Zupa „Krwawa Mary”

Uwielbiam tą zupę! Rozpalona do czerwoności rozgrzewa w zimne dni. To zupa dobra dla osób na diecie gdyż dzięki ostrym przyprawom i łodygom selera naciowego podkręca metabolizm, jest lekka i bardzo treściwa. Doprawiamy ją według własnych preferencji  jednak ze wskazaniem na bardziej pikantną wersję! Może to dziwnie zabrzmi ale polecam ją na walentynki.

Chcecie wiedzieć dlaczego?

Spróbujcie 🙂

Ilość porcji4 porcje
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas40 minut

 800 g przecieru pomidorowego
 250 ml bulionu warzywnego
 4 łodygi selera naciowego
 1 papryczka chili
 kilka kropli sosu tabasco
 1 szalotka
 1 garść świeżej bazylii
 1 szczypta gałki muszkatołowej
 sól i pieprz
 1 sok z cytryny
 1 łyżka oliwy z oliwek

1

Na dno rondla wlewamy oliwę. Na niej obsmażamy pokrojoną w kostkę szalotkę. Kiedy się zeszkli dodajemy chili i smażymy jeszcze wszystko minutę.

2

Dodajemy przecier i bulion. Całość gotujemy 15 minut. 5 minut przed końcem dodajemy pokrojonego w talarki selera naciowego, świeżą bazylię i doprawiamy tabasco, gałką oraz solą i pieprzem.

3

Podajemy skropioną oliwą, sokiem z cytryny i posypaną ziołami.

Wartości odżywcze

4 porcji

Serving size

Składniki

 800 g przecieru pomidorowego
 250 ml bulionu warzywnego
 4 łodygi selera naciowego
 1 papryczka chili
 kilka kropli sosu tabasco
 1 szalotka
 1 garść świeżej bazylii
 1 szczypta gałki muszkatołowej
 sól i pieprz
 1 sok z cytryny
 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie

1

Na dno rondla wlewamy oliwę. Na niej obsmażamy pokrojoną w kostkę szalotkę. Kiedy się zeszkli dodajemy chili i smażymy jeszcze wszystko minutę.

2

Dodajemy przecier i bulion. Całość gotujemy 15 minut. 5 minut przed końcem dodajemy pokrojonego w talarki selera naciowego, świeżą bazylię i doprawiamy tabasco, gałką oraz solą i pieprzem.

3

Podajemy skropioną oliwą, sokiem z cytryny i posypaną ziołami.

Notes

Zupa „Krwawa Mary”

 

(Wyświetlono 4 500 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)