Długo szukałam jej w naszych sklepach. Popularna w innych krajach pod nazwą steel-cut oats u nas dopiero co odkrywana – kasza owsiana cięta/łamana. Idealna zimową porą gdyż ma właściwości rozgrzewające organizm, poprzez pobudzenie krążenia krwi. Ponadto wzmacnia serce, obniża poziom złego cholesterolu, działa przeciwnowotworowo, pobudza trawienie. Działa uspokajająco – kasza owsiana jest bogatym źródłem potasu, selenu i cynku dlatego między innymi poprawia samopoczucie w stanach wyczerpania nerwowego i osłabienia. Zawiera więcej antyoksydantów niż inne rodzaje kasz. Pod względem zawartości przeciwutleniaczy przewyższa większość warzyw, owoców i zbóż. Bogata w węglowodany złożone, białko i błonnik oraz minerały i witaminy.
Kasza owsiana to coś podobnego do owsianki jednak moim zdaniem jest znacznie lepsza poprzez teksturę i orzechowy smak. Lubię wersję bardziej grudkowatą, jeżeli przepadasz za bardziej kremową wystarczy gotować ją dłużej. Od jakiegoś czasu to moje ulubione, zimowe śniadanie. Jedyna wada ta długość gotowania – należy uzbroić się w cierpliwość i poświęcić jej 30 minut. Jest i na to sposób wystarczy nocą zalać kaszę wodą lub mlekiem a rano tylko gotować przez 10 -15 minut. Polecam Wam takie powitanie dnia.
Na suchej patelni podprażyć płatki migdałów i kokosa aż nabiorą złotego koloru.
Kaszę owsianą przepłukać na sicie. Włożyć do garnka wraz z olejem kokosowym, mlekiem, szczyptą soli i ekstraktem waniliowym. Gotować na małym ogniu aż wchłonie cały płyn około 15 - 20 minut. Odstawić pod przykryciem na kolejne 5 - 10 minut.∗
Kaszę przełożyć do miseczek - polać syropem klonowym, posypać podprażonymi płatkami i udekorować dowolnymi, świeżymi owocami.
∗ Kaszę owsianą gotujemy w stosunku 1 szklanka kaszy 3 do 4 szklanki płynu. Im mniej płynu tym kasza jest bardziej wyczuwalna, twarda. Natomiast im więcej płynu dodamy zaczyna przypominać kremową owsiankę.
Im dłuższe gotowanie kaszy owsianej tym bardziej przypomina tradycyjną owsiankę.
2 porcji
Składniki
Przygotowanie
Na suchej patelni podprażyć płatki migdałów i kokosa aż nabiorą złotego koloru.
Kaszę owsianą przepłukać na sicie. Włożyć do garnka wraz z olejem kokosowym, mlekiem, szczyptą soli i ekstraktem waniliowym. Gotować na małym ogniu aż wchłonie cały płyn około 15 - 20 minut. Odstawić pod przykryciem na kolejne 5 - 10 minut.∗
Kaszę przełożyć do miseczek - polać syropem klonowym, posypać podprażonymi płatkami i udekorować dowolnymi, świeżymi owocami.
∗ Kaszę owsianą gotujemy w stosunku 1 szklanka kaszy 3 do 4 szklanki płynu. Im mniej płynu tym kasza jest bardziej wyczuwalna, twarda. Natomiast im więcej płynu dodamy zaczyna przypominać kremową owsiankę.
Im dłuższe gotowanie kaszy owsianej tym bardziej przypomina tradycyjną owsiankę.