Chleb z kaszy – Moc Wartości

Cały czas szukałam dla siebie chleba idealnego! Znalazłam coś absolutnie powalającego. Zacznę od tego, że zawsze miałam problemy z chlebami pełnoziarnistymi, a to za dużo nasion, a to za dużo mąki. Dziś przedstawiam Wam coś absolutnie wyjątkowego – chleb z kaszy – Moc Wartości – chleb bez grama mąki. Wystarczy 2 godziny przed przygotowaniem namoczyć kaszę gryczaną niepaloną, aby w ekspresowym tempie przygotować to cudo.
Jestem pewna, że przypadnie Wam do smaku 🙂

Pokochaj olej rzepakowy:
Olej rzepakowy pod względem składu i proporcji kwasów tłuszczowych wypada spośród całej gamy dostępnych olejów roślinnych najkorzystniej w odniesieniu do zaleceń żywieniowych.
Olej rzepakowy to przede wszystkim bogate źródło wielonienasyconych kwasów omega-3 oraz idealna z punktu widzenia żywieniowego proporcja między kwasami omega-6 a omega-3, wynosząca 2:1.
Do tego ma jeszcze dobre właściwości wypiekowe.
Dlatego nie żaden inny, ale właśnie ten olej stosuję do mojego Chleba z kaszy.

Ilość porcji14 porcji
Czas pieczenia1 godz. 30 minutCałkowity czas1 godz. 40 minut

 1 ¾ szklanki kaszy gryczanej niepalonej
 ¼ szklanki nasiona chia
 1 szklanka wody - (wykorzystanie: w jednej połowie moczyć nasiona chia, a drugą połowę wykorzystać do połączenia masy malakserem)
 ¼ szklanki oleju rzepakowego
 ½ łyżeczki sody
 1 łyżeczka soli morskiej himalajskiej
 1 sok z ½ cytryny
 ½ łyżeczki suszonej bazylii
 ½ łyżeczki suszonego oregano

1

Zanurzyć kaszę w dużej ilości zimnej wody przez 2 godzin. Nasiona chia w ½ szklanki wody na ten sam czas.

2

Rozgrzać piekarnik do 160°C z funkcją termoobiegu. Formę keksową o wymiarach 10 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

3

Odcedzić kaszę na sicie i umieścić w malakserze, dodać chia, ½ szklanki wody, olej, sodę, oregano, bazylię, sól morską i sok z cytryny. Całość miksować 3 minuty (ma mieć konsystencje ciasta).

4

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec 1 ½ godziny do momentu kiedy w dotyku lekko odbija się po naciśnięciu palca.

5

Wyjąć z piekarnika i ostudzić przez 30 minut. Chleb powinien być lekko wilgotny w środku i chrupiący na zewnątrz.

Uwaga!
6

przechowywać zawinięty w lodówce przez okres do 1 tygodnia - można również zamrozić na okres do 3 miesięcy

7

podawać najlepiej cienkie kromki opieczone w tosterze na złoty kolor

8

taki chlebek ze smakiem można maczać w oleju rzepakowym z dodatkiem przypraw i zjadać bez dodatków

Wartości odżywcze

Porcji 14

Składniki

 1 ¾ szklanki kaszy gryczanej niepalonej
 ¼ szklanki nasiona chia
 1 szklanka wody - (wykorzystanie: w jednej połowie moczyć nasiona chia, a drugą połowę wykorzystać do połączenia masy malakserem)
 ¼ szklanki oleju rzepakowego
 ½ łyżeczki sody
 1 łyżeczka soli morskiej himalajskiej
 1 sok z ½ cytryny
 ½ łyżeczki suszonej bazylii
 ½ łyżeczki suszonego oregano

Przygotowanie

1

Zanurzyć kaszę w dużej ilości zimnej wody przez 2 godzin. Nasiona chia w ½ szklanki wody na ten sam czas.

2

Rozgrzać piekarnik do 160°C z funkcją termoobiegu. Formę keksową o wymiarach 10 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

3

Odcedzić kaszę na sicie i umieścić w malakserze, dodać chia, ½ szklanki wody, olej, sodę, oregano, bazylię, sól morską i sok z cytryny. Całość miksować 3 minuty (ma mieć konsystencje ciasta).

4

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec 1 ½ godziny do momentu kiedy w dotyku lekko odbija się po naciśnięciu palca.

5

Wyjąć z piekarnika i ostudzić przez 30 minut. Chleb powinien być lekko wilgotny w środku i chrupiący na zewnątrz.

Uwaga!
6

przechowywać zawinięty w lodówce przez okres do 1 tygodnia - można również zamrozić na okres do 3 miesięcy

7

podawać najlepiej cienkie kromki opieczone w tosterze na złoty kolor

8

taki chlebek ze smakiem można maczać w oleju rzepakowym z dodatkiem przypraw i zjadać bez dodatków

Chleb z kaszy – Moc Wartości

(Wyświetlono 1 411 razy, 3 wyświetleń dzisiaj)

82 komentarzy

  1. Avatar Baska 10 marca 2018 o 19:30

    Chlebek na 12 kromek. Ile kalorii ma kromeczka?

  2. Avatar AM 20 listopada 2017 o 17:02

    witam, co znaczy konsystencja ciasta? (ciasta naleśnikowego, na pierogi itp.), myślę, że od tego zależy, że niektórym wychodzi zakalec, pozdrawiam

    1. admin admin 21 listopada 2017 o 00:47

      ciasto ma mieć konsystencje budyniu

  3. Avatar Marzena 28 września 2017 o 13:06

    Ja też piekłam ten chlebek kilka dni temu i niestety wyszedł mi zakalec i do tego strasznie popękał. Co mogłam zrobić źle? W smaku jest przepyszny i chciałabym go wprowadzić do codziennego menu ale nie da się jeść zakalca.
    Pozdrawiam

    1. admin admin 3 października 2017 o 16:23

      Marzena a czy dobrze odcedziałaś kaszę?

  4. Avatar Iza 14 kwietnia 2017 o 11:45

    Dzisiaj piekę drugi raz, pierwszy był pyszny oczywiście. Tym razem dodałam odrobine posiekanej żurawiny. W diecie BG baardzo mi brakowało chleba. Teraz moge palaszowac kanapki 🙂 dzieki za przepis! Pozdrawiam

    1. admin admin 16 kwietnia 2017 o 10:58

      IZa cieszę się że chleb się sprawdza 🙂 polecam się na przyszłość :*

  5. Avatar Ania 9 kwietnia 2017 o 07:52

    Witam,
    Prośba o podpowiedź. Kilkakrotnie piekłam chleb z kaszy gryczanej zgodnie z przepisem. Za każdym razem wychodzi mi zakalec. Skórka ładnie wyrasta i cały chleb rośnie w górę i cieszy oko:) natomiast po wyjęciu i przekrojeniu wewnątrz tworzy się zakalec na dole, a potem jest wielka dziura powyżej i skórka. Czy mogłabym prosić o podpowiedź co robię źle. Temperatura na termoobiegu jest 160 st. bez grzałki góra – dól. trochę się zawzięłam i chciałabym go upiec prawidłowo ale nie wiem co mogę poprawić. Zakalec też jest pyszny:) tylko ile go można jeść:)))
    Pozdrawiam
    świątecznie
    Ania

  6. Avatar Agutka 8 kwietnia 2017 o 10:50

    Droga Kingo chlebek super smak! Ale coś mi nie wyszedł popekal mi po bokach i kromki mają dziurki ale smak przepyszny! Moczylam trochę dłużej niż w przepisie może przez to? Dodam że jestem szczęśliwa uzytkowniczka Twojej książki dieta ze smakiem i zaczęłam od chleba ?

    1. admin admin 8 kwietnia 2017 o 15:21

      Agutka chleb mógł popękać z powodu sody – tak się niestety czasami dzieje.
      Bardzo się cieszę że jesteś posiadaczką książki – jest mi niezwykle miło :* dziękuję :*

  7. Avatar Sabina 5 kwietnia 2017 o 18:04

    Chlebek super, dziękuję za przepis☺,również proponuje dodać tylko łyżeczkę soli. Wyszedł troszkę za słony, ale staram się przełamać słony smak np. lekkim twarożkiem☺

  8. Avatar Dorota 3 kwietnia 2017 o 12:48

    No i chlebek z kaszy „na słodko ” zrobiony 🙂 dodałam suszoną żurawine, śliwki, rodzynki, jagody goja i wyszło super !!!!! Chlebuś wilgotny w środku, pięknie pachnie i smakuje obłędnie (zwłaszcza z białym serkiem na śniadanie ). Także gorąco polecam i pozdrawiam 🙂

  9. Avatar Dorota 29 marca 2017 o 13:25

    Dziękuję za szybka odpowiedz, napewno wypróbuję i dam znać jak wyszło 🙂 uwielbiam Twojego bloga i często tu zaglądam, szczególnie do zdrowych – fit przepisów , bo są rewelacyjne!!!! Pozdrawiam ,
    P.s do mnie też proszę zwracać się po imieniu; )

  10. Avatar Dorota 28 marca 2017 o 12:58

    Witam , piekłam chlebek wyszedł bardzo smaczny , zastanawiam się chciałabym zrobić wersje „na slodko” czyli dodać np zurawine, daktyle czy rodzynki, suszone śliwki albo też orzechy- kiedyś jadłam coś ala ciasto z kaszy gryczanej ze sliwka suszona i mi smakowało. Stąd moje pytanie jak pani myśli czy to by się udało? Myślę o zmniejszeniu wtedy soli i dodaniu bakali – czy proporcje składników pozostawić bez zmian ? Proszę o radę. Dziękuję z góry i pozdrawiam 🙂

    1. admin admin 29 marca 2017 o 11:50

      Pani Doroto jak najbardziej przepis się uda – można nawet pokusić się o dodanie odrobiny miodu i tak jak Pani pisze zmniejszenie ilości soli.
      Ps. proszę zwracać się do mnie po imieniu – będzie mi bardzo miło 🙂

  11. Avatar Agnieszka 20 marca 2017 o 12:54

    rozumiem że mówimy o nieugotowanej kaszy?

    1. admin admin 21 marca 2017 o 16:05

      dokładnie

  12. Avatar Marzena 15 marca 2017 o 23:13

    Który jest lepszy, gryczany czy z komosą?
    I czy moge upiec w żeliwnej keksówce, takiej z przykryciem?

    1. admin admin 18 marca 2017 o 17:06

      Marzena każdy zupełnie inaczej smakuje- gryczany ma posmak kaszy, z komosą jest bardziej neutralny. OCzywiście możesz upiec w żeliwnej keksówce ale lepiej bez przykrycia. Pamiętaj aby dobrze odcedzić ziarna przed przygotowaniem ciasta na chleb.

  13. Avatar Anna 9 marca 2017 o 21:52

    Chlebek pychota, będzie teraz u nas częstym gościem, nawet codziennym , dziękuję Kingo

    1. admin admin 13 marca 2017 o 12:10

      Aniu to ja dziękuję że skusiłaś się na przepis i zostawiłaś komentarz 🙂 – to wiele dla mnie znaczy – dziękuję

  14. Avatar Anna 9 marca 2017 o 21:16

    Moj pieczony pierwszy raz , trochę jasny , ale nic czekam aż go wyciągnę z piekarnika i jaki będzie efekt po przekrojeniu .

  15. Avatar Nie smakuje mi 7 marca 2017 o 13:23

    Upiekłam przed chwilą, spróbowałam po 15 min bo nie mogłam się doczekać ale nie zjem więcej. Piekę z kaszy na zakwasie i ten polecałabym. Mój jest przepyszny prawdziwy pachnący chleb a ten na sodzie to chlebopodobny.. Nie polecam no i te dwie łyżeczki soli tutaj to przesada za słony zdecydowanie .Rozczarowalam się i szkoda kaszy na ten wypiek.

    1. admin admin 7 marca 2017 o 21:28

      przykro mi bardzo i dziękuję za opinię

  16. Avatar Aśka 1 lutego 2017 o 11:26

    Witam,

    ja pieke ten chleb w trochę inny sposób:
    500g kaszy gryczanej niepalonej lub mąki gryczanej
    zalewam wodą
    zostawiam na noc
    następnego dnia dodaje soli
    mieszam\ lub blenduje jeśli są ziarna
    wylewam na blache małą keksówkę
    czekam az wyrośnie brzuszek
    i piekę w piekarniku gora-dól przez około 50 minut w 200 stopniach
    i zawsze wychodzi
    nigdy nie było tak żeby się nie udał
    najlepiej smakuje jeszcze cieply
    a piekę go od stycznia 2015 roku co najmniej raz w tygodniu
    piekenie się przechowuje
    slicznie pachnie i smakuje
    i nie trzeba cudów
    pozdrawiam
    Aśka wielkopolska

    1. admin admin 1 lutego 2017 o 16:01

      Asiu a odcedzasz kaszę?

      1. Avatar Aśka 1 lutego 2017 o 18:38

        Przeplukuje przed zalaniem woda, jak jest ciepło w mieszkaniu to następnego dnia mam już kiełki i wtedy odlewam nadmiar wody jeżeli za dużo mi się wieje, blenduje razem z solą, przelewam do keksowki i czekam na brzuszek. Chleb jest pyszny wczoraj wieczorkiem piekłam mogę podesłać jego zdjęcie na maila tylko proszę o adres mailowy. Ja nie dodaje żadnych dodatków. Z tych trzech składników naprawdę wychodzi, zdziwił mnie termoobieg i temperatura oraz czas pieczenia dlatego się odezwałaś pozdrawiam serdecznie

        1. Avatar Aśka 1 lutego 2017 o 19:03

          Nie jestem blogerka, nie mam fb, za to jestem żona mamą i kobieta pracująca zawodowo, która lubi dobry chleb bez ulepszaczy, zawsze szukałam chleba idealnego, wilgotnego, zdrowego i żeby nie trzeba było zakwasu robić przez tydzień,do tego mam małego fizia na tle zdrowego odzywiania, z różnym skutkiem bo moje chłopaki czasami nie przepadają za moimi wynalazkami (z zawodu jestem chemikiem więc się nie dziw) za to mam jeszcze fajny przepis na ciasto czekoladowe- brownie bez mąki ale na fasolce:-) myślę że byś je polubila bo jesteś łasuchem na czekoladę;-) tak jak i ja i moje chłopaki:-)

  17. Avatar Mama Konrada 31 stycznia 2017 o 21:49

    Witam Pani Kingo. Właśnie zajadam się przepysznym chlebem gryczanym wg Pani przepisu. Smakuje rewelacyjnie i bardzo fajnie mi się upiekl choć przyznam że do przepisu podeszłam trochę z obawami czy się uda ale wyszedł super. Pozdrawiam gorąco. Tarnogórzanka.

    1. admin admin 31 stycznia 2017 o 22:15

      Witam Panią :)na początku proszę zwracać się do mnie po imieniu 🙂
      bardzo się cieszę że Pani wypróbowała przepis mimo obawom 🙂 dziękuję również za komentarz 🙂
      ps. fajnie że Tarnowskie Góry odwiedzają mój blog 🙂
      Pozdrawiam 🙂

  18. Avatar Maria 24 stycznia 2017 o 11:22

    Pani Kingo,

    Pytanie w kwestii piekarnika, mam funkcje termoobiegu,ale z możliwością ustawienia grzania góra-doł + termoobieg bądź tylko dół+termoobieg. Co wybrać?

    1. admin admin 24 stycznia 2017 o 14:58

      termoobieg ale temperaturę obniżyć o 10C

  19. Avatar Ewa 16 stycznia 2017 o 17:47

    mi też wyszedł zakalec, po namoczeniu 2h, odcedziłam – ale nie płukałam – może trzeba było płukać…? Czy szkopuł w tym odcedzaniu, by cierpliwie poczekać by cała gęsta woda spłynęła?

    1. admin admin 19 stycznia 2017 o 10:02

      dokładnie – szkopuł w tym że należy dobrze odcedzić całość – na przyszłość można spróbować podciągnąć temperaturę o 10 C

  20. Avatar Asia 10 stycznia 2017 o 12:26

    Świetny jest chlebek gryczany, który powstaje poprzez dłuższe moczenie kaszy gryczanej. Dzięki czemu otrzymujemy smaczny, zdrowy, pięknie wyrośnięty chlebek, który składa się z zaledwie 3 składników; kasza, sól i woda + ewentualnie dla kombinacji smakowych rożne zioła i posypki. Podobnie jak u Pani w przepisie również fajnie wychodzi w kombinacji z komosą. Pani Kingo super jest Pani blog i super są przepisy:-)

    1. admin admin 10 stycznia 2017 o 23:14

      Pani Asiu dziękuję za tyle miłych słów – tyle radości mi dają.
      Proszę zwracać się do mnie po imieniu i korzystać z tego miejsca ile się da 🙂

  21. Avatar glory 4 stycznia 2017 o 22:39

    Witam, upiekłam chleb – jest mega. Czy trzeba go przechowywać w lodówce? Jeśli tak, to czym ma by owinięty (papier, ściereczka)?

    1. admin admin 5 stycznia 2017 o 13:27

      bardzo się cieszę że się udał. Ja przechowuje chleb w lodówce zawinięty w ręcznik papierowy

  22. Avatar Matka Polka 1 stycznia 2017 o 10:37

    Dzień dobry, piękna strona, pyszny przepis. Czy myślała Pani o przygotowaniu przepisów w pdf (żeby była ikonka do wydruku)? Pozdrawiam serdecznie, Matka Polka

    1. admin admin 1 stycznia 2017 o 14:08

      Witam,
      jest taka możliwość pod zdjęciem w ramce gdzie jest przepis jest „drukuj do pdf”

  23. Avatar Gosia 29 grudnia 2016 o 06:36

    Chlebek w smaku przepyszny ale niestety zrobił mi się zakalec☹️ Wszystko robiłam zgodnie z przepisem. Piekłam 1,5 h. Może powinnam dłużej moczyć kasze? Nic to… dziś próbuje jeszcze raz. ?

    1. admin admin 2 stycznia 2017 o 11:14

      Gosiu a jak długo moczyłaś kaszę? I czy dobrze ją odcedziłaś?

      1. Avatar Gosia 2 stycznia 2017 o 17:35

        Moczyłam równe 2 h ale przypuszczam ze dałam zbyt zimna wodę i być może słabo odsaczylam. Zrobiłam chlebek jeszcze raz na drugi dzień naprawiając swoje prawdopodobne błędy i wyszedl??? Jest pyszny! Następnym razem spróbuje z komosy ryżowej.? Uwielbiam Twoje przepisy!

      2. Avatar Ewa 16 stycznia 2017 o 17:10

        mi też wyszedł zakalec, po namoczeniu 2h, odcedziłam – ale nie płukałam – może trzeba było płukać…? Czy szkopuł w tym odcedzaniu, by cierpliwie poczekać by cała gęsta woda spłynęła?

  24. Avatar Magdalena 29 listopada 2016 o 21:57

    Kolejnym razem dodoam jednak tylko 1 lyzeczke soli 🙂 Smakuje wysmienicie z avocado posypanym czarnuszká PYCHA 🙂

    1. admin admin 30 listopada 2016 o 15:36

      :)dziekuję :*

  25. Avatar Magdalena 29 listopada 2016 o 21:55

    Dziekuje ze przepis.Najlepszy chleb jaki to dej pory upieklam:-) Zagosci u nas na stale.Jutro pieke kolejny bo ten juz prawie zjedzony przez domownikow:-) dzieki serdecznie za przepis.

    1. admin admin 30 listopada 2016 o 15:35

      Bardzo się cieszę 🙂 własnie dzisiaj przeprowadziłam eksperyment z komosą ryżową do chleba i zdradzę że już wkrótce pojawi się kolejny przepis na zdrowy chlebek 🙂

  26. Avatar Agata 1 listopada 2016 o 17:45

    Hi, czy kaszę gryczaną można zastąpić dla ułatwienia mąką gryczaną? 🙂

    1. admin admin 2 listopada 2016 o 10:22

      niestety nie – w tym wypieku ważne jest aby aktywować ziarna gryki

  27. Avatar Marta 11 października 2016 o 14:08

    Witam,

    A czy do wyrobienia chlebka konieczny jest malakser? Mam blender reczny I mikser – czy moge ktoregos z nich uzyc wzamian za malakser? Jaka jest tu jego funkcja? Wymieszanie czy rozdrobnienie kaszy?
    Zakochalam sie w tym przepisie, ale nie chce kupowac dodatkowego sprzetu 🙁

    1. admin admin 11 października 2016 o 18:47

      Marto spokojnie możesz wszystko zrobić blenderem ważne aby wszystko rozdrobnić

  28. Avatar Agata 4 października 2016 o 22:24

    Wlasnie skonczyl sie piec chlebek, niestety wyszedl zakalec. Czy piecze sie go na termoobiegu?

    1. admin admin 4 października 2016 o 23:36

      tak chleb piecze się z funkcją termoobiegu

  29. Avatar Bianka 22 sierpnia 2016 o 11:36

    A z kaszy gryczanej prażonej nie może być? w sensie..dlaczego nie?;)

  30. Avatar Bianka 22 sierpnia 2016 o 11:35

    Witam,
    A z kaszy gryczanej prażonej nie może być? w sensie, dlaczego nie?;)

    1. admin admin 24 sierpnia 2016 o 17:20

      ponieważ kasza niepalona ma lepszy smak akurat w tym wypieku. Namoczona kasza prażona jest mdła i nie będzie takiego efektu jaki jest zamierzony.

    1. admin admin 17 sierpnia 2016 o 08:56

      super!uwielbiam czytać takie komentarze 🙂 dzięki za wypróbowanie

  31. Avatar Ada 28 czerwca 2016 o 12:31

    Można zamiast kaszy dodać mąki gryczanej? Musze zainwestować w blender ale póki nie mam to nie mam jak tej kaszy zmielić.

  32. Avatar kasia 22 czerwca 2016 o 15:28

    Chleb jest przepyszny!!! Szczegolnie z „pesto”miętowo-romarynowym 🙂
    Jednak, jak będę go piec następnym razem, to dodam tylko jedną łyżeczkę soli (praktycznie jej nie używam i jest dla mnie za bardzo wyczuwalna…). Pozdrawiam :*

    1. admin admin 24 czerwca 2016 o 12:09

      KAsiu bardzo się cieszę że wypróbowałaś przepis i dziękuję za komentarz :*

  33. Avatar Agata 21 czerwca 2016 o 13:44

    Wspaniały przepis! A czy dla urozmaicenia można zamienić kaszę gryczaną na inną? Pozdrawiam ciepło 🙂

    1. admin admin 24 czerwca 2016 o 12:07

      polecam np. komosę – wychodzi równie pyszny chleb 🙂

  34. Avatar Kasia 21 czerwca 2016 o 13:00

    Witam 🙂
    Kingo, mam pytanie odnosnie pieczenia, czy dla efektu bardziej chrupiacej skorki mozna wrzucic do piekarnika dodatkowo naczynie z woda albo kostkami lodu? I piec w funkcji „hydropieczenie” 🙂 pieke tak od kilku lat swoj standardowy chleb fitness (inne rowniez) i wychodzi super. Ale wole zapytac autorke przepisu 🙂 jesli tak, to napisz prosze jaka temp ustawic? O 10C wyzsza niz podana w przepisie? Pytam bo w moim piekarniku hydropieczenie jest bez termoobiegu 🙂
    Pozdr

    1. admin admin 24 czerwca 2016 o 12:06

      Kasiu nie próbowałam tego chleba piec w inny sposób. Myślę że spokojnie możesz spróbować metody z wodą, jeżeli nie masz pieca z termoobiegiem to tak jak piszesz temperatura musi być wyższa o 10C 🙂 koniecznie daj znać jak spróbujesz 🙂 jestem ciekawa 🙂 aaaa i bardzo interesuje mnie Twój przepis na chleb fitness

      1. Avatar Kasia 24 czerwca 2016 o 13:47

        Upiekę go dzisiaj i dam znać jak wyszło 🙂 oczywiście w wolnej chwili podeślę Ci przepis 🙂 to dla mnie zaszczyt! Tym bardziej że jesteś moją zdecydowaną „masterchefową ulubienicą” 🙂

        1. admin admin 25 czerwca 2016 o 11:47

          :* dziękuję :*

  35. Avatar WhyZa 19 czerwca 2016 o 22:09

    Istnieje wiele zupełnie odmiennych opinii o oleju rzepakowym, ale ja nie o tym. Jaką rolę pełni tutaj ten olej? Czy można go zastąpić np. kokosowym?

    1. admin admin 20 czerwca 2016 o 12:55

      można zastąpić go dowolnym olejem jednaj moim zdaniem olej rzepakowy podbija orzechowy smak kaszy 🙂

  36. Avatar Julita 19 czerwca 2016 o 22:01

    Tak mi się właśnie wydawało 🙂

  37. Avatar Julita 19 czerwca 2016 o 17:21

    Czym mozna zastąpić chia ?

    1. Avatar Iwona C. 19 czerwca 2016 o 19:04

      Cześć Julia – moim zdaniem chia ma za zadanie „skleić” chleb więc ja bym chia zastąpiła siemieniem lnianym. 🙂 pozdrawiam

      1. admin admin 20 czerwca 2016 o 12:53

        dokładnie! Dziękuję Iwona :&

    2. Avatar Zabka 19 czerwca 2016 o 19:16

      Kochana, chia można zostąpić siemieniem lnianym 😉

      1. admin admin 20 czerwca 2016 o 12:54

        tak można lub babką płesznik

  38. Avatar Iwona C. 19 czerwca 2016 o 12:04

    Hej Kingo – czyli wody do chleba idzie tylko 1/2 szklanki? Już namoczyłam kasze i nasionka chia, dziś zrobię ten chlebek :).

    1. Avatar Iwona C. 19 czerwca 2016 o 16:07

      No i chlebek w piekarniku – czekam na niego z niecierpliwością 🙂

      1. admin admin 20 czerwca 2016 o 12:54

        :*

    2. Avatar Iwona C. 19 czerwca 2016 o 19:03

      No i jest chlebek, jest b. smaczny, nawet mężowi smakuje. Jak sądzę dlatego że jest wielkim amatorem kaszy gryczanej a chlebek ma taki właśnie wyraźny smak. Jedynie co zmienię kolejnym razem to upiekę w mniejszej formie takiej na 25cm by chleb był wyższy.

      1. admin admin 20 czerwca 2016 o 12:54

        wspaniale! dziękuję kochana za wypróbowanie przepisu :*

    3. admin admin 20 czerwca 2016 o 12:54

      dokładnie połowa szklanki 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *