Najlepszy gulasz robił zawsze mój Tata. Jego sekretem była suszona śliwka która nadaje mu wspaniały aromat i niepowtarzalny smak. To danie potrzebuje czasu jednak warte jest każdej minuty. Idealnie sprawdza się w chłodne dni. Ja często robię je nocą, zostawiam ciepłe na kuchence po czym rano znowu duszę na wolnym ogniu. Wtedy na obiad mam prawdziwą ucztę. Kombinuję też z dodatkami czasami trafia tam w zależności od smaku chili, oliwki, orzechy, zielony groszek lub seler. Spróbuj koniecznie, zrób swoją wersję ale pamiętaj o śliwce.
W rondlu na rozgrzany olej wrzucić pokrojony w kostkę boczek i smażyć, aż wytopi się tłuszcz. Boczek przełożyć do miseczki pozostawiając w garnku tłuszcz.
Wołowinę pokroić w kostkę i obtoczyć w mące, smażyć na rozgrzanym tłuszczu około 5 minut, aż mięso będzie rumiane.
Dodać do mięsa pokrojone w kostkę cebule, wyciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekane chili oraz pokrojone w talarki marchewki. Całość smażyć kolejne 3 minuty.
Do rondla dodać podsmażony wcześniej boczek, suszone śliwki i całość zalać bulionem. Kiedy się zagotuje zmniejszyć ogień i dodać 3 łyżki koncentratu pomidorowego.
Gulasz dusić na małym ogniu około 2 godzin, do momentu kiedy wołowina będzie miękka. Podawać obficie posypany pietruszką ze świeżą bagietką lub kaszą. Doprawić solą i pieprzem.
Porcji 3
Składniki
Przygotowanie
W rondlu na rozgrzany olej wrzucić pokrojony w kostkę boczek i smażyć, aż wytopi się tłuszcz. Boczek przełożyć do miseczki pozostawiając w garnku tłuszcz.
Wołowinę pokroić w kostkę i obtoczyć w mące, smażyć na rozgrzanym tłuszczu około 5 minut, aż mięso będzie rumiane.
Dodać do mięsa pokrojone w kostkę cebule, wyciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekane chili oraz pokrojone w talarki marchewki. Całość smażyć kolejne 3 minuty.
Do rondla dodać podsmażony wcześniej boczek, suszone śliwki i całość zalać bulionem. Kiedy się zagotuje zmniejszyć ogień i dodać 3 łyżki koncentratu pomidorowego.
Gulasz dusić na małym ogniu około 2 godzin, do momentu kiedy wołowina będzie miękka. Podawać obficie posypany pietruszką ze świeżą bagietką lub kaszą. Doprawić solą i pieprzem.
Mam pytanie co do przepisu: jeśli chciałabym zrobić je tak jak Pani, dzień wcześniej, to wieczorem gotuję to 2h, potem zostawiam i rano znowu kilka godzin?
dokładnie
No własnie ile taka porcja ma kalorii?
Wydaje się bardzo tłusty.. będzie dobry na redukcje? czy rezerwować na cheata? 😀
zmniejsz ilość boczku i spokojnie może być na redukcję 🙂
Dobry wieczór Kingo 🙂 mam pytanie jakiego bulionu używasz? albo w jaki sposób robisz?
Bardzo dziękuję za odpowiedź i gratuluje pasji i energii 🙂
i najlepszego życzę
Agnieszko bulion zawsze robię sama
poniżej link do przepisu na bulion warzywny
https://kingaparuzel.pl/blog/2017/01/najlepszy-bulion-warzywny/
w przypadku bulionu wołowego robię tak że szponder zalewam gracą wodą i gotuje ok 10 minut. Następnie odcedzam go, garnek myje wkładam mięso i wszystkie warzywa zalewam filtrowaną wodą i gotuję na małym ogniu.
Wspaniały przepis i przepyszne danie. Jak zwykle, trochę urozmaicone: użyłam dziczyzny zamiast wołowiny i dodałam łyżeczkę kakao które pomidory uwielbiają. Pychota ?
NAJlepszy gulasz jaki jadłam (i jaki ugotowałam :-)! Przekazuję przepis wyszstkim moim gotującym kobietom i każda jest zachwycona! Dziękuję 🙂
bardzo się cieszę 🙂 dziękuję :*