Chlebek MOCY z komosy ryżowej

Kiedy pokazałam Wam na moim Instargam Stories eksperyment dotyczący tego chlebka wywołam wielkie poruszenie. Uwielbiam jak tak reagujecie i domagacie się przepisu. Ta receptura nie dawała mi spać. Chodziła za mną od kiedy zrobiłam chleb z kaszy gryczanej – chciałam spróbować z innym ziarnem i do tego celu wybrałam Quinoe czyli komosę ryżową.  To był  idealny wybór. Chlebek jest wilgotny, ma cudowny orzechowy smak i wyjątkową teksturę. Ważne jest aby całości tak dokładnie nie miksować niech gdzieniegdzie przedzierają się całe ziarna komosy. Cudownie smakuje podprażony na patelni, podany z guacamole.

Przepis ten nadaje się dla vegan, osób na diecie bezglutenowej. Nie zawiera jajek i orzechów.

Ziarna komosy zawierają dużo wysokiej jakości białka roślinnego, komplet aminokwasów, ułatwiają przyswajanie się wapnia. Są źródłem metioniny – aminokwasu, który poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci. Ponad to obniżają poziom cholesterolu, wspomagają pracę układu krążenia, zmniejszają ryzyko miażdżycy i przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Tyle wartości w tym chlebku MOCY – spróbujcie sami!

Ilość porcji14 porcji
Czas pieczenia1 godz. 30 minutCałkowity czas5 dni

 250 g komosy ryżowej
 50 g kaszy gryczanej niepalonej*
 60 g nasion chia
 1 szklanka wody (250 ml)
 60 ml oleju rzepakowego
 ½ cytryny
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 ½ łyżeczki soli
 2 łyżki pestek dyni
 1 łyżka łuskanych nasion słonecznika

1

Komosę ryżową wraz z kaszą gryczaną umieścić w misce i zalać dużą ilością wody. Dodać kilka kropli soku z cytryny, wymieszać i włożyć na noc do lodówki aby aktywować ziarna.

2

Nasiona chia umieścić w misce i zalać połową szklanki wody podanej w przepisie i odstawić aby uzyskały konsystencję żelu. Można je również przygotować dzień wcześniej.

3

W dniu pieczenia odcedzić zalane ziarna komosy i kaszy tak aby usunąć całą wodę (najlepiej docisnąć do sitka).

4

Do misy malaksera włożyć odcedzone ziarna, namoczone ziarna chia.

5

Dodać pozostałą połowę szklanki wody, olej rzepakowy, sodę, sok z połowy cytryny i sól.

6

Całość miksować około 2-3 minuty aż wszystkie składniki się połączą.

7

Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 10 x 20 cm. Z góry wyrównać ciasto i oprószyć pestkami dyni i słonecznikiem.

8

Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 º C na 90 minut piec tak długo, aż patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy.  Wystudzić ciasto przez 30 minut w foremce, następnie wyjąć i się delektować.

Możliwości:
9

chlebek można wzbogacić o dowolne orzechy, zioła lub nasiona

10

nasiona chia można zamienić siemieniem lnianym lub babką płesznik

11

olej rzepakowy można zamienić na oliwę z oliwek

12

zamiast komosy ryżowej można użyć kaszy gryczanej niepalonej lub kaszy jaglanej - tą warto przed namoczeniem uprażyć.

13

* można użyć 300 g komosy ryżowej wtedy należy pominąć 50 g kaszy gryczanej niepalonej - ja dodałam kaszy gryczanej gdyż brakło mi Quinoa.

Wartości odżywcze

14 porcji

Serving size

Składniki

 250 g komosy ryżowej
 50 g kaszy gryczanej niepalonej*
 60 g nasion chia
 1 szklanka wody (250 ml)
 60 ml oleju rzepakowego
 ½ cytryny
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 ½ łyżeczki soli
 2 łyżki pestek dyni
 1 łyżka łuskanych nasion słonecznika

Przygotowanie

1

Komosę ryżową wraz z kaszą gryczaną umieścić w misce i zalać dużą ilością wody. Dodać kilka kropli soku z cytryny, wymieszać i włożyć na noc do lodówki aby aktywować ziarna.

2

Nasiona chia umieścić w misce i zalać połową szklanki wody podanej w przepisie i odstawić aby uzyskały konsystencję żelu. Można je również przygotować dzień wcześniej.

3

W dniu pieczenia odcedzić zalane ziarna komosy i kaszy tak aby usunąć całą wodę (najlepiej docisnąć do sitka).

4

Do misy malaksera włożyć odcedzone ziarna, namoczone ziarna chia.

5

Dodać pozostałą połowę szklanki wody, olej rzepakowy, sodę, sok z połowy cytryny i sól.

6

Całość miksować około 2-3 minuty aż wszystkie składniki się połączą.

7

Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 10 x 20 cm. Z góry wyrównać ciasto i oprószyć pestkami dyni i słonecznikiem.

8

Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 º C na 90 minut piec tak długo, aż patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy.  Wystudzić ciasto przez 30 minut w foremce, następnie wyjąć i się delektować.

Możliwości:
9

chlebek można wzbogacić o dowolne orzechy, zioła lub nasiona

10

nasiona chia można zamienić siemieniem lnianym lub babką płesznik

11

olej rzepakowy można zamienić na oliwę z oliwek

12

zamiast komosy ryżowej można użyć kaszy gryczanej niepalonej lub kaszy jaglanej - tą warto przed namoczeniem uprażyć.

13

* można użyć 300 g komosy ryżowej wtedy należy pominąć 50 g kaszy gryczanej niepalonej - ja dodałam kaszy gryczanej gdyż brakło mi Quinoa.

Notes

Chlebek MOCY z komosy ryżowej

 

(Wyświetlono 22 482 razy, 4 wyświetleń dzisiaj)