Czekoladowe jogurt-tiramisu

Kolejna kawa i kolejne kulinarne odkrycie! Dziś przedstawiam Wam mieszankę Starbucks Ethiopia ma w sobie nuty ciemnej czekolady, pieprzne przyprawy i cytrusy. Jest delikatna i aksamitna. Najlepiej smakuje w słoneczny poranek lub spokojne popołudnie. W Etiopii wiele osób celebruje jej picie, dzieląc się nią z rodziną i przyjaciółmi podczas codziennych rytuałów. Ja jak zwykle przygotowałam ją w Chemexie (pisałam o nim TUTAJ i TUTAJ).  Ta metoda parzenia uwalnia cały jej potencjał.

Parowanie jedzenia z kawą na początku wydawało mi się wyzwaniem. Dziś to dla mnie niesamowita kulinarna podróż  i fantastyczna zabawa. Do mieszanki Starbucks Ethiopia pasują smaki pomarańczy i owoców leśnych. Kawa ta lubi też ciężkie smaki czekolady i kremowe serniki.

Kiedy podałam ją czekoladowym, kremowym tiramisu na bazie jogurtu moja rodzina oszalała. Wszyscy jednoznacznie stwierdzili, że to najlepsza mieszanka i genialne zestawienie z deserem.

Kolejny raz będę namawiała Was do odwiedzenia Starbucks i porozmawiania z baristą o kawach i alternatywnych metodach jej parzenia. To przyjemność dozwolona dla każdego. Kiedy już w ręku będziecie mieli ulubioną mieszankę, koniecznie połączcie ją z odpowiednim jedzeniem.

Wracając do przepisu 🙂 moje tiramisu przełożone jest wegańskim Brownie (ono również samo świetnie komponuje się z tą kawą), podane z pomarańczami. Przeczytajcie przepis – poznacie również metodę przygotowania lżejszego kremu na bazie jogurtu.

Częstujcie się i dzielcie tymi pysznościami.

Ilość porcji7 porcji
Czas Przygotowania20 minutCzas pieczenia35 minutCałkowity czas12 godziny

Czekoladowe wegańskie brownie:
 2 tabliczki gorzkiej czekolady
 1 szklanka mąki bezglutenowej
 1 szczypta soli
 ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 banan
 ½ szklanki cukru trzcinowego
 ½ szklanki roztopionego oleju kokosowego
 ¼ mleka kokosowego
 1 garść orzechów lub posiekanej czekolady
Krem:
 800 g jogurtu greckiego
 3 łyżki miodu
 4 pomarańcze
Do posypania:
 4 łyżki kakao
 4 łyżeczki czerwonego pieprzu

Przygotowanie kremu:
1

Dzień wcześniej wymieszać jogurt z miodem i skórką z pomarańczy. Całość przełożyć na sito wyłożone gazą i umieszczone nad miską.

2

Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc – im dłużej tym krem będzie bardziej gęsty.

Przygotowanie Brownie:
3

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 º C z funkcją grzania góra-dół.

4

Na blachę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papier do pieczenia. Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce (3 x po 30 sekund) lub w kąpieli wodnej.

5

Do miski przesiać mąkę, sól i sodę oczyszczoną. Odłożyć na bok.

6

W osobnej misce zmiksować blenderem banan, mleko kokosowe, cukier i olej. Dodać do mokrej mieszanki przesianą mąkę – wymieszać. Następnie dodać roztopioną czekoladę. Całość wymieszać do dobrego połączenia składników.

7

Do masy dodać posiekane orzechy lub czekoladę. Ciasto przelać do przygotowanej formy i włożyć do piekarnika na 35 minut. Wyjąć i ostudzić

Przygotowanie TIRAMISU:
8

Z ciasta wycisnąć krążki (można je dodatkowo nasączyć sokiem z pomarańczy – choć to nie konieczne gdyż Brownie jest już wilgotne) lub bezpośrednio na nie wykładać jogurtowy krem.

9

Całość oficie oprószyć kakao i posypać różowym pieprzem posypać. Udekorować kawałkami świeżych pomarańczy.

Składniki

Czekoladowe wegańskie brownie:
 2 tabliczki gorzkiej czekolady
 1 szklanka mąki bezglutenowej
 1 szczypta soli
 ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 banan
 ½ szklanki cukru trzcinowego
 ½ szklanki roztopionego oleju kokosowego
 ¼ mleka kokosowego
 1 garść orzechów lub posiekanej czekolady
Krem:
 800 g jogurtu greckiego
 3 łyżki miodu
 4 pomarańcze
Do posypania:
 4 łyżki kakao
 4 łyżeczki czerwonego pieprzu

Przygotowanie

Przygotowanie kremu:
1

Dzień wcześniej wymieszać jogurt z miodem i skórką z pomarańczy. Całość przełożyć na sito wyłożone gazą i umieszczone nad miską.

2

Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc – im dłużej tym krem będzie bardziej gęsty.

Przygotowanie Brownie:
3

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 º C z funkcją grzania góra-dół.

4

Na blachę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papier do pieczenia. Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce (3 x po 30 sekund) lub w kąpieli wodnej.

5

Do miski przesiać mąkę, sól i sodę oczyszczoną. Odłożyć na bok.

6

W osobnej misce zmiksować blenderem banan, mleko kokosowe, cukier i olej. Dodać do mokrej mieszanki przesianą mąkę – wymieszać. Następnie dodać roztopioną czekoladę. Całość wymieszać do dobrego połączenia składników.

7

Do masy dodać posiekane orzechy lub czekoladę. Ciasto przelać do przygotowanej formy i włożyć do piekarnika na 35 minut. Wyjąć i ostudzić

Przygotowanie TIRAMISU:
8

Z ciasta wycisnąć krążki (można je dodatkowo nasączyć sokiem z pomarańczy – choć to nie konieczne gdyż Brownie jest już wilgotne) lub bezpośrednio na nie wykładać jogurtowy krem.

9

Całość oficie oprószyć kakao i posypać różowym pieprzem posypać. Udekorować kawałkami świeżych pomarańczy.

Czekoladowe jogurt-tiramisu
(Wyświetlono 133 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

8 komentarzy

  1. Avatar Andzia 20 lipca 2018 o 00:16

    Kingo mam pytanie czy umiałabyś przygotować torcik węgierski, ale bez nabiału? Chciałabym zrobić na urodzinki. Cukiernie mi odmówiły wykonania. Twierdzą, że nie wyjdzie… Co Ty na to?

    1. admin admin 26 lipca 2018 o 12:15

      kochana wszystko się da 🙂 ja niesety ze względu na zaawansowaną ciąże już nie dam rady przygotować przepisu na blog ale ty wystarczy że zrobisz krem na bazie orezchów nerkowca lub mleka kokoswego 🙂

  2. Avatar Joanna 1 czerwca 2018 o 04:55

    Pani Kingo jak Pani uważa- uda się zrobić taki krem z jogurtu sojowego? Pozdrawiam! 🙂

    1. admin admin 1 czerwca 2018 o 20:23

      powinno się udać 🙂 ważne aby jogurt nie miał za dużo sztucznych dodatków

    1. admin admin 22 maja 2018 o 19:42

      dziękuję za komentarz i wypróbowanie 🙂

  3. Avatar Ania 18 maja 2018 o 21:13

    Tak za mną chodzi tiramisu, że muszę zrobić to Twoje „legalne”?. Mam pytanie o te 4 pomarańcze, czy ze wszystkich skórka ląduje w kremie? I ten krem po nocy na sitku jest już gotowy? I czy wchodzi w ogóle w grę lekkie nasączenie Brownie kawą? Z góry dziękuję za odpowiedź ?

    1. admin admin 19 maja 2018 o 10:56

      Do kremu podaje skórkę z 1 pomarańczy. dokładnie pomocy spędzonej w lodówce ten krem jest już gotowe. Oczywiście spokojnie możesz nasączyć brownie kawą – będzie pysznie.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *