Gulasz ze śliwką

Najlepszy gulasz robił zawsze mój Tata. Jego sekretem była suszona śliwka która nadaje mu wspaniały aromat i niepowtarzalny smak. To danie potrzebuje czasu jednak warte jest każdej minuty. Idealnie sprawdza się w chłodne dni. Ja często robię je nocą, zostawiam ciepłe na kuchence po czym rano znowu duszę na wolnym ogniu. Wtedy na obiad mam prawdziwą ucztę. Kombinuję też z dodatkami czasami trafia tam w zależności od smaku chili, oliwki, orzechy, zielony groszek lub seler. Spróbuj koniecznie, zrób swoją wersję ale pamiętaj o śliwce.

Ilość porcji3 porcje
Czas Przygotowania15 minutCałkowity czas2 godziny

 400 g wołowiny (rostbef, antrykot)
 200 g boczku wędzonego
 2 marchewki
 1 cebula żółta
 1 cebula czerwona
 3 ząbki czosnku
 1 papryczka chili
 3 suszone śliwki
 3 łyżki koncentratu pomidorowego
 3 łyżki mąki pszennej
 2 łyżki oleju rzepakowego
 400 ml bulionu wołowego
 1 natka pietruszki
 sól i pieprz

1

W rondlu na rozgrzany olej wrzucić pokrojony w kostkę boczek i smażyć, aż wytopi się tłuszcz. Boczek przełożyć do miseczki pozostawiając w garnku tłuszcz.

2

Wołowinę pokroić w kostkę i obtoczyć w mące, smażyć na rozgrzanym tłuszczu około 5 minut,  aż mięso będzie rumiane.

3

Dodać do mięsa pokrojone w kostkę cebule, wyciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekane chili oraz pokrojone w talarki marchewki. Całość smażyć kolejne 3 minuty.

4

Do rondla dodać podsmażony wcześniej boczek, suszone śliwki i całość zalać bulionem. Kiedy się zagotuje zmniejszyć ogień i dodać 3 łyżki koncentratu pomidorowego.

5

Gulasz dusić na małym ogniu około 2 godzin, do momentu kiedy wołowina będzie miękka. Podawać obficie posypany pietruszką ze świeżą bagietką lub kaszą. Doprawić solą i pieprzem.

Wartości odżywcze

3 porcji

Serving size

Składniki

 400 g wołowiny (rostbef, antrykot)
 200 g boczku wędzonego
 2 marchewki
 1 cebula żółta
 1 cebula czerwona
 3 ząbki czosnku
 1 papryczka chili
 3 suszone śliwki
 3 łyżki koncentratu pomidorowego
 3 łyżki mąki pszennej
 2 łyżki oleju rzepakowego
 400 ml bulionu wołowego
 1 natka pietruszki
 sól i pieprz

Przygotowanie

1

W rondlu na rozgrzany olej wrzucić pokrojony w kostkę boczek i smażyć, aż wytopi się tłuszcz. Boczek przełożyć do miseczki pozostawiając w garnku tłuszcz.

2

Wołowinę pokroić w kostkę i obtoczyć w mące, smażyć na rozgrzanym tłuszczu około 5 minut,  aż mięso będzie rumiane.

3

Dodać do mięsa pokrojone w kostkę cebule, wyciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekane chili oraz pokrojone w talarki marchewki. Całość smażyć kolejne 3 minuty.

4

Do rondla dodać podsmażony wcześniej boczek, suszone śliwki i całość zalać bulionem. Kiedy się zagotuje zmniejszyć ogień i dodać 3 łyżki koncentratu pomidorowego.

5

Gulasz dusić na małym ogniu około 2 godzin, do momentu kiedy wołowina będzie miękka. Podawać obficie posypany pietruszką ze świeżą bagietką lub kaszą. Doprawić solą i pieprzem.

Notes

Gulasz ze śliwką

 

(Wyświetlono 9 622 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)