ręcznym, czy lepiej mikserem? Dziękuję za info 🙂
Natalio spokojnie możesz blenderem 🙂
Dziękuję 🙂 komosę namoczyłam na noc więc dziś będzie pieczenie! 🙂
aaaaaaaaaaaa super!
Jest pyszny 🙂 i taki ładny 😀
Bomba!!!! Dziękuję! Jutro robię ?
kochana koniecznie daj znać jak Ci smakuje 🙂
Super przepis 🙂 Na pewno wypróbuję. Cieszę się, że jest ktoś taki jak Ty, kto przestrzega wyboru oleju w zależności od punktu dymienia.
Leszek dziękuję za miły komentarz 🙂 nie jestem perfekcyjna ale staram się aby jedzenie jak najwięcej dawało naszemu ciału 🙂
Witam
Skąd mam wiedzieć czy moje ziarna się aktywowaly ☺️?
na ziarnach powinny pojawić się takie sprężynki (kiełki)