Czekoladowe jogurt-tiramisu

Kolejna kawa i kolejne kulinarne odkrycie! Dziś przedstawiam Wam mieszankę Starbucks Ethiopia ma w sobie nuty ciemnej czekolady, pieprzne przyprawy i cytrusy. Jest delikatna i aksamitna. Najlepiej smakuje w słoneczny poranek lub spokojne popołudnie. W Etiopii wiele osób celebruje jej picie, dzieląc się nią z rodziną i przyjaciółmi podczas codziennych rytuałów. Ja jak zwykle przygotowałam ją w Chemexie (pisałam o nim TUTAJ i TUTAJ).  Ta metoda parzenia uwalnia cały jej potencjał.

Parowanie jedzenia z kawą na początku wydawało mi się wyzwaniem. Dziś to dla mnie niesamowita kulinarna podróż  i fantastyczna zabawa. Do mieszanki Starbucks Ethiopia pasują smaki pomarańczy i owoców leśnych. Kawa ta lubi też ciężkie smaki czekolady i kremowe serniki.

Kiedy podałam ją czekoladowym, kremowym tiramisu na bazie jogurtu moja rodzina oszalała. Wszyscy jednoznacznie stwierdzili, że to najlepsza mieszanka i genialne zestawienie z deserem.

Kolejny raz będę namawiała Was do odwiedzenia Starbucks i porozmawiania z baristą o kawach i alternatywnych metodach jej parzenia. To przyjemność dozwolona dla każdego. Kiedy już w ręku będziecie mieli ulubioną mieszankę, koniecznie połączcie ją z odpowiednim jedzeniem.

Wracając do przepisu 🙂 moje tiramisu przełożone jest wegańskim Brownie (ono również samo świetnie komponuje się z tą kawą), podane z pomarańczami. Przeczytajcie przepis – poznacie również metodę przygotowania lżejszego kremu na bazie jogurtu.

Częstujcie się i dzielcie tymi pysznościami.

Ilość porcji7 porcji
Czas Przygotowania20 minutCzas pieczenia35 minutCałkowity czas12 godziny

Czekoladowe wegańskie brownie:
 2 tabliczki gorzkiej czekolady
 1 szklanka mąki bezglutenowej
 1 szczypta soli
 ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 banan
 ½ szklanki cukru trzcinowego
 ½ szklanki roztopionego oleju kokosowego
 ¼ mleka kokosowego
 1 garść orzechów lub posiekanej czekolady
Krem:
 800 g jogurtu greckiego
 3 łyżki miodu
 4 pomarańcze
Do posypania:
 4 łyżki kakao
 4 łyżeczki czerwonego pieprzu

Przygotowanie kremu:
1

Dzień wcześniej wymieszać jogurt z miodem i skórką z pomarańczy. Całość przełożyć na sito wyłożone gazą i umieszczone nad miską.

2

Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc – im dłużej tym krem będzie bardziej gęsty.

Przygotowanie Brownie:
3

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 º C z funkcją grzania góra-dół.

4

Na blachę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papier do pieczenia. Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce (3 x po 30 sekund) lub w kąpieli wodnej.

5

Do miski przesiać mąkę, sól i sodę oczyszczoną. Odłożyć na bok.

6

W osobnej misce zmiksować blenderem banan, mleko kokosowe, cukier i olej. Dodać do mokrej mieszanki przesianą mąkę – wymieszać. Następnie dodać roztopioną czekoladę. Całość wymieszać do dobrego połączenia składników.

7

Do masy dodać posiekane orzechy lub czekoladę. Ciasto przelać do przygotowanej formy i włożyć do piekarnika na 35 minut. Wyjąć i ostudzić

Przygotowanie TIRAMISU:
8

Z ciasta wycisnąć krążki (można je dodatkowo nasączyć sokiem z pomarańczy – choć to nie konieczne gdyż Brownie jest już wilgotne) lub bezpośrednio na nie wykładać jogurtowy krem.

9

Całość oficie oprószyć kakao i posypać różowym pieprzem posypać. Udekorować kawałkami świeżych pomarańczy.

Wartości odżywcze

7 porcji

Serving size

Składniki

Czekoladowe wegańskie brownie:
 2 tabliczki gorzkiej czekolady
 1 szklanka mąki bezglutenowej
 1 szczypta soli
 ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 banan
 ½ szklanki cukru trzcinowego
 ½ szklanki roztopionego oleju kokosowego
 ¼ mleka kokosowego
 1 garść orzechów lub posiekanej czekolady
Krem:
 800 g jogurtu greckiego
 3 łyżki miodu
 4 pomarańcze
Do posypania:
 4 łyżki kakao
 4 łyżeczki czerwonego pieprzu

Przygotowanie

Przygotowanie kremu:
1

Dzień wcześniej wymieszać jogurt z miodem i skórką z pomarańczy. Całość przełożyć na sito wyłożone gazą i umieszczone nad miską.

2

Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc – im dłużej tym krem będzie bardziej gęsty.

Przygotowanie Brownie:
3

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 º C z funkcją grzania góra-dół.

4

Na blachę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papier do pieczenia. Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce (3 x po 30 sekund) lub w kąpieli wodnej.

5

Do miski przesiać mąkę, sól i sodę oczyszczoną. Odłożyć na bok.

6

W osobnej misce zmiksować blenderem banan, mleko kokosowe, cukier i olej. Dodać do mokrej mieszanki przesianą mąkę – wymieszać. Następnie dodać roztopioną czekoladę. Całość wymieszać do dobrego połączenia składników.

7

Do masy dodać posiekane orzechy lub czekoladę. Ciasto przelać do przygotowanej formy i włożyć do piekarnika na 35 minut. Wyjąć i ostudzić

Przygotowanie TIRAMISU:
8

Z ciasta wycisnąć krążki (można je dodatkowo nasączyć sokiem z pomarańczy – choć to nie konieczne gdyż Brownie jest już wilgotne) lub bezpośrednio na nie wykładać jogurtowy krem.

9

Całość oficie oprószyć kakao i posypać różowym pieprzem posypać. Udekorować kawałkami świeżych pomarańczy.

Notes

Czekoladowe jogurt-tiramisu
(Wyświetlono 2 225 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)