Najlepszy gulasz robił zawsze mój Tata. Jego sekretem była suszona śliwka która nadaje mu wspaniały aromat i niepowtarzalny smak. To danie potrzebuje czasu jednak warte jest każdej minuty. Idealnie sprawdza się w chłodne dni. Ja często robię je nocą, zostawiam ciepłe na kuchence po czym rano znowu duszę na wolnym ogniu. Wtedy na obiad mam prawdziwą ucztę. Kombinuję też z dodatkami czasami trafia tam w zależności od smaku chili, oliwki, orzechy, zielony groszek lub seler. Spróbuj koniecznie, zrób swoją wersję ale pamiętaj o śliwce.
W rondlu na rozgrzany olej wrzucić pokrojony w kostkę boczek i smażyć, aż wytopi się tłuszcz. Boczek przełożyć do miseczki pozostawiając w garnku tłuszcz.
Wołowinę pokroić w kostkę i obtoczyć w mące, smażyć na rozgrzanym tłuszczu około 5 minut, aż mięso będzie rumiane.
Dodać do mięsa pokrojone w kostkę cebule, wyciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekane chili oraz pokrojone w talarki marchewki. Całość smażyć kolejne 3 minuty.
Do rondla dodać podsmażony wcześniej boczek, suszone śliwki i całość zalać bulionem. Kiedy się zagotuje zmniejszyć ogień i dodać 3 łyżki koncentratu pomidorowego.
Gulasz dusić na małym ogniu około 2 godzin, do momentu kiedy wołowina będzie miękka. Podawać obficie posypany pietruszką ze świeżą bagietką lub kaszą. Doprawić solą i pieprzem.
3 porcji
Składniki
Przygotowanie
W rondlu na rozgrzany olej wrzucić pokrojony w kostkę boczek i smażyć, aż wytopi się tłuszcz. Boczek przełożyć do miseczki pozostawiając w garnku tłuszcz.
Wołowinę pokroić w kostkę i obtoczyć w mące, smażyć na rozgrzanym tłuszczu około 5 minut, aż mięso będzie rumiane.
Dodać do mięsa pokrojone w kostkę cebule, wyciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekane chili oraz pokrojone w talarki marchewki. Całość smażyć kolejne 3 minuty.
Do rondla dodać podsmażony wcześniej boczek, suszone śliwki i całość zalać bulionem. Kiedy się zagotuje zmniejszyć ogień i dodać 3 łyżki koncentratu pomidorowego.
Gulasz dusić na małym ogniu około 2 godzin, do momentu kiedy wołowina będzie miękka. Podawać obficie posypany pietruszką ze świeżą bagietką lub kaszą. Doprawić solą i pieprzem.
Notes