Kiedy pokazałam Wam na moim Instargam Stories eksperyment dotyczący tego chlebka wywołam wielkie poruszenie. Uwielbiam jak tak reagujecie i domagacie się przepisu. Ta receptura nie dawała mi spać. Chodziła za mną od kiedy zrobiłam chleb z kaszy gryczanej – chciałam spróbować z innym ziarnem i do tego celu wybrałam Quinoe czyli komosę ryżową. To był idealny wybór. Chlebek jest wilgotny, ma cudowny orzechowy smak i wyjątkową teksturę. Ważne jest aby całości tak dokładnie nie miksować niech gdzieniegdzie przedzierają się całe ziarna komosy. Cudownie smakuje podprażony na patelni, podany z guacamole.
Przepis ten nadaje się dla vegan, osób na diecie bezglutenowej. Nie zawiera jajek i orzechów.
Ziarna komosy zawierają dużo wysokiej jakości białka roślinnego, komplet aminokwasów, ułatwiają przyswajanie się wapnia. Są źródłem metioniny – aminokwasu, który poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci. Ponad to obniżają poziom cholesterolu, wspomagają pracę układu krążenia, zmniejszają ryzyko miażdżycy i przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Tyle wartości w tym chlebku MOCY – spróbujcie sami!
Komosę ryżową wraz z kaszą gryczaną umieścić w misce i zalać dużą ilością wody. Dodać kilka kropli soku z cytryny, wymieszać i włożyć na noc do lodówki aby aktywować ziarna.
Nasiona chia umieścić w misce i zalać połową szklanki wody podanej w przepisie i odstawić aby uzyskały konsystencję żelu. Można je również przygotować dzień wcześniej.
W dniu pieczenia odcedzić zalane ziarna komosy i kaszy tak aby usunąć całą wodę (najlepiej docisnąć do sitka).
Do misy malaksera włożyć odcedzone ziarna, namoczone ziarna chia.
Dodać pozostałą połowę szklanki wody, olej rzepakowy, sodę, sok z połowy cytryny i sól.
Całość miksować około 2-3 minuty aż wszystkie składniki się połączą.
Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 10 x 20 cm. Z góry wyrównać ciasto i oprószyć pestkami dyni i słonecznikiem.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 º C na 90 minut piec tak długo, aż patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy. Wystudzić ciasto przez 30 minut w foremce, następnie wyjąć i się delektować.
chlebek można wzbogacić o dowolne orzechy, zioła lub nasiona
nasiona chia można zamienić siemieniem lnianym lub babką płesznik
olej rzepakowy można zamienić na oliwę z oliwek
zamiast komosy ryżowej można użyć kaszy gryczanej niepalonej lub kaszy jaglanej - tą warto przed namoczeniem uprażyć.
* można użyć 300 g komosy ryżowej wtedy należy pominąć 50 g kaszy gryczanej niepalonej - ja dodałam kaszy gryczanej gdyż brakło mi Quinoa.
14 porcji
Składniki
Przygotowanie
Komosę ryżową wraz z kaszą gryczaną umieścić w misce i zalać dużą ilością wody. Dodać kilka kropli soku z cytryny, wymieszać i włożyć na noc do lodówki aby aktywować ziarna.
Nasiona chia umieścić w misce i zalać połową szklanki wody podanej w przepisie i odstawić aby uzyskały konsystencję żelu. Można je również przygotować dzień wcześniej.
W dniu pieczenia odcedzić zalane ziarna komosy i kaszy tak aby usunąć całą wodę (najlepiej docisnąć do sitka).
Do misy malaksera włożyć odcedzone ziarna, namoczone ziarna chia.
Dodać pozostałą połowę szklanki wody, olej rzepakowy, sodę, sok z połowy cytryny i sól.
Całość miksować około 2-3 minuty aż wszystkie składniki się połączą.
Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 10 x 20 cm. Z góry wyrównać ciasto i oprószyć pestkami dyni i słonecznikiem.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 º C na 90 minut piec tak długo, aż patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy. Wystudzić ciasto przez 30 minut w foremce, następnie wyjąć i się delektować.
chlebek można wzbogacić o dowolne orzechy, zioła lub nasiona
nasiona chia można zamienić siemieniem lnianym lub babką płesznik
olej rzepakowy można zamienić na oliwę z oliwek
zamiast komosy ryżowej można użyć kaszy gryczanej niepalonej lub kaszy jaglanej - tą warto przed namoczeniem uprażyć.
* można użyć 300 g komosy ryżowej wtedy należy pominąć 50 g kaszy gryczanej niepalonej - ja dodałam kaszy gryczanej gdyż brakło mi Quinoa.
Notes